Evharistija ili pričest

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Evo još dokaza da stvarno vjeruju da se hljeb i vino pretvaraju i pravo tijelo i krv Isusovu.

Да, тајна је ово велика, и дубока! Како, и на који начин се вино и хлеб претварају у крв и тело Његово?! Одговора нема.

Crkva i sekte Zoran J.

Pa jel Isus razlomio sebe. Ovo je baš magijsko shvatanje pričesti.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dakle, nisu crkveni oci.

Sramoto lažljiva.

Au..ko se to nama razljutio. Pa pobogu Slape, jel ovo rečnik jednog teologa..a da ne govorimo o namanju argumenata.

Nemam reči..zašto ali zašto ovakav način? Ako nemaš argument ne treba vređati. Nego pretraži ovo što sam ti rekao..gde pisci i oci navode pretvaranje ili transupstancijaciju.

Polako samo i smireno. Ovim pokazuješ da ne stojiš ni duhovno dobro.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Дакле, ако је Бог могао Сунчеву енергију претворити у храну и пиће да би се тиме хранио и живео човек на Земљи, зашто не би хлеб и вино могао претворити у Своје Тело и Крв, да би људи, хранећи се тиме, имали живот вечни ?!

Isti izvor koji sam naveo gore.

Evo stvarno vjeruju da je to Isusovo tijelo i krv.

Даље, да је св. Евхаристија права жртва која се приноси Богу за људе – а не само пуки “ симбол „, како то тврде секташи.

Pazite ovo iako u Bibliji stoji da je jednom prinesena žrtva oni smatraju da je Isus uvijek iznova i iznova žrtvovan.

Kakvo izvrtanje žrtve.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Sramoto lažljiva. Prijavi me za vrijeđanje.

Neću, nema potrebe. Ovim pokazuješ težinu argumenta.

No, da se vratimo temi. Nema pretvaranja nema transupstancijacije, te je jasno da je rana crkva svoju veru po pitanju pričesti još uvek temeljila na Pismu. To je pak vezano i za Sola Scriptura jer pokazuje da je Pismo bilo vodič ranoj crkvi.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
23. Jer ja primih od Gospoda što vam i predadoh, da Gospod Isus onu noć u koju bivaše predan uze hljeb,
24. I zahvalivši prelomi i reče: Uzmite, jedite, ovo je tijelo moje, koje se za vas lomi; ovo činite meni za spomen.
25. Tako i čašu, po večeri, govoreći: Ova je čaša novi zavjet u mojoj krvi: ovo činite, kadgod pijete, meni za spomen.
26. Jer kadgod jedete ovaj hljeb i čašu ovu pijete, smrt Gospodnju obznanjujete, dokle ne dođe.
1 Poslanica Korinćanima 11 23-25

O čemu onda govori Apostol Naroda? O Soku od grožđa, i keksu? U istoj poslanici govore i o nekima tako važnim propisima o ishrani.
Uzgred, da li je EGW prorokovala pokrivene glave? Jer Apotol je izričit:

5. I svaka žena koja se gologlava moli Bogu ili prorokuje, sramoti glavu svoju; jer je sve jedno kao da je obrijana.
6. Ako se dakle ne pokriva žena, neka se striže, ako li je ružno ženi strići se ili brijati se, neka se pokriva.
I Poslanica Korinćanima, 11 5-6

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
сведочи и ап. Павле. Он упоређује тајну Евхаристије са приношењем жртава у Старом Завету (Јев. 13.10), па чак и са многобожачким жртвама (1Кор. 10.18) наглашавајући, разуме се, разлику између хришћанске и многобожачке жртве. Али, пошто хришћанску жртву у Св. Евхаристији супроставља многобожачкој и јеврејској жртви самим тим и Евхаристију сматра за жртву, а не за симбол или успомену, као што то кажу секташи.

Crkva i sekte Z. Jovanović

Ma nevjerovatno, ovo je direktan udar na Bibliju i negiranje žrtve na krstu.

Čovjek kaže da nije spomen tj. uspomena na žrtvu, iako baš to Biblija kaže.

Onda ispada da su i žrtve u SZ prave žrtve. Onda je prava žrtva po njima bila kada je Avelj prinio žrtvu.

Kakvo ruganje Bibliji, pa zato stoji stih da žrtve junaca i ovaca nisu prave žrtve, nego je to Isusova.

Ni junčijom krvlju ni ovčijom nije došlo spasenja.

Pitanje za darta da li je Isus samog sebe prelomio kada je prelomio hljeb?

24. I zahvalivši prelomi i reče: Uzmite, jedite, ovo je tijelo moje, koje se za vas lomi; ovo činite meni za spomen.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
23. Jer ja primih od Gospoda što vam i predadoh, da Gospod Isus onu noć u koju bivaše predan uze hljeb,
25. Tako i čašu, po večeri, govoreći: Ova je čaša novi zavjet u mojoj krvi: ovo činite, kadgod pijete, meni za spomen.
26. Jer kadgod jedete ovaj hljeb i čašu ovu pijete, smrt Gospodnju obznanjujete, dokle ne dođe.
1 Poslanica Korinćanima 11 23-25

O čemu onda govori Apostol Naroda?

Dakle, za spomen. Ne govori o pretvaranju. Isus kaže "ovo je telo moje" a ne "ovo se pretvara u moje telo". Za spomen, za uspomenu na Hrista šta je učinio za nas. Ako je za spomen jasno je da to ukazuje na prošli događaj a ne na trenutni:). Nema pretvaranja nigde i crkveni oci do IV veka ne uče transupstancijaciju ili pretvaranje. Pojedini jasno kažu da je to simbol dok drugi ne govore protiv toga niti pominju transupstancijaciju.

Koriste i tekstove Pisma gde prave paralelu u starozavetnoj simbolici krvi i tela Gospodnjeg i to onda primenjuju i na pričest.

No, neko mora verovati da je sve bilo kao od IV veka. Međutim nije.

Natrag