Duši hrana, telu pravi izazov

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Naravoucenije:sta ce Srbima budizam,kad imamo nase lepo Pravoslavlje.

Mozda je za tebe to naravoucenije, za mene nije. Ako mene pitas ja bi duhovni pravac birao po nekim karakternim crtama osobe, sto bi i jedino bilo ispravno. To sto smo Srbi, to nema nikakve veze sa duhovnim traganjem. Ako mislis da ima, u zabludi si. Licno meni ne odgovara pravoslavlje zbog mnogo stvari ali mi recimo budizam lezi maltene 100 posto. Nekom nece lezati budizam ali ce mu lezati pravoslavlje. Sve to nije toliko bitno koliko je bitno da se odabrani duhovni pravac dobro shvati, razume i da mu se covek posveti. Nakon toga, bice totalno nebitno da li si pravoslavka ili budistkinja jer ustvari nisi ni jednu a ni drugo.

Nase pravoslavlje? Zar mi imamo patent na pravoslavlje pa je ono nase? Pravoslavac moze da bude bilo ko. Moze i onaj kinez da dodje pa da bude pravoslavac ako to njemu odgovara. Isto tako i mi odavde mozemo da budemo budisti. Totalno je nebitno koje je tvoje religijsko opredeljenje: to bi moglo da bude naravucenije.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
Marinelli je napisao(la):
има ли неко од посетилаца ове теме ко у детаље поштује свако правило поста? :smile:

да ли стижете да поред свакодневних обавеза ипак испуните духовни мир и поштовањем конзумирања искључиво посне хране надокнадите све градивне материје које су телу потребне да би се изборило са многобројним, свакодневним захтевима које му хтели/не хтели постављамо?yes3

Mislim da "obični" vernici jako teško mogu da do u detalje ispune sva pravila posta... Jer kako si rekao nisu svi dnevni događaji u našim "rukama" ali definitivno možemo da uložimo maksimalan napor u tom pravcu...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
03.01.2010
Poruka
57
Djina nemoj nas smatrati glupima i slijepima da nas neko voda za nos!!!
Ja licno ne vjerujem u 90% svestenika,mozda te ovo iznenadjuje ali ja se drzim Svetog Pisma i Svetih Otaca tako da jasno vidim koji je kakav svestenik!Ali posto ti stalno citiras Sveto Pismo hajde pronadji tamo sta je Gospod Isus Hrist rekao za svestenike!Evo ja cu citirati a ti to pronadji citiram:za svestenike nema te potrebu ruzno govoriti jer od njih 1000 jedan dodje k meni i spasi se a ostali gore u paklu,jer znaju kako treba i govore narodu a sami se toga ne drze!!!Po gotovu kada su dosli ovi novotarci papini i izgubili svaku Blagodat Duha Svetoga!!!

A ovo ko mi drma kavez?!Da nije smijesno bilo bi zalosno!!!:girl_crazy:
Ti se drzis Svetoga Pisma isto koliko i baba Mileva kineskog pravopisa.:lol: Ka ti meni budes nasao gde to pise javi se,jer to ne pise NIGDE.Zato bre prikane nemoj da se brukas.Imas na netu koliko hoces konkordansa(to ti je biblijski pretrazivac) pa ukucaj to sto si napisao da vidis da li ce ti izbaciti negde takav text.Ne bacaj se pojmovima koje si samo naucio napamet a nema spojma sta oni znace.Evo obajasni mi kako su to izgulili balgodat Svetoga Duha?I sta je to blagodat?

Član
Učlanjen(a)
28.01.2010
Poruka
63
neke stvari sto si rekao/la nemaju veze sa postom, no nije bitno..... To ko kome u pravoslavnoj crkvi uzima pare i sta se desava u istoj nije stvar nekog ko joj nije nii blizu...
O kakvom ti hriscanstvu pricas kad si rob neke organizacije ili pitaj Boga vec cega...
Dzaba ti Biblija, tebi nece pomoci...
Ja priznajem i nije mi ni problem da priznam da je nisam procitao, sto ne znaci da nisam vernik... Smatram da ima vremena kad cu je procitati.... Imam je, i dobio sam je od dobrog coveka...
Tako je Milose,potpuno se slazem sa tobom.
Bibliju ces procitati kad budes osetio potrebu,a ja mislim da ce to biti uskoro.Neka ti bude na spasenje.
Mnogo vernika je nije procitalo,nisu ljudi ni mogli(bili su nepismeni) ili je nisu imali,ali to nije uticalo na njihovu veru.
Mnogi nevernici su je procitali i naopako je tumacili,ne svi,pa je mozda bolje da je nisu ni citali,neki su postali progonitelji hriscana i masu im njom ispred nosa "dokazujuci" nakaradnim citiranjem(vadjenjem recenica iz konteksta) da nisu u pravu kada veruju.
Idu dotle da hoce i post kao podvig da obezvrede jer im ne znaci nista.
Post je licni izbor,nije moranje,kao sto ni vera nije moranje.Vernicima je hrana za dusu,organizmu pravo olaksanje od teske hrane.Post nije izmisljen da bi naskodio coveku,naprotiv,pravo je osvezenje i trening i dusi i telu.
Ko hoce da posti,postice,nece da obraca paznju na tudje komentare,a ko nece-ne mora,ali ne treba zbog toga da osudjuje ljude,jos manje da ih napada.

Učlanjen(a)
03.01.2010
Poruka
57
Kod:
Bibliju ces procitati kad budes osetio potrebu,a ja mislim da ce to biti uskoro.Neka ti bude na spasenje.
Znaci vama za veru nije potrebna Biblija?Znaci niste hriscani,jer vam Bozja rec nije merodavna?

Kod:
Mnogi nevernici su je procitali i naopako je tumacili,ne svi,pa je mozda bolje da je nisu ni citali,neki su postali progonitelji hriscana i masu im njom ispred nosa "dokazujuci" nakaradnim citiranjem(vadjenjem recenica iz konteksta) da nisu u pravu kada veruju.
Idu dotle da hoce i post kao podvig da obezvrede jer im ne znaci nista.
E sa ovime se slazem,kao Dusan Silni kopao oci i cupao jezike bogumulima i oduzimao im zemlju,a posto nije citao Bibliju,pitam se samo koga je naucio?:???:
Kod:
Post je licni izbor,nije moranje,kao sto ni vera nije moranje.Vernicima je hrana za dusu,organizmu pravo olaksanje od teske hrane.
Vec sam rekao,ako je post susdrzanje od "teske "hrane,neki sportisti u na dugotrajnom postu godinama,sto dovodi do toga da to NIJE post

Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
Znaci vama za veru nije potrebna Biblija?Znaci niste hriscani,jer vam Bozja rec nije merodavna?

Dokle ćeš da guraš svoje reči drugome u usta ?!!
Postoje slepi ljudi, koji ne mogu da čitaju Bibliju, ako ne možeš da shvatiš da ne mora da budeš pismen i da veruješ u Boga...

E sa ovime se slazem,kao Dusan Silni kopao oci i cupao jezike bogumulima i oduzimao im zemlju,a posto nije citao Bibliju,pitam se samo koga je naucio?:???:

Zapitaj ti sebe ko je tebe tvome ponašanju naučio !! Ti delima dokazuješ da ti je Božja reč "mrtvo" slovo na papiru... Džaba što pokušavaš da se sakriješ iza Gospoda Boga kad ime vere ne smeš da izgovoriš/napišeš...

Vec sam rekao,ako je post susdrzanje od "teske "hrane,neki sportisti u na dugotrajnom postu godinama,sto dovodi do toga da to NIJE post

Ajd idi diži tegove i ne pričaj o postu i ishrani i sportu, "ne mlati praznu slamu"...Nemaš pojma o čemu pričaš, nijedan sportista nije na postu, nego na režimu ishrane koji zahteva njegovo telo pri većim fizičkim naprezanjima...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
Onaj ko se stidi/nije siguran u sebe i svoje stavove, ne izgovara svojh stav/veru... Sa aspekta morala i vaspitanja neću ni da komentarišem tako nešto...

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Mislim da uopste nije bitno ko je koje vere. Takva informacija ne menja nista sem sto omogucava drugima da znaju u koju bolnu tacku da napadnu. A ono sto je djina do sada napisao je sasvim dovoljno da se zakljuci koje je vere tj. kome pripada.

Natrag