Duh,dusa i sveti duh

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Misliš Duh kojeg je Bog udahnuo da oživi da je taj duh stvoren?
I taj stvoreni duh se vraća Bogu...kurirskom službom ide nazad stvorenje ili kako?
Sve sem Boga je stvoreno i sve sem Njega je ograniceno, kad covek umre njegovi duh i dusa napustaju telo, za nas je smrt kad se dusa odvoji od tela, tj. kad telo umre.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Sve sem Boga je stvoreno i sve sem Njega je ograniceno, kad covek umre njegovi duh i dusa napustaju telo, za nas je smrt kad se dusa odvoji od tela, tj. kad telo umre.

Bravo!
Ovo je tačka gde se slažemo.
Evo u najkraćem kako verujem po ovom pitanju.
TELO vidim kao PRAH.
U TELU vidim DUH koji oživljava prah-telo i kad ono počne funkcionisati kreće život i misli i krvotok i ja tu vidim dušu kao ,tampon,između tela-praha i duha jer ona sadrži sve osobine-karakteristike se cele osobe. Sve što je osoba usebi (iskustva, znanja,osećanja,navike...) i kad izađe duh telo je BEZ SVESTI i bez ikakvog znanja.
Telo se raspada jer je STVORENO.

Duh odlazi BOGU ali u duhu odlazi i duša kao identitet ličnosti koji će se vratiti ponovo uisti prah i biće opet ista osoba sa svakim saznanjem i znanjem koje je imalo pre.Tako će zli ponovo biti zli a dobri ponovo dobri.
Duh je ličnost Boga u nama kao zalog i slika Oca.
Eto u najkraćem i mislim da smo blizu po ovoj tački i meni je duša sa duhom živa i svesna pred Bogom.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Bravo!
Ovo je tačka gde se slažemo.
Evo u najkraćem kako verujem po ovom pitanju.
TELO vidim kao PRAH.
U TELU vidim DUH koji oživljava prah-telo i kad ono počne funkcionisati kreće život i misli i krvotok i ja tu vidim dušu kao ,tampon,između tela-praha i duha jer ona sadrži sve osobine-karakteristike se cele osobe. Sve što je osoba usebi (iskustva, znanja,osećanja,navike...) i kad izađe duh telo je BEZ SVESTI i bez ikakvog znanja.
Telo se raspada jer je STVORENO.
Danicic mesa duha i dusu i u ovom tvom shvatanju antropologije i ti mesas duh i dusu, dusa je ta koja daje zivot, jer zivotinje imaju dusu takodje, sve sto je zivo ima dusu, a duha imaju samo ljudi, znam da ces mi izneti stih gde pise da je duh ljudi kao duh zivotinja, ali to je netacno, jer je Danicic preveo sa Duh, a ne Dusa, dakle ako dusa daje zivot onda je Duh lik Boziji u coveku i ima ga samo covek, razum i duh su dve stvari koje razlikuju coveka od ostalih zivih bica dok sva ostala ziva bica su sarks(jedinstvo duse i tela, Danicic ovu rec prevodi samo sa telo jer u nasem jeziku ne psotoji rec koja bi oznacavala jedinstvo tela i duse), sva bica dakle su sarks samo sto covek ima i Duha odnosno lik Boziji u sebi, to je ono sto se podrazumeva pod oblicijem Bozijim.Pre vaskrsenja duh i dusa(spojeni naravno jer bez duse koja daje zivot duh je nepostojan kao i telo) su boravili "u mraku" sa demonima, jer su i jedni i drugi pali i ljudi i demoni, ali posle poraza smrti Hristos je doneo ljubav Boziju u tu tamu i ljudi su je prihvatili, a demoni su se razbezali, sada se duse i duhovi nalaze u blizini Bozijoj.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Moguće da je prevođenjem zanemareno obratiti pažnju na elemente koji čoveka čine čovekom.
Moje razumevanje jeste zasnovano na pomenutom prevodu mada koristim i niz drugih prevod pa ni tamo nema bitne razlike u smislu.
Ono što ja vidim da nam je identično već napomenuh a to je da sem tela vidm Duh i dušu kao nešto što ne umire već ide k Bogu.Duh ima samo čovek jer je Bog čoveku udahnuo svoga Duha i tu smo saglasni.Razilazimo se po pitanju smisla DUŠE ti tvrdiš da ona uzrokuje život:,,dusa daje zivot onda je Duh lik Boziji u coveku i ima ga samo covek, razum i duh su dve stvari koje razlikuju coveka od ostalih zivih bica,,

Ja u duši ne vidim uzrok života već je to posledica života koji uzrokuje DUH a duša je sve ono što je čovek sa svim znanjem,osobinom,karakterom. Duh Božji je svima isti ali su nam duše različite kao karakteri.
Zaključak gde kažeš da se duh i duše nalaze u Božjoj blizini je i moje verovanje.

Evo i potvrde mog verovanja da Duh uzrokuje život:
37:4 Tada mi reče: Prorokuj za te kosti, i kaži im: Suhe kosti, čujte reč Gospodnju.
37:5 Ovako govori Gospod Gospod ovim kostima: Gle, ja ću metnuti u vas duh, i oživećete.
37:6 I metnuću na vas žile, i obložiću vas mesom, i navući ću na vas kožu, i metnuću u vas duh, i oživećete, i poznaćete da sam ja Gospod.
37:7 Tada stadoh prorokovati, kako mi se zapovedi; a kad prorokovah, nasta glas, i gle potres, i kosti se pribirahu svaka ka svojoj kosti.
37:8 I pogledah, i gle, po njima iziđoše žile i meso, i ozgo se koža navuče; ali duha ne beše u njima.
37:9 Tada mi reče: Prorokuj duhu, prorokuj, sine čovečji, i reci duhu: Ovako veli Gospod Gospod: Od četiri vetra dođi, duše, i duni na ove pobijene da ožive.
37:10 I prorokovah, kako mi se zapovedi, i uđe u njih duh, i oživeše, i stadoše na noge, beše vojska vrlo velika.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kome se iznd obraćaš sebi ili Laodikeji?

Obraćam se Tripu, nema ovde Laodikeje.
A na te insinuacije da sam ja adventista, jer sam branio adventiste, necu obraćati paznju, i branicu ih ponovo kada se protiv njih budu pisale neistine, a pisati protiv njihovog ucenja kada je to potrebno kao na ovoj temi. Ti oduvek meni podmeces da sam ja adventista, ja tebi to nisam nikad radio, niti bilo kome. Odakle takvo nepoverenje? Misliti da covek moze da laze o svojoj veroispovesti a pored toga znas ga i privatno si sa njim razgovarao kao ti sa mnom je neshvatljivo.
Ti valjda ocekujes da neko napada adventiste i sa i bez razloga? Ja to ne radim, shvati, i necu ti se pridruziti u bezrazloznim napadima..

Sto se tice Tripe, nadam se da ce razmisliti o cemu smo pisali i svaki stih proveriti uz molitvu, a naročito Petrovu 3. i 4. poglavlje..

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Duh ima samo čovek jer je Bog čoveku udahnuo svoga Duha i tu smo saglasni.
Samo bih napomenuo da Bog nije dao deo sebe kako izvlacim iz ove izjave, covek ima lik Boziji u sebi, ali taj lik je stvoren.
Ja u duši ne vidim uzrok života već je to posledica života koji uzrokuje DUH a duša je sve ono što je čovek sa svim znanjem,osobinom,karakterom. Duh Božji je svima isti ali su nam duše različite kao karakteri.
Zaključak gde kažeš da se duh i duše nalaze u Božjoj blizini je i moje verovanje.
Dusu imaju i zivotinje, Duha imaju samo ljudi, dusa je zivot, a ne ono sto uzrokuje zivot, ona jeste zivot i bez nje Duh i Telo nestaju odnosno umiru, zivotinje takodje imaju dusu, ali nemaju lik Boziji, razum je materijalna i telesna osobina, a ne duhovna.
Evo i potvrde mog verovanja da Duh uzrokuje život:
37:4 Tada mi reče: Prorokuj za te kosti, i kaži im: Suhe kosti, čujte reč Gospodnju.
37:5 Ovako govori Gospod Gospod ovim kostima: Gle, ja ću metnuti u vas duh, i oživećete.
37:6 I metnuću na vas žile, i obložiću vas mesom, i navući ću na vas kožu, i metnuću u vas duh, i oživećete, i poznaćete da sam ja Gospod.
37:7 Tada stadoh prorokovati, kako mi se zapovedi; a kad prorokovah, nasta glas, i gle potres, i kosti se pribirahu svaka ka svojoj kosti.
37:8 I pogledah, i gle, po njima iziđoše žile i meso, i ozgo se koža navuče; ali duha ne beše u njima.
37:9 Tada mi reče: Prorokuj duhu, prorokuj, sine čovečji, i reci duhu: Ovako veli Gospod Gospod: Od četiri vetra dođi, duše, i duni na ove pobijene da ožive.
37:10 I prorokovah, kako mi se zapovedi, i uđe u njih duh, i oživeše, i stadoše na noge, beše vojska vrlo vel
Zivotinje neamju duha, a opet su zive, ovde se misli na dusu, a ne an duha.

Vidis ti zbog pogresnog tumacenja(prevodjenja) imas pogresnu veru jer je nas um ogranicen i ne moze da shvati neke stvari bez Duha, koliko god se trudio ne mozes da uspes jer si ogranicen i zato dolazi do ovakvih gresaka, covek koji nije u crkvi ne moze da se spase.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Obraćam se Tripu, nema ovde Laodikeje.
A na te insinuacije da sam ja adventista, jer sam branio adventiste, necu obraćati paznju, i branicu ih ponovo kada se protiv njih budu pisale neistine, a pisati protiv njihovog ucenja kada je to potrebno kao na ovoj temi. Ti oduvek meni podmeces da sam ja adventista, ja tebi to nisam nikad radio, niti bilo kome. Odakle takvo nepoverenje? Misliti da covek moze da laze o svojoj veroispovesti a pored toga znas ga i privatno si sa njim razgovarao kao ti sa mnom je neshvatljivo.
Ti valjda ocekujes da neko napada adventiste i sa i bez razloga? Ja to ne radim, shvati, i necu ti se pridruziti u bezrazloznim napadima..

Sto se tice Tripe, nadam se da ce razmisliti o cemu smo pisali i svaki stih proveriti uz molitvu, a naročito Petrovu 3. i 4. poglavlje..
Ja ih ne bi branio jer su lazovi i licemeri, izmisljaju istoriju.Ja sam licno citao knjige Ellen White gde ona govori da Sin nije Bog Svemoguci kao sto je Otac, za trojstvo su govorili da je pagansko, a sad odjednom oni veruju u trojstvo, lakse bi poverovao da pravoslavni nisu crkva nego da oni jesu i pre bih otisao u JS nego kod njih jer su licemeri i lazovi, razlog nastanka njihove sekte je sloboda u Americi da te slobode nije bilo ne bi bilo ni njih.Osudjuju nas zbog inkulturizacije koju smo vrsili da bi smo se potrudili da spasimo narod i da im umesto idola nametnemo ikone koje prikazuju Hrista koji je zaista ziveo, mi nikada nismo pokelkli ni pred kakvim gonjenjem, a oni su ubacili Trojstvo da ih ne bi svrstali u protestantske sekte, ne znaju oni sta to znaci stradati za Hrista i veru odrzati jer ih nikada nisu gonili.Kao deca u okrilju majcinom zive i drzava ih hrani istiti, da su oni bili gonjeni kao mi, njih ne bi bilo.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ovo nije tema o adventistima, nego o duhu i duši! Obraćatali vi uopšte pažnje gdje što pišete?

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Samo bih napomenuo da Bog nije dao deo sebe kako izvlacim iz ove izjave, covek ima lik Boziji u sebi, ali taj lik je stvoren.

Da,ali duh udahnut nije stvoren.Bog nije dao stvoreno već svog duha.Ne vraća se Bogu čovekovo nešto već Božje.

Dusu imaju i zivotinje, Duha imaju samo ljudi, dusa je zivot, a ne ono sto uzrokuje zivot, ona jeste zivot i bez nje Duh i Telo nestaju odnosno umiru, zivotinje takodje imaju dusu, ali nemaju lik Boziji, razum je materijalna i telesna osobina, a ne duhovna.

Neće biti.
Čitaj šta uzrokuje život a to je Duh i ako duša ode (gde duša može otići?)a Duh ostaje osoba živizbogduha a ne zbog tela ili duše.Piše da se TELO formiralo ali još nije oživeko jer nije došao DUH da ga oživi a nigde nema da duša dolazi da oživi telo.

Zivotinje neamju duha, a opet su zive, ovde se misli na dusu, a ne an duha.

Neznam koga vežeš u čvor ovom vratlomijom mene ili sebe?
Čoveka Duh oživljava a nigde ne čitam da će Bog životinje vaskrsavati.
Životinjesu rečju stvorene pojavile se i rečju oživele a čovek je Božjom rukom stvoren i Bog mu udahnuo svog Duha da bi živeo.

covek koji nije u crkvi ne moze da se spase.

To i zapadno pravoslavna izjavljuje da oni što nisu članovi Rimske vere nemaju život itako apostoli propadoše.

Natrag