Ja sam Leo Messi, ja sam Més que un club!
http://www.facebook.com/sharer.php?...sam Leo Messi, ja sam Més que un club!&src=sp
U predgrađima Pretorije, Caboa, Port Elizabetha, Durbana i Johannesburga, Culesi se skupljaju svake sedmice kako bi gledali igre mađioničara sa Nou Campa. Dan kada se gleda utakmica Barce poseban je praznik za lokalno stanovništvo. Dan sreće, ponosa i zadovoljstva.
Za najboljeg igrača FC Barcelone, Argentine i svijeta znaju i stanovnici rubnih područja Južnoafričke Republike. Iako je ova zemlja jedna od najrazvijenijih na crnom kontinentu, postoje dijelovi u kojima si domaćinstva ne mogu priuštiti televizor.
U ovakvim dijelovima, nogomet vodi veliku bitku sa drogom, nasiljem, svakodnevnim ubistvima, životom obilježenim siromaštom, sa opasnosti od virusa HIV-a. U tim područjima, igrači kao što je Leo Messi postali su idoli mnogim mališanima, lijek za oči onima starijim. Utakmice Barcelone vrijeme odmora, sati uživanja, bijega od stvarnosti...
Nerijetka je slika da se ispred jetnog televizora nađe i do pedeset ljudi. Znaju šta Messi može uraditi sa loptom, svjesni su Xavijeve preciznosti, Pedrine lucidnosti, Toureove snage. Mnogi od njih proučavaju Barcinu igru više od samoga Pepa Guardiole i njegovih pomoćnika, međusobno se natjecajući ko će dati bolji rezultat, ko će biti prvi strijelac, ko će uopće zaigrati...
Messija nazivaju "Malim gigantom" i on predstavlja posebnu motivaciju za djecu u gradovima poput Lavender Hill ili enklavama poput Soweto. To Messija čini jednim od njih. Na primjer, djeca u Osnovnoj školi "Prince George" žele biti poput Messija.
Njihov san je vidjeti Messija kako im namiguje priliko postizanja gola na Svjetskom prvenstvu.
Takva su djeca i djeca drugih škola, koji ovise o dobroj volji svojih komšija kao i učitelja, neprestano imitirajući poteze koje radi "Mali gigant". Zna se šta se dogodi kada komšiji razbiješ prozor loptom, ili kada dođeš sav prljav na nastavu.
Dakle, milost komšija i nastavnika je u takvim situacijama vrlo bitna. Kontrola lopte, njegovi prolazi, njegova sposobnost trčanja sa loptom u nogama, samo su neki od poteza koji blješte iz tih mladih igrača sa rupama u svojim hlačama, doniranim čizmama i neizvjesnoj budućnosti.
"Kraljevski sport" je dio njihovog obrazovanja, bilo da su dječaci ili djevojčice. Oni postižu golove sa istim žarom kao što to Messi čini, driblajući bijedu i svakodnevno siromaštvo, sa ubjeđenjem koje dolazi od njihovog idola, Lionela Messija!
Zbog toga smo to što jesmo, prijatelju, zbog toga smo
Més que un club!
Jasmin Hadžiahmetović
fan club Barcelona