I ovo morate znati o subotarima
Adventizam sedmog dana nije moguće razumijeti bez poznavanja perioda 1844. – 1851. god. Osim što su u tom periodu adventisti oformljeni kao zajednica, u tom periodu su nastala sva glavna vjerovanja adventista, kasnije Crkve ASD, koja su na snazi i danas, osim Trojstva koje su prihvatili i preuzeli od „pale Crkve – Babilona“ čitavo stoljeće kasnije.
Odakle adventistima subota? Joseph Bates je u tom periodu jedan od vodećih aktera u čitavom tom pokretu i procesu njegova formiranja. "
Istinu o suboti“ Ellen White i ostali „pioniri“ preuzeli su upravo od Joseph-a Bates-a (nije ni njegova originalna ideja). Osim što su prihvatili svetkovanje subote, od Bates-a su prihvatili i
računanje početka subote. Joseph Bates, kao
pomorski kapetan, odlučio je kako
subota počinje po nautičkom vremenu u petak u 18 sati, i „svako drugo računanje je gubljenje vremena“, ustvrdio je Bates. Da je Bates umjesto pomorac bio rudar iz treće smjene, adventistima bi subota sigurno počinjala u petak u 22 sata. Sedam mjeseci nakon što je prihvatila subotu od Batesa Ellen White ima viđenje koje potvrđuje baš ono što je prihvatila, evo tog viđenja:
Gospodin mi je sljedeće viđenje dao 1847. u Topshamu u saveznoj državi Maine, za vrijeme okupljanja braće u subotu. ..... Vidjela sam kako je jedan anđeo brzo doletio k meni. Ponio me sa Zemlje u Sveti Grad. U gradu sam ugledala hram u koji sam ušla. Prošla sam kroz vrata i stigla do prvog zastora. Zastor je bio podignut i ja sam ušla u Svetinju. ...... Nakon što sam vidjela slavu Svetinje, Isus je podigao drugi zastor i ušao u Svetinju nad svetinjama. ..... Isus je stajao pokraj Kovčega i kad su se k Njemu dizale molitve svetih, iz kadionice se dizao dim tamjana, a On je njihove molitve s dimom tamjana prinosio svojem Ocu. U Kovčegu sam vidjela zlatnu posudu s manom i Aronov procvjetali štap te kamene ploče složene kao knjiga. Isus ih je otvorio i ja sam na njima ugledala Deset zapovijedi napisanih Božjim prstom. Na jednoj ploči bilo je četiri, a na drugoj šest zapovijedi. Četiri zapovijedi na prvoj ploči sjale su jače od ostalih šest. Ali četvrta, zapovijed o suboti, sjala je jače od svih ostalih jer je subota bila odvojena da sačuva čast Božjeg svetog imena. Sveta je subota izgledala veličanstveno, okružena vijencem slave. Vidjela sam da zapovijed o suboti nije bila prikovana na križ jer da je bila ona, bilo bi i ostalih devet; u tom bismo ih slučaju smjeli prekršiti kao i četvrtu. Vidjela sam da Bog nije promijenio subotu, jer se On nikada ne mijenja. Ali ju je papa promijenio iz sedmog u prvi dan tjedna jer je prorečeno da će promijeniti blagdane i Zakon. (Ellen White, Rani spisi)
Često će nakon ovoga Ellen White posjećivati Nebesa i biti Isusov gost, ali čitavo ovo vrijeme Ellen White i ostali adventisti svetkuju subotu
od 18 sati u petak do 18 sati u subotu.
Slabljenjem Bates-ove pozicije sve je više zahtjeva
za promjenu početka subote. Kako je došlo do velikih razmimoilaženja, tako da je
čak prijetio i raskol,
1955. god. vodstvo crkve
zadužuje J. N. Andrews-a da istraži to pitanje i predloži riješenje. Andrews je zaključio da
subota počinje u petak sa zalaskom sunca i traje do zalaska sunca u subotu. Takav zaključak vodstvo crkve prihvatilo je glasovanjem.
Četiri dana nakon što su Andrews i Konferencija odlučili kad je početak subote, Ellen White imala je "viđenje" u kojem joj je
anđeo rekao da je zalazak sunca bilo pravo vrijeme! Sve ovo u potpunosti je „pojasnio“ starješina Smith u "Viđenja – Odgovori na prigovore". Smith kaže:
"Nakon Konferencije, 20. studenoga, dobiveno je viđenje, kako bi učvrstilo one neodlučne oko vremena zalaska sunca, kao početka subote." Ovo je Ellen White dovelo u nezgodnu situaciju. Tako se ona u tom viđenju požalila anđelu i pitala za objašnjenje. Ona kaže:
"Raspitivala sam se zašto je bilo tako, da sada moramo promijeniti vrijeme početka subote, a anđeo je rekao: "Razumijet ćeš, ali ne još, ne još." (Svjedočanstva, Vol. I., str 116).
Prošlo je od tada
170 godina ali odgovori od adventista još nisu stigli, zagubio im se izgleda "Jelenin anđeo". Zašto su Ellen White i ostali adventisti
devet godina „otimali Bogu Njegovo sveto vrijeme“svetkujući subotu od 18-18 sati? Kako to da ju Isus, kada ga je posjećivala u Svetinji nad svetinjama, nije nikada
upozorio na krivo svetkovanje subote. Kako to, kada su već nastale razmirice oko početka subote, sama nije pitala Isusa ili anđele kada počinje subota? Mnoštvo je pitanja, a samo je jedan razumljiv i razuman odgovor. 1847. god. najveći utjecaj imao je Joseph Bates, i
Ellen White je "vidjela" upravo ono što je Bates tražio da vidi. Devet godina kasnije, odnos snaga se promijenio i
Ellen White "vidi" baš ono što su zaključili J. N. Andrews i Generalna Konferencija. Anđeo, koji je Jeleni donosio "viđenja", kao što vidite, bio je "poštar" Josepha Batesa četrdesetih godina, a onda vodstva Crkve i nekih drugih pedesetih godina, a nikako glasnik s Neba.
Ljubitelju i branitelju djecoubojica, daleko ti kuća od moje.