F1 - Ranije sezone

Član
Učlanjen(a)
25.03.2012
Poruka
2
ja formulu 1 obozavam, to je i jedino sto na tv-u gledam :) Alonso je carina xD
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Masa u Maranelu umesto u Brazilu

Masa u Maranelu umesto u Brazilu

Izvor. B92, Reuters | JT


Vozač Ferarija Felipe Masa promenio je svoje planove za pauzu između trka u Maleziji i Kini zbog loših plasmana na prve dve trke sezone u Formuli 1.


13423270144f72cecd5100d833338778_orig.jpg


Masa je planirao da otputuje u Brazil odmah posle trke na stazi “Sepang”, ali je umesto toga otišao u Maranelo da bi zajedno sa timom napravio analizu svojih rezultata.

Brazilac, koji je poslednji put bio na podijumu 2010. godine, nedelju Veliku nagradu Malezije je završio na 15. mestu, dok je nedelju dana ranije, u Australiji, odustao.

Zbog toga su se odmah posle otvaranja sezone pojavile spekulacije da bi Ferari mogao da zameni Masu već tokom sezone, ali je Brazilac dobio veliku podršku šefa tima Stefana Domenikalija.

“Dobro se sećam da je pre četiri godine, baš posle trke u Maleziji, na kojoj je pobedio Kimi Raikonen, Felipe bio manje više u istoj situaciji kao sada. Mediji su tražili da ga odmah zamenimo, ali je on zahvaljujući podršci tima odlično reagovao na sve to i pobedio na dve od tri trke koje su sledili. Svi se sećamo kako se sezona završila, Felipe je imao titulu na nekoliko sekundi, dok smo mi osvojili svoju 16. titulu u poretku konstruktora”, rekao je Domenikali.

Domenikali je istakao da će Masa u Maranelu zajedno sa inženjerima raditi na analizi svega što se dešavalo na prve dve trke ovogodišnjeg šampionata. Prema njegovim rečima, u italijanskom timu smatraju da je to pravi pristup i da su svi u Ferariju spremni da mu pomognu.

Za razliku od Mase, njegov timski kolega Fernando Alonso je imao odličan početak sezone, posebno pošto su u Ferariju najavljivali da ne očekuju da će se boriti za pobede na prvih nekoliko trka. Španac je u Australiji bio peti, dok je u Maleziji došao do iznenađujućeg trijumfa sjajnom vožnjom po kiši.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Trka Formule 1 u Bahreinu bezbedna

Trka Formule 1 u Bahreinu bezbedna


Beta |



Izvršni direktor šampionata Formule 1 u Bahreinu rekao je da će za vreme trke biti preduzete sve mere kako bi se obezbedila bezbednost timova i gledalaca.

229553_17342bahrein01apbrynwilliamsf_f.jpg


Trka u Bahreinu je prošle godine bila odložena zbog antivladinih protesta.


Šeik Salman bin Isa Al Kalifa rekao je da je Bahrein sada bezbedan i da je zemlja "na putu pomirenja", dok su svetski šampion Formule 1 Sebastijan Fetel i Mihael Šumaher podržali odluku da se trka tamo održi.

Trka šampionata Formule 1 u Bahreninu na programu je 22. aprila.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Francuska se vraća u kalendar F1

Francuska se vraća u kalendar F1

Izvor. B92 | JT


Trka za Veliku nagradu Francuske od naredne godine ponovo će se naći u kalendaru Formule 1, ali će biti vožena na stazi „Pol Rikar“.


13924097614f74c50dad676564087023_orig.jpg


Ta vest trebalo bi da bude potvrđena u petak, za kada je zakazana poseta premijera Francuske Fransoe Filjona toj stazi.

Prema izvorima iz Vlade Francuske, Filjon će u petak objaviti da je ta zemlja spremna za povratak u Formulu 1 i da će svake druge godine biti domaćin najboljim vozačima današnjice, pošto će deliti mesto u kalendaru sa Velikom nagradom Belgije na stazi „Spa Frankošamp“.

Francuski mediji su objavili da će nadoknada za održavanje trke Francuze koštati manje od 20 miliona evra, a zanimljivo je da vest dolazi pošto ta zemlja ima čak trojicu vozača u ovogodišnjem šampionatu. Roman Grožan brani boje Lotusa, dok debitanti Žan-Erik Vernj i Šarl Pik voze za Toro Roso, odnosno Marusju.

Staza u Kasteleu, na jugu Francuske, bila je domaćin trka Formule 1 od 1971. do 1990. godine, pre nego što su one prebačene na „Manji Kur“. Poslednja Velika nagrada Francuske vožena je baš na toj stazi 2008. godine, a na toj trci trijumfovao je Felipe Masa u Ferariju.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Algersuari test vozač Pirelija

Algersuari test vozač Pirelija

Izvor. B92, Reuters | JT


Španac Haime Algersuari, koji je do ove sezone vozio za Toro Roso, imenovan je za zvaničnog test vozača Pirelija.


6883691424f75a69f0c04b251463925_orig.jpg


22-godišnji Algersuari deliće obaveze oko testiranja sa Brazilcem Lukasom di Grasijem, koji je prošle godine bio jedini zvanični vozač kompanije koja je od 2011. jedini dobavljač pneumatika za sve timove u šampionatu Formule 1.

Obojica test vozača će voziti bolid Renoa iz 2010. godine na razvojnim testovima koji će biti održani u Heresu, Spa-Frankoršampu, Monci i Barseloni.

“Ti testovi će nam služiti za definisanje pneumatika za 2013. godine, koje će imati nove smese i strukturu, ali i razvijanje onih koje bismo mogli da vidimo pri kraju sezone”, kaže se u saopštenju Pirelija.

Pored tih testiranja, Algersuari i Di Grasi će raditi i na razvijanju pneumatika za GP2 seriju, što podrazumeva i vreme u simulatoru.

“Imam veliku želju da se vratim u bolid i ponovo se takmičim, tako da je ovo sjajna prilika za mene”, rekao je Algersuari, koji je od početka sezone počeo da radi i kao stručni konsultant za radio BBC na trkama.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Kartikejanu svega dosta: ''Ne treba mi diploma od Fetela''

Kartikejanu svega dosta: ''Ne treba mi diploma od Fetela''

Izvor: Sportske.net


Indijski vozač dobio podršku nekolicine svojih kolega posle incidenta sa Fetelom, koji mu je, uz to što ga je nazvao idiotom, pokazao i srednji prst, zbog čega može da bude i kažnjen.

narain80323020120328164516.jpg

I aktuelni šampion Formule 1 Sebastijan Fetel mogao bi da bude kažnjen posle incidenta sa indijskim vozačem Narainom Kartikejanom.

Kao što je poznato, Fetel je svog kolegu iz ekipe Hispanija Rejsing nazvao idiotom zbog ''bliskog susreta'' na stazi u Maleziji proteklog vikenda. To, ipak, nije bilo sve od mladog Nemca, koji je Kartikejana u dva navrata ''častio'' i pokazivanjem srednjeg prsta.

Indijac se uzdržavao od reakcije, ali, utisak je da više nije mogao da istrpi postupke aktuelnog šampiona.

''Potpuno je neprofesionalno od njega da krivi mene za incident. Sve ovo ga je pokazalo u lošem svetlu. Ne može on, samo zato što ima dobar bolid, da druge vozače naziva 'idiotima'. Imao sam i ja pobeda u ostalim šampionatima, pre nego što sam ušao u Formulu 1 i ne treba meni nikakva 'diploma' od Fetela'', poručio je Kartikejan i dodao da se Fetel ponaša kao ''plačljiva beba''.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Baton: ''Voleo bih da budem u ekipi sa Alonsom''

Baton: ''Voleo bih da budem u ekipi sa Alonsom''

Izvor: Sportske.net


Iako je pre par dana ocenio da ga pobeda Alonsa u Maleziji i njegovo vođstvo u generalnom plasmanu uopšte ne brine, Britanac sad uverava da bi rado bio u ekipi sa dvostrukim šampionom.

baton79575020120319210924.jpg

Svog aktuelnog klupskog kolegu Luisa Hamiltona, Dženson Baton smatra i najvećim rivalom ove sezone u borbi za titulu, a činjenucu da su u istoj ekipi karakteriše kao veliki izazov.

''Luis je veoma brz i zaista je uzbudljivo imati takvog timskog kolegu. Ponekad to ume i da bude teško, ali je i veliki izazov, što meni jako prija'', poručio je Baton.

A ako bi mogao da bira od ostalih učesnika ''najbržeg cirkusa'', za klupskog kolegu izabrao bi Fernanda Alonsa iz Ferarija.

''Fernando je veoma talentovan, uostalom osvojio je i dve titule. Jako je inteligentan i u nekim stvarima ima i sličnosti između nas dvojice. Na primer, obojica težimo da okupimo što veći tim oko sebe. Podrška nam je veoma bitna'', ističe Britanac.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Perez: ''Prijaju poređenja sa Senom''

[h=1]Perez: ''Prijaju poređenja sa Senom''
[/h]Izvor: Sportske.net


Sjajnom vožnjom i osvojenim drugim mestom na trci za VN Malezije prošle nedelje, mladi Meksikanac najavio velike mogućnosti. Već ga porede sa legendarnim Senom, a i sam najavljuje borbu za titulu u narednim sezonama.


perez80662020120401175422.jpg

Dvadesetdvogodišnji Serhio Perez pravo je otkrovenje u šampionatu Formule 1 posle prošlonedeljne trke za VN Malezije na stazi ''Sepang''.

Osvajanjem drugog mesta u veoma teškim vremenskim uslovima, u kojima se nisu snašli ni najveći favoriti, poput aktuelnog šampiona Sebastijana Fetela, vozač Zaubera je pobrao brojne simpatije ljubitelja Formule 1.

On veruje da će u nekoj od narednih sezona da se ravnopravno bori za titulu.

''Cilj mi je da se za dve do tri godine borim za šampionsku titulu, ali preduslov je da imam bolid koji će mi pružiti pravu šansu da to i ostvarim'', izjavio je Perez.

Njega su posle trke u Maleziji već počeli da porede sa legendarnim Brazilcem, Ajrtonom Senom.

''Naravno da sam ponosan zbog činjenice da me porede sa tako velikim šampionom kao što je bio Sena, ali ja još dosta toga treba da uradim u svojoj karijeri, da bih to zaista i zaslužio'', zaključuje Perez.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Ferari jesenas hteo Batona, sad bi Pereza

Ferari jesenas hteo Batona, sad bi Pereza


Izvor: Sportske.net



Gotovo je izvesno da Felipe Masa vozi svoju poslednju sezonu u ekipi Ferarija. Još jesenas je bilo pokušaja da se angažuje Dženson Baton umesto Brazilca, a sada se sve češće pominje mogućnost da naredne sezone mesto u Ferariju zauzme talentovani Serhio Perez.

baton179308020120316161956.jpg


Brazilska novinska agencija Estadao prenela je vest da je Baton u oktobru pregovarao sa čelnim ljudima Ferarija, ali da je na kraju ipak odlučio da produži ugovor sa Meklarenom.

''Lepo je znati da vaš rad cene i ljudi iz drugih timova'', bio je Batonov komentar na ovu informaciju.

Navodno je sada prvi ''pik'' Ferarija Serhio Perez, 22-godišnji meksički vozač, koji je zablistao na trci za VN Malezije, osvajanjem drugog mesta.

Mediji spekulišu da bi upravo Meksikanac mogao da nasledi Masu u bolidu Ferarija, ali Perez je jasno stavio do znanja da mu je veoma bitno da bolid bude konkurentan u borbi za titulu. Na Ferariju je da ovaj uslov ispuni, bar za narednu sezonu.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Kimi priziva sreću

Kimi priziva sreću


Izvor: Sportske.net



Povratnik u šampionat Formule 1 veruje da će njegova ekipa u narednom periodu imati više sreće nego na startu sezone i da će to doprineti i boljim rezultatima.

raikonen-600-20111129011518.jpg


Šampion Formule 1 iz 2007, koji je u prethodne dve godine okušao sreću u reli takmičenjima tvrdi da je u Lotusu naišao na ''toplu dobrodošlicu''.

''Ovde je mnogo bolja atmosfera u odnosu na onu na koju sam nailazio u prethodnom periodu'', izjavio je Raikonen.

Finac očekuje da će u nastavku sezone doći i bolji rezultati, ali se nada da će njegovu ekipu ''pogledati i sreća''.

''Bilo je pomalo frustrirajuće, zbog problema koje smo imali tokom testiranja, a onda i na prve dve trke, u Australiji i Maleziji. Ipak, pokazali smo da sa tim problemima možemo da se nosimo i da iz svega izađemo još jači. Bolid izgleda sasvim dobro, samo nam treba malo više sreće u narednom periodu'', konstatovao je Raikonen.


 
Natrag
Top