Dusa- da li postoji ?

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Niko se ne igra sa njom , postavljamo logicka pitanja, u koju vrstu je dodata dusa, i da li ostale zivotinje imaju dusu ?
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
381
Pa ja sam te lepo pitao posto ti tvrdis da su za dusu potrebne odredjene osobine, koje od tih navedenih osobina nemaju zivotinje?
 
Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
572
Niko se ne igra sa njom , postavljamo logicka pitanja, u koju vrstu je dodata dusa, i da li ostale zivotinje imaju dusu ?
Naravno da ima dusu svaka zivotinja! inace nebi bila ziva.Recimo tranzistor je mrtav ako nema bateriju,elektriku a nije kompijuter!!ali peva sta ti puste!? a kompijuter nemoze da radi bez interneta,elektrike! zasto ako imas internet a nemas adaptor za kompijuter on ti nece raditi ili ako imas adapter a nemas otvoren internet nemas nikakve koristi sta se kaze u narodu radio ne radio svira ti radio.

Sta je dusa kompijutera?zapitaj se! pa naravno internet to je razum kompijutera,a elektrika mu je Dah,skoro kao i kod coveka.Ako covek ne upravlja tim razumom komp je mrtav kao i kad coveka napusti dusa a srce,mozak nisu umrli,ali je razum tj dusa,um otisao kod onog ko ga je i poslao,ako stane srce,mozak prvo razum ili um ne ostaju u telu dali razumes brate?ako ne izucxavaj malo (Metafiziku)

Tako ti je i izmedju zivotinja i ljudi,zivotinja je stvorena kao glupa i prima energiju kao i tranzistor: ne prica ne razmislja,ne pise ne cita ne racuna itd, ali sve radi instiktivno!dok je (Covek)jedino stvorenje koje cini,stvara,ponasa se,razmislja tvori,izgleda po oblicju Bozjem.Zivotinja nema:poreznike,policiju,armiju,precednika ne koristi naftu,gas, automobile,avione,brodove,rudnike,novac,eto u tome se razlikuje Dusa zivotinje od Covecje.

Pa zato i kazem da se netreba igrati dusom!!! jer covek je iz tri komponente(Telo,Dah,Duh-Dusa koja je po oblicju Bozjem)dok zivotinja ima samo telo i Dah i nikada Bog nije spomenuo u bibliji da je zivotinja stvorena po oblicju Bozjem a vec covek!!zato se Bog i trudi da kroz vekove i pouci ljude da ljude treba odeliti od zivotinje, jer mi smo oblicje Bozje dok nas bezboznici i danas uce da smo postali od majmuna pa normalni neka vide gde to vodi.

Pozdrav.
 
Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
572
Sta je to Metafizika!?

Aristotel - Metafizika

Reč "metafizika"
  • Šta znači reč metafizika?
„S one strane fizike“ ovde ima tri smisla:
  1. Bibliotečki smisao - bibliotekar Andronik sa Rodosa sredio je (poređao je) Aristotelove spise, tako da su najpre dolazili spisi iz fizike, a potom spisi iz metafizike (metafizika = posle fizike). Mogli bismo, gotovo, reći da se ovde radi o redosledu knjiga na polici – prvo su nalazile knjige koje tretiraju materijalna, promenljiva (tj. fizička) bića, a zatim knjige u kojima se radi o onome što nije fizičko i nije propadljivo (ponovimo, sam Aristotel nije koristio termin "metafizika" da označi proučavanje tog domena realnosti).
  2. Didaktički smisao (smisao vezan za obrazovanje, učenje i razumevanje), smisao koji se tiče redosleda učenja: metafiziku treba učiti posle fizike.
  3. Sistemski smisao, smisao koji se tiče redosleda u sistemu filozofskog znanja: metafizika prethodi fizici, jer metafizika proučava biće kao biće, biće uopšte, dok fizika proučava telesno ili materijalno biće, fizičko biće. Metafizika proučava „prve uzroke i načela“ svega uopšte, pa samim tim i, ali samo posredno, svega onoga što je prirodno, svega što postoji na prirodan način (onoga što biva).Osim toga, metafizika proučava najviše biće, najstvarnije biće, večno biće, biće koje postoji samo po sebi, nezavisno od svih drugih bića, od koga, pak, kao od uzroka, zavise sva ostala bića.
Ontologija
  • Šta je ontologija?
  • Koji se centralni pojmovi ontologije?
Prema Aristotelu, metafizika se bavi ontološkom problematikom, i stoga je Aristotel definiše kao nauku o biću kao biću.

Prva filozofija
  • Šta je metafizika?
Aristotel naziva metafiziku prvom filozofijom. Metafizika proučava „prve uzroke i načela“ svega uopšte, pa samim tim i, ali samo posredno, svega onoga što je prirodno, svega što postoji na prirodan način (onoga što biva). Uzroci i načela onoga što je prirodno prema Aristotelu zavise od uzroka i načela onoga što nije prirodno, ili preciznije, od ne-prirodnih uzroka i načela (vidi dole). Prema tome, ono što je najteže saznatljivo i ono što se spoznaje poslednje (jer je najteže saznatljivo), u ontološkom smislu (u smislu redosleda bića, u smislu redosleda stupnjeva realnosti, počev od onog najrealnijeg) jeste ono prvo, ono najstvarnije, večno, ono što postoji nezavisno od svega drugoga, te od čijeg postojanja zavisi postojanje svega ostalog.

Teologija
Kao što se vidi, i za Aristotela je ono prirodno, ono što biva (što nastaje i nestaje, što se kreće i menja) najlakše saznatljivo. Stoga ga treba proučavati i učiti o njemu pre onoga što je večno, pre onogo što ne biva, nego jeste (u večnosti traje, bez promene, nepokretno, nerođeno, besmrtno). Metafizika, jednom reči, proučava najviše biće, a to znači, da ponovimo, ono biće koje je najstvarnije, ono biće koje je hijerarhiji stvarnosti zauzima najviše mesto.

  • Šta je eficijentni uzrok?
Pretpostavimo da se X[SUB]1[/SUB] kreće. Pretpostavimo da je to X[SUB]1[/SUB] pokrenuto od strane nekog X[SUB]2[/SUB]. Međutim, i samo X[SUB]2[/SUB] pokrenuto je od strane nekog X[SUB]3[/SUB] itd. Aristotel smatra da se ovaj lanac pokrenutih bića i njihovih pokretača ne može produažavati beskonačno. Iz toga izvodi zaključak da mora postojati nešto što samo nije pokrenuto, a što pokreće, neposredno ili posredno, sve ostalo. To nešto Aristotel naziva nepokretnim pokretačem. Nepokretni pokretač jeste prvi (eficijentni) uzrok.

Aristotel, nalik Platonu smatra da postoji hijerarhija realnosti. Skulptura je stvarnija od neklesanog kamena zato što je oblikovanija odnosno zato što je skulpturom ostvareno ono što samo potencijalno postoji u kamenu. Isto tako, drvo je stvarnije od semena iz kojeg je izraslo. Seme je samo potencijalno drvo. Drvo predstavlja ostvarenje onih mogućnosti koje su ležale u semenu. Ono što je formiranije, ono što je oblikovanije, to je ujedno i aktuelnije, stvarnije. Ono što je neoblikovanije, to je i potencijalnije, i prema tome, ujedno i nestvarnije, tj. manje stvarno.
  • Ako je ono što je neoblikovanije ujedno i nestvarnije, šta bi se nalazilo na samom dnu Aristotelove hijerarhije realnosti?
Na samom dnu ove hijerarhije nalazi se hipotetička materia prima koja nema nikakav oblik. Ona je ekvivalentna nebiću.
  • Ako je ono što je oblikovanije stvarnije, šta bi se nalazilo na samom vrhu Aristotelove hijerarhije realnosti?
Na vrhu Aristotelove hijerarhije realnosti nalazi se čisti akt, čista realnost, akt u kome nema elemenata potencijalnosti, forma u kojoj nema primese materijalnog. On je prvi (formalni) uzrok. Taj uzrok Aristotel identifikuje sa nepokretnim pokretačem.

Aristotel uzrok naziva i entelehijom, što u prevodu sa grčkog označava savršenost, dovršenost – uzrok je dovršen zato što je ostvario sve svoje mogućnosti, u njemu nema potencijalnosti. Aristotel uzrok naziva i mišljenjem mišljenja.

  • Šta je causa finalis?
Aristotel smatra da je nepokretni pokretač,uzrok ujedno i poslednji finalni uzrok, ili ono radi čega sve drugo jeste, a što je isključivo radi sebe samog – Aristotelov bog kao mišljenje mišljenje misli isključivo samog sebe i ne odnosi se ni prema čemu drugom (odnosi se samo prema sebi samom). Sve drugo je pokrenuto njime, zapravo, prirodnom žudnjom/težnjom koju ima prema savršenstvu.


Izvor/gimza.edu.rs/.../LEKCIJA-Aristotel-metafizika..

Pozdrav.
 
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
spedy vjeruje da je aristotel samo još jedan u nizu bezbožnika
i da njegovo učenje kršćani nisu nikada priznavali
 
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Могу да разумем оне који заговарају да је Дух Свети само сила и ништа више, али оне који говоре да је Дух Свети ЛИЧНОСТ, а у исти мах оспоравају Пакао и Рај, то већ саме заговорнике баца у контрадикцију. Сам Господ је испричао једну веома поучну причу (Лука 16):

19. Човек неки, пак, беше богат, који се облачаше у скерлет и у свилу, и живљаше сваки дан господски и весељаше се. 20. А беше један сиромах, по имену Лазар, који лежаше пред његовим вратима гнојав,
21. И жељаше да се насити мрвама које падаху с трпезе богатог; још и пси долажаху и лизаху гној његов.
22. А кад умре сиромах, однесоше га анђели у наручје Авраамово; а умре и богати, и закопаше га.
23. И у паклу кад беше у мукама, подиже очи своје и угледа издалека Авраама и Лазара у наручју његовом,
24. И повикавши рече: Оче Аврааме! Смилуј се на ме и пошљи ми Лазара нека умочи у воду врх од прста свог, и да ми расхлади језик; јер се мучим у овом пламену.
25. А Авраам рече: Синко! Опомени се да си ти примио добра своја у животу свом, и Лазар опет зла; а сад се он теши, а ти се мучиш.
26. И преко свега тога постављена је међу нама и вама велика пропаст, да ови који би хтели одовуд к вама прећи, не могу, нити они отуда к нама да прелазе.
27. Тада рече: Молим те дакле, оче, да га пошаљеш кући оца мог,
28. Јер имам пет браће: нека им посведочи да не би и они дошли на ово место мучења.
29. Рече му Авраам: Они имају Мојсија и пророке, нека њих слушају.
30. А он рече: Не, оче Аврааме! Него ако им дође ко из мртвих покајаће се.
31. А Авраам рече му: Ако не слушају Мојсија и пророке, да ко и из мртвих устане неће веровати.

Што се показало и када је Господ Исус Христ Васкрсао, Његове убице се не покајаше, већ гонише апостоле и Јевреје који се крстише у име Исусово.

8. Али се не бојимо, и много волимо отићи од тела, и ићи ка Господу. (2.Коринћанима 5)


21. Јер је мени живот Христос, а смрт добитак.
22. А кад ми живљење у телу плод доноси, то не знам шта ћу изабрати.
23. А обоје ми је мило, имајући жељу отићи и с Христом бити, које би много боље било;
24. Али остати у телу потребније је вас ради. (Филибљанима 1)



2. Коринћанима, глава 12
1. Али ми се не помаже хвалити, јер ћу доћи на виђења и откривења Господња.
2. Знам човека у Христу који пре четрнаест година (или у телу не знам; или осми тела, не знам: Бог зна) би однесен до трећег неба.
3. И знам за таквог човека (или у телу, или осим тела, не знам: Бог зна)
4. Да би однесен у рај, и чу неисказане речи којих човеку није слободно говорити. (2.Коринћанима 12)


14. Јер ако верујемо да Исус умре и васкрсе, тако ће Бог и оне који су умрли у Исусу довести с Њим. (1. Солуњанима 4)


9. И кад отвори пети печат, видех под олтаром душе побијених за реч Божију и за сведочанство које имаху.
10. И повикаше гласом великим говорећи: Докле, Господару Свети и Истинити! Не судиш и не кајеш крв нашу на онима што живе на земљи? (Откривење 6)


28. И не бојте се оних који убијају тело, а душу не могу убити; него се бојте Оног који може и душу и тело погубити у паклу. (Матеј 10)


4. Али вам кажем, пријатељима својим: не бојте се од оних који убијају тело и потом не могу ништа више учинити.
5. Него ћу вам казати кога да се бојите: бојте се Оног који има власт пошто убије бацити у пакао; да, кажем вам, Оног се бојте. (Лука 12)

4. Јер кад Бог не поштеде анђела који сагрешише, него их метну у окове мрака пакленог, и предаде да се чувају за суд; (2.Петрова 2)


30. А Исус га запита говорећи: Како ти је име? А он рече: Легеон; јер многи ђаволи беху ушли у њ.
31. И мољаху Га да им не заповеди да иду у бездан. (Лука 8)


12. Јер је жива реч Божија, и јака, и оштрија од сваког мача оштрог с обе стране, и пролази тја до растављања и душе и духа, и зглавака и мозга, и суди мислима и помислима срца. (Јеврејима 4)

Ова Посланица Јеврејима је веома битна за оне који јудаишу и даље. Зато и погрешно прихватише тумачење да је цео склоп ДУША ЖИВА. По адвентистима, дух се раздваја од душе и душе више нема. Онда би писало: растављања и тела и духа. Ако је дух безличан, онда се личност (душа) везује искључиво за тело. Тако да адвентисти сасвим нормално све и полажу на тело (разне реформе исхране, одевања и др.), док душу сагледавају управо као зависну од тела, не од духа. Баш као и безбожници, видим. Њима је душа у мозгу, вероватно као и адвентистима. А то што Дух сведочи нашем духу? По њима, нешто безлично сведочи такође безличном, што је апсурд.

7. А створи Господ Бог човека од праха земаљског, и дуну му у нос дух животни; и поста човек душа жива.

И постаде човек жива душа, тј. ентитет који до тада није постојао. Никако склоп тела и духа који чине душу, већ ново створење.


Коријен и поријекло ријечи (етимологија)

(енгл. Entity) - (лат. Entitas - бити) из средњовјековног латинског језика, (лат. Esse - бити) бити, постојати, егзистирати, оно што јесте само по себи.

(енгл. Nonentity) - супротно од (енгл. Entity), је стање непостојања, ништа, ништавило, небиће.

Бити
(грч. to einai - бити), (лат. Esse - бити) постојање, самопосебност, самоодређење, идентитет, бивање, бивстовање, егзистенција, оно што јесте само по себи.


  • Филозофија: Бити је филозофијски појам који означава присуство бића у цјелини.

Филозофија, Енциклопедијски лексикон (одреднице биће и битак), Мозаик знања, Београд 1973.


Дакле, човек поста једно новостворено биће, тј. жива душа које не би раније.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
Naprotiv učenje Aristotela i Ptolomeja o tome da se sve okreće oko zemlje bila je zvanična dogma crkve i oni su bogami i ubijali radi njegovog učenja a o tome ništa u Bibliji. Inače čovek se sastoji od tri elementa da tako nazovem. Telo, duh-svest misao "Mislim dakle postojim" i duše a to je sama činjenica da je čovek živ da diše. Duša je ono što te čini živom. Ne pij krv njegovu jer mu je to duša. Zato vampiri i piju krv da bi živeli naravno. Tako čovek u komi kome je um mrtav gde mu je centar za svest oštećena a deo gde mu je centar za disanje ispravan nema duh ali ima dušu zato mu i ode bubreg jetra srce i već šta ti treba.
 
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
"Ne pij krv njegovu jer mu je to duša. Zato vampiri i piju krv da bi živeli naravno."

Због те реченице Јеховини сведоци не дозвољавају трансфузију и деца им умиру на рукама. Управо што поистовећују човека са животињом. Све остало им није битно у вези душе, само је та реченица злоупотребљена да би имали себи својствену догму. А та догма је одговорна за нечињење помоћи повређеном, неспашавање живота.

А вампири, као демонска бића из маште, кроз холивудску продукцију лажи и обмана, од демонологије посташе јунаци романтичних прича "пуних љубави". Од једне болесне ствари је направљена замка да су људи спремни да маштају како пију туђу крв, само да би живели вечно. Паралелно са тим, одбацују Крв која је проливена за њих, за њихово Спасење - вечни живот.

Поистоветити душевност и духовност је велика грешка. Да би човек "испунио" душу, он слуша музику која му одговара, ужива у природи, игра се са децом и др., док је духовност дубља и узвишенија ствар.

"Duhovnost je najviše postignuće ljudske duše"
(arhiepiskop Luka Vojno-Jasenjecki)


 
Natrag
Top