Duh,duša i telo

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
,,Molim budi ljubazan pa obijasni ono boldovano jer to meni nema nikakvog smisla. Kaži mi ko je taj Duh što ostaje kao zalog i gde u pismu piše da je Duh žrtva za veru?,,

Prijatelju slobodno reci da si Musliman čega se plašiš?To pitanje ne može postaviti ni jedan hrišćaninpa ni ateista iz više razloga.
Duh koji je u vernima je zalog za život večni i pečati verne zbog priiznanja Isusa kao savršene žrtve.
Nigde ne piše ,,DA JE DUH ŽRTVA ZA VERNE,, niti to rekoh veđ Duh dovršava posao učitelja koji Isus započe i koga telo spasi kroz priznanje toga Duh priznaje i pečati za život.
A ovo rekoh: ,, Duh ostaje kao zalog za život kroz veru u žrtvu,,

U pravu si za svedoke bliži su ti po veri ali su dalje od Pisma.Još nije bilo učesnika na temama koji nemaju poznanje svoje vere.
Pozdrav.


Dragi moj Baumasteru ovo je sve of topika ali opet treba da se adresira. Ja do skora mislio da samo adventisti sve znaju jer u njima taj proročki duh proročice, moja greška. Ovo nije tema o meni dali sam ja musliman nego si ovde izašao kao učitelj pa rekao da iskoristim priliku i da me nešto poučiš a ono ništa.

Ko je među ostalog i ovo napisao?
Duh sveti POUČAVA SVAKOJ ISTINI jer je On ISTINA i dovršava posao koje telo nije moglo jer je telo bilo žrtva a Duh ostaje kao zalog za život kroz veru u žrtvu.

Bog te blagoslovio.

Možeš da mi to pojasniš, budi ljubazan pa to uradi da vidimo ko nas poučava u istini? da vidimo ko je istina? i da vidimo ko je zalog za živod kroz čiju veru i koju žrtvu?

Do sada nisi bio jako fin da mi nešto pojasniš, pišeš ali kada ispitam ono što ti napišeš opet ništa. Vidiš JS to ne rade tako, uvek kada sam ih nešto pitao bez da me osude za neveru dali su mi obijašnjenja, bili su i kulturni i ljubazni. E sada da vidimo dali i ti možeš biti fin da proverim dali si bluzu pisma ili kao svi ostali(OSIM JS) veliko slovo pa ismejavanje, osude i izrugivanja ličnosti. Reko bi da to radiš zato što nesmeš i da se plašiš, veliki pozdrav i sreću ti želim.
 
Član
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poruka
481
Po tebi je ,fin, neko ko se slaže sa tvojom verom i ko je bliže tvom razumevanju zato ti Božiji proroci nisu fini kao ni Isus ni Njegove reči ko je On i zašto je došao niti veruješ rečima Duha Svetog pa kako očekuješ finoću od mene?

Kad budeš spreman čuti istinu otvorićeš srce i Duh Sveti će te poučiti a dotle uživaj u svojoj visini.
Pozdrav.
 
Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Dragi moj Baumasteru pošto spamovanjem(gde te ja ne podržavam nidi ću tu imati udela) sam sebi kvariš temu ja predlažem da je stave pod ključ, od tebe i tvoje teme i onako niko ništa neće naučiti. Ti si učitelj koji znanje zadržavaš za sebe i tvoju versku grupaciju ali ne i osude, a tebi dragi moj svako dobro, mnogo sreće i još veći pozdrav.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sanduk..

Imam jedno retoricko pitanje za sve prisutne.

Zamislimo da imamo jedan sanduk od obicnih drvenih dasaka.
E sad uzmemo raskujemo ovaj sanduk, daske stavimo na jednu stranu, a eksere na drugu, pitanje koje vam postavljam je sledece, gde je sanduk?

Pitanje vredi milion dolara...
 
Član
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poruka
481
Vidi poznate mi te ponude sa drugog foruma...biće da se znamo...?
U svakom slučaju pozdrav Laodikeji jer ono što je meni bitno tu se slažemo zato napred.
Možda može i ovo. Ako uzmemo čašu vode i stavimo tu istu vodu u zamrzivač ona postaje novo telo sadrugim svojstvom-strukturom a opet je isto-voda jer ako je izvadimo uverićemo se. Jedna supstanca menja stanja odnosno službe.I sa 12000 dolara bih bio prezadovoljan.
Pozdrav.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Posto je pokrenuta ova tema o duhu, dusi i telu, zelim da dam biblijso shvatanje ovih tri elemenata koji su spomenuti u bibliji.

Osnovni tekst koji pretstavlja polaznu tacku za razumevanje ovog problema se nalazi u 1 knizi Mojsijevoj 2. 7 i glasi: ``A stvori Gospod Bog čoveka od praha zemaljskog, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovek duša živa.
Ako razlozimo ovaj tekst na elemente, dobicemo odgovor na ovo pitanje vezano za duh, dusu, i telo.
Dakle tekst kaze, a stvori Gospod Bog coveka od PRAHA ZEMALJSKOG - Jevrejski NISMATHAIM, i dunu mu u nos DUH ZIVIOTNI - RUACH ( odredjeni prevodi ovu rec prevode kao dah zivota ), i posta covek DUSA ZIVA - NEFES HAIA ( odredjeni prevodi ovu rec prevode kao zivo bice ).
Znaci covek je stvoren od dva elementa: 1. PRAHA ZEMALJSKOG 2. i DUHA ZIVOTNOG, i spajanjem ova dva elementa postao je DUSA ZIVA ili ZIVO BICE.

Da odmah definišemo ove izraze. Izraz "nišmat haim" ili "duh životni" u Bibliji nije neki svesni element.
Da bi to dokazali, možemo to potvrditi činjenicom da biljke imaju "nišmat haim", životinje imaju "nišmat haim."
Engleski komentatori i teolozi ovo prevode obično sa "sparkl of lajf", što znaši: "iskra života, princip života", nešto što čini neki entitet živim. "Nišmat haim" dakle nije svesni deo, to je život, to je iskra života, to je princip života, možemo reći da je to bio prvi dah koji je Bog udahnuo u nos Adama.

"I posta čovek duša živa". U Bibliji duša nije samo jedan deo čoveka, preko 800 puta u Starom Zavetu se spominje reč "nefeš" "Nefeš" označava celoga čoveka i mi često kažemo "Koliko duša ovde ima?"
Zato u teologiji važi jedan princip, molim vas zapamtite ovo: čovek nema dušu, čovek je duša.
Pitanje je obično: "Da li čovek ima dušu ili nema dušu?" Čovek je duša, on nema dušu, celi čovek je duša. To se dogodilo prilikom stvaranja čoveka, sta se događa prilikom smrti?
Knjiga propovednikova, 12. glava, 7. stih, ovde je reč o tome da šta se događa sa čovekom kad umre. Tekst kaže: "I vrati se prah u zemlju kako je bio, a duh se vrati k Bogu, koji ga je dao."
Dakle, kad čovek umre, prah se vraća u zemlju, duh se vraca Bogu, sta je sa dusom?
Dao bih jednu simbolicnu sliku kao odgovor sta se dogadja sa dusom, na primer imate jedan sanduk gde imate daske i eksere. Ako rasturite ovaj sanduk i stavite daske na jednu stranu, eksere na drugu stranu, gde je sanduk?
Sledeci tekstovi govor o tome sta se desava sa dusom, Psalmi Davidovi, 94. glava, 17. stih: "Kad mi Gospod ne bi bio pomoćnik, brzo bi se duša moja preselila onamo gde se muči."
Šta znači ova reč koju je Daničić preveo "muči"? Gde se muči, gde se ćuti, gde je tišina. Dobro je da spomenem činjenicu da se u Bibliji nigde ne spominje reč "pakao". U našem prevodu ćete naći na bezbroj mesta reč "pakao", međutim, u originalnom tekstu, u jevrejskom tekstu stoji reč "šeol". "Šeol" je mesto mrtvih, mesto tišine, mesto mraka, mesto gde prestaju sve ljudske aktivnosti. To je "šeol".
U Novom Zavetu se koristi reč "hades" ili "ad", i mi tako kažemo. Vuk je konstantno tu reč prevodio sa "pakao". Dakle, u originalu ne postoji reč "pakao". I "had" ili "ad" nije mesto aktivnosti, to je mesto gde prestaju sve ljudske aktivnosti.
Zato psalmista kaže: "Kad mi Gospod ne bi bio pomoćnik, brzo bi se duša moja preselila onamo gde se muči", gde je tišina, gde prestaju sve aktivnosti.
115. psalam, 17. stih: "Neće te mrtvi hvaliti, Gospode, niti oni koji siđu onamo gde se muči", dakle mrtvi su na mestu gde je tišina Hajdemo dalje, 146. psalam, 4. stih: "Iziđe iz njega duh, i vrati se u zemlju svoju; taj dan propadnu sve pomisli njegove."
Dakle tekst ne kaže da kad čovek umre, da duša odlazi u raj ili u pakao, psalmista kaže: "Iziđe duh iz njega i vrati se u zemlju svoju, taj dan propadnu sve pomisli njegove."
Idemo ponovo u Knjigu propovednikovu, ja bih želeo da čitam nekoliko različitih tekstova da bi se dobio jasan uvid biblijskog učenja o zagrobnom životu. Knjiga propovednikova, 9. glava, 5., 6. stih, ovo je vrlo važan tekst: "Jer živi znaju da će umreti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio. I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju dela nigda ni u čemu što biva pod suncem." I deseti stih kaže: "Sve što ti dođe na ruku da činiš, čini po mogućnosti svojoj, jer nema rada ni mišljenja ni znanja ni mudrosti u grobu u koji ideš."
Znači, propovednik ne kaže da čovek, kad umre, ide u raj ili u pakao, propovednik kaže da čovek odlazi u grob.
Knjiga proroka Danila, još jedan tekst iz Staroga Zaveta, 12. glava, 2. stih: "I mnogo onih koji spavaju", zapazite ovaj tekst, molim vas, "I mnogo onih koji spavaju u prahu zemaljskom probudiće se, jedni na život večni, a drugi na sramotu i prekor večni."
Znači, kada Isus dođe, kada Mesija dođe, Danilo kaže: "Mnogo onih koji spavaju u prahu zemaljskom probudiće se", to znači da čovek živi život svoj, dolazi dan kada umire, biblija smrt upoređuje sa snom. Čovek u trenutku smrti prelazi u nesvesno stanje i čeka dan Hristovog drugog dolaska, sudnji dan, dan vaskrsenja.
Međutim, kao što mi neko reče pre neki dan, to je isti trenutak: ako čovek umre, prelazi u jedno nesvesno stanje, sledeći trenutak otvara svoje oči, za njega tu ne postoji nikakav period vremena.
Dakle, kad čovek umre, po Bibliji, Danilo kaže: "I mnogo onih koji spavaju u prahu zemaljskom probudiće se kad dođe Hristos, jedni na život večni, drugi na sramotu večnu."
To je Stari Zavet, možda Novi Zavet uči nešto drugo, na primer kada smo već u Knjizi proroka Danila u 12. glavi, 13. stih kaže: "A ti idi ka kraju", reč je o Danilu, "i počivaćeš i ostaćeš na delu svom do svršetka svojih dana." "Spavaćeš do kraja vremena", kaže drugi prevod. Idemo sada u Jevanđelje po Jovanu, u 11. poglavlje, 11. stih i nadalje: "Ovo kaza i potom reče im: 'Lazar, naš prijatelj, zaspa, nego idem da ga probudim.' Onda mu rekoše učenici njegovi: 'Gospode, ako je zaspao, ustaće.' A Isus im reče za smrt njegovu, a oni mišljahu da govori za spavanje sna."
Dakle Hristos smrt upoređuje sa snom, to nije jedini slučaj u Novom Zavetu, recimo u Jevanđelju po Luci, 8. glava, 52. stih i nadalje, reč je o devojci koja je umrla, tekst kaže: "Svi plakahu i jaukahu za njom, a on reče: 'Ne plačite, nije umrla nego spava.' I potsmevahu mu se znajući da je umrla. A on izagnavši sve uze je za ruku, i zovnu govoreći: 'Devojko! Ustani!' I povrati se duh njezin, i ustade odmah", dakle i u ovom slučaju, i u ovom tekstu, Hristos je smrt uporedio sa snom. Knjiga Dela apostolska, 13. glava, nalazimo vrlo bitan tekst, 36. stih: "Jer David posluživši rodu svojemu po volji Božijoj umrije, i metnuše ga kod otaca njegovih, i vide truhljenje." Reč je o Davidu, najvećem jevrejskom caru koji je ikad postojao. David je umro, pogrebli su ga i on čeka u grobu. Prva poslanica Solunjanima, dakle vernicima crkve u Solunu, 4. glava, 13. stih i nadalje: "Neću vam pak zatajiti, za one koji su umrli, da ne žalimo kao i ostali koji nemaju nada. Jer ako verujemo da Isus umre i vaskrse, tako će Bog i one koje su umrli u Isusu dovesti s njim. Jer vam ovo kazujemo rečju Gospodnjom da mi koji živimo i ostanemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onijeh koji su pomrli."
Dakle, postojalo je shvatanje, žalost velika, verovatno su vernici crkve u Solunu izgubili neke od svojih milih i dragih, i verovali su da će oni kasnije možda biti spašeni. Pavle kaže: "Nemojte se brinuti, mi nećemo preteći njih", jer evo šta kaže u 16. i 17.stihu: "Jer će sam Gospod sa zapovešću, s glasom aranđelovijem, i s trubom Božijom sići s neba, i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najpre. A potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo svagda s Gospodom biti." Dakle Pavle kaže: nemojte se brinuti, oni koji su u grobovima vaskrsnuće, mi ćemo biti preobraženi i zajedno ćemo s Gospodom krenuti na nebo. Ima jedan sjajan tekst u Jevanđelju po Jovanu, u 5. glavi, koji je sličan onom tekstu u knjizi proroka Danila; 28. i 29. stih: "Ne divite se ovome, jer ide čas u koji će svi koji su u grobovima čuti glas sina Božijega. I izići će koji su činili dobro u vaskrsenije života, a koji su činili zlo u vaskrsenije suda." To su Hristove reči koje je zapisao Jovan u svom Jevanđelju.
Dakle postoji dan, dan sudnji, dan kada će Bog suditi ljudima, tada će svi koji su u grobovima čuti glas sina Božjega i zbiće se, saznali smo, dva vaskrsenja: vaskrsenje života i vaskrsenje smrti.
Dozvolite mi da još jedanput rezimiram celu misao. Dakle, čovek je stvoren od praha zemaljskoga, Bog je udahnuo u čoveka duh životni i čovek je postao duša živa.
Kad čovek umre, prah se vraća u zemlju, duh ili taj princip života, iskra života, se vraća Bogu. Čovek postoji samo u Božjem sećanju, dovoljno je da ga se Bog seća, Bog o njemu ima sve informacije i kada bude došao sud Božji, kada Hristos po drugi put bude došao, dogodiće se vaskrsenje, vaskrsenje mrtvih, i tada će svi ljudi doći na sud Božji, tada će primiti nagradu ili kaznu.
Ako prihvatimo činjenicu da postoji večni pakao i večno čistilište, onda se mi vraćamo u mnogoboštvo, jer šta to znači? To znači da su zlo i dobro dva večna principa.
Ako na jednom kraju svemira bude postojalo zlo, a na drugom bude postojalo dobro, kakav će to svemir i život u njemu biti?
To je upravo neznabožačko učenje, mitraističko ili persijsko učenje, da postoje dva večna principa, to znači dva večna boga.
Na osnovu Biblije, zlo nije večna realnost, zlo je greh, uljez u ljudsku realnost, greh ima svoj početak i imaće svoj kraj. Jedino je dobro, to jest Bog, večni princip.
Jos jedan vazan elemenat u celoj prici je taj, kada je zmija koja je bila medijum sotone u Edemskom vrtu razgovarala sa Evom, da li se sećate šta je kazala Evi? "Nećete vi umreti", tako je prvi put lansirana ideja da je čovek besmrtno biće.
Biblijsko učenje je diametralno suprotno ovoj ideji, a ono je sledeće: čovek ima tzv. uslovnu besmrtnost. Šta to znači? Čovek može večno živeti, čovek nije stvoren da umre. Jedan pravoslavni sveštenik je na sahrani kazao jednu zanimljivu misao, lepu misao: "Čoveku se čini da je smrt samo deo drugih ljudi, a ne i njega samoga." I to je velika istina. Mi nismo stvoreni da umremo, čovek je stvoren da živi. Smrt ili zlo je jedan neprirodni entitet koji je ušao u ljudsku realnost, ali čovek nikad sam u sebi neće imati besmrtnost. Čovek ima uslovnu besmrtnost, on može večno živeti. Čovek može večno živeti pod jednim uslovom, da nikada ne kida vezu sa Bogom. U Bibliji jasno piše da Bog jedini ima besmrtnost.
Znači, čovek može večno živeti pod uslovom da živi u zajednici sa Bogom. Poslušajte apostola Pavla koji govori o Bogu, to je prva poslanica Timotiju, 6. glava, 16. stih: "Koji sam ima besmrtnost", šta to znači drugim rečima? Ako čitate neki drugi prevod on će glasiti ovako: "koji jedini ima besmrtnost", On, Bog, jedini, "koji sam (jedini) ima besmrtnost i živi u svetlosti kojoj se ne može pristupiti, kojega niko od ljudi nije video, niti ga može videti, kojemu čast i država večna. Amin."
Dakle, Bog jedini ima besmrtnost, čovek ima uslovnu besmrtnost, ali on može večno živeti pod uslovom da živi u zajednici sa Bogom.
Zato je vrlo važno da čovek živi u stanju zaveta sa Bogom. Ponovo se vraćam na misao, ako je zlo večni entitet, ako će na jednom delu svemira postojati pakao, a na drugom delu svemira postojati raj, onda, zlo je večni elemenat. Biblija govori da ljudska istorija ima svoj početak, ne samo da ljudska istorija ima svoj početak, nego i greh ima svoj početak na ovoj planeti, ali da greh ima i svoj kraj.
Doći će dan kada će smrt, kada će zlo, biti jednom zauvek uništeno, Apokalipsa Jovana Bogoslova, 20. glava, 14. stih: "I smrt i pakao bačeni biše u jezero ognjeno. I ovo je druga smrt." Sve je nestalo, i smrt i pakao bačeni u jezero ognjeno, nema više groba, nema više smrti, nema više zla, nema više greha. "I videh novo nebo i novu zemlju", kaže 21. poglavlje.
Postoje drugi ključni tekstovi koje bih želeo da spomenem, koji mogu predstavljati problem za shvatanje. Prvo, u Novom Zavetu u određenim tekstovima, na primer u Mateju 5. glava, 22. i 29. stih, 10. glava, 28. stih, 18. glava, 9. stih, 23. glava, 5. stih i tako dalje, spominje se izraz "gehena". Otkud ova reč? Da li je reč o paklu? "Gehena" je jedna reč koja potiče iz Starog Zaveta, prvi put se spominje možda u Drugoj dnevnika 33. glava, 6. stih. O čemu je reč?
Reč je o jednoj dolini pored grada Jerusalima koja se zvala "Dolina sinova Enomovih". Ova dolina je bila dolina smetlišta, gde su Jevreji bacali svoje smeće, oni koji su živeli u gradu Jerusalimu. Pre toga se u Bibliji spominje činjenica da su tu nekada oni koji su prihvatili neznabožačku religiju prinosili svoju decu neznabožačkim bogovima, vi znate da je to bio čest slučaj kod starih naroda. Kasnije to smeće koje su tu bacali Jevreji, oni su ga palili i to je stalno gorelo.
Zato za biblijske pisce, to smetlište koje je gorelo predstavlja tip ili simbol jezera ognjenog, vatre koja će uništiti zlo jednom zauvek. "Gehena" je dakle aluzija na Dolinu sinova Enomovih, gde su nekada deca prinošena na žrtvu, smeće koje je gorelo predstavljalo je simbol ili tip uništenja.
Ima jedan drugi zanimljiv primer gde se spominje večna vatra. Onda oni koji smatraju da postoji večni pakao kažu: "Evo, vatra će večno goreti." U redu, u Judi, Juda je jedna mala poslanica, ovde se spominje taj večni oganj, 7. stih: "Kao što i Sodom i Gomor, i okolni njihovi gradovi, koji su se prokurvali onako kao i oni, i hodili za drugim mesom, postaviše se za ugled i muče se u večnom ognju." I naravno, evo muke u večnom ognju. Šta Petar kaže o tom istom slučaju, Druga Petrova, 2. glava, 6. stih: "I gradove Sodom i Gomor sažeže", da li je ovde reč o večnoj vatri? Ovde nije više reč o večnoj vatri, nego kaže: "I gradove Sodom i Gomor sažeže i razvali i osudi i postavi ugled bezbožnicima koji bi ostali."
Ako pogledate i druge tekstove koji govore o Sodomu i Gomoru, Biblija jasno kaže da su oni u potpunosti bili uništeni. Kada je reč o večnoj vatri, u kontekstu cele Biblije, smatram, nigde se ne kaže da će večno goreti predmeti u vatri, kaže se da su posledice vatre, koja predstavlja potpuno uništenje, konačno uništenje, večne.Ima jedan izraz u Otkrivenju Jovana Bogoslova koji takođe predstavlja strahovite probleme, 20. glava, 10. stih: "I đavo koji ih varaše bi bačen u jezero ognjeno i sumporito, gde je zver i lažni prorok, i biće mučeni dan i noć va vijek vijeka." I sada, naravno, ovde piše da će sotona biti mučen va vijek vijeka.
Uvek u Novom Zavetu kada stoji izraz "va vijek vijeka", stoji isti grčki izraz u različitim svojim formama. On glasi "eis ton aionon". Ovaj izraz možemo bukvalno prevesti "u večnost, zauvek", biće izmučeni jednom za celu večnost, jednom zauvek, to će biti vatra koja će jednom zauvek uništiti greh, greh će jednom zauvek nestati, nikada se više neće pojaviti.
 
Član
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poruka
481
Dakle tekst kaze, a stvori Gospod Bog coveka od PRAHA ZEMALJSKOG - Jevrejski NISMATHAIM, i dunu mu u nos DUH ZIVIOTNI - RUACH ( odredjeni prevodi ovu rec prevode kao dah zivota ), i posta covek DUSA ZIVA - NEFES HAIA ( odredjeni prevodi ovu rec prevode kao zivo bice ).
Znaci covek je stvoren od dva elementa: 1. PRAHA ZEMALJSKOG 2. i DUHA ZIVOTNOG, i spajanjem ova dva elementa postao je DUSA ZIVA ili ZIVO BICE.

Hajde malo preciznije da li je ovde reč o vazduhu ili DUHU?

,,čovek nema dušu, čovek je duša. ,,

Ovo samo registrujem da vidimo kako Bog nije dobro poznavao materiju kad budemo gledali šta treba da se sačuva bez krivice i koga da se bojimo a koga ne.

"I vrati se prah u zemlju kako je bio, a duh se vrati k Bogu, koji ga je dao."
Pitanje sa početka da li je to vazduh ili DUH i šta je ili ko je Duh?


,,Dobro je da spomenem činjenicu da se u Bibliji nigde ne spominje reč "pakao". U našem prevodu ćete naći na bezbroj mesta reč "pakao", međutim, u originalnom tekstu, u jevrejskom tekstu stoji reč "šeol". "Šeol" je mesto mrtvih, mesto tišine, mesto mraka, mesto gde prestaju sve ljudske aktivnosti. To je "šeol". ,,

Nebojte se vi nećete se mučiti nema toga kao ni smrti.
A još stoji pitanje zadnjeg stiha iz 25 glave Mateja da jedni odlaze u život VEČNI a drugi u smrt VEČNU pa šta kaže original po tom pitanju....ne Jelena nego grčki tekst? A ima u psalmima i drugim mestima mnogo primera muke.

"Iziđe duh iz njega i vrati se u zemlju svoju, taj dan propadnu sve pomisli njegove."

Telo je mrtvo a da li je i duh mrtav?


"Jer živi znaju da će umreti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio. I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju dela nigda ni u čemu što biva pod suncem."

Telo je mrtvo i ništa ne zna a DUH?

"Sve što ti dođe na ruku da činiš, čini po mogućnosti svojoj, jer nema rada ni mišljenja ni znanja ni mudrosti u grobu u koji ideš."

Mrtvo ne zna ali Duh i Duša znaju li oni?

I povrati se duh njezin, i ustade odmah"

Kako Duh čuje i zna da treba da se vrati ?

Ako prihvatimo činjenicu da postoji večni pakao i večno čistilište,

Pismo ne pominje čistilište već pakao i nije večno već je to mesto gde je mučeći čuva za dan sudni a potom po milenijumu se u jezero ognjeno baca i smrt i pakao. To je mesto do ukidanja smrti.
Nebojte se onoga koji ubija telo već ....

čovek ima tzv. uslovnu besmrtnost.

Isus onda nije morao doći. I nema plate za greh.

Ponovo se vraćam na misao, ako je zlo večni entitet, ako će na jednom delu svemira postojati pakao, a na drugom delu svemira postojati raj, onda, zlo je večni elemenat

Ako na jednoj strani imamo život večni a na drugoj smrt onda je i ona večna....LOGIKA....???

"I smrt i pakao bačeni biše u jezero ognjeno. I ovo je druga smrt.

Greška u Pismu NEMA PAKLA valjda o tome govori čovek od početka? A ako slučajno ima koja mu je svrha?

Postoji: Kveber-grob
Hades-šeol-pakao mesto muka
Gehena-jezero ognj. večna smrt u muci.
Tartarus mesto gde su zatvoreni pali anđeli.

Oganj koji je gorio a ne izgara je prikaz Duha i svaki čovek poseduje Duha života koji nekad izvrću kao DAH (vazduh) i taj duh ne umire i on će se vratiti u telo sa kojim će biti bačen posle milenijuma i biće svestan u večnost.

Jedno je pojam ,,VEČNA VATRA,, a drugo ,,VEČNA MUKA,, večna vatra znači da je oduvak postojala a muka večna će trajati u večnost.
Ko ne razume duhovnost on vidi samo materialno telo koje trenutno izgori i gotovo, ali Pismo ne govori da će biti bačeni u oganj večni već će otići u MUKU VEČNU u ognju.Uvek će goriti i neće izgoreti kao oganj u grmu koji Mojsije vide.
DUH je večan i NE UMIRE zatvoren u telu u muci u geheni.

A šta ćemo da Dušom...NEMA JE...

,, Jer je DUŠA tijelu u KRVI...,,
Jer je DUŠA svakoga tijela KRV njegova, TO MU JE DUŠA.,, 3 Moj. 17. 11;14

Kainova KRV viče ili se Bog šali ili varalica vara Boga???
Ispod petog pečata DUŠE pobijene traže osvetu za KRV svoju i VIČU....opet se Bog šali ili neki učitelji?
 
Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Dakle tekst kaze, a stvori Gospod Bog coveka od PRAHA ZEMALJSKOG - Jevrejski NISMATHAIM, i dunu mu u nos DUH ZIVIOTNI - RUACH ( odredjeni prevodi ovu rec prevode kao dah zivota ), i posta covek DUSA ZIVA - NEFES HAIA ( odredjeni prevodi ovu rec prevode kao zivo bice ).
Znaci covek je stvoren od dva elementa: 1. PRAHA ZEMALJSKOG 2. i DUHA ZIVOTNOG, i spajanjem ova dva elementa postao je DUSA ZIVA ili ZIVO BICE.

Pitanje: Hajde malo preciznije da li je ovde reč o vazduhu ili DUHU?

Odgovor: Rec je o Bozjoj sili koja daje zivot, i koja prozima sve stvoreno, sili uz ciju pomoc se pokrecu svetovi, i raste cvece..
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

,,čovek nema dušu, čovek je duša. ,,

Pitanje: Ovo samo registrujem da vidimo kako Bog nije dobro poznavao materiju kad budemo gledali šta treba da se sačuva bez krivice i koga da se bojimo a koga ne.

Odgovor: ???
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"I vrati se prah u zemlju kako je bio, a duh se vrati k Bogu, koji ga je dao."
Pitanje: Pitanje sa početka da li je to vazduh ili DUH i šta je ili ko je Duh?

Odgovor: sve sto umire poseduje u sebi bezlicnu silu koja daje zivot, prilikom umiranja ova sila se vraca Bogu, kada ugine zivotinja, ili uvene cvet, ili nestane planeta, ova sila koja odrzava svetove i daje zivot svemu stvorenom se vraca Bogu, jer sila zivota ima svoj izvor iz koga dolazi i kome se vraca.
Mi mozemo naduvati jedan balon vazduhom i reci, jedna odredjena kolicina vazduha je u balonu u odnosu na vazduh koji je spolja, ali kad balon pukne ili se izduva, taj vazduh koji je bio unutar balona se vraca ili stapa sa vazduhom koji je spolja.
Tako i zivot ili sila zivota koja je u nama, prilikom smrti se vraca svom izvoru.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

,,Dobro je da spomenem činjenicu da se u Bibliji nigde ne spominje reč "pakao". U našem prevodu ćete naći na bezbroj mesta reč "pakao", međutim, u originalnom tekstu, u jevrejskom tekstu stoji reč "šeol". "Šeol" je mesto mrtvih, mesto tišine, mesto mraka, mesto gde prestaju sve ljudske aktivnosti. To je "šeol". ,,

Pitanje: Nebojte se vi nećete se mučiti nema toga kao ni smrti.
A još stoji pitanje zadnjeg stiha iz 25 glave Mateja da jedni odlaze u život VEČNI a drugi u smrt VEČNU pa šta kaže original po tom pitanju....ne Jelena nego grčki tekst? A ima u psalmima i drugim mestima mnogo primera muke.

Odgovor: vecna smrt u bibliji ne znaci vecno umiranje ili po nekim tumacenjima vecno mucenje, vec se ovde govori o vecnoj smrti kao vecnom nepostojanju.
Ako se ovde radi o vecnoj smrti kao vecnom mucenju u paklu, onda to nije vecna smrt vec vecni zivot ali u mukama ognjenog pakla.
Ipak nije tako, smrt u bibliji oznacava besvesno stanje, odnosno vecna smrt vecno nepostojanje, odnosno gubitak zivota u svakom pogledu.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Iziđe duh iz njega i vrati se u zemlju svoju, taj dan propadnu sve pomisli njegove."

Pitanje: Telo je mrtvo a da li je i duh mrtav?

Odgovor: Telo - dusa je u grobu, bezlicna sila koja daje zivot ciju sam definiciju objasnio gore, se prilikom smrti vratila Bogu, i covek nezna nista, i ne postoji ni na nebu ni na zemlji, i u takvom stanju ostaje do trenutka vaskrsenja prilikom Hristovog dolaska:

mrtvi neznaju nista:

9:5 Jer živi znaju da će umreti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio.
9:6 I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju dela nikada ni u čemu što biva pod suncem.
9:7 Hajde, jedi hleb svoj s radošću, i veselog srca pij vino svoje, jer su mila Bogu dela tvoja.
9:8 Svagda neka su ti haljine bele, i ulja na glavi tvojoj da ne nedostaje.
9:9 Uživaj život sa ženom koju ljubiš svega veka svog taštog, koji ti je dat pod suncem za sve vreme taštine tvoje, jer ti je to deo u životu i od truda tvog kojim se trudiš pod suncem.
9:10 Sve što ti dođe na ruku da činiš, čini po mogućnosti svojoj, jer nema rada ni mišljenja ni znanja ni mudrosti u grobu u koji ideš. ( knjiga propovednika 9. 5 - 10 ).

covek umire, Bog ga trazi, njega nema nigde:

7:21 Zašto mi ne oprostiš greh moj i ne ukloniš moje bezakonje? Jer ću sad leći u prah, i kad me potražiš, mene neće biti. ( knjiga o Jovu 7. 21).

mrtvi ne hvale Boga:

38:18 Jer neće grob Tebe slaviti, neće Te smrt hvaliti, i koji siđu u grob ne nadaju se Tvojoj istini.
38:19 Živi, živi, oni će Te slaviti kao ja danas: otac će sinovima javljati istinu Tvoju. ( knjiga o Jovu 38. 18 - 19 ).

"Kakva je korist od krvi moje, da siđem u grob? Hoće li Te prah slaviti ili kazivati istinu Tvoju?
( psalam 30. 9 ).

mrtvi su u grobu, bog ih se ne seca:

88:4 Izjednačih se s onima koji u grob odlaze, postadoh kao čovek bez sile,
88:5 Kao među mrtve bačen, kao ubijeni, koji leže u grobu, kojih se više ne sećaš, i koji su od ruke Tvoje daleko.
88:6 Metnuo si me u jamu najdonju, u tamu, u bezdanu. ( psalam, 88. 5 ).

niko nije otisao na nebo osim Isusa:

`I niko se ne pope na nebo osim koji siđe s neba, Sin čovečiji koji je na nebu.
( jevandjelje po Jovanu 3. 13 ).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Jer živi znaju da će umreti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio. I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju dela nigda ni u čemu što biva pod suncem."

pitanje: Telo je mrtvo i ništa ne zna a DUH?

odgovor: malopredjasnji, odnosno Duh je bezlicna sila.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Sve što ti dođe na ruku da činiš, čini po mogućnosti svojoj, jer nema rada ni mišljenja ni znanja ni mudrosti u grobu u koji ideš."

pitanje: Mrtvo ne zna ali Duh i Duša znaju li oni?

odgovor: Dusa je proizvod praha i duha, odnosno zivo telo, a duh je bezlicna sila koja mrtvom telu daje zivot, i u tom spoju duha i tela nastaje dusa ziva, ili zivo bice, ziv covek je dusa ziva..
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I povrati se duh njezin, i ustade odmah"


pitanje: Kako Duh čuje i zna da treba da se vrati ?

odgovor: Duha salje Bog, postoji jedan tekst u starom zavetu koji glasi `Kad bi on sav duh svoj k sebi uzeo, kada bi duh k sebi vratio, sva bica bi odjednom izginula.
Pronacicu ovaj tekst pa cu ti ga citirati.
Ovo potvrdjuje da Bog daje silu koja je univerzalnog karaktera, odnosno ta sila daje zivot svemu stvorenom, a ne pojedinacni svesni duhovi koji prebivaju u ljudima i koji prilikom smrti izlaze iz ljudi kao bestelesna svesna bica.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ako prihvatimo činjenicu da postoji večni pakao i večno čistilište,


pitanje: Pismo ne pominje čistilište već pakao i nije večno već je to mesto gde je mučeći čuva za dan sudni a potom po milenijumu se u jezero ognjeno baca i smrt i pakao. To je mesto do ukidanja smrti.
Nebojte se onoga koji ubija telo već ....

odgovor: pojedine crkve veruju i u pakao i u cistiliste, a odredjene imaju i ucenje o mitarstvima, koje je slicno ucenju o cistilistu.
Pakao kao mesto ne postoji, to je objasnjeno u gornjem tekstu, karadjic i Danicic su konstantno prevodili reci SEOL i HADES kao PAKAO, i ako te reci znace GROB, ili JAMA.
Postoji u Otkrivenju izraz Gehena, ali tu se radi o vatri koja ce u poslednji dan pasti sa neba da bi unistila bezbozne i ocistila necistotu greha, i povezana je sa ognjenim jezerom u koje ce biti baceni Sotona i njegovi pali andjeli, kao i svi bezbozni, ne da se vecno muce, vec da bi bili unisteni u vatri Bozje osude, nakon cega ce se ta vatra ugasiti kada obavi delo Bozjeg suda.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

čovek ima tzv. uslovnu besmrtnost
.

pitanje: Isus onda nije morao doći. I nema plate za greh.

odgovor: uslovna besmrtnost znaci da covek moze vecno ziveti ako prihvati Hrista za svog spasitelja, i uz pomoc sile Duha Svetoga zivi pravednim zivotom. koji kroz proces posvecenja u coveku izgradjuje karakter slican Hristovom poslusnoscu njegovim zapovestima, i stalnim predanjem Bogu iz trenutka u trenutak.
Suprotno tome je odbacivanje Hrista i zivot u grehu, sto donosi posledicu vecne smrti, vecnog nepostojanja.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ponovo se vraćam na misao, ako je zlo večni entitet, ako će na jednom delu svemira postojati pakao, a na drugom delu svemira postojati raj, onda, zlo je večni elemenat

pitanje: Ako na jednoj strani imamo život večni a na drugoj smrt onda je i ona večna....LOGIKA....???

odgovor: Otkrivenje Jovanovo kaze `I BOG CE OTRTI SVAKU SUZU OD OCIJU NJIHOVIJEH, I SMRTI NECE BITI VISE, NI PLACA NI VIKE NI BOLESTI NECE BI8TI VISE JER PRVO PRODJE. ( OTKRIVENJE JOVANOVO 21. 4 ).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"I smrt i pakao bačeni biše u jezero ognjeno. I ovo je druga smrt.


pitanje: Greška u Pismu NEMA PAKLA valjda o tome govori čovek od početka? A ako slučajno imc mu je svrha?

odgovor: ovde stoji`I smrt i grob bačeni biše u jezero ognjeno. I ovo je druga smrt.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

pitanje: Postoji: Kveber-grob
Hades-šeol-pakao mesto muka
Gehena-jezero ognj. večna smrt u muci.
Tartarus mesto gde su zatvoreni pali anđeli.

odgovor:

KVEBER - ???
HADES I SEOL - su po bibliji grob ili jama.
GEHENA - vatra koja ce pasti sa neba prilikom Hristovog dolaska i unistiti bezbozne ( otkrivenje Jovanovo 20. 7 - 9 ).
Ognjeno jezero je vatra u koju ce biti baceni sotona i njegovi demoni kao i svi bezbozni, ne da se muce vecno, vec da budu unisteni, cime ce se na kraju ova vatra ugasiti kada obavi Bozji odabrani sud.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

pitanje: Oganj koji je gorio a ne izgara je prikaz Duha i svaki čovek poseduje Duha života koji nekad izvrću kao DAH (vazduh) i taj duh ne umire i on će se vratiti u telo sa kojim će biti bačen posle milenijuma i biće svestan u večnost.

odgovor: to su upravo principi mnogobozackog ucenja o vecnim mukama u paklu...proucavaj razlicite filozofije razlicitih naroda.
Hriscansko ucenje je sasvim nesto drugo.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

pitanje: Jedno je pojam ,,VEČNA VATRA,, a drugo ,,VEČNA MUKA,, večna vatra znači da je oduvak postojala a muka večna će trajati u večnost.
Ko ne razume duhovnost on vidi samo materialno telo koje trenutno izgori i gotovo, ali Pismo ne govori da će biti bačeni u oganj večni već će otići u MUKU VEČNU u ognju.Uvek će goriti i neće izgoreti kao oganj u grmu koji Mojsije vide.
DUH je večan i NE UMIRE zatvoren u telu u muci u geheni.

odgovor: izraz vecno u bibliji, neznaci vecni proces, vec vecne posledice, a to je u ovom slucaju vecno nepostojanje, a ne vecno mucenje..
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

pitanje: A šta ćemo da Dušom...NEMA JE...

,, Jer je DUŠA tijelu u KRVI...,,
Jer je DUŠA svakoga tijela KRV njegova, TO MU JE DUŠA.,, 3 Moj. 17. 11;14

Kainova KRV viče ili se Bog šali ili varalica vara Boga???
Ispod petog pečata DUŠE pobijene traže osvetu za KRV svoju i VIČU....opet se Bog šali ili neki učitelji?

odgovor: biblija nije kontradiktorna po pitanju duse, ona nece ljude da dovodi u zabludu time sto ce im reci da je dusa spoj duha i tela, i da ona nestaje sa smrcu coveka, a onda da tvrdi da je dusa vcna i da prilikom covekove mrti nadzivljava telo i odlazi u raj ili pakao.

U ovim tekstovima je problem je u razlicitim prevodima, naprimer neki prevodi u ovim tekstovima umesto reci DUSA koriste izraz zivot.
Drugo, izraz DUSA u bibliji oznacava vise aspekata, osecanja, emocije, radost, tugu, itd, naprimer na nekim mestima u bibliji postoje izrazi kao sto su `OBRADOVA SE DUSA MOJA, ILI VELICA DUSA MOJA GOSPODA, sto znaci da celo bice, telo i unutrasnja osecanja ucestvuju u slavljenju Boga, a ne samo jedan deo coveka, Dusa je prema tome ceo covek

Kainova KRV viče
Ispod petog pečata DUŠE pobijene traže osvetu za KRV svoju i VIČU

Ovo je simbolika kojom je Bog zeleo da prikaze odredjene Duhovne realnosti, a ne da krv stvarno vice, jer krv sama po sebi nema moc govora, vec je Bog ukazao na ucinjenu nepravdu i to iskazao time da i sama krv vice trazeci pravednu osvetu, to je slucaj i sa Dusama ispod petog pecata, odnosno pobijenim ljudima koji traze osvetu za svoju krv..

Osim toga, ti si citirao samo jedan deo teksta, jer u nastavku se Isus obraca ovim dusama, i kaze da jos malo pocinu dok i drugi ne budu pobijeni kao oni... Gde da pocinu? Pa naravno u grobu, iz koga ce potom biti vaskrsnuti..
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poruka
481
Pitanje: Hajde malo preciznije da li je ovde reč o vazduhu ili DUHU?

Odgovor: Rec je o Bozjoj sili koja daje zivot, i koja prozima sve stvoreno, sili uz ciju pomoc se pokrecu svetovi, i raste cvece..

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ja pitao DUH ili VAZDUH ali nema odgovora već ide priča....


Pitanje: Ovo samo registrujem da vidimo kako Bog nije dobro poznavao materiju kad budemo gledali šta treba da se sačuva bez krivice i koga da se bojimo a koga ne.

Odgovor: ??
.......................................................................
Jeca nije znala de se ne bojimo onog što telo ubija već što nešto može pogubiti negde...a šta i gde t ako kaže ruši svoje učenje.

KVEBER - ???
HADES I SEOL - su po bibliji grob ili jama.
GEHENA - vatra koja ce pasti sa neba prilikom Hristovog dolaska i unistiti bezbozne ( otkrivenje Jovanovo 20. 7 - 9 ).
Ognjeno jezero je vatra u koju ce biti baceni sotona i njegovi demoni kao i svi bezbozni, ne da se muce vecno, vec da budu unisteni, cime ce se na kraju ova vatra ugasiti kada obavi Bozji odabrani sud.

......................................................................................................................
Nebojte se nećete vi umreti....nebojte se nećete se vi mučiti.....a kveber izbacili a umesto njega zamena hades ...lukavo.


pitanje: Oganj koji je gorio a ne izgara je prikaz Duha i svaki čovek poseduje Duha života koji nekad izvrću kao DAH (vazduh) i taj duh ne umire i on će se vratiti u telo sa kojim će biti bačen posle milenijuma i biće svestan u večnost.

odgovor: to su upravo principi mnogobozackog ucenja o vecnim mukama u paklu...proucavaj razlicite filozofije razlicitih naroda.
Hriscansko ucenje je sasvim nesto drugo.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Nisam znao da je Pismo mnogobožačko jer tamo i nalazim na mnogo mesta opis večnih muka i ognja....sad sam i to naučio da je hrišćanstvo vera koja ne veruje Pismu.


pitanje: Jedno je pojam ,,VEČNA VATRA,, a drugo ,,VEČNA MUKA,, večna vatra znači da je oduvak postojala a muka večna će trajati u večnost.
Ko ne razume duhovnost on vidi samo materialno telo koje trenutno izgori i gotovo, ali Pismo ne govori da će biti bačeni u oganj večni već će otići u MUKU VEČNU u ognju.Uvek će goriti i neće izgoreti kao oganj u grmu koji Mojsije vide.
DUH je večan i NE UMIRE zatvoren u telu u muci u geheni.

odgovor: izraz vecno u bibliji, neznaci vecni proces, vec vecne posledice, a to je u ovom slucaju vecno nepostojanje, a ne vecno mucenje..

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

LOGIKA, ne znači VEČNO mučenje već VEČNE POSLEDICE....ako je posledica VEČNA a muka i smrt su posledice i bacanje u oganj da li su posledice da je neko u ognju i smrti i muci trenutno? Ako je VEČNO onda ga ta posledica večno snalazi.
Šta kaže Srtong po pitanju te reči nađi pa se čujemo a možeš i po novom K.DŽejmsu.


,,Osim toga, ti si citirao samo jedan deo teksta, jer u nastavku se Isus obraca ovim dusama, i kaze da jos malo pocinu dok i drugi ne budu pobijeni kao oni... Gde da pocinu? Pa naravno u grobu, iz koga ce potom biti vaskrsnuti.. ,,

Da li tamo piše da pričekaju pa će biti VASKRSNUTI ili da pričekaju da dođu i ostala braća njihova koja valja da postradaju?
Pa znao sam ja da se Bog šali kad je rekao da krv Aveljova VIČE i krv iz petog pečata VIČE i kako sad verovati Bogu...Naravno da pismo nije kontradiktorno već neverstvo Božijoj reči i ko izvrće Pismo?

Bog reče Noju (u šali valjda)
,,,, Jer je DUŠA tijelu u KRVI...,,
Jer je DUŠA svakoga tijela KRV njegova, TO MU JE DUŠA.,, 3 Moj. 17. 11;14



Pozdrav Laki.
 
Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Znaci da dam odgovore i na sledeca pitanja:
.......................................................................
PITANJE: Jeca nije znala de se ne bojimo onog što telo ubija već što nešto može pogubiti negde...a šta i gde t ako kaže ruši svoje učenje.

ODGOVOR: U tom tekstu ne kaze da ce muciti vecno u paklu, vec da ce pogubiti, ali ne u paklu vec u ognjenom jezeru u poslednji dan, i to kao posledicu ima vecno nestajanje, a ne vecno mucenje.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PITANJE: Nebojte se nećete vi umreti....nebojte se nećete se vi mučiti.....a kveber izbacili a umesto njega zamena hades ...lukavo.

ODGOVOR: Ja objasnjavam samo biblijske izraze, pa bi bilo dobro da mi objasnis ovaj izraz da bi ga sagledao u kontekstu biblije, i biblijski tekst gde se spominje..
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PITANJE: Nisam znao da je Pismo mnogobožačko jer tamo i nalazim na mnogo mesta opis večnih muka i ognja....sad sam i to naučio da je hrišćanstvo vera koja ne veruje Pismu.

ODGOVOR: nije lepo lagati...u bibliji nema opisa vecnih muka, osim opisa sudnjeg dana, odnosno Hristovog dolaska i izvestaja o unistenja gresnika u posednji dan.
Sto se tice biblije, neki izrazi su pogresno prevedeni, kao sto je SEOL ili HADES koji su prevedeni kao pakao, a znace grob ili jama, ili TARTAR kao mesto gde se cuvaju Andjeli za dan suda i tumaci se kao neko podzemno mesto unutar zemlje, a u stvari u kontekstu starozavetnih tekstova i izraza ABISOS koji se tamo koristi kao ekvivalent izraza TARTAR, moze se zakljuciti da je tartar ova planeta, gledana ocima Bozjim, gde se cuvaju sotona i njegovi demoni za dan sudnji.
Ako se uzme u obzir teorija da je Tartar mesto gde se vec sada cuvaju vezani demoni za cas suda, onda je to u suprotnosti sa ucenjem biblije, da ce sotona biti vezan u poslednji dan prilikom Hristovog slavnog dolaska i bacen u bezdan, a i taj bezdan iz otkrivenja opet aludira na nesto drugo, a ne na stvarni bezdan unutar zemlje gde ce sotona i demoni stvarno biti vezani..
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PITANJE: LOGIKA, ne znači VEČNO mučenje već VEČNE POSLEDICE....ako je posledica VEČNA a muka i smrt su posledice i bacanje u oganj da li su posledice da je neko u ognju i smrti i muci trenutno? Ako je VEČNO onda ga ta posledica večno snalazi.
Šta kaže Srtong po pitanju te reči nađi pa se čujemo a možeš i po novom K.DŽejmsu.

ODGOVOR: Kao odgovor dacu ti pojedine tekstove o ovom izrazu VECNO, koji potvrdjuju da ovaj izraz ne znaci vecni proces, vec posledice tog procesa, ili vremenski ogranicenu radnju:

Zato da ostavimo početak Hristove nauke i da se damo na savršenstvo: da ne postavljamo opet temelja pokajanja od mrtvih dela, i vere u Boga,
6:2 Nauke krštenja, i stavljanja ruku, i vaskrsenja mrtvih, i SUDA VECNOG ( Jevrejima poslanica 6. 1 - 2 ).

U ovom prvom tekstu se govori o vecnom sudu, u bibliji sud deluje do onog casa kada se izrekne presuda i izvrsi sudska kazna, i on prestaje.


5:8 Iako i beše Sin Božji, ali od onog što postrada nauči se poslušanju.
5:9 I svršivši sve, postade svima koji Ga poslušaše uzrok SPASENJA VECNOG. ( Jevrejima poslanica 5. 8 - 9 ).

Ovde se takodje ne radi o vecnom procesu spasavanja, posto je Hristos jednom umro
i spasao nas od greha i propasti, vec govori o posledici, opdnosno njegova smrt je donela ljudima vecno spasenje ili vecni zivot


9:11 Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovog stvorenja,
9:12 Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe VECNI OTKUP
( Jevrejima poslanica 9. 11 - 12 ).

Ni u ovom tekstu se ne radi o vecnom procesu, ili otkupljivanju, vec o popsledici, odnosno da je Hristos jednom platio cenu otkupa svojom zrtvom na krstu..


1:6 I anđele koji ne držaše svoje starešinstvo nego ostaviše svoj stan čuva u VECNIM OKOVIMA
( Judina poslanica 1. 6 ).

U ovom tekstu se ne radi o vecnom okivanju uili drzanju u okovima, vec o okovima u kojima koji ce trajati do casa suda, kada ce se izreci presuda, u ovom slucaju nad sotonom i demonima.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PITANJE: Da li tamo piše da pričekaju pa će biti VASKRSNUTI ili da pričekaju da dođu i ostala braća njihova koja valja da postradaju?
Pa znao sam ja da se Bog šali kad je rekao da krv Aveljova VIČE i krv iz petog pečata VIČE i kako sad verovati Bogu...Naravno da pismo nije kontradiktorno već neverstvo Božijoj reči i ko izvrće Pismo?

ODGOVOR: Da su te duse vec u raju, zasto bi se zalile Bogu, pa one vec uzivaju u blazenstvu...???
Ptrijatelju, biblija lepo kaze da izraz POCIVANJE, znaci spavanje u grobu.
Bog je rekao Danilu, I TI DANILO IDI KA KRAJU, I POCIVACES, drugim recima SPAVACES u grobu..
Za starozavetne patrijarhe kaze `I POCINU AVRAM KOD OTACA SVOJIH I METNUSE GA U GROB..itd.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PITANJE: Bog reče Noju (u šali valjda)
,,,, Jer je DUŠA tijelu u KRVI...,,
Jer je DUŠA svakoga tijela KRV njegova, TO MU JE DUŠA.,, 3 Moj. 17. 11;14

ODGOVOR: Ovo sam vec odgovorio, da neki prevodi umesto reci Dusa, koriste rec ZIVOT..
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top