La Masia - mjesto gdje se stvaraju prvaci
Pep Guardiola, Iván de la Peña, José Manuel Reina, Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Cesc Fabregas, Victor Valdes, Lionel Messi, Gerard Pique, Carles Puyol samo su neki od igrača čija nogometna evolucija počinje u najboljoj nogometnoj školi u svijetu, La Masiji...
La Masia stvara genije, nogometne genije s diplomama u
tiki-taka igri, španskoj imenici koja označava atraktivan nogometni stil, u kojoj je "zabranjeno" loptu udariti više od tri puta prije nego što se doda drugom igraču. Zbog ovoga je FC Barcelona postala prepoznatljiva ikona ljepote nogometne igre. Onako kako bi fudbal trebao izgledati u svom izvornom obliku. Zbog toga su šampioni Španije, Evrope i svijeta.
Kada uđete u blagovaonicu La Masije, kuće iz 18. stoljeća, i pogledate oko sebe, sve će vam biti jasno, sve ćete znati. Zidovi su ukrašeni fotografijama golobradih dječaka koji su došli ovdje da postanu najbolji, da postanu vječni. Sa tih zidova se smiješe Lionel Messi, Gerard Pique, Cesc Fabregas...
Ovaj zadnji je pobjegao. Iako je bio njegovan i odgajan kao Cule, Arsene Wenger ga je odveo u Arsenal.
Ali, to je samo početak. Više od 500 dječaka provelo je svoje tinejdžerske godine u La Masiji, koja je uvijek bila u sjeni Nou Campa. No, ubrzo je pretvorena u "tvornicu" briljantnih mladih nogometaša. Bilo je to 1979. godine.
La Masia, "tvornica" briljantnih mladih nogometaša
U ovoj, prvobitno farmerskoj kući, danas je uposleno više od 70 ljudi koji brinu o maksimalno 75 dječaka, u dobi između 11 i 18 godina. Među njima su treneri, doktori, nutricionisti, kuhari, fizijatri i psiholozi. Dječaci spavaju u četiri prostrane spavaonice.
Njima ne manjka pažnje za šta postoji i veliki razlog. Barca želi proizvesti dobro izgrađene pojedince koji se imaju osloniti na nešto ako ne uspiju u nogometu. Iznad svega, oni žele proizvesti izvrsne igrače, gdje u prvi plan dolazi
tiki-taka : kratki, oštri pasovi, sa brzim izmjenjujućim pokretima.
Gerard Pique, Cesc Fabregas i Lionel Messi, izdanci La Masije, akademije koja proizvodi skromne nogometne genije
To je dobitna formula. Johan Cruyff, koji je bio trener Barce u periodu između 1988 i 1996, iz La Masije je izveo članove svog "Dream Teama" počevši od Pepa Guardiole, Luisa Milla, Guillerma Amora, Sergija Barjuana i Ivana de la Pene. Danas Guardiola, sada već uspješan trener Blaugrane, u svom timu ima vjerojatno dva najbolja vezna igrača na svijetu, Xavija i Iniestu. Njihova nogometna igra je brza, uspješna, očaravajuća...
- Igrač koji je prošao kroz La Masiju ima nešto drugačije od drugih igrača - objašnjava Guardiola, možda najveći uspjeh ove nogometne akademije, nakon što je osvojio 16 trofeja kao igrač i šest kao menadžer FC Barcelone. Svi se sjećamo prošle sezone, zar ne?
- To je nešto što dolazi od igrača koji su se od djetinjstva navikli boriti za Barcelonin dres. To je od vitalnog značaja za klub. To je najjeftinija dugoročna investicija koju klub može napraviti. Pogledajte samo Carlesa Puyola, Xavija, Iniestu i Lionela Messija koji su klub koštali vrlo malo. Ja sam u La Masiju stogao sa samo 13 godina i oni su mi pomogli da odrastem. Imam velike uspomene iz tih godina. Sjećam se prvog dana, kada su me moji roditelji ostavili tamo, i kako su mi poslije toga dali jako dobru hranu - sjeća se Guardiola.
Predstavnici iz Arsenala, Chelsea, Manchester Uniteda, Tottenhama, Wigana, Birminghama, Stuttgarta i Bordeauxa su samo neki koji su posjetili akademiju u posljednjih nekoliko godina s ciljem upoznavanja rada ove nogometne institucije. Željeli su vidjeti kako to funkcionira.
Od velike važnosti za dječake i njihove roditelje je činjenica da La Masija ne košta ništa!
- Svim igračima su date stipendije - objašnjava direktor akademije Carles Folguera. Klub plaća za sve: hranu, školski pribor, nastavnike, nastavne materijale i također im daje plaću kako bi sebi mogli kupiti osvježenje u školskim pauzama.
Za sve ovo FC Barcelona godišnje izdvaja oko 5 milliona funti. To je ništa kada pogledate krajnji proizvod, zar ne?
Većina akademske nastave obavlja se izvan ove stare seoske kuće, dječaci se prevoze do škole svakog jutra - sve s ciljem da se od njih naprave obrazovani ljudi, prije nego što provedu radno popodne kroz intenzivne nogometne obuke u kampu.
- Mislim da su dvije najvažnije osobine za dječake drugarstvo i poniznosti - dodaje Folguera.
- Ovi dečki možda su izabrali da budu dio Barca, ali poniznost je ta zbog koje dobijaš poštovanje drugih. Ne želimo da idu okolo i pričaju kako zarađuju ogromne količine novca. Možete biti ponizni ako je takvo okruženje u kojem odrastate, ali je teško. Uzmite Iniestu za primjer - nije arogantan, on je, manje ili više, nezapažen - kaže Folguera.
Za Iniestu, koji je iz Fuentealbille, malog gradića u srednjoj Španiji, preseljenje u La Masiju bilo je veoma stresno. Sa 12 godina roditelji su ga doveli u Barcelonu.
- Bilo je to kao da se svijet bliži kraju. Bio je to novi život, a promjena je bila vrlo teška. Biti odvojen od mojih roditelja u tako ranoj dobi bila je nagla promjena. Moj otac i djed su me ostavili već prvog dana. Te prve večeri nisam mogao ništa da jedem. Ali, tretirali su me jako dobro. Postojala su dva telefona i vrlo često smo se raspravljali oko toga ko će kad zvati. Nisam mogao a da ne nazovem svoju porodicu bar jednom u toku dana. Ali, u La Masiji vide da smo jako mladi, da name nedostaje ljubavi i oni nam pomažu - kaže Iniesta.
Pomaganje mladićima pri prilagođavanju i razvijanju je veliki dio onoga što predstavlja La Masia. Kada je Messi 2000. godine kao 13-godišnjak stigao u Barcelonu imao je problema sa hormonom rasta. Za svoju dob, bio je isuviše nizak. Stručnjaci su uskoro riješili taj njegov problem, Messi je u probnoj utakmici zabio pet golova za mladi tim. Ostalo je historija koju svi znamo.
- Kao dijete vas ne uče da igrajte na pobjedu, već da razvijate svoje sposobnosti kao igrač - kaže Messi, koji je dijelio sobu sa košarkaškim talentima. To je zato jer Barca je više od nogometnog kluba i u La Masiiji se "odgajaju" igrači za rukomet, hokej i košarku.
Formiraju se vrlo bliska prijateljstva; igrač Evertona Mikel Arteta spavao je ispod golmana Liverpoola Pepea Reine, dok je Iniesta diplomirao sa Victorom Valdesom, Barcinim golmanom. To je prirodno, jer igrači zajedno provode 11 mjeseci u godini.
- Imali smo običaj provoditi sate u dvorani - kaže Iniesta. U njoj smo igrali nogomet, a koristeili vrata kao gol. To je bilo zabranjeno, pa kada bi direktor čuo buku, svi mi bježali smo u svoje sobe.
- Vi osjećate boje, klub i svoj grb - kaže Pique, koji se vratio u Barcelonu nakon što je osjetio čaroliju sa Manchester Unitedom. Prije svega, riječ je o vrijednostima, ne samo u nogometu, već i onima na ličnoj razini. Mislim da se navijači osjećaju više povezanim s timom u kojem igraju domaći igrači.
Zato je La Masija tako posebna.
Jedan dan u životu dječaka u La Masiji
07:00: Ustajanje.
07:30: Zajednički doručak.
08:00: Sa minibusom idu u školu u gradu.
14:00: Povratak iz škole i zajednički ručak.
14:30: Neki dječaci imaju odmor, dok drugi rade domaću zadaću.
16:00-18:00: Intenzivne obuke.
18:30: Igrači u formi idu u teretanu, dok oni koji su ozljeđeni imaju fizioterapije.
21:00: Zajednička večera.
22:00: Vrijeme za krevet. Neki igrači idu ravno na spavanje, ali im je dozvoljeno čitati, slušati muziku ili raditi domaću zadaću prije nego se ugase svjetla.
Neki od budućih igrača iz proizvodne linije La Masije
Thiago Alcantara: 18-godišnji vezni igrač je sin brazilskog pobjednika Svjetskog kupa Mazinho iz 1994. Ima špansko i brazilsko državljanstvo, iako je rođen u Italiji. Chelsea ga je pokušao "ukrasti" prije dvije godine. Za Barcu je debitirao na kraju prošle sezone.
Gai Assulin: Nazvan "sljedeći Messi", 18-godišnji veznjak Assulin također je odbio ponudu Chelsea. Izraelac, koji je stigao u La Masiju u dobi od 12 godina, ima pravo nastupa za Španiju, a debitirao je protiv Tottenhama na Wembley Kupu prošlog ljeta. Ganja ga i Arsenal.
Marc Muniesa: Centralni odbrambeni koji je debitirao u mladom timu sa 15 godina. Već je igrao u La Ligi i igrao je u finalu Lige prvaka prošle sezone kada je Barca pobijedila Manchester United.
Marc Bartra: Teško se nameće Guardioli jer na njegovoj poziciji igraju Pique i Puyol, ali je veliki talent. Ovaj 19-godišnjak može igrati središnjeg odbrambenog kao i zadnjeg veznog. Mediji ga vežu za prelazak u Barcelonine gorke rivale Real Madrid.
fan club barcelona