FC Barcelona ~ Katalonci

Da li ce FK Barselona ponovo osvojiti ligu sampiona? Sta vi mislite?

• Da, hoce

Votes: 75 61,0%
  • Ne, nece

Votes: 24 19,5%
  • Ne verujem

Votes: 9 7,3%
  • Mozda

Votes: 15 12,2%

• Total voters
    123
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Dijete moje, Mes Que Un Club!!!

Da, desilo se i to - Barca je poražena, iako su mnogi počeli sumnjati da je to uopšte moguće izvesti od strane bilo koga. No, ispostavilo se da su i oni ipak samo ljudi od krvi i mesa. Vrlo lako bih mogao ovaj tekst pretvoriti u pisanje izgovora za poraz, no nije mi to namjera. O sudiji, prljavoj igri, Mourinhu koji je provocirao igrače i trenera Barce na klupi, nedosuđenom penalu, žutim kartonima, itd... možda nekom drugom prilikom.
Po meni najveću pažnju nakon ove izgubljene bitke trebamo obratiti na sebe. Kako smo mi podnijeli ovaj poraz? Opće poznata je stvar da Barca svojom igrom, a i ponašanjem na terenu i van njega plijeni sve oko sebe i sigurno je da ima najveći broj fanova trenutno u svijetu. Igra koja nas godinama oduševljava i drži nasmijanim danima sve do sljedeće utakmice u ove posljednje dvije godine je kulminirala i pod vođstvom Pepa Guardiola skoro pa usavršena. Voliš lijep fudbal? Voliš golove? Voliš napadačku igru? Voliš igrače koji su na terenu zvijezde, a van njega skromni ljudi? Pa ti si onda sigurno navijač Barce! A koga drugog ako si na sva ova pitanja odgovorio potvrdno?
Da li bi možda neko od vas volio da Barca počne kupovati igrače-mesare koji bi razbijali protivničke igrače po terenu? Titule nisu titule ako se ne osvajaju sa stilom, najbolji primjer za to je osvajanje Evropskog prvenstva od strane Grčke. Ja ne bih mogao navijati za takvu ekipu pa makar bili apsolutni prvaci svih mogućih takmičenja svake sezone. Možda nekome ovo može izgledati kao utopija, jer pobogu titule se pamte, a bodovi za umjetnički dojam se daju samo u rijetkim sportovima. No, ja sam navijač, ni vlasnik ni suvlasnik kluba. Šta se mene tiče ako će tamo neki tim prodati milion dresova i to od igrača koji sigurno ne bih volio da budu uzor mom djetetu? Pa šta ako dobije milione eura za osvojenu titulu ako u svemu tome ja nisam uživao? A fudbal, to je moj hobi. A od svog hobija očekujem maksimalno zadovoljstvo, a jedino Barca može da mi ga priušti.
Povod zašto sve ovo pišem jeste par komentara "navijača Barce" koji su odmah nakon poraza požurili psovati igračima za pretrpljeni poraz. Neću pravdati igrače i reći kako nisu mogli odigrati bolje, naprotiv složiću se da odavno nismo odigrali lošiju utakmicu. I šta sad?! Zarovite se u historiju ozbiljnog nogometa i vidjet ćete da se ovakve stvari dešavaju, prije ili kasnije. Mi imamo sreću pa na djelu ipak imamo gledati najveću fudbalsku ekipu svih vremena, po mnogo čemu, ne samo po titulama. Zahvaljujem se Bogu što mi je kada je to trebalo dao inspiraciju da zavolim ono što je vrijedno voljeti, a u fudbalu je siguran sam i za mene i mnogo mnogo vas bez dileme to BARCA.
Bitka je izgubljena, rat sigurno nije. Interovi igrači u revanšu protiv sebe imaju ekipu koju bi da mogu birati sigurno zadnju izabrali da im bude protivnik. Barca opet s druge strane ima takve igrače koji mogu pobijediti bilo koga. Ali šta ako se to i ne desi? Šta ako i ne budemo igrali finale Lige prvaka ili čak ne osvojimo ama baš ništa ove sezone? Je li to kraj svijeta? Naravno da nije. Bili bismo beskrajno tužni, jer svi pa i protivnici Barce znaju da ova ekipa i ove godine zaslužuje trofeje, ali život ide dalje.
Kako se sezona primiče kraju mene stiska jedna druga tuga, a to je pomisao na onu ljetnu pauzu kada neću biti u mogućnosti jednom ili 2x sedmično da uživamo u ljepoti fudbala dok igra omiljeni mi klub. Na sreću ovo ljeto ima Svjetsko prvenstvo koje će nam pomoći da "prekratimo muke", a onda opet sve ispočetka, onda opet magija, onda opet klub koji je više od toga...
Kažu: "Na muci se poznaju junaci!" Barca u svojim redovima ima junake i to je mnogo puta dokazala i ako Bog da opet će. A mi navijači?! Mi ćemo isto tako pokazati karakter i pokazati i dokazati da naša ljubav nije samo ljubav prema njihovim peharima, naše poštovanje nije samo poštovanje prema svim onim silnim pobjedama, naše srce će i dalje bez obzira nas sve svojim otkucajima lupati molitve za novi dobar pas, novi gol, novu pobjedu...
Oni što ipak budu svoju "ljubav" uvjetovali samo pobjedama, oni će vjerovatno potražiti neke nove boje u koje će se odjenuti, no to samo znači da smo mi koji ostajemo postali još kvalitetniji. A mi koji ostajemo bez obzira na sve i dalje ćemo svoju djecu rado posađivati pred ekrane kad igra Barca i pokazivati im na "čike u plavocrvenoj opremi" i s ponosom im govoriti: "Dijete moje ovako se igra fudbal, ovako se brane boje svoga kluba, ovako se živi,... jer ovo je VIŠE OD KLUBA!!!"

(fan club Barcelona)

Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
783
Sto se jucerasnje utakmice tice, bolje je castan poraz nego prljava pobeda. Barsa je deomonstrirala fudbalsku vestinu, a prljavi Inter vestinu udaranja protivnickih ugraca i pritisaka na sudije koji ocigledno nisu dorasli ovakvim mecevima.
No, sto se Barsine igre tice, moje licno zapazanje je da se Ibro nikako ne uklapa u njenu koncepciju i da je izmena dosla sa debelim zakasnjenjem. Jos na pocetku se videlo da od njega na ovom mecu nista korisno necemo videti. Mesi je bio "adekvatno" zaustavljen, ali me je malkice razocarao Alves po desnoj strani svojim uglavnom neupotrebljivim centarsutevima. Takodje, Cavi je pokazao izvestan stepen neodlucnosti na dvadesetak metara od gola kada je komotno mogao da posalje loptu u mrezu ali se odlucio na dodavanje. Barsa je setala loptu po Interovoj gol liniji, medjutim falila je zavrsnica.
Samo da dodam, nisam navijac ni Barse ni Intera, ali uzivam da gledam Barselonu kako igra i skerno se nadam i uveren sam da cemo opet videti upravo Barselonu na evropskom tronu.
Ipak, svaka cast Interu na jucerasnjoj pobedi. Cilj u svakom slucaju opravdava sredstva. Na kraju krajeva, i Makijaveli je bio Italijan.

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
dobro ciljani zuti kartoni , ako je ono zuti za pujola.onda je onaj start maikona na pedru na samoj aut liniji koljenom u butinu za crveni, al maikon nije dobio ni opomenu, start na mesiju kad je trebao svirati najmanje prekrsj na liniji sesnesterca,a bio je penal. mesi je srusen unutra. nije sviran. cist penal na alvesu nije sviran , jos alves dobija zuti karton. za faul na busketu od stane tiaga nije dodjeljen zuti karton.
treci gol je pao iz cistog ofsajda.za svaki barcin start je sviran preksaj. da nenabrajam vise. toliko o postenom sudjenju murinjovog zemljaka.

ps. poslije nou kampa i ispadanja intera, cekace jos ne 7 nego 10 godina da zabiju gol barceloni.

__John__Wayne__
LEGEND
Učlanjen(a)
26.09.2009
Poruka
7.354
Sve ce da se vidi........ Murinjo je mudar postavice neku ludacku taktiku

Učlanjen(a)
26.10.2009
Poruka
646
Ma moze da postavlja on sta hoce , sledeci mec ce Barcelona demonstrirati silu nad Interom videcete vec ...

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Svi verovatno znamo šta će biti u revanšu ;)

Barsa u formaciji 0-0-11
Inter u fomaciji 11-0-0

Da li će Inter uspeti da slomi više kostiju, no što će Barsa dati golova, ne bih da tipujem....

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
odigrao inter utakmicu u petak i pet dana odmarao i spremao se za barcelonu.
barcelona odigrala utakmicu u subotu i odmah u nedelju u autobus i 1000km do milana,i vidjelo se na barceloni da je umorna,po statistici nisu ni upola pretrcali koliko to inace rade. e sad barcelona igra u subotu, a ceka intera u srijedu. imaju vremena za odmor.
budite sigurni da ce barcelona biti najmanje 30 - 40% jaca nego u milanu. kad tome pridodamo domaci teren, minimum 2:0 za barcelonu.
jos u subotu igraju sa xerezom, znaci tekma dobijena sa pola snage.

Natrag