Duh,dusa i sveti duh

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ta analogija koju si izneo odnosi se na izvor napajanja(perpetum mobile),dok kola idu na benzin ,Covekov Duh zivi od svake izgovorene reci i misli svoje,naravno da postoje ljudi bez duha i bolje je da ih ne sreces.San je brat smrti,covek ne spava nakon smrti,kod ovih koji nisu razvili dovoljno svest ,desi se da jednostavno nastave da vode drugi zivot,ko kad neko uskoci u pantalone drugog,uopste nesvestan da je tik malo pre umro.Jel ti se desava da kad spavas ,usnes kako si u skoli na nastavi i da izgleda stvarno,e kad bi u tom trenutku umrlo telo koje sneva,odmah bi nastavio da zivis zivot te osobe,nasledjujuci svo njegovo znanje i iskustvo.Sad zavisi od stepena tvoje svesti,ako ti je svest uvecana ,ti ces zadrzati znanje iz ovog sveta,a tamo ce ti to izgledati ko da si na casu malo zadremo.Ironija ,dok ti tamo nastavljas da zivis,ovi te ovamo sahranjuju.
Inace svest ima posebnu mogucnost od Boga datu,moze da zivi istovremeno nekoliko zivota i to cak kroz nekoliko gustina prostora(dimenzija).Problem nastaje kod ovih sto ne zive istovremeno nekoliko zivota,izgleda da im nesto nedostaje u supstanci,neka vrsta pre Adamicnih ljudi sa kojima delimo zivot.

Ovo sto ti pricas nema veze sa Biblijom, vec slicnosti sa reinkarnacijom.
I osim sanjarenja i filozofije drugacije se dokazati ne moze..
Ja sam naveo analogiju, koja je istinita i Biblijski tacna..
Kazes 'Duh zivi od svake izgovorene misli i reci'' , od cije?
Zivi svet i sam zivot uopste je pokrenut putem fizickih procesa, krvi itd..
To je ono sto nauka dokazuje, da nista ne moze da zivi samo od sebe, bez ulozene energije.
Energija se prenosi sa oca na sina i to radjanjem..
Zivot se prenosi, ''kretanje se prenosi''. ''Zivot nastaje iz zivota''.
Da li treba da ti dokazujem da ''perpetum mobile'' ne postoji?
Nauka nikada nije, i nikada nece otkriti ''perpetum mobile'', jer kada bi on zaista postojao, ni Biblijski ,a ni teoloski vise ne bi bilo potrebe da se Bog mesa i odrzava zivot koji je stvorio, a niti ima potrebe da intervenise u zivotu pojedinca.
Ali mi vidimo po brojnim znakovima, u licnom zivotu svakoga pojedinca, da se on itekako mesa i utice na dogadjaje u zivotu mnogih ljudi.. A Sveto Pismo takodje kaze da on odrzava i celi svemir.
Da postoji nekakav ''perpetum mobile'' o kjem ti pricas, za tim ne bi bilo potrebe, a i Sveto Pismo bi bilo lazno.

Sve ovo me podseca na evolucionisticki stav, a to i jeste iz istog izvora.
Dok evolucionisti tvrde da ''zivo nastaje od nezivog'' , reinkarnacija tvrdi da je 'zivot perpetum mobile' 'samopostojeci', 'samoodrzavajci', koji 'nikada ne umire'. Oduvek je postojao, i nikada nece umreti, a ljudi su bogovi.
Ovo je potpuno anti-Biblijski. I protiv naucnih cinjenica..
Covek nema ''nepozajmljen' vec 'pozajmljen zivot' koji mu je dat od Boga, putem njegovih roditelja se nasledjuje.
Taj zivot takodje nije 'besmrtan' jer 'zivot ne postoji bez konstantnog odrzavajnja'.
Poznata je 'entropija' u nauci, koja kaze da u svemiru sve sto se ne odrzava , tezi ka haosu..
Drugim recima, ne odrzavati zivot, i ne odrzavati svemir, ili pak ljudski zivot, vodi ka smrti , haosu i degradaciji.
A to je upravo ono sto se danas desava sa nasim svemirom, i covekom uopste.
Kako umiru zvezde , tako umire i covek. Zasto?
Zato sto je covek svojevoljno odlucio da se iskljuci sa tog izvora zivota, i odvoji se od Boga.
On nema i ne moze imati zivot u sebi, bez Bozje energije.
Dakle sve sto vidimo, smrt, entropiju i degradaciju, je posledica naseg izbora i gubitka energije, koja odrzava zivot.
Drugim recima, sve je to posledica gubitka Boga.

Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Tvoja anaologija se odnosi samo na grublji oblik materije.
Tvoje reci i misli su ona iskra koja te odrzavaju zivim,kakav ti je stav prema zivotu ,takav ce ti i zivot biti.Onog trena kad ti bude bilo dosadilo,pocinje ubrzano sastarevanje i smrt,te duh trazi novo telo da bi isprobao novo iskustvo.
Zivi svet ne moze biti pokrenut sudarom dva kamena,on je pokrenut tako sto je neko taj svet sanjao,pa se taj san pretocio u stvarnost,ko je sanjao ovaj svet.
Najveci perpetum mobile na svetu ti je ljubav Gospodnja i siri se kroz vecnost,prenoseci je na sva bica,mi tu ljubav vidimo na vise nacina,moze biti opisana kao osecaj srece,ali i kao gravitacija.Da je nema dva atoma vise ne bi kruzila i nastao bi haos.
Otac na sina moze da prenese samo genetski zapis,zivot pocinje kada se zenska i muska sila sjedine.
Evolucionisti ne trvde da zivo nastaje od nezivog,nego podrzavaju teoriju evolucije,po kojoj se sve menja,nastaje bolje ili lose,ali su u svom izlaganju zapostavili neke cinjenice.
Sve sto se ne odrzava ne tezi haosu,Sume na primer,Dzungla,Vodopadi Ptice i Zivotinje,to bi sve postojalo i bez odrzavanja,ne treba da ubacujemo gene u hranu,nismo mi ti koji to treba da odrze i promene.
Slazem se da covecja energija nije dovoljna sama po sebi ,bez Bozje ,zato i napustamo telo tako rano,taj luksuz su imali biblijski ljudi ,ali nisu znali da ga postuju,a ima stvarno mnogo sto se moze nauciti,pravo znanje dolazi tek posle 300-te povezane zivotne godine.
Zvezde ne umiru,prelaze u kvazare,pulsare,crne rupe.
Da posledica gubitka Boga,ali i gubitka sebe.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Meni je sve ovo jasno. Duh je informacija, kao softwer koji se vraca k Bogu.
Ali pitanje je , zasto taj ''Duh'' mora biti svestan van tela?
Prosta analogija govori da kada izvadis 'softwer' iz 'kompjutera(tela, medijuma), on ne nastavlja da radi nezavisno.
Vec tek nakon sto ubacis softwer u kompjuter(telo) , on pocinje da funkcionise.
Zato se i za coveka kaze da 'spava nakon smrti' , odnosno da je 'bez svesti'..
Zato je i Bog trazio Mojsijevo telo, jel bez tela je Duh mrtva informacija, kao softwer..

Piše da je Bog,Bog živiš a Avraam,Isak i Jakov su bili tad mrtvi (tela) pa se pitam čega to živog je Bog...?
Svi preskaču gde piše da je Isus DUHOM sišao i propovedao kome....i kad...?
Kako misliš da nesvesni duh može da se vrati Bogu?
Zar zaista veruješ da milioni ljudi iz smrti lažu kad opisuju da im telo leži a oni prlaze i doživljavaju razne stvari....i potom verujui obraćeni su više od mnogih tzv.vernika pa kako oni to vide i čuju kad im telo mrtvo?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Piše da je Bog,Bog živiš a Avraam,Isak i Jakov su bili tad mrtvi (tela) pa se pitam čega to živog je Bog...?
Svi preskaču gde piše da je Isus DUHOM sišao i propovedao kome....i kad...?
Kako misliš da nesvesni duh može da se vrati Bogu?
Zar zaista veruješ da milioni ljudi iz smrti lažu kad opisuju da im telo leži a oni prlaze i doživljavaju razne stvari....i potom verujui obraćeni su više od mnogih tzv.vernika pa kako oni to vide i čuju kad im telo mrtvo?

Hristos ovde govori o ''vaskrsenju'' a ne o ''besmrtnosti duse'' kada kaze: ''Bog je Bog zivih, jer su njemu svi zivi''.
To ne znaci da su doslovno zivi, vec da su ''U Bozjim ocima zivi'', jer on moze da ih vaskrne, i nista nije izgubljeno..
Da su stvarno zivi, ne bi trazio Mojsijevo telo, i prepirao se sa satanom za telo, da mu telo nije bilo potrebno za zivot.
Rekao sam, covek je ziv kada ima telo, bez tela je samo duh i najverovatnije nesvestan, jer se smrt opisuje kao 'san'.

Kada se kaze da je Isus ''Duhom sisao i propovedao ''DUHOVIMA koji su u TAMNICI'' , tu je jasno napravljena razlika izmedju ''duhova'' i ''dusa''(spominje se ''osmoro dusa''). Pogledaj u tekstu.
Ovi ''DUHOVI'' , nisu ljudi, vec ''PALI ANDJELI'' kojima je Isus propovedao vest suda u ''TARTARU'' = ''TAMNICI''.
Ovde nije rec o paklu, vec o mestu gde su pali andjeli zatvoreni.
O tome se govori i u drugoj Petrovoj poslanici i da bi se razumelo moraju se procitati obe, jer on o istom govori.

Nesvesni duh se vraca Bogu, ''i Duh se vrati Bogu KOJI GA JE DAO'' , on uzima ono sto je njegovo, to je duh koji je sklop Bozanske Energije i informacije, koja se kao takva vraca Bogu, jer je Bozanskog porekla.
Covek nema Duh sam od sebe.

Sto se tice osoba koje su ''videle zagrobni zivot''.
Recimo moja baba je dozivela klinicku smrt, i posto me je zanimalo ovo, ja sam je pitao sta je videla?
Ona mi je rekla da nista nije videla, jednostavno, mrak.
Kada bi ovo bilo istinito, svi ljudi bi videli isto!
Takodje Musliman bi postao Hriscanin, Budista bi postao Hriscanin i Hindus bi postao Hriscanin..
Ali to nije tako, i muslimani tamo vide Muhameda, Budisti vide Budu, a Hindusi nesto drugo, dok Hriscani vide Hrista, ili pak pokojnike, pa neka cudna bica, predele i slicno.
Kako je moguce da svi imaju drugacije dozivljaje?

Ima toliko nelogicnosti da je bezvredno o tome i govoriti.
Ali evo da objasnimo prosto, ono sto se zapravo desava jeste da mozak u odsustvu kiseonika dozivljava halucinacije koje su pojacane uticajem droge tj. anestetika. Coveku se prividja ono sto bi zeleo da vidi i ono u sta veruje.
Poznato je da u trenutku smrti kod coveka dolazi do zelje za samoodrzanjem i nastavkom zivota, covek dozivljava ''blic'' tj. presek svog zivota, seca se svega i razmislja sta je postigao a sta nije i sta je jos trebalo da postigne.
Da li je njegov zivot bio vredan ili nije, on u tom trenutku prosudjuje, ako nije, on ce zeleti da zivi , borice se..
Tada dozivljava i halucinacije, vidja pokojnike i bica koja mu pomazu, u zavisnosti od onoga u sta veruje.
Jednstavno to je borba, i nema veze sa religijom. Covek je sposoban da sanja i halucinira.

Sta je sa tunelom?
Osobe koje se drogiraju takodje vidjaju sve isto po pravilu, ''bube recimo''.
Ako smo naucnici, nikada necemo tvrditi da zato sto ''svi vide bube'' da su one stvarne.
Isto tako, ako su svi omamljeni drogom i u stanju soka i vide ''tunel'' ne mozemo tvrditi da je tunel stvaran!

Sto se tice ''osecaja lebdenja'' i da je covek van tela, i meni se to desavalo, cak i u budnom stanju, gde gledam sebe sa strane. To se desava u slucajevima duboke koncentracije ili molitve.. Ovo nema veze sa stvarnim izlaskom iz tela.
A cak i da ima, covek ima duh povezan sa telom i verovatno je moguce da se veza u nekom trenutku prekine ili olabavi. U tom trenutku covek jos uvek moze svesno funkcionisati, ali nema kontrolu nad telom.
Ovo nikako ne mora znaciti da duh nastavlja egzistenciju van tela i da je i van njega svestan.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Duša se pominje u tri varijante: Kao krv,kao svest,kao celo biće.
Kadse opisuje celo biće kaoTELO ondaje smrtno.
Kad telo umre Duh sa svim informacijama a rekli smo i svest je duša u duhu odlaze i telo ništa nezna ali kad se vrati duh u telo i iste informacije stižu iisti karakter jer to ne umire.
Odlicno,
Dakle sta je Bilo sa Adamom kad je umro?
Da li je kazna za greh smrt ,ili je smrt blagoslov jer duh ide na nebo?
Da li tako ljudi postaju kao bogovi?Secas li se ko je to prvi kazao?
Procitaj 1.moj 3
A zmija reče ženi: Nećete vi umreti;
5 Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao bogovi i znati šta je dobro šta li zlo.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Dusu ima cela tvorevina, duha ima samo covek, a Duh Sveti je treca lickost Svetog Trojstva.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Odlicno,
Dakle sta je Bilo sa Adamom kad je umro?
Da li je kazna za greh smrt ,ili je smrt blagoslov jer duh ide na nebo?
Da li tako ljudi postaju kao bogovi?Secas li se ko je to prvi kazao?
Procitaj 1.moj 3
A zmija reče ženi: Nećete vi umreti;
5 Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao bogovi i znati šta je dobro šta li zlo.

Nevalja ti logika jarane.
Ovako,satana je laža od početka i on im nije rekao da suprah u kojem prebiva Božji duh već im govorida će oni postati Bogovi a to znači promenitise POSTATI biti Bog a ne više čovek shvataš li?
Drugo,smrt je izlazak duha iz tela gde prah počinje raspad.

Treće,12:7 I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao.

,,Da li je kazna za greh smrt ,ili je smrt blagoslov jer duh ide na nebo?,,

Ne razumeš ti to jer vas rob tome ne može naučiti zatohrišćani imaju učitelja Duha Svetog.
Kazna je TELU jer telo zgreši.Isus dođe telo da spasi.

Kad, dakle, Hristos postrada za nas telom, i vi se tom misli naoružajte: jer koji postrada telom, prestaje od greha,

2:26 Jer, kao što je telo bez duha mrtvo, tako je i vera bez dobrih dela mrtva.

. 2:14 Budući, pak, da decog imaju telo i krv, tako i On uze deo u tome, da smrću satre onog koji ima državu smrti, to jest đavola;

5:23 I ceo vaš duh i duša i telo da se sačuva bez krivice za dolazak Gospoda našeg Isusa Hrista. ...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Nevalja ti logika jarane.
Kod Boga nema logike on je van te granice.
Ovako,satana je laža od početka i on im nije rekao da suprah u kojem prebiva Božji duh već im govorida će oni postati Bogovi a to znači promenitise POSTATI biti Bog a ne više čovek shvataš li?
Drugo,smrt je izlazak duha iz tela gde prah počinje raspad.

Treće,12:7 I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao.
Covek je trebalo da se obozi i postane bog ali ne po prirodi vec po blagodati jer je to nemoguce, covek je smrtan i njegova egistencija od Boga zavisi, covek je trebao da slusa Boga, covek nije znao za zlo, ali je jedinu zapovest prekrsio, covek bi kad tad trebalo da jede sa drveta poznanja dobra i zla, jer je to jedan od puteva ka obozenju,"Covek psotade kao jedan od nas", covek je saznao za zlo ali je bio preslab da ga pobedi, covek je jako brzo pao, nije bio spreman da jede sa drveta poznanja dobra i zla.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Dusu ima cela tvorevina, duha ima samo covek, a Duh Sveti je treca lickost Svetog Trojstva.

"i Duh se vrati k Bogu koji ga je dao".
Mnogo smo o tome pricali ovde i ja sam rekao, da je "dusa smrtna", na jednom mestu se cak kaže: "jer je duša svakog tela krv njegova, to mu
je duša. Zato rekoh sinovima Izrailjevim: Krv ni
jednog tela ne jedite". "Dusa umire".
Ako nesto prezivljava smrt to je "duh" kao sto i pise.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Dusa nije bukvalno u krvi, evo skoro jednom su coveku izvukli svu krv i dokazali ono sto pravoslavni oduvek uce da je dusa u celom telu a ne samo u krvi.

Natrag