Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Džem od kajsija

Džem od kajsija

dzem-od-kajsija.jpg


Potrebno: 1kg očišćenih kajsija, 500gr šećera, sok od 1 limuna

Kajsije oprati, oljuštiti, odstraniti im koštice, iseći na manje komade, posuti šećerom i ostaviti na hladnom mestu da stoje 2-3 sata. Posle toga ih na jačoj vatri ku*vati. U toku kuvanja dodati sok od limuna. Gotov džem sipati u prethodno pripremljene i zagrejane tegle i herme tički zatvoriti. Na isti način pripremiti i džem od bresaka.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Džem do šljiva

Džem do šljiva

dzem-od-sljiva.jpg


Potrebno: 1kg šljiva, 600gr šećera, vanila, sok od 1 limuna
Šljive oprati, odstraniti im peteljke, stavljati ih u manjim količinama u veću cediljku, uroniti ih u ključalu vodu i držati ih u njoj 12 minuta, zatim ih odmah pre liti hladnom vodom, a potom ljuštiti. Oljušćene šljive prepoloviti, odstraniti im koštice, složiti ih u čist emajli rani sud, preliti sokom od limuna i posuti šećerom. Ovako pripremljene šljive ostaviti na hladno mesto da prenoće. Sutradan ih kuvati na srednje jakoj vatri oko 25 minuta. Kada su šljive kuvane dodati vanilu. Topao džem sipati u prethodno pripremljene i tople tegle. Tegle hermetički zatvoriti, odložiti ih na drvenu podlogu, pokriti ih i ostaviti da se ohlade.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Džem od jagoda

Džem od jagoda


dzem-od-jagoda.jpg


Potrebno: 1kg jagoda, 600gr šećera
Jagode oprati i očistiti, a zatim ih naizmenično redati sa šećerom. Kada jagode otpuste sok, kuvati ih na umerenoj vatri oko 20 minuta uz povremeno mešanje, pri čemu voditi računa da se jagode ne raspadnu. Gotov džem sipati u prethodno pripremljene i zagrejane tegle i hermetički zatvoriti.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Džem od trešanja

Džem od trešanja

dzem-od-tresanja.jpg


Potrebno: 1kg trešanja, 800gr šećera, 2,5dl vode, 2-4 listića sveže nane Trešnje oprati, ocediti i očistiti. Sipati u posudu i posuti šećerom. Ostaviti da odstoje. Napraviti čaj od nane i njim preliti trešnje. Ostaviti da odstoje 8 sati (ako je moguće na suncu). Ocediti sok, izvaditi lišće nane i kuvati sok 30 minuta. Dodati trešnje i kuvati još 30 mi nuta. Pokupiti penu i sipati vruć džem u tegle. Kad se prohladi, tegle hermetički zatvoriti. Ovaj džem može se pripremiti i sa ribizlama. U navedene količine trešanja i šećera dodati šaku-dve ribizli.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Džem od šljiva sa čokoladom

Džem od šljiva sa čokoladom

179360_sljive_f.jpg

Sastojci:
- 20 kg šljiva
- 1,5 kg šećera
- 800 g čokolade
- 1 konzervans
- 0,5 l vode

Priprema:
Šjive oprati, očistiti od koštica, pa redjati u šerpu-red šljiva posuti šećerom i tako dok se materijal ne potroši. Ostaviti preko noći.
U šerpu sipati vodu pa dodati šljive.
Kuvati džem i pred kraj, dodati kocke čokolade za kuvanje i mešati dalje.
Na kraju sipati konzervans. Dobro izmešati i sipati u tegle.

Izvor: Recepti.rs


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Džem od kupina

Džem od kupina

1.jpg

Potrebno je: 3 kg svežih kupina, 600 g šećera i kesica želatina.

Kupine dobro operite, ocedite, stavite u posudu i kuvajte bez dodavanja vode, uz stalno mešanje.
Kada masa proključa, smanjite temperaturu, kuvajte još 10 minuta, sklonite s ringle, izmiksajte štapnim mikserom, dodajte šećer i sačekajte da masa ponovo proključa. Zatim dodajte želatin pripremljen prema uputstvu na kesici i kuvajte još minut-dva, uz stalno mešanje.

Još toplu masu sipajte u sterilisane tegle koje ste zagrejali u rerni. Tegle hermetički zatvorite, okrenite ih naopako, vratite u još toplu, ali isključenu rernu i ostavite da se preko noći hlade. Čuvajte na hladnom, suvom mestu.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Džem od šljiva, pečen u rerni

Džem od šljiva, pečen u rerni

news_14360.jpg

SASTOJCI:

* šljive i samo šljive - količina po želji

PRIPREMA:

1. Operite zrele šljive, izvadite im koštice i poređajte zavisno od količine šljiva u odgovarajući sud (tersiju, pleh, šerpu...) koja može stati u vašu rernu.

2. Uključite rernu na 250 stepeni i pecite oko 20 minuta, a zatim smanjite na 150 stepeni. Malo odškrinite rernu (pomoću varjače ili sl.) kako bi izlazila para. Nastavite da pečete dok ne počne da se zgušnjava, ali nemojte predugo jer će se džem
prilikom hlađenja dodatno zgusnuti.

3. Vruć džem sipajte u dobro oprane i u rerni zagrejane tegle, zatvorite ih original poklopcem i uvijte u ćebe da se postepeno hlade. Drugi način je da otvorene tegle stavite u vruću rernu, isključite je i tako ostavite dok se ne uhvati korica, pa ih tek tada zatvorite.

Ovaj džem ne sadrži dodatni šećer i zato je zdraviji, pa ga mogu koristiti i oni sa povišenim šećerom.

Izvor: S media




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Brzi džem od kajsija i dinja

BRZI DŽEM OD KAJSIJA I DINJA

1.jpg

POTREBNO JE
1,5 kg očišćenih kajsija, 1 kg očišćene dinje, 1 kg šećera, 2 kesice džemfiksa 2:1, sok od jednog limuna

PRIPREMA
Prepolovite kajsije, izvadite koštice i po potrebi odstranite trule delove. Dinju očistite i isecite je na kockice veličine približne polovinama kajsija. Stavite ih u šerpu u kojoj ćete kuvati džem. Od kilograma šećera odvojte četiri kašike, a ostatak dodajte kajsijama i dinjama. Ostavite preko noći u frižideru. Sutradan štapnim mikserom usitnite voće. Ako nemate vremena, ovo ostavljanje preko noći možete da preskočite, a sve isitnite u blenderu, pa ćete tako dobiti ujednačeniju masu bez komadića voća.
Kuvajte voće oko 20 minuta nakon što je proključalo, stalno mešajući. U posudi pomešajte oba džemfiksa sa preostale četiri kašike šećera, pa to dodajte džemu. Stavite i sok od limuna. Kuvajte još deset minuta. Gotov džem sipajte u sterilisane tegle, zatvorite ih i okrenite naopako. Nakon pet minuta okrenite ih normalno i ostavite da se ohlade.

Izvor: Blic žena



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Džem od malina i kupina

DŽEM OD MALINA I KUPINA

2.jpg

POTREBNO JE

1 kg kupina, 500 g malina, 600 g šećera, sok od 1/2 manjeg limuna, kašika arome vanile, 1/2 kašičice cimeta, kesica džemfiksa ekstra 2:1

PRIPREMA
Sve sastojke stavite u dublju šerpu i kuvajte pola sata, često mešajući. Po potrebi i želji varjačom gnječite voće. Sipajte u oprane i sterilisane vruće tegle. Odmah zatvorite i pustite da se ohladi. Ako ne volite koštice voća, džem procedite pre sipanja u tegle.

Izvor: Blic žena

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Džem od smokava sa majčinom dušicom

DŽEM OD SMOKAVA SA MAJČINOM DUŠICOM

3.jpg

POTREBNO JE

125 g meda po izboru, 1 kašičica rendane pomorandžine kore, 1 kašičica seckane, sveže majčine dušice, malo krupne morske soli, 400 g svežih smokava

PRIPREMA
Sipajte med u činiju i podgrevajte ga na umerenoj temperaturi. U vreo med dodajte pomorandžinu koru, seckanu majčinu dušicu i malo soli. Krčkajte oko jedan minut. Dodajte smokve isečene na četvrtine. Promešajte i kuvajte pet-deset minuta, dok smokve ne omekšaju. Treba i dalje da ostanu čvrste, ali smekšale. Ohladite i služite uz neki aromatičan sir ili tanko sečenu pršutu. Ili oboje. Ide i uz parče hleba. Može da stoji u frižideru do dve nedelje.

Izvor: Blic žena
 
Natrag
Top