Ne,nisi.
Ti si samo izneo ono što bi ti želeo da bude a to sa Biblijom veze nema,zato pitanja čekaju da pojasniš i daš citate i odgovore,tebi bar to neće biti teško jer ti sve po Bibliji radiš zar ne.
Taramana, tebe je neko dobro izdoktrinirao, jer ti uopste ne prepoznaješ tako jasna biblijska ucenja.
Ja sam odgovore na tvoja pitanja dao.
Ti veruješ da je Bog jedan, i da se u određenim trenutcima transformisao u Boga Oca, u drughim u Sina, a u trećim u Svetog Duha.
Hajde da pogledamo šta biblija kaže po ovom pitanju.
Ponoviću moje odgovore poduprte dokazima iz Božje reči:
1. Biblija govori o tome da je Bog jedan - ali u kontekstu mi zapazamo da postoje tri licnosti koje su Bozanskog porekla.
Takođe - da je Isus Hristos Bog jednak Ocu.
TROJE SVEDOCI NA NEBU - OTAC, ISUS HRISTOS, I SVETI DUH:
Ovo je Isus Hristos što dođe vodom i krvlju i Duhom, ne samo vodom nego vodom i krvlju; i Duh je koji svedoči, jer je Duh istina,
Jer je troje što svedoči na nebu: Otac, Reč, i Sveti Duh; i ovo je troje jedno" ( 1 Jovanova 5. 6 - 7 )
OTAC I SIN VECNI BOG - uporedni tekstovi:
- Bog prvi i poslednji - Knjiga proroka Isaije 44. 6 / 41. 1 - 4
- Isus (Alfa i Omega ) prvi i poslednji - Otkrivenje Jovanovo 1. 7 - 8 / 11. 16 - 17 / 21. 5 - 7 / 22. 12 - 13
-------------------------------------------------------------------
- Bog car nad carevima i gospodar nad gospodarima, vecni Bog koga niko nije video i koji prebiva u
svetlosti kopjoj se ne moze pristupiti - 1 poslanica Timotiju 6. 14 - 16
- Isus car nad carevima i gospodar nad gospodarima - Otkrivenje 19. 14 - 16 / 17. 14
------------------------------------------------------------------
- Pogledace na mene Boga koga su proboli - Knjiga proroka Zaharije 12. 9 - 10
- Isus je proboden - Jevandjelje po Jovanu 19. 31 - 37 /
- Isusov drugi dolazak, ugledace ga koji su ga proboli - Otkrivenje Jovanovo 1. 7
- Isusu predano kraljevstvo i njegova vlast vecna, on je poceo da vlada kao kralj - knjiga proroka Danila 7.
13 - 14
- Bogje poceo da vlada kao kralj - Otkrivenje 11. 17 / 19. 16
- Bog pastir - knjiga proroka Isaije 40. 9 - 11
- Isus pastir dobri - Jevandjelje po Jovanu 10. 11 - 14
- Stena bese Bog - 5 knjiga Mojsijeva 32. 1 - 5
- Bog stena vecna - knjiga proroka Isaije 26. 4
- Stena bese Hristos - 1 Korincanima poslanica 10. 1 - 4
- Bog ce macem kazniti svako telo - knjiga proroka Isaije 66. 13 - 18
- Isus ce kazniti Macem - Otkrivenje Jovanovo 11. 19 - 16
- Boga slavite u srcima svojim - knjiga proroka Isaije 8. 12 - 13
- Isusa Gospoda slavite u srcima svojim - 1 poslanica Petrova 3. 15
- Obasjavace ih Bog - Otkrivenje Jovanovo 21. 22 - 23 / 22. 5
- Obasjace te Isus - Efescima poslanica 5. 14
- Odmah ce u svoj Hram doci Bog - knjiga proroka Malahije 3. 1
- Isus dolazi u Hram - Jevandjelje po Luki 4. 16 / Jevandjelje po Mateju 21 poglavlje
-----------------------------------------------------------------
- Bog dunu Duh u nos Adama - 1 knjiga Mojsijeva 2. 7
- Isus dunu Sveti Duh na apostole - Jevandjelje po jovanu 20. 22
- Bozji svedoci - knjiga proroka Isaije 43. 10 - 13
- Isusovi svedoci, on je Bog - Dela apostolska 1. 8
- Isus dolazi kao Bog - Titu poslanica 2.13
- Isus vecni Bog - Psalam 102. 20 - 29 / Jevrejima poslanica 1. 8 - 12
- Gledacemo lice Bozje i njegovo ime bice na celima spasenih - Otkrivenje 22. 3 - 4
- Gledacemo lice Isusovo - Jevandjelje po Jovanu 16. 16 - 22 / 1 poslanica Jovanova 3. 2
- Boga niko nikad nije video, sto znaci da ce spaseni gledati lice Isusovo - 1 poslanica Jovanova 1. 18 /
1 poslanica Timotiju 6. 14 - 16
- Isus Bog - Jevandjelje po Jovanu 20. 26 - 29
- Isus Bog otac - Jevandjelje po Jovanu 14. 8 - 14
- Molitve upucene Isusu jer je on Bog - Dela apostola 22. 16 - 19 / 7. 59. 60 / 1 poslanica Korincanima 1. 2
--------------------------------------------------------------------
- Bozji Duh je Hristov Duh, on je Bog - Rimljanima poslanica 8. 9 - 10
---------------------------------------------------------------------
Pomenuo bih jos tekst iz 1 knjige Mojsijeve 1. 26 27 gde Bog kaze obracajuci se dvema ostalim licnostima Bozanskog trojstva `DA NACINIMO COVJEKA PO SVOJEMU OBLICJU, KAO STO SMO MI, KOJI CE BITI GOSPODAR OD RIBA MORSKIH, I OD PTICA NEBESKIH...
U ovom tekstu za rec Bog koristi se izraz ELOHIM.
Imenica Elohim oznacava mnozinu i aludira na vise osoba.
Kada Bog ovde kaze `DA NACINIMO, on se ovde ne obraca Andjelima, vec dvema licnostima sebi ravnim koji cine trojedinog Boga, jer tekst kaze da nacinimo po svome oblicju, koliko likom, toliko i sa moci razuma, slobodne volje, i vladanja.
Ovo je vezano i za tekst iz 1 knjige Mojsijeve 11. 6 - 8 u vezi gradjenja Vavilonske kule, gde Gospod kaze `HAJDE DA SIDJEMO DA IM POMETEMO JEZIKE... a iz konteksta celog teksta 11 poglavlja moze se videti da je upravo Bog sisao da vidi ljude kako grade kulu, a ne Andjeli, sto se moze zakljuciti da se on ovde obraca ostalim dvema licnostima Bozanskog trojstva.
Zakljucak je dakle taj, da su tri licnosti u starom zavetu delovale kao jedno, odnosno jedan Bog.
2. Moze umreti Bog koji je preuzeo ljudsko telo i postao covek.
"Jer ovo da se misli među vama šta je i u Hristu Isusu,
Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se uporedi s Bogom;
Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek.
Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove" ( Filibljanima 2. 5 - 8 )
"Budući, pak, da deca imaju telo i krv, tako i On uze deo u tome, da smrću satre onog koji ima državu smrti, to jest đavola;
I da izbavi one koji god od straha smrti u svemu životu biše robovi" ( Jevrejima 2. 14 - 15 )
3. Izraz "U POCETKU STVORI BOG NEBO I ZEMLJU" podrazumeva sve tri licnosti, i Boga Oca i Sina i Svetoga Duha, jer Bog se obraca tim licnostima kada kaze "HAJDE DA NACINIMO COVEKA PO SVOME OBLICJU KAO STO SMO MI" dakle Bog govori u mnozini, a potom tekst nastavlja "I STVORIBOG"
Dakle, tu se jasno vidi da je Bog zajednica tri nezavisnih licnosti koje stvaraju i medjusobno komuniciraju.
Potom tekst naglasava da je jedna od tih licnosti Duh Sveti bio lebdeo nad vodom koja je bila na zemlji.
Na zemlji se rodila jedna od Bozanskih licnosti - dok su druge dve ostale na nebu, i to vidimo iz isusovih izjava i diskusija sa Bogom, molitava oje mu upucuje, a Bog mu sa neba odgovara.
BOG NEZAVISNA LICNOST U ODNOSU NA SINA KROZ KOGA JE SVE STVORENO:
"Bog koji je nekada mnogo puta i različitim načinom govorio očevima preko proroka, govori i nama u posledak dana ovih preko sina,
Kog postavi naslednika svemu, kroz kog i svet stvori" ( Jevrejima 1. 1 - 2 )
ISUS SE OBRAĆA OCU KAO NEZAVISNOJ LICNOSTI OD SEBE:
"Ово говори Исус, па подиже очи своје на небо и рече: оче! дође час, прослави сина својега, да и син твој прослави тебе;
Као што си му дао власт над свакијем тијелом да свему што си му дао да живот вјечни.
А ово је живот вјечни да познају тебе јединога истинога Бога, и кога си послао Исуса Христа" ( Jovan 17. 1 - 3 )
"Sad je duša moja žalosna; i šta da kažem? Oče! Sačuvaj me od ovog časa; ali za to dođoh na čas ovaj.
Oče! Proslavi ime svoje! Tada glas dođe s neba: I proslavio sam i opet ću proslaviti" ( Jovan 12. 27 - 28 )
ISUS SEDI BOGU OCU SA DESNE STRANE:
"А Господ пошто им изговори узе се на небо, и сједе Богу с десне стране" ( Marko 16. 19 )
"A Stefan budući pun Duha Svetog pogleda na nebo i vide slavu Božju i Isusa gde stoji s desne strane Bogu;
I reče: Evo vidim nebesa otvorena i Sina čovečijeg gde stoji s desne strane Bogu" ( dela apostolska 7. 55 - 56 )
"Videh u utvarama noćnim, i gle, kao Sin čovečiji iđaše sa oblacima nebeskim, i dođe do starca i stade pred Njim.
I dade Mu se vlast i slava i carstvo da Mu služe svi narodi i plemena i jezici; vlast je Njegova vlast večna, koja neće proći, i carstvo se Njegovo neće rasuti" ( Danilo 7. 13 - 14 )
Iz ovih biblijskih tekstova vidimo sledece.
1. Bog Otac, Isus Hristos i Sveti Duh su tri fizički nezavisne ličnosti koje su svaka od njih Bog u pravom smislu te reči, i one u zajednici čine jednog Boga.
2. Isus je Bog koji se ponizio i preuzeo rođenjem na ovoj zemlji ljudsku telesnu prirodu i umro na krstu za ljudske grehe.
3. Ličnosti Božanstva se fizički nalaze na različitim mestima odvojene jedna od druge, one komuniciraju međusobno, i obavljaju različite uloge u planu spasenja.