Umim i Turim je bilo nesto sto je prvosvestenik nosio na svom naprsniku, to je bila neka vrsta predmeta za koju se veruje da je svetlela, Urim znaci svetlost a Tumim istina.
U nekim tekstovima moze se zakljuciti da je Umim i Turim sila bozja koja se nalazi u samom coveku.
Evo nekih biblijskih tekstova.
Ja sam pomenuo da su Umim i Turim spomenuti u vezi osnivaca mormonove crkve i njenog osnivaca Jozefa Smitha, pomocu kojih je on preveo Mormonovu knjigu.
1.
Nem. Glava 07
(Knjige Staroga zaveta/Knjiga Nemijina)
... bi pokazali rod svoj, ali se ne nađe, zato biše odlučeni od sveštenstva. 7:65 I zapreti im Tirsata da ne jedu od svetinje nad svetinjama dokle ne nastane sveštenik s Urimom i Tumimom. 7:66 Svega zbora ...
2.
Jezdra Glava 02
(Knjige Staroga zaveta/Knjiga Jezdrina)
... s Urimom i Tumimom. 2:64 Svega zbora skupa beše četrdeset i dve hiljade i tri stotine i šezdeset, 2:65 Osim sluga njihovih i sluškinja njihovih, kojih beše sedam hiljada i tri stotine i trideset i sedam, ...
3.
5 Moj. Glava 33
(Knjige Staroga zaveta/Peta knjiga Mojsijeva (Zakoni ponovljeni))
... glas Judin, i dovedi ga opet k narodu njegovom; ruke njegove neka vojuju na nj, a Ti mu pomaži protiv neprijatelja njegovih. 33:8 I za Levija reče: Tvoj Tumim i Tvoj Urim neka budu u čoveka Tvog svetog, ...
4.
3 Moj. Glava 08
(Knjige Staroga zaveta/Treća knjiga Mojsijeva (Levitska))
... a na naprsnik metnu Urim i Tumim. 8:9 Još mu metnu kapu na glavu, i na kapu metnu spred ploču zlatnu, krunu svetu, kao što zapovedi Gospod Mojsiju. 8:10 I uze Mojsije ulje pomazanja, i pomaza šator i ...
5.
2 Moj. Glava 28
(Knjige Staroga zaveta/Druga knjiga Mojsijeva (Izlazak))
... naprsniku sudskom na srcu svom kad ulazi u svetinju za spomen pred Gospodom vazda. 28:30 I metni na naprsnik sudski Urim i Tumim, da bude na srcu Aronu kad ulazi pred Gospoda, i Aron će nositi sud sinova ...