EGWisti (subotari) - rodilo ih bogohulništvo

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
"Bila sam se prepustila i udovoljila svojoj želji za octom. Ali uz Božju pomoć nadvladala sam ovu svoju ovisnost. Borila sam se protiv iskušenja, odlučna da me ta ovisnost ne savlada. Tjednima sam bila vrlo bolesna, ali ponavljala sam iznova i iznova, Gospodin sve zna o ovome. Ako ću i umrijeti, umrijet ću; ali neću se predati toj želji i potrebi. Borba se nastavljala, a ja sam tjednima bolne muke prolazila. Svi su mislili da je nemoguće da to preživim. Znate svi da smo se usrdno utjecali Gospodinu, a najgorljivije molitve bile su za moje ozdravljenje. Nastavila sam se odupirati želji za octom i napokon sam pobijedila. Sada više nemam potrebe kušati bilo što slično. Ovo iskustvo za mene je na mnogo načina imalo veliku vrijednost. Izvojevala sam potpunu pobjedu. (Ellen White, Letter 70, 1911, reproduced in Counsels on Diet and Foods, p. 485.)

Kada je čovek na visokom duhovnom nivou kao Elen, on doživljava svaku manu i najmanju kao veliki problem.
To je duhovna borba,

Ellen nije bila na visokom duhovnom nivou. :) Po čemu to znamo? Upravo po njezinim riječima. To što je napisala u pismu bila je ovisnost, što znači da se je borila s najnižom kategorijom - sa svojim tijelom i njegovim (grešnim) nagnućima.
Svladavanje i čišćenje osjetila tek je prvi korak u duhovnom životu.
Zasigurno nije ni zakoračila na viši stupanj duhovnog života koje vodi k sjedninjenju s Bogom- to je tamnu noć duha. Jer u tom stanju Duh Božji ogoljuje i čisti ljudski duh od fantazije, lažnih predodžbi o Bogu i o sebi samome, a to stanje karakterizira samo vjera.

Jovane, jako puno stvari kod nje je čudno/mutno. Razumijem da ju braniš...kažeš da je to bio uobičajeni napitak onog vremena, pita ili već nešto i da je ona imala slab želudac. Slab želudac ili glavu? Jer po logici stvari, a i po ljudskom iskustvu koje nam je svima manje-više poznato, kad čovjeku nešto naškodi, on povraća, liječi želudac kako zna može i ne konzumira više to što mu je naškodilo... osim ako nije ovisnik ili luđak.

P. S. Da li se i ja moram ispričati ili da Ellen još malo stavimo na vagu, pa da vidiš kako će se proročica začas pretvoriti u "strašilo"?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane, jako puno stvari kod nje je čudno/mutno. Razumijem da ju braniš...kažeš da je to bio uobičajeni napitak onog vremena, pita ili već nešto i da je ona imala slab želudac. Slab želudac ili glavu? Jer po logici stvari, a i po ljudskom iskustvu koje nam je svima manje-više poznato, kad čovjeku nešto naškodi, on povraća, liječi želudac kako zna može i ne konzumira više to što mu je naškodilo... osim ako nije ovisnik ili luđak.

P. S. Da li se i ja moram ispričati ili da Ellen još malo stavimo na vagu, pa da vidiš kako će se proročica začas pretvoriti u "strašilo"?

Dešava se da u početku ne škodi. Želudac može vremenom popustiti. Ali je stvar u tome da ako je neko navikao na nešto, poput ovog, a imalo je i pozitivne efekte(davalo je svežinu, istrajnost u radu), i neko se navikao a zatim želudac počeo da se ponaša drugačije, tada dođe do problema. Kako bilo, njoj nije bilo lako u potpunosti prekinuti(posebno ako je imalo pozitivne efekte) i taj efekat je činio otežavajuću okolnost.

Kako bilo ovde, u ovom tekstu se alkohol ne pominje i ne misli na to. Zato je greška optužiti kćje na osnovu ovog teksta za alkoholizam.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Upravo zbog toga se meni neće dogoditi da završim u nekoj drugoj vjeri, jednako kao što neću tražiti druge roditelje.

Zaboravila sam napisati kako je dobro razmišljajti o povijesti svoga naroda i o povijesti milosti koju je Bog činio u mom narodu tijekom mnogih stoljeća. Ne govorim o kronološkim događajima, nego o onoj drugoj povijesti spasenja koja se dogodila u ljudima (koje Bog pozna po imenu) u konkretnim događajima. Meni je to lijepo i korisno. Probaj i ti. Dok su nastajale američke sekte po "kukuruzištima", kako kaže DarthShone, tvoj je narod bio pod Turcima, zar ne? I tvoji su sunarodnjaci umirali u pravoslovanoj vjeri s uvjerenjem:
„Dobar sam boj bio, trku završio, a vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti“

Ništa ti to ne znači?

Gdje je u svemu tome nacionalnost?

Nacionalizam se može izroditi i nanijeti veliku štetu. Zavisi o duhu koji ga inspirira. Pada mi na pamet, 1844 godina. Važna godina za adventizam, ali u Srbiji je te godine Garašanin? napisao neki dokument koji je sadržavao ideje kako će tadašnja mala Srbija postati višestruko veća država. Zanimljivo, zar ne?
Đavao nikada ne spava, ni na jednom kontinentu.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Zato je greška optužiti kćje na osnovu ovog teksta za alkoholizam.

:) Kako hoćeš.
Mene je iznenadilo Ellenino pismo, čini se da je bila iskrena i daje bila svjesna svog problema. Ne bi inače pisala o tome kako su molili za nju, kako je pobijedila, kako je to bila borba za život i smrt.
Pazi, mene to ne iznenađuje, a kamoli skandalizira. Bila je stvorenje sa svim slabostima. I naša sveta Monika, majka svetog Augustina je priznala da je voljela popiti koju čašicu vina..Bože moj, dok smo na ovome svijetu, s tijelom i tjelesnim nagnućima ćemo se boriti dok živimo, ali jednako tako i proslavljati Gospodina u tijelu.
'Ajd, zdravo, Vrijeme je za ručak. :p

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kada ćeš priznati da si pogrešio po ovome pitanju, optuživši je za alkoholizam a ona samo koristila sirećtne napitke. Pa ćemo dalje...

Ti si je optužio za alkoholizam. Ti kažeš da joj je ocat fermentirao u želucu i da se stvorio alkohol od kojega je postala ovisnica, što će reći alkoholičarka.

Pa ćemo dalje...

Hoćeš reći da ja ne mogu dalje bez tvoga dopuštenja? E mogu, i hoću. Evo svjedočanstva same Ellen White, da se nije opijala samo octom nego i vinom i drugim žestokim alkoholnim pićima:

U svom pismu starješini E.P. Danielsu Ellen White priznaje i sama svjedoči da uzima alkoholno vino:

"Nisam probala vino za koje tvrdite da nije opojno. Popila sam ukupno pola pinte vina, sa žlicom sirovog jajeta, koliko god mrzim okus vina ... " ( Ellen White, Testimonies in the Case of Elder E. P. Daniels, pp. 53-57; Letter dated August 1, 1888.)

Osim pijenja octa i vina, 1892. godine, Ellen White svjedoči kako je pila i žestoka pića. Tako piše da je imala neprospavanu noć i jadikuje što u kući nije mogla pronaći jako alkoholno piće:

"Osjetila sam potrebu za nekim jakim želučanim likerom, ali nije bilo ništa u kući osim soka od grožđa." (Ellen White, Manuscript Releases Volume Twenty-one, p. 114, paragraph 1.)

Kako bilo ovde, u ovom tekstu se alkohol ne pominje i ne misli na to. Zato je greška optužiti kćje na osnovu ovog teksta za alkoholizam.

Evo se u dva gornja citata spominju alkoholna pića - vino i "želučani liker" - spominje ih i priznaje sama "proročica" da ih je konzumirala. Zato, nije pitanje hoću li ja priznati da je pogrešno i nepravedno optužujem, jer to nije točno, nego je pravo pitanje gdje je tebi intelektualno poštenje da priznaš da je zaista bila alkoholičarka. I to poprilično teški slučaj ovisnosti, jer sama priznade da joj je apstinencija bila "pitanje života i smrti".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kako hoćeš.
Mene je iznenadilo Ellenino pismo, čini se da je bila iskrena i daje bila svjesna svog problema. Ne bi inače pisala o tome kako su molili za nju, kako je pobijedila, kako je to bila borba za život i smrt.

Ona je bila iskrerna. Isto tako ona ne govori o alkoholu već o sirćetu i tom napitku. Tako da je tako kako piše treba i razumeti.

Prijatan ručak :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ti si je optužio za alkoholizam. Ti kažeš da joj je ocat fermentirao u želucu i da se stvorio alkohol od kojega je postala ovisnica, što će reći alkoholičarka.

Ja samo dajem moguću varijatnu šta se moglo desiti u njenom organizmu jer to postoji kao fenomen. U svakom slučaju ona nije pila..nije prema ovom tekstu. No, važno nam je da u samom tekstu ne možemo konstruisati priču o alkoholu koji je konzumirala. Ne. Naravno.

Ostalo...kad budem imao vremena. Nadam se što brže.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Evo se u dva gornja citata spominju alkoholna pića - vino i "želučani liker" - spominje ih i priznaje sama "proročica" da ih je konzumirala. Zato, nije pitanje hoću li ja priznati da je pogrešno i nepravedno optužujem, jer to nije točno, nego je pravo pitanje gdje je tebi intelektualno poštenje da priznaš da je zaista bila alkoholičarka. I to poprilično teški slučaj ovisnosti, jer sama priznade da joj je apstinencija bila "pitanje života i smrti".

Ni ona dva teksta ne govore da je bila alkoholičarka jer alkoholičar je neko ko konstantno pije velike količine alkohola. Ovde se koliko vidim na prvu loptu radi o trenutnoj potrebi. Ali ne o alkoholizmu.

No, proveriću, videću kontekst svega, pa ćemo izvući zaključak. Tebi ostaje poziv na priznanje da si pogrešio u onom prethodnom navodu..a da ne pričamo an osnovu tog teksta da govoriš o alkoholizmu..to en možeš ni na osnovu ova dva..a kamoli na osnovu onog. Videćemo, dakle.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Zaboravila sam napisati kako je dobro razmišljajti o povijesti svoga naroda i o povijesti milosti koju je Bog činio u mom narodu tijekom mnogih stoljeća. Ne govorim o kronološkim događajima, nego o onoj drugoj povijesti spasenja koja se dogodila u ljudima (koje Bog pozna po imenu) u konkretnim događajima. Meni je to lijepo i korisno. Probaj i ti. Dok su nastajale američke sekte po "kukuruzištima", kako kaže DarthShone, tvoj je narod bio pod Turcima, zar ne? I tvoji su sunarodnjaci umirali u pravoslovanoj vjeri s uvjerenjem:
„Dobar sam boj bio, trku završio, a vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti“

Ništa ti to ne znači?

Narod je bio pod Turcima prema proroštvu iz Otkrivenja 9, 13-21. Ništa me ne čudi. Ne samo moj već i deo i tvog, naravno, deo Mađara, Bugari, Grci..itd..ali dobro. Kažem, propatilo se ali po Bibliji na žalost ni to neće ove narode vratiti na pravi pu(tako kaže Otkrivenje.."niti se pokajaše od čaranja, ubijstva, niti da se klanajaju bogovima..) . Zato ti kažem..važno je šta kaže Bog..a ne čovek. Bog ne gleda kao čovek.

Nacionalizam se može izroditi i nanijeti veliku štetu. Zavisi o duhu koji ga inspirira. Pada mi na pamet, 1844 godina. Važna godina za adventizam, ali u Srbiji je te godine Garašanin? napisao neki dokument koji je sadržavao ideje kako će tadašnja mala Srbija postati višestruko veća država. Zanimljivo, zar ne?
Đavao nikada ne spava, ni na jednom kontinentu.

Hah :). Nacionalizam u XIX veku je bio svugde prisutan..tada je koliko znam pisao i Ante Starčević i drugi. No, sve su to iluzije. Svaki nacionalizam, je po mom shvatanju štatan, jer izaziva priprono takmičenje među narodima. Ja sam ti citirao jednog američkog istoričara-Džonsa, koji je već tada video da je nacionalizam samo uobrazilja. Nema dobrog. Samo Hristos, samo On je naša nada. Ne nacija.

Pozdrav.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ona je bila iskrerna. Isto tako ona ne govori o alkoholu već o sirćetu i tom napitku. Tako da je tako kako piše treba i razumeti.

Da, ona govori o svojoj ovisnosti o octu, a ti kažeš da je ocat fermentirao u alkohol. Ti je prokazuješ kao alkoholičarku.

Ja samo dajem moguću varijatnu šta se moglo desiti u njenom organizmu jer to postoji kao fenomen. U svakom slučaju ona nije pila..nije prema ovom tekstu. No, važno nam je da u samom tekstu ne možemo konstruisati priču o alkoholu koji je konzumirala. Ne. Naravno.

Pila je. Sama svjedoči da je pila, ne samo ocat, nego i vino i druga žestoka pića. Osim što svjedoči da je pila alkoholna pića, također sama svjedoči o strašnim mukama kroz koje je prolazila apstinirajući od pića. Dragi ljudi, zbrojte jedan i jedan. ;)

Ni ona dva teksta ne govore da je bila alkoholičarka jer alkoholičar je neko ko konstantno pije velike količine alkohola.

Alkoholičar je onaj tko ima strašne muke pri apstinenciji od alkohola. A kod Ellen White vidjeli smo radi se baš o tome.

Ovde se koliko vidim na prvu loptu radi o trenutnoj potrebi. Ali ne o alkoholizmu.

Ali apstinencijske muke kroz koje je prolazila više tjedana i najusrdnije molitve Bogu da je izbavi iz tih nevolja, jasno pokazuje, ne na prvu loptu, da se radilo o alkoholizmu, i to njenoj teškoj ovisnosti o alkoholu.

Kažem, propatilo se ali po Bibliji na žalost ni to neće ove narode vratiti na pravi pu(tako kaže Otkrivenje.."niti se pokajaše od čaranja, ubijstva, niti da se klanajaju bogovima..) . Zato ti kažem..važno je šta kaže Bog..a ne čovek. Bog ne gleda kao čovek.

Otimaš zanat i kruh Laodikeji. Zar si i ti Ilija?

Natrag