Duh,dusa i sveti duh

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Zivotinje je otkupio Hristos kao i ljude, On je unistio smrt secas se?
Zivotinje su umirale samo zato sto je Adam sgresio, da njih dvoje nisu pali sve bi bilo vecno i nepropadljivo, a ne samo ljudi.Bog je coveka stvorio kao krunu, kao onoga koji ce se starati o svetu, on je coveka stvorio da se stara o tvari, ako je smrt unistena onda cela tvar postaje nepropadljiva, jer vise nema greha i smrti, a ako nema greha, zla i smrti onda nema ni propadljivosti i svet postaje savrsen kakvim ga je Bog zamislio, a samim tim zivotinje se nece samo preobraziti vec ce i uginule vaskrsnuti, zivotinje, biljke, sve, ne tezi samo covek ka Bogu, cela tvar

Tema je o religiji a ne humoru.
Ovo gore je dobra bajka.
Kao prvo,Bog je samo čoveka po svom obličju stvorio pa čak nisvaki čovek neće biti oslobođen večne smrti a ti i biljke vaskrsavaš....svašta.

Čovek se VEROM opravdava a čovek nevernik PROPADA.
Kako će od smrti pobeći jagnje prineto na žrtvu?
Ili kako će zmijino seme (satana) imativečni život sa Bogom kad Bog reče drugačije?
Zaista si vickast.

A ono kako je bog rekao neka bude čovek i bi nebih ni komentarisao jer je neozbiljno.

A tvrdnja da Bog ne može biti materijalan je odricanje Isusa kao Boga.

Možda je bolje da malo odmoriš.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Kakva glupost da su životinje otkupljene. Životinje nisu grešne jer ne podliježu grijehu. Šta ima da otkupljuje životinje. Životinje su počele umirati jer su i ljudi. Životinja nema centar za moral u mozgu niti grižnju savjest pa joj i ne treba spasitelj. Jer je nema od čega otkupiti.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
SZ je pisan znaš već na kojem jeziku.
Septuaginta se koristi u crkvi i smatra bogonadahnutim prevodom, jer je u prevodjenju ucestvovao Sveti Simeon Bogoprimac kog je andjeo Boziji sprecio da umesto devojka napise mlada zena kao sto su jevreji psle Hrista preveli.
iz bukvalnog i jeste onaj izveden. pa ni onaj koji si ti naveo nije dokazao tvoje tvrdnje. isto dihanje znači isti duh. We-ruah kako piše. Pa Daničićev prevod ima duh, koji je nastao na osnovu stranih tada.
Mozda sam ja pogresio, i za to psotji mogucnost, sveti oci su dosta nerazumni po pitanju trihotomije, ali su u pravu.
Pa već sam ti dao bukvalan prevod i piše da je isti duh. Kako nije isti. U SZ piše "Oduzmeš im dah (duh, disanje) i vrate se u prah. Kako je onda životinje duša ako nema spoj praha i duha životnog. Kada je čovjek postao duša, kada je dobio duh životni. A ko je rekao da je čovjek manji od životinje. Razlika je u slici a ne u duhu životnom. nEMA nigdje sukoba sa drugim izjavama u Bibliji.
Duh covekov je drugaciji, i kad citas u originalu ne pise "isti je duh covekov i duh zivotinje" vec "izgleda kao da je isti duh zovekov i duh zivotinje".
Ne govori se o tome, nego da je svima isto kada umru. Pa dao sam ti originalni i bukvalni prevod i nijedan ne dokazuje tvoju tvrdnju. Grijeh nema veze sa ovim. Ovdje se govori o sastavu čovjeka i životinje. Gdje vidiš grijeh u stihu? Ne uvodi svoju nauku u Bibliju "IZGLEDA" ne piše izgleda nego da je isti. Pa ako je ista smrt onda je i isti sastav. Smrt u Bibliji nije opisana samo kao fizičko umiranje nego i umiranje misli, razmišljanja, emocija i svega duhovnog u čovjeku. Nema mišljenja, rada, zavisti, ljubavi mržnje kada čovjek umre.
Znam ja sta pise i zbog zareza u grckom sve ima drugaciji znacaj pa ne pise isti vec izgleda kao da je isti, ti mesas smrt i prestanak psootjanja coveka, covek ako prestane da psootji onda ne moze da vaskrsne, tu ti ni ne treba Sveto Pismo samo logika.
ema je o religiji a ne humoru.
Ovo gore je dobra bajka.
Kao prvo,Bog je samo čoveka po svom obličju stvorio pa čak nisvaki čovek neće biti oslobođen večne smrti a ti i biljke vaskrsavaš....svašta.

Čovek se VEROM opravdava a čovek nevernik PROPADA.
Kako će od smrti pobeći jagnje prineto na žrtvu?
Ili kako će zmijino seme (satana) imativečni život sa Bogom kad Bog reče drugačije?
Zaista si vickast.

A ono kako je bog rekao neka bude čovek i bi nebih ni komentarisao jer je neozbiljno.

A tvrdnja da Bog ne može biti materijalan je odricanje Isusa kao Boga.

Možda je bolje da malo odmoriš.
Nije Bog psotao materijalan vec je Postao covek, tu ima razlike.
Hristos je otkupljujuci coveka otkupio i zivotnje jer grehom jednog coveka udje u svet smrt, isto tako zbog Hrista je smrt unistena.Tvar je propadljiva zbog coveka i ona je u vezi sa covkeom kako biva coveku tako biva i tvari, jer je covek odgovoran za svet i svet prinosti Bogu, zbog coveka svet i propada i kad je covek spasen onda je automatski spasena i tvar.NE znam sta vam je tu nelogicno, mozda se aj nisam dobro izrazio.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Septuaginta se koristi u crkvi i smatra bogonadahnutim prevodom, jer je u prevodjenju ucestvovao Sveti Simeon Bogoprimac kog je andjeo Boziji sprecio da umesto devojka napise mlada zena kao sto su jevreji psle Hrista preveli.

Pa što si se onda pozivao na original.

Mozda sam ja pogresio, i za to psotji mogucnost, sveti oci su dosta nerazumni po pitanju trihotomije, ali su u pravu.

Nije možda nego sigurno.

Duh covekov je drugaciji, i kad citas u originalu ne pise "isti je duh covekov i duh zivotinje" vec "izgleda kao da je isti duh zovekov i duh zivotinje".

Vidiš da piše da je ISTI. Pa se onda u nastavku spominju ljudi i životinje znači da se odnosi na njih. Ovako ni djeca u oš ne shvataju bukvalno. Ako ne piše striktno onda ne znači. Pa to je odlika razmišljanja djece do 5-6 godina. samim tim što je u nastavku spomenuto (ljudi i životinje) znači da se o njima radi. I to je dokaz da je isti duh.

Duh covekov je drugaciji,

Gdje piše? U Bibliji naravno.

vec "izgleda kao da je isti duh zovekov i duh zivotinje".

Dao sam ti bukvalni prevod i piše ISTI.

Znam ja sta pise i zbog zareza u grckom sve ima drugaciji znacaj pa ne pise isti vec izgleda kao da je isti, ti mesas smrt i prestanak psootjanja coveka, covek ako prestane da psootji onda ne moze da vaskrsne, tu ti ni ne treba Sveto Pismo samo logika.

Nemaš dokaza da nastavlja da živi. Imaju ostaci ljudi i Bog ima dnk podatke o svakom čovjeku. Dakle moguće je vaskrsenje. A šta nastavlja da živi kao duh. Još da dokažeš.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Pa što si se onda pozivao na original.
Ja sam se pozivao na Septuagintu jer je ona za mene isto sto i original, ali ne uzimajuci to u obzir i na jevrejskom jeziku isto znaci sto i na grckom, u pitanju je naravno Duh to sam zakljucio i sad se trenutno dublje bavim tim delom antropologije.
Vidiš da piše da je ISTI. Pa se onda u nastavku spominju ljudi i životinje znači da se odnosi na njih. Ovako ni djeca u oš ne shvataju bukvalno. Ako ne piše striktno onda ne znači. Pa to je odlika razmišljanja djece do 5-6 godina. samim tim što je u nastavku spomenuto (ljudi i životinje) znači da se o njima radi. I to je dokaz da je isti duh.
Da, ali pise da izgleda kao da je duh coveka isti kao duh zivotinje, naravno u potpunosti ne odbacujem i tvoju tvrdnju i bolje cu to razmotriti.
Nemaš dokaza da nastavlja da živi. Imaju ostaci ljudi i Bog ima dnk podatke o svakom čovjeku. Dakle moguće je vaskrsenje. A šta nastavlja da živi kao duh. Još da dokažeš.
Vi zaista ne pravite razliku, kad covek umre njegova dusa ne nestaje kao sto vi tvrdite, ali ni ne zivi jer bez tela ne moze da zivi, ali ona i dalje psotoji.
Imaju ostaci ljudi i Bog ima dnk podatke o svakom čovjeku. Dakle moguće je vaskrsenje. A šta nastavlja da živi kao duh. Još da dokažeš.
Nemogu ce je da covek vaskrsne ako njegova dusa prestane da postoji, jer ona sadrzi sve njegove grehe koje je cinio, ako ona nestane onda Bog mora ponovo da je stvori, a On ako je ponovo stvori ona je savrsena i bez greha.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Nije Bog psotao materijalan vec je Postao covek, tu ima razlike.
Hristos je otkupljujuci coveka otkupio i zivotnje jer grehom jednog coveka udje u svet smrt, isto tako zbog Hrista je smrt unistena.Tvar je propadljiva zbog coveka i ona je u vezi sa covkeom kako biva coveku tako biva i tvari, jer je covek odgovoran za svet i svet prinosti Bogu, zbog coveka svet i propada i kad je covek spasen onda je automatski spasena i tvar.NE znam sta vam je tu nelogicno, mozda se aj nisam dobro izrazio.

Nelsime nemoj bracika da ljutiš ali ta konstatacija je smešna.
Evo tvojom logikom maloda putujemo i čujemo neke stvari.
Krenimo od žitarica kao biljki,izračunaj od postanja koliko je žitarica rodilo i prekrićeš kuglu i to debelo aonda preko toga postavi svu šećernu repu sveta pa šećernu trsku sveta i opet sloj pokriva zemlju od višemilenijumskog roda.
Suncokret i soja uz ostalo semenje ponovo prekriva zemlju.A onda sve lubenice i bundeve sa tikvicama i krastavcima sa svim ostalim čovek bi hodao podesetom spratu biljki-rodova koje se nebi kvarile ipojedeš je a pošto nema raspadanja ona je opet tu...pa svo cveće sveta kroz milenijume koji bi to plast bio preko zemlje a o svom drveću sveta kroz milenijume bili bi na stotoms pratu biljki i konačnosve ribe nebi stale u mora a svi dinosaurusi i sve vrste te vrste ....

Eto neću dalje jer bi ljudi jedni na drugima stajali i to najednoj nozi.
Nemoj kumim te više te šale.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Krenimo od žitarica kao biljki,izračunaj od postanja koliko je žitarica rodilo i prekrićeš kuglu i to debelo aonda preko toga postavi svu šećernu repu sveta pa šećernu trsku sveta i opet sloj pokriva zemlju od višemilenijumskog roda.
Suncokret i soja uz ostalo semenje ponovo prekriva zemlju.A onda sve lubenice i bundeve sa tikvicama i krastavcima sa svim ostalim čovek bi hodao podesetom spratu biljki-rodova koje se nebi kvarile ipojedeš je a pošto nema raspadanja ona je opet tu...pa svo cveće sveta kroz milenijume koji bi to plast bio preko zemlje a o svom drveću sveta kroz milenijume bili bi na stotoms pratu biljki i konačnosve ribe nebi stale u mora a svi dinosaurusi i sve vrste te vrste ....

Eto neću dalje jer bi ljudi jedni na drugima stajali i to najednoj nozi.
Nemoj kumim te više te šale.
Bog je nepromenljiv pa tako Njegova priroda nije mogla da se promeni i smesti u ograniceno telo ljudsko, Njegova priroda se nije promenila, Bog se ovaplocenjem nije promenio, ti Ga opet ogranicavas razumom i logikom, Hristos je Bogocovek tj. potpuni Bog i potpuni covek, On nije bio Bog u telu(ovde nije upotrebljena rec soma koja bi se odnosila na telo kao meso vec rec sarks koja oznacava jedinstvo duse i tela), Hristos je imao kompletnu covecansku prirodu koju su prozimale Bozanske energije, a ne Bozanska priroda, kad kaze Bog se javi u telu ne znaci da se Njegova priroda javila u telu, jer Njegova priroda ne mzoe da se ogranici amterijom, Njegova licnost, tj. licnost Sina se javila u telu, Otac i Sveti Duh se nisu ovaplotili , vec samo licnost Hristova.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Da je Adam postojao pre stvaranja nebi ga trebalo stvarati.
Postojao je prah koji treba postati kuća-mesto u kojem će biti život i stvorivši kuću treba je ispuniti onim što je živo ato se NE STVARA već daje.
Bog DAJE duha kroz vazduh u čeveka i postaje živ isto tako kad izađe duh kuće je mrtva.
Dakle,postojao je Božji životvorni duh koji oživljuje i taj duh kako je dat materiji tako iz materije izlazi i vraća se Ocu duhova.
Tako ja tu materiju razumem.
Pozdrav.

Dobro,lepo...
Ali kad smo kod "duha ili daha zivota" koji je Bog udahnuo Adamu u nosnice zivota,(koji se nakon smrti vraca Bogu),
da li je to "nesto zivo" sta je to?
Jel to Bog udahnuo nekog zivog duha koji je postojao na nebu kao andjeo ili sta vec u zemaljsko telo???

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Životinje imaju duh isti kao i ljudi. Duh životni i životinje su duše.

Mogu oni imati isti Duh, ali duh zivotinje ide pod zemlju a Duh coveka ide na nebo k Bogu.
I rekoh i ponavljam: "nije Bog gadljiv na zivotinjski duh"(pa ga zato ne prima), vec covekov prima jer mu treba, a zivotinjski odbacuje jer mu ne treba za vaskrsenje. Jer covek vaskrsava a zivotinja ne. Jer u Duhu je licnost i sve ono sto on jeste.Kako ti vec nije jasno?
Hoces mantrati adventisticko samo zato sto su to adventisti rekli? Imas li ti um? Vodi li te Bog?
I ono za Petrovu poslanicu tebi su "duhovi = tela". Sta ti je, pa tebi se sve izmesalo.
Otvori lepo ponovo iste stihove i vidi da Petar pravi razliku izmedju izraza "dusa" i izraza "duhovi", kaze - "osmoro duša spaseno od potopa".
"Duse" su "zivi ljudi". A "Duhovi" su "nezivi-mrtvi ljudi". I kaze da je njima propovedano, i "objavljeno evandjelje".

Navescu stih koji podupire ovo:

"Nego, vi ste pristupili gori Sionu i gradu Boga
živoga, Jeruzalemu nebeskom, nebrojenim
tisućama anđela, svečanom skupu, Crkvi prvorođenaca zapisanih na nebu,
Bogu, sudiji sviju, DUHOVIMA SAVRSENIH PRAVEDNIKA"(Jevrejima 12:22-23)

Ovde se spominju "DUHOVI SAVRSENIH PRAVEDNIKA" i oni su na nebu. Postoji dakle razlika izmedju izraza "Dusa"(koji oznacava zivog coveka) i izraza "Duh" koji oznacava mrtve(bez materijalnog tela) a tekst kaze da "mi njima pristupamo u molitvi".
E to su upravo "Sveci" koje vi ne poštujete a crkva da.

Dobro,lepo...
Ali kad smo kod "duha ili daha zivota" koji je Bog udahnuo Adamu u nosnice zivota,(koji se nakon smrti vraca Bogu),
da li je to "nesto zivo" sta je to?
Jel to Bog udahnuo nekog zivog duha koji je postojao na nebu kao andjeo ili sta vec u zemaljsko telo???

Rekao sam:
Kada zena radja predaje coveku nesto svoje, telo, gene, krv...
Kada Bog stvara coveka, takodje mu predaje "nesto svoje" a to je "Duh".
On cini zivot mogucim i to je "Bozji lik u coveku". Taj Duh sa sobom nosi licnost i takodje ozivljava telo.
Bog je Duh i daje Adamu Duh(licnost) koju on potom dalje razvija, jer Adam je stvoren kao odrasla jedinka, tj. vec je imao "licnost".
Taj Duh je bio stvoren za Adama.
To je ono sto mu je Bog udahnuo.

Mi ljudi samo prenosimo zivot, mi ga ne stvaramo, zena prenosi deo svoga Duha na bebu a takodje i gene i krv, telo..
Beba se radja sa "nasledjenim Duhom", koji potom razvija u licnost.

Ne kaze Pavle uzalud da je nase telo "kao sator" "a da kad se nasa zemaljska kuca tela ovoga raskopa, imamo vecnu kucu na nebesima" "i mnogo vise volimo OTICI OD TELA I ICI KA GOSPODU". To je "Duh" koji odlazi ka Bogu.

Vi mozete pokusavati ovo da negirate, mozete manipulisati prevodom i izvrtati tekst, ali onaj koji stihove sagledava u sirem kontekstu i kome Bog otkriva, razumece da ne govorite istinu...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Mogu oni imati isti Duh, ali duh zivotinje ide pod zemlju a Duh coveka ide na nebo k Bogu.

Opet to ne dokazuje zagrobni život niti da je taj duh koji ide gore neko svijesno biće.

Jer covek vaskrsava a zivotinja ne. Jer u Duhu je licnost i sve ono sto on jeste.Kako ti vec nije jasno?

Vaskresenje je dokaz da nema zagrobnog života. Duh životni nije nešto svijesno. Tebi nije jasno da to nije živo biće i anstaviću da napadam tvoju nauku jer sa tim želiš da doakzuješ zagrobni život i da su ljudi duhovi i da su živi na nebu u obliku duha.

Natrag