Intervju sa Lionelom Messijem!
prevod intervjua objavljenog u katalonskom dnevniku „El Mundo Deportivo“ sa najboljim fudbalerom današnjice Lionelom Messijem u kojem govori o dosadašnjim uspjesima sa Barcelonom, odnosima sa Ibrahimovićem i Militom, završetku ovogodišnje La Lige, reprezentaciji, Real Madridu, Cristianu Ronaldu...
Došao je trenutkak istine, kruna jednogodišnjeg rada, osvajanje lige.
Da, imamo veliku želju i mogućnost da zatvorimo ligu. Ostala nam je još jedna utakmica u koju ulazmo sa velikim samopouzdanjem i koncentracijom. Sada ovisimo o sebi.
Da li si pomislio da bi u utakmici protiv Valladolida titula mogla biti izgubljena?
Ne, ne, pogotovo nakon sve što nam se desilo, kada smo prolazili kroz teške utakmice protiv teških protivnika, pritom izgubli samo jednu utakmicu. Ne, nije mi nikada prošlo kroz glavu.
Titulu imate u svojim rukama.
Godina je bila vrlo teška i ne možemo izgubiti u posljednjoj utakmici. Ne kažem da smo već pobijedili, nemojte me krivo shvatiti. Utakmica se tek treba odigrati i bit će vrlo komplicirano jer Valladolid igra za svoj opstanak.
Navijači vas neće iznevjeriti.
Imamo prednost domaćeg terena i iz toga moramo izvući najviše.
To će biti tvoja četvrta titula. S obzirom kako se situacija razvijala, hoće li ova titula biti i najvrijednija?
Ne, sve one isto vrijede, ali ova je, zasigurno, bila najteža, s obzirom na situaciju do koje smo došli da se borimo za nju,zajedno sa Realom do posljednje utakmice... Za mene imaju istu vrijednost.
Da li ovogodišnje prvenstvo vrijedi više zbog rekordnog broja bodova i zbog toga što rival Real Madrid možda ne osvoji ništa na kraju?
U zavisnosti kako gledate na to, ovogodišnja liga ima svoju vrijednost. Madrid je iza nas a potrošili su mnogo novca u želji da osvoje Kup Kralja, Ligu prvaka, titulu La Lige, i na kraju, nadamo se da neće osvojiti ništa.
Jesi li primjetio posebnu atmosferu, kao da je finale, u svlačionici?
Svlačionica jedva čeka trenutak početka utakmice, ali mi moramo ostati mirni. Moramo igrati našu igru, bez ikakve brige. Posljednja je sedmica prvenstva i istina je da se završava na jedan čudan način.
Kakva je poruka trenera prije ovako važne utakmice?
On nam ne mora govoriti mnogo stvari. Igrači znaju za šta igramo. Imali smo nekoliko slobodnih dana i nismo mnogo razgovarali o tome. Sada ćemo intenzivirati razgovore.
Trener Valladolida Clemente trenira svoj tim sa pet odbrambenih igrača i priča se kako će te markirati.
Ne znam kakva će njihova taktika biti, ali i oni igraju za veliku stvar. Trebaju im bodovi kako bi ostali u Prvoj ligi. Ne mislim da će nas čekati; ići će na više od zatrvaranja, jer znaju da im to neće donijeti ništa dobro.
Xavi neće biti tu da ti asistira za golove.
Svi mi znamo ko je Xavi i koliko znači za cijeli tim, ali imamo sreću da u svlačionici ima igrača koji ga mogu uspješno zamijeniti. Pojedinac od toga mora izvuči najviše
45 golova u sezoni je brutalno. Da li ti je neko nekad spomenuo tu brojku?
Nikada se nisam osjećao kao napdač, onaj koji zabija golove. Ako mogu da dam golu, to je dobro, ako ne, ništa se događa.
Važno je da tim pobjeđuje.
Trebaju ti još dva gola do Ronaldovog historijskog rekorda sa Barcelonom. Da li je to dodatni motiv?
Ne, ne razmišljam o tome uopće. Pokušat ću da dam gol ako budem imao priliku, ali ako ne, ništa se neće desiti. Želim pobijediti i osvojiti titulu. Nemam briga oko broja golova.
Gdje se bolje osjećaš, u centru napada ili na krilu?
Nije mi bitno da li igram vani ili unutra; najbitnija stvar je pobjeda. „Gospodin“ odlučuje o tome gdje će me staviti i šta je najbolje za mene
Imaju li utjecaja na tebe izvještaji koji govore o neslaganju sa Ibrahimovićem?
Ne, ne smjetaju mi. Ne moram nikome ništa dokazivati. Nas dvojica znamo kako stojimo, kako se slažemo jedan sa drugim, na kraju i tim to zna. Ljudi mogu govoriti šta hoće.
Kada smo kod „majstora“, jesi li iznenađen to što Cristiano Ronaldo nije isključio mogućnost igranja za Barcelonu?
Ne, nije me uopće iznenadio sa tim što je rekao. Ja to vidim normalnim. Svi žele igrati u Barceloni i Real Madridu. To su dva najbolja tima na svijetu, svi tu žele da igraju.
U suprotnom, da li bi ti rekao isto?
Ne, ja ne. Neću otići u Real Madrid. Vrlo sam sretan u Barceloni i ne ramišljam ni o čemu drugom. Moja namjera je, a to sam rekao mnogo puta, ostati ovdje još dugo vremena.
A za sav novac koji ti Florentino Pérez, predjsjednik Real Madrida, može ponuditi?
Ne postoji taj novac koji mi može dati!
Trenutno, razmišljaju o zamjeni Pellegrinija i dovođenju Mourinha.
Real Madrid može dovesti koga hoće. Barça mora razmišljati o Barçi, i ljudima koje mogu dovesti. Svake godine znamo za šta se takmičimo, ne trebamo nikoga da nas motiviše.
Šteta što Gabi Milito nije ušao u reprezentaciju Argentine za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.
Da, šteta je jer je on vrlo važan igrač za reprezentaciju i za mene. On je od onih sa kojima se odlično slažem i volio bih da se našao na listi. Proveo je godinu dana van terena. Nakon toga se oporavio i postao važan igrač u timu. Dobro je igrao i bio je vrlo blizu. Trebalo mu je više sreće.
Ti ćeš naravno ići. Hoćemo li gledati istog Messija kao u Barceloni?
Nadam se. Imam veliku želju jer je to Svjetsko prvenstvo, odlično takmičenje i moja zemlja ulaže velike nade u njega.
Da li je mogućnost nastupanja za Španiju postojala?
Nikada nisam pomišljao o nastupanju za neku drugu reprezentaciju osim Argentine. Ja sam Argentinac i privržen sam svom državnom timu mnogo.
Da li će finale Svjetskog prvenstva biti između Španije i Argentine?
Nadam se, ali postoji još favorita za osvajanje titule.
Da li je san osvojiti ga?
To je vrhunac, kako za mene tako za Argentinu.
To bi bio vrhunac dvije izuzetne sezone.
Bilo bi nevjerovatno!