Duško Radović

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
MCDAtrN.jpg
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Citati Duška Radovića: Tako je malo ljubavi među ljudima...

Mnogi od aforizama Duška Radovića se svakog dana citiraju, a mi vas podsećamo šta je to pisao o osećanjima i muško-ženskim odnosima: Ko ume da voli, ne bi trebalo ništa drugo da radi

RMUwkV1.jpg


Duško Radović (1922 -1984), pesnik, pisac, aforističar, novinar "Borbe", urednik "Pionirskih novina", "Poletarca", Programa za decu TV Beograd i Studija B, bio je hroničar srpske prestonice i vremena u kojem je živeo. Bio je, kako je rekao Milovan Vitezović, fenomen, sa običnim imenom i prezimenom, uz koje se sve neobično podrazumeva.

Opštinsko zavetovanje na večnu ljubav i danas se potpisuje posle čitanja Radovićevog teksta, gde savetuje mladencima da nigde ne žure, štedljivo troše reči i osećanja, da ne budu ljubomorni jedno na drugo već na svoj brak. Mnogi od njegovih aforizama se svakog dana citiraju, a mi vas podsećamo šta je to pisao o osećanjima i muško-ženskim odnosima.

O EMOCIJAMA

* Jutros je jedan mladić u tramvaju izgubio pamet. Molimo malu, pegavu plavušu da je vrati. Posle je mogu i zajedno koristiti.

* Tako je malo ljubavi među ljudima. Ko ume da voli, ne bi trebalo ništa drugo da radi.

* Volite se kad niste zajedno. To je prava ljubav. Ko ume da se voli samo kad je zajedno, taj ne pravi pitanje s kim je.

* Da li je ljubav bolest? Jeste, al’ neprelazna. Možete nekoga ljubiti i ljubiti, ali ga nećete zaraziti ljubavlju.

* Budni su oni koji vole, još spavaju oni koji su voljeni.

* Muž je ime za onoga koji vas je nekad voleo. Žena je ime za onu koja je volela nekog drugog, a udala se za vas.

* Neko je prevario onu koju voli sa onom sa kojom živi.

* Lako je voleti one koji vas ne vole. Pokušajte jednom da volite one koji vas vole.

* Nemojte nikoga toliko voleti da vas on zbog toga ne voli.

* Ko je bio voljen, zaboravio je. Uspomene imaju samo oni koji su voleli.

* Nemojte biti sebični. Udelite malo svojih žena i muževa onima koji ih nemaju

* Nemojte se ženiti zbog noći. Noću možete i spavati. Tražite ženu koja će vam rešiti probleme danju.

O ŽENAMA

* Ima žena koje vole samo svoje muževe. Nisu ništa posebno ti muževi, već te žene.

* Žena je kao zima, ima dobre i loše strane. Dobre strane joj se vide, a loše osećaju.

* Ženama je potreban samo mali znak, nagoveštaj, jedan mig, nevidljiv detalj, sitan povod, a zatim sve rade same: vole, pate, nadaju se, maštaju i plaču.

* Žena treba da je žena non - stop. Jer se nikad ne zna kad muževi mogu postati muškarci.

* Ne trčite za ženama da se ne sudarite sa onima koji od njih beže.

* Obratite pažnju na to kako vas žena od jutros tužno i žalosno gleda. Setite se šta je to što imaju sve druge žene, a samo vaša žena nema.

* Udvarajte se malo svojoj ženi - kao da vam nije žena, kao da vas ne voli, kao da ima nekog drugog, kao da može da bira. A žena nije nezahvalna. Na tu pažnju ona će odgovoriti sa mnogo dobrote - kao da vas voli, kao da nema drugog, kao da ne može da bira.

* Ne verujte lepim ženama. Suviše su lepe da bi bile verne. Takav je slučaj i sa pametnim muškarcima.

* Žene vole da vole, a manje je važno koga će voleti. Muškarci vole da su voljeni, ali bi hteli da biraju ko će ih voleti.

* Ko prvi devojci, njegova devojka. Ko poslednji devojci, njegova žena.

* Da je vaša žena nešto vredela udala bi se za nekog drugog. Ne bi čekala vas.

* Samo kukavice vole po nekoliko žena. Hrabre muškarčine ne plaše se rizika da vole samo jednu ženu.

Izvor: Večernje novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
SEĆANJE NA ČIKA DUŠKA Čovek koga su Beograđani voleli

Na jučerašnji dan pre 32 godine preminuo je Duško Radović (1922-1984), pisac, novinar, aforističar i voditelj kultne emisije “Beograde, dobro jutro” na radiju Studio B.

2dmb7l5.jpg


Rođen je u Nišu, sa šest godina se sa porodicom preselio u Suboticu a od 1938. živeo je u Beogradu. Studirao je filozofiju, a zatim radio kao urednik u “Pionirskim novinama”, urednik Dečje redakcije Radio Beograda, glavni urednik Dečje redakcije TV Beograd... Pisao je pesme, priče, humoreske, aforizme, scenarije za igrane i dokumentarne filmove. Pojedine njegove knjige prevedene su na nemački, ruski, engleski i druge jezike. Među brojnim nagradama koje je dobio izdvaja se počasna diploma “Hans K. Andersen” Međunarodnog društva za brigu o knjigama za decu koju mu je donela zbirka “Smešne reči”. Zahvaljujući njemu u Beogradu izlazi “Poletarac”, jedan od najboljih časopisa za decu u Evropi.

358v0pw.jpg


Od 1976. je svakog jutra od 7:15 budio Beograđane svojim aforizmima koji su kasnije objavljeni u tri knjige. Kako je često bio bez dlake na jeziku, skinut je s programa početkom 1983, kao politički nepodoban. Navodno je čašu prelila izjava: “Ako već možemo i moramo bez Tita, možemo i bez mnogih drugih”. Shvativši koliko su slušaoci bili gnevni zbog te odluke, državni funkcioneri su pokušali da Dušku vrate emisiju, ali je on to odbio. “Ja jesam mali čovek sa radija, ali nisam onaj koji se pali i gasi na dugme”, odgovorio im je. Ukidanje emisije ozbiljno mu je narušilo zdravlje, dobio je upalu produžene kičmene moždine. Preminuo je 16. avgusta 1984. Na desetine Beograđana prisustvovalo je sahrani.

2poa5ih.jpg


Danas njegovo ime nose brojne ulice u Srbiji, kao i dečje pozorište u Beogradu. Spomen ploča biste su mu postavljene u rodnom Nišu i Beogradu - ispred zgrade Beograđanke sa koje je aforizmima budio ovaj grad. Pre šest godina u Ulici Despota Olivera u kojoj je živeo do smrti dobio je spomen ploču.

TAKO JE GOVORIO DUŠKO

  • Dok metro dođe u Beograd, mnogi će ga sačekati pod zemljom.
  • Žao mi našeg fudbala. Već dugo se muči, a nikako da umre.
  • Nad našom decom biće izvršena još jedna školska reforma.
  • Tako je malo ljubavi među ljudima. Ko ume da voli, ne bi trebalo ništa drugo da radi.
  • Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite – možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide.
  • Ima velike sirotinje među našom decom, kojoj, sem para, roditelji ništa nisu mogli dati.
  • Kad lopovi počnu da brane ono što su stekli, neće biti ljućih boraca za poštenje, a protiv lopova.
  • Dobra je svaka muka koja nas povezuje, i loše je svako dobro koje nas razdvaja.
  • Da li bi ljudi mogli biti bolji? Mogli bi, ali niko neće prvi da počne. Svi imaju loša iskustva. Nismo li se malo puta zaklinjali da ćemo biti bolji? I neki stvarno postanu bolji, pa ispadaju naivni. Jer su oni drugi – postali još gori.
  • Mrzi nas ili ne umemo da živimo. Najradije bismo ga ustupili nekom drugom i uživali gledajući kako je lep naš život kad ga drugi žive.
  • Naš grad se pretvorio u veliku čekaonicu. Svi čekamo lepše dane.
Izvor: Blic Online
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
STIDIMO LI SE SVI ZAJEDNO, ŠTA SMO TO URADILI OD SEBE? Ovako je DUŠKO RADOVIĆ govorio o kulturi!

Šta bi tek danas rekao Duško Radović, kada bi video da kulture skoro i nema

Svedoci smo toga da se iz dana u dan sve više pokazuje koliko nam rečenice Duška Radovića i njegova mudrost nedostaju sve više. Stari snimak prikazan u emisiji "Trezor" potvrdio je kolika je šteta, a mudro je zborio o kulturi.

Evo šta je Duško Radović rekao o kulturi pre više od 35.godina:

- Ja mislim da je kultura nešto na suprotnoj strani... da kultura više pripada vaspitanju nego obrazovanju, da je više stvar morala nego estetike... i da je to jedan mnogo zamršeniji i deliktatniji posao kultivisati narod nego uveseljavati ga pripredbama, festivalima, izložbama i tako dlaje. Tamo gde se ne primećuje, tamo bolje stoji nego tamo gde je najglasnija , najviše zastupljena , vrlo sam skeptičan na naš oficijalni kulturni život ...veruem da se negde krišom i tajno ostvaruje neki kulturni program koji je značajniji . Sve ovo je formalno i nominalno ...umetnost kultiviše, a ne uveseljava...


Televizijskih stanica je sada mnogo, ali malo kojoj su briga sport, muzika, kvizovi, humor... dakle zabava,a pošto u nju spada i famozni rijaliti šou, to podrazumeva šokiranje, provokacije, svađe, vulgarnosti – sve suprotno onim definicijama kulture od pre tri decenije.
Šta bi tek danas rekao Duško Radović, kada bi video da kulture skoro i nema.

(Espreso.rs)
 
Natrag
Top