Duši hrana, telu pravi izazov

Član
Učlanjen(a)
28.01.2010
Poruka
63
Cela ova prica me je podsetila na budisticki ritrit. Svi sledbenici Thai tradicije ritrit odrzavaju u periodu od pocetka januara pa do sredine marta. U ovom periodu se svako povlaci u sebe kako bi bistrio svoje misli, preispitivao sebe, jasnije sagledavao stvari i ljude oko sebe. U to vreme se u manastirima ne primaju gosti (sem u izuzetnim prilikama), razgovor izmedju monaha je sveden na meru neophodnosti (cisto tehnicke prirode: "dodaj mi ovo, odnesi ono..."), ne odrzavaju se skupovi (sem zajednicke jutarnje meditacije), nema vecernjih govora o dhammi itd. Tih dva meseca monasi samo meditiraju (dnevni period meditacije je individualni ali se krece negde oko 10 sati dnevne meditacije) i rade na sopstvenoj duhovnoj nadgradnji. Sto se tice posta, monasi poste tokom cele godine tako da se ovaj period po tom pitanju nikako ne izdvaja.

Nije isto ali dosta slicno pravoslavnom uskrsnjem postu :)

Naravoucenije:sta ce Srbima budizam,kad imamo nase lepo Pravoslavlje.

Dodato posle 21 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

zna li ovde neko zaista da svojim recima napise sta je post ili su sve samo citati sa wickipedije i ostalo?Zna li neko sta Biblija kaze sta je post i kako se posti?

Post je ne samo uzdrzanje od "mrsne" hrane,nego i od losih dela i misli(koja navode na dela).Post je kada se molis vise nego obicno,cinis (tajno)dobra dela.
Ne treba ti wikipedija,ko hoce,u svakom crkvenom kalendaru postoji tekst koji sa nekoliko recenica kaze sve sto treba da se zna o postu.Vrlo jednostavno.
Sta u Bibliji pise o postu mozes i ti da procitas.
Crkveni kalendar se prodaje u svakoj crkvi,a oko nove godine ga prodaju na svakom cosku.Najvaznije,jevtin je i dostupan svakom.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
164
slazem se....
sta vredi pricati o postu nekome ko veruje u.... niko od nas ne zna sta....

Post je jedan lep period gde se covek "cisti" i sredjuje misli...i da se ne ponavljam dalje...

A ja stvarno ne razumem sto se mi trudimo da ti objasnimo, tebi jednom pojedincu koji ne znam ni u sta veruje (u Gospoda naseg Isusa Hrista ne sigurno) kad si ovde da bi provocirao i nista vise!

Učlanjen(a)
03.01.2010
Poruka
57
Tebi ne treba post jer nece demon sam sebe izgoniti,tako da u ovoj temi nemas sta traziti!
Ko ti drma kavez?

Tebi ne treba post jer nece demon sam sebe izgoniti,tako da u ovoj temi nemas sta traziti!
Ko ti drma kavez?

Dodato posle 6 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

A ja stvarno ne razumem sto se mi trudimo da ti objasnimo, tebi jednom pojedincu koji ne znam ni u sta veruje (u Gospoda naseg Isusa Hrista ne sigurno) kad si ovde da bi provocirao i nista vise!
Ako ti verujes u Hrista,onda bi trebalo i da veruje u NJegovu rec zar ne?Ali vama je to kost u grlu,cim vam covek spomene Bibliju odmah vas izbijaju ospice,jer vecina vas je i nema a kamo li da je cita i nedaj Boze pocne da njene principe primenjuje u svom zivotu.Tu je institucija koja misli za mene i ja radim onako kao mi kaze.I koja razlika je onda izmedju vas i one koje nazivate sektama?Nikava,barice,nikava.Pogledaj malo samo zadnja desavanja,eeeeeeej
koji je bre to covek da od gladnih usta ukrade 700.000dinara!!!Da oderze sebi platu 144.000 dinara dok mu narod u eparhiji,zivi u getu i gladuje.E takvima ti verujes i samo izvoli skim si takav si.Isus kaze po rodovima njihovim poznacete ih.A rodovi vriste

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
164
neke stvari sto si rekao/la nemaju veze sa postom, no nije bitno..... To ko kome u pravoslavnoj crkvi uzima pare i sta se desava u istoj nije stvar nekog ko joj nije nii blizu...
O kakvom ti hriscanstvu pricas kad si rob neke organizacije ili pitaj Boga vec cega...
Dzaba ti Biblija, tebi nece pomoci...
Ja priznajem i nije mi ni problem da priznam da je nisam procitao, sto ne znaci da nisam vernik... Smatram da ima vremena kad cu je procitati.... Imam je, i dobio sam je od dobrog coveka...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
Ako ti verujes u Hrista,onda bi trebalo i da veruje u NJegovu rec zar ne?Ali vama je to kost u grlu,cim vam covek spomene Bibliju odmah vas izbijaju ospice,jer vecina vas je i nema a kamo li da je cita i nedaj Boze pocne da njene principe primenjuje u svom zivotu.Tu je institucija koja misli za mene i ja radim onako kao mi kaze.I koja razlika je onda izmedju vas i one koje nazivate sektama?Nikava,barice,nikava.Pogledaj malo samo zadnja desavanja,eeeeeeej
koji je bre to covek da od gladnih usta ukrade 700.000dinara!!!Da oderze sebi platu 144.000 dinara dok mu narod u eparhiji,zivi u getu i gladuje.E takvima ti verujes i samo izvoli skim si takav si.Isus kaze po rodovima njihovim poznacete ih.A rodovi vriste

Alo devojko/dečače, šta si nisam razlučio... Takođe nisam razlučio u šta ti veruješ ?!!
Očito u sopstvene misli....

To što čitaš Bibliju, kako kažeš, samo za sebe ništa ne znači... Da li je razumeš?!! Da li je Ti tumačiš ?!! Biblija nije institucija, prijatelju, ne koristi takve rogobatne pojmove ako ih ne razumeš... A ako nisi mislio/la na Bibliju, da je institucija, onda nam kaži o kojoj instituciji pričaš, da znamo čiji si robot...

Ti Hrišćanin?!! Pa ako jesi, što se stidiš da kažeš u okviru koje verske zajednice si Hrišćanin...

Tebe zanima "žuta" štampa, majstore/ice... Tebe ne zanima ništa drugo, do da pljuckaš, jer ne umeš ni da pljuneš i načiniš greh, i moliš za oprost, pa ko veliš, kad pljuckaš je manji greh, veličine matematičke greške, zanemaruje se, nije greh nego je grehić... E moj/a Ti....

Pogledaj sebe u ogledalo za početak, pa utvrdi da li si muško ili žensko, onda odvoji vreme pa pročitaj šta pišeš i kako pišeš, o čemu pišeš i čime se služiš dok pišeš, kao i kakve zaključke donosiš, pa onda otvori Bibliju i nađi se sam/a sa sobom i pred Bogom...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
03.01.2010
Poruka
57
Batice upravo potvrdjujes sto i prethodni,da blage veze sa svetim pismom nemas,ako nemas kako znas sta je ispravno?Vrlo prosto se vidi ko su ovde Robovi sa velim R?Oces da kazes,da sve ovo sto se sada radi i ispitije i zvanocno saoptava u vestima je zuta stampa:blum3:E jadnice moj,idi umij se ladnom vodom,pa kad budes spreman da pogedas istinu u oci ti se javi.Samo mi kazi cijim novcem se placaju ovi LOPOVI?Zasto bi meni drzava uzimala porez da bi placali LOPOVE?Kod mene se kaze da onaj koji krade je lopov,ne znam kod vas,ali zasto bih ja finasirao vasu lopovsku organizaciju mojim porezom?Dakle,jos treba da mi budete i zahvalni,jer vam popove lebom ranim.Kada ste toliko jaki sto ne predjete na samofinansiranje od dobrovoljnih priloga,kao sto se finasijaru mnogi drugi za koje kazete da su sekta?Da te cujem?yes3

Član
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
193
Batice upravo potvrdjujes sto i prethodni,da blage veze sa svetim pismom nemas,ako nemas kako znas sta je ispravno?Vrlo prosto se vidi ko su ovde Robovi sa velim R?Oces da kazes,da sve ovo sto se sada radi i ispitije i zvanocno saoptava u vestima je zuta stampa:blum3:E jadnice moj,idi umij se ladnom vodom,pa kad budes spreman da pogedas istinu u oci ti se javi.Samo mi kazi cijim novcem se placaju ovi LOPOVI?Zasto bi meni drzava uzimala porez da bi placali LOPOVE?Kod mene se kaze da onaj koji krade je lopov,ne znam kod vas,ali zasto bih ja finasirao vasu lopovsku organizaciju mojim porezom?Dakle,jos treba da mi budete i zahvalni,jer vam popove lebom ranim.Kada ste toliko jaki sto ne predjete na samofinansiranje od dobrovoljnih priloga,kao sto se finasijaru mnogi drugi za koje kazete da su sekta?Da te cujem?yes3

Djina nemoj nas smatrati glupima i slijepima da nas neko voda za nos!!!
Ja licno ne vjerujem u 90% svestenika,mozda te ovo iznenadjuje ali ja se drzim Svetog Pisma i Svetih Otaca tako da jasno vidim koji je kakav svestenik!Ali posto ti stalno citiras Sveto Pismo hajde pronadji tamo sta je Gospod Isus Hrist rekao za svestenike!Evo ja cu citirati a ti to pronadji citiram:za svestenike nema te potrebu ruzno govoriti jer od njih 1000 jedan dodje k meni i spasi se a ostali gore u paklu,jer znaju kako treba i govore narodu a sami se toga ne drze!!!Po gotovu kada su dosli ovi novotarci papini i izgubili svaku Blagodat Duha Svetoga!!!

A ovo ko mi drma kavez?!Da nije smijesno bilo bi zalosno!!!:girl_crazy:

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
80
има ли неко од посетилаца ове теме ко у детаље поштује свако правило поста? :)

да ли стижете да поред свакодневних обавеза ипак испуните духовни мир и поштовањем конзумирања искључиво посне хране надокнадите све градивне материје које су телу потребне да би се изборило са многобројним, свакодневним захтевима које му хтели/не хтели постављамо?

Poslednja izmena:
Natrag