Član
- Učlanjen(a)
- 06.05.2012
- Poruka
- 2.380
"Bila sam se prepustila i udovoljila svojoj želji za octom. Ali uz Božju pomoć nadvladala sam ovu svoju ovisnost. Borila sam se protiv iskušenja, odlučna da me ta ovisnost ne savlada. Tjednima sam bila vrlo bolesna, ali ponavljala sam iznova i iznova, Gospodin sve zna o ovome. Ako ću i umrijeti, umrijet ću; ali neću se predati toj želji i potrebi. Borba se nastavljala, a ja sam tjednima bolne muke prolazila. Svi su mislili da je nemoguće da to preživim. Znate svi da smo se usrdno utjecali Gospodinu, a najgorljivije molitve bile su za moje ozdravljenje. Nastavila sam se odupirati želji za octom i napokon sam pobijedila. Sada više nemam potrebe kušati bilo što slično. Ovo iskustvo za mene je na mnogo načina imalo veliku vrijednost. Izvojevala sam potpunu pobjedu. (Ellen White, Letter 70, 1911, reproduced in Counsels on Diet and Foods, p. 485.)
Kada je čovek na visokom duhovnom nivou kao Elen, on doživljava svaku manu i najmanju kao veliki problem.
To je duhovna borba,
Ellen nije bila na visokom duhovnom nivou. Po čemu to znamo? Upravo po njezinim riječima. To što je napisala u pismu bila je ovisnost, što znači da se je borila s najnižom kategorijom - sa svojim tijelom i njegovim (grešnim) nagnućima.
Svladavanje i čišćenje osjetila tek je prvi korak u duhovnom životu. Zasigurno nije ni zakoračila na viši stupanj duhovnog života koje vodi k sjedninjenju s Bogom- to je tamnu noć duha. Jer u tom stanju Duh Božji ogoljuje i čisti ljudski duh od fantazije, lažnih predodžbi o Bogu i o sebi samome, a to stanje karakterizira samo vjera.
Jovane, jako puno stvari kod nje je čudno/mutno. Razumijem da ju braniš...kažeš da je to bio uobičajeni napitak onog vremena, pita ili već nešto i da je ona imala slab želudac. Slab želudac ili glavu? Jer po logici stvari, a i po ljudskom iskustvu koje nam je svima manje-više poznato, kad čovjeku nešto naškodi, on povraća, liječi želudac kako zna može i ne konzumira više to što mu je naškodilo... osim ako nije ovisnik ili luđak.
P. S. Da li se i ja moram ispričati ili da Ellen još malo stavimo na vagu, pa da vidiš kako će se proročica začas pretvoriti u "strašilo"?