eBay - lično iskustvo
Moje iskustvo kupca na eBay
Do sada nisam imao negativno iskustvo kao kupac, a roba se može vratiti ukoliko stigne nešto drugo od onoga što je poručeno. Tu čak i
PayPal daje garanciju za povraćaj novca u slučaju prevare ili sličnog (što je vrlo retko). Koliko sam uspeo da shvatim, svi korisnici-prodavci na eBay gledaju da budu maksimalno korektni radi daljeg obavljanja trgovine i radi pozitivne preporuke jer od nje i zavisi poverenje potencijalnih kupaca.
Za Italiju postoji tolerancija da roba dospela poštom izvan granica EU do 80$ vrednosti (mislim da je 80$) ne podleže carini...(eBay prodavac
mora navesti vrednost robe prilikom slanja kada je reč o međunarodnoj pošiljci).
Verovatno ima nekakva slična praksa u poštanskim carinarnicama i na našim prostorima...
Iz USA sam jedne prilike poručio nešto u vrednosti od 250$ cca. Prodavac je bio ljubazan i naveo da se radi o poklonu -
"gift" i time sam izbegao plaćanje carine
.
Ukoliko to prodavac hoće, može pri slanju navesti da je roba/pošiljka poklon i tom prilikom nije obavezno navesti realnu vrednost paketa pa se time može izbeći plaćanje carine, ali u slučaju gubitka pošiljke prodavac snosi svu štetu i dužan je vratiti novac na PayPal račun kupca.
Preporučeno je plaćanje
PayPal nalogom i vrlo su retki prodavci-cepidlake koji zahtevaju drugačiji način plaćanja da bi izbegli neku sitnu proviziju posredniku plaćanja.
Kao što možete i sami videti, PayPal se takođe obavezuje na
Money Back Guarantee u mnogo slučajeva kada i ako dođe do nepredviđenog ukoliko plaćanje vršite njihovim posredstvom.
Nikako ne šaljite novac putem Western Union-a jer tada nemate garanciju da novac bude vraćen u slučaju prevare koje su vrlo retke ili bar ja nisam nikada imao loše iskustvo, a naručivao sam od kurte i murte...
Troškovi slanja su navedeni i unapred određeni.
Može se pitati prodavac o svemu što vas interesuje oko proizvoda i obično svi odgovaraju u vrlo kratkom roku...
Ukoliko niste zadovoljni proizvodom ili se smatrate oštećenim,
pre nego što ostavite negativan feedback, kontaktirajte prodavca. 99% njih će vam izaći u susret da rešite problem radije nego da dobiju negativnu ocenu, koja se shvata vrlo ozbiljno na eBay-u, kako prodavcu tako i kupcu!
(Nisam još čuo da je nekom stigla cepanica umesto
top-lapa, šmirgl umesto toalet papira ili sl.
)