Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Zavisi zbog cega kazes to "nase". Ako time prisvajas narod, prisvajas ucenje i poistovecujes se sa time onda nisi shvatila poruku Hrista. A ako time "nase" zelis samo da na laksi nacin objasnis na sta mislis, onda je to ok. A djina je do sada napisao dosta toga tako da sam uspeo da ukapiram kome pripada. Cudi me da niste i vi. A kada govori o postu on govori o postu koji podrzava Biblija. Post koji se praktikuje u Pravoslavlju nije opisan u Bibliji pa ga razumem zasto govori na taj nacin. Covek se samo drzi Biblije i pokusava drugima da objasni da ako zele da budu hriscani, da treba da se drze Hrista i njegovog ucenja a ne tradicije i obicaja i nasledja iz paganskih religija. Tu je onaj jaz izmedju pravoslavaca i protestanata.
Da dodam: ja nisam budista. Da bi shvatili sustinu i dosli do srzi duhovnog traganja, morate napustiti granice koje vas sputavaju a to su sve podele, svi dualiteti i slicno tome. Mozda se koristim ucenjem koje je uokvireno i nazvano budizam ali ja nisam budista. Da li je to tesko shvatiti?
Zavisi zbog cega kazes to "nase". Ako time prisvajas narod, prisvajas ucenje i poistovecujes se sa time ond
Ovim zadnjim postom si otvorila desetak tema o kojima se moze pricati ali mislim da to nema nekog velikog udela ovde pa cu zato sebe postedeti kucanja. Ne ogranicava te pravoslavlje, vec ogranicavas sama sebe. Lose si razumela moje reci. Ali ja ne kazem da si ti ogranicena nego kazem da je potrebno napustiti granice i dualitete kako bi se spoznala duhovnost. Ne treba sebe vezivati za jedno ucenje. Mislim da sada nisi u stanju da shvatis ono o cemu govorim.
Za djinu sada imam i potvrdjeno kome pripada ali posto ni djina ne zeli to da iznese u javnost, nemam nameru ni ja da mu udaram etiketu. Ja sam to zakljucio iz nekoliko njegovih postova u kojima stoje neke stvari koje su karakteristicne za tu versku zajednicu. Mogu svi malo da protalaskaju i da otkriju ali je ovde problem sto su mahom svi pravoslavci i o drugima ne znaju nista vise od onoga sto su culi od lose informisanih ljudi ili od svestenstva pravoslavne crkve ili od razlicitih sektologa koji su na strani pravoslavne crkve a koji imaju isti cilj a to je ogranicavanje i zatupljivanje naroda a sve u svrhu punjenja budzeta pravoslavne crkve pa nije ni cudo sto niko ne prepoznaje njegove reci. Pravoslavaca ima najvise na nasoj teritoriji ali onih koji slede Boga i Hrista ima veoma malo. Pravoslavlje je jedno, budizam je drugo, katolici su trece, protestanti su cetvrto ali duhovnost nije nista od toga. Duhovnost je van okvira bilo koje religije. Duhovnost je nesto sto je u nama samima. Post je alat koji se koristi kako bi se ta duhovnost spoznala.
Pravoslavaca ima najvise na nasoj teritoriji ali onih koji slede Boga i Hrista ima veoma malo. Pravoslavlje je jedno, budizam je drugo, katolici su trece, protestanti su cetvrto ali duhovnost nije nista od toga. Duhovnost je van okvira bilo koje religije. Duhovnost je nesto sto je u nama samima. Post je alat koji se koristi kako bi se ta duhovnost spoznala.
Verovatno je tačno da nas ima najviše na ovim prostorima, i takođe je tačno da smo "uokvireni" na neki način...Ali je takođe tačno da nam ne smetaju ni drugi koji drugačije razmišljaju ili su druge veroispovesti...
Tebe niko nije vređao, koliko sam pratio tvoje postove, iako si iznosio drugačije razmišljanje, atipično za ovo podneblje, ali ni ti sam nisi provocirao ili vređao bilo koga... nego inosio svoja razmišljanja/saznanjašto i jeste osnopostojanja foruma..
Slažem se sa tobom da je post alat/pomoć prvenstveno u samospoznaji, kao što mislim da može biti i teži od "propisanog", ako to pojedinac oseti kao potrebno/neophodno...
Pravoslavni post ne odudara od opisanog u Bibliji a ne odudara ni, da tako kažem, budistički...a ima ga u drugim relgijama...Pa i atisti ga prihvataju ali sa drugim obrazloženjem..
Što ukazuje da je neophodan za jačanje samospoznaje...
Nekom je neophodan, nekom nije. Opet zavisi od pojedinca. Ali zasigurno je da postom ubrzavamo proces samospoznaje tako da ja ne vidim nista lose u tome sto pojedinac posti. Svako prema svom licnom osecaju.
I ako moj prethodni post moze da se protumaci kao vredjanje, vredjanja u njemu nije bilo. Neko ce se uvrediti ne zato sto je procitao uvredjive reci, vec zato sto zeli da se uvredi. Zato sto se vezuje za reci i daje im odredjeno znacenje. Svest se ne vredja ali nasuprot svesti stoji ego koji se veoma lako vredja. U zavistnosti da li dominira svest ili ego kod pojedinca, taj pojedinac se nece uvrediti ili ce se uvrediti. Rekao bih da namera igra glavnu ulogu a dok sam pisao taj post namera nije bila da uvredim vec da iznesem situaciju kakva jeste.
Kada bi i sam Isus Hrist sisao sa nebesa i uzeo racunar u ruke i poceo da pise na nekom forumu, garantujem da ga niko ne bi prepoznao vec da bi se vecina forumasa svojski potrudila da pokaze kako on nije upravu vec da u Bibliji pise drugacije
uff stavrno si me razotkrila:blum3:,jos samo da objasnis one moje silne postove na temi o jehovinim svedocima
Ja tvoj ni jedan post nisam doživeo kao uvredu ili vređanje, naprotiv u svakom sam nlazio doronamernost u izlaganju sopstvenog stava...
Iako su izjave, gde se kaže garantujem, diskutabilne u najmanju ruku, sa ovom tvojom se slažem u potpunosti...
Kod:закон о црквама и верским заједницама: забрана верске дискриминације члан 2. нико не сме бити подвргнут принуди која би могла угрозити слободу вероисповести, нити сме [B]бити присиљен да се изјасни о својој вероисповести и[/B] [B]верским уверењима или њиховом непостојању.[/B][/QUOTE] [B]Seti se da poznajes zakon kad god pozelis[/B][B] nesto [/B][B]da [/B][B]napises nesto uvredljivo o ljudima koji nisu tvoje vere.[/B]