Duh,dusa i sveti duh

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Netacno, tamnica je skup dusa, ti tumacis razumom, a mi Svetim Duhom pa mislim da je nase tumacenje ispravnije, isti ljudi koji u sastavili kanon ovako tumace, a ako njihovo tumacenje ne valja onda ne valja ni kanon pa mozete da ga odbacite.
Ovo tumacenje Otkrovenja je potpuno pogesno pa ga ne bih ni komentarisao.

Ja sam dao dokaze iz BIblije

da se radi o tamnici. Pa Biblija se i tumači razumom (smislom).

Duse borave u tami kako sam rekao, duse u SZ su boravile u tamnici.

U tami grijeha, na Zemlji, a ne bukvalnoj tami.

Opet, nema spominjanja tamnice.

Ima da su zarobljeni, ali u grijehu.

Ovo u zagradama nije tacno, odnosno pogresno je i radi se o tvom tumacenju pomocu razuma.

18. Зато и Христос једанпут за гријехе наше пострада, праведник за неправеднике, да нас приведе Богу, усмрћен тијелом, а оживјевши духом;

19. Којим и сиђе и проповиједа духовима у тамници.

20. Ови некада бијаху непослушни кад их очекиваше Божије дуготрпљење у дане Нојеве, када се грађаше ковчег, у коме се мало, то јест, осам душа спасоше водом,

Pa kontekst je jasan, vidiš da je stavljen u Nojevo doba. Jer se i tada propovijedalo ljudima a nisu bili9 u zatvoru iza rešetaka nego u grijehu.

Ovde jasno pise da je Hristos stradao i zatim oziveo duhom kojim je sisao da propoveda duhovima u tamnici, naglasavam duhovima znaci umrlima,

Nije umrlima, priča o Lazaru i bogatašu obara da se umrli mogu ikako spasiti.
Dakle nije umrlima koji ne znaju ništa, nemaju misli.

i takodje kaze da su ovi kojima je propovedao bili neposlusni u vreme Nojevo, a vi iz vremena Nojeva su mrtvi sem Noja, znaci ovde se direktno govori da je Hristos sisao u tamnicu, odnosno svojom smrcu otisao kod ostalih dusa i propovedao im je, a ti duhovi su bili neposlusni u vreme Nojevo, znaci ovde se sigurno govori da je Hristos otisao u tamnicu njima da propoveda, a oni su mrtvi.

Ne govori se da je sišao u tamnicu. valjda ti je jasno da je isus došao da ljude oslobodi grijeha, a ne okova od željeza.

tipično pagansko učenje da se mrtvi mogu spasiti. ŠTA ima da im propovijeda kada niti čuju, niti misle. Niti mogu da se spase. Što čovjek živi ovim životom jedinim do vaskrsenja to je. Nema popravke kada umre.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Ja sam dao dokaze iz BIblije

da se radi o tamnici. Pa Biblija se i tumači razumom (smislom).
Nisi dao nijedan dokaz vec izmenjen tekst sa svojim tumacenjem, nama ne trebaju reci u zagradi da bi Duhom Svetim tumacili Sveto Pismo.Inace Sveto Pismo se ne tumaci razumom, jer kao sto vec rekoh onda bi bilo tumacenja koliko i tumaca, nas razum je ogranicen i nesavrsen, stvoren i trulezan i on ne moze bez Bozije pomoci da tumaci nesto kao SP, nauku savrsenu i nestvorenu.
Pa kontekst je jasan, vidiš da je stavljen u Nojevo doba. Jer se i tada propovijedalo ljudima a nisu bili9 u zatvoru iza rešetaka nego u grijehu.
Ne ovde direktno pise da je Hristos sisao u tamnicu i propovedao duhovima , a ne ljudima sto nije isto, ovde direktno i jasno pise da je HRistos po svojoj smrti ozivevsi duhom sisao u tamnicu i propovedao onima koji su mrtvi, jer ljudi iz vremena Nojeva su mrtvi.Nigde u SP ne pise da je Noja ista propovedao, to ti tumacis iako takva stavka ne psotoji u SP, dodajes, a onaj koji doda ili oduzme..................
Ne govori se da je sišao u tamnicu.
Којим и сиђе и проповиједа духовима у тамници.
Ti se salis zar ne?
Hoces da kazes da je Hristos sisao za vreme Noja ili sta?!
tipično pagansko učenje da se mrtvi mogu spasiti. ŠTA ima da im propovijeda kada niti čuju, niti misle. Niti mogu da se spase. Što čovjek živi ovim životom jedinim do vaskrsenja to je. Nema popravke kada umre.
Nema popravke kada umre od dolaska Hristovog, ali pre dolaska Hristovog nisi mogao ni da se spases, On je sisao u tamnicu i dao zakon ljubavi kao i zivima inace bi to bila diskriminacija, SZ zakonom samim niko se nije mogao spasti inace Hristos nije trebao da dolazi, On je jednako svim ljudima objavio zakon ljubavi i onima pre Njegovog dolazka i onima za vreme Njegovog boravka i ostavio onima posle Njegovog vaznesenja, On je svima otkrio zakon ljubavi pa cak i mrtvima.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Prica o "bogatasu i Lazaru" se odnosi na stanje u kom su bili mrtvi pre Hristove smrti.
Tada nije bilo izbavljenja i nisi mogao preci iz jednog mesta u drugo, nije bilo nade. Hristos potom odlazi i propoveda im dobru vest u hadu i oni bivaju izbavljeni. Inace pise na drugom mestu da su cak sa Hristom vaskrsli neki sveti. Da nije pobedio smrt i odatle ih izvukao ne bi ni mogli vaskrsnuti.

Cak pise da ce on umrle koji su u zagrobnom zivotu, prilikom drugog dolaska "DOVESTI SA SOBOM", evo tekst:

"Jer ako vjerujemo, da je Isus umro i uskrsnuo, tako će Bog i one, koji su usnuli po Isusu, DOVESTI s njime."

Ako ih "dovodi" oni vec moraju biti sa njim.
Dakle on ih dovodi i oni dobijaju tela tj. vaskrsavaju.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Nisi dao nijedan dokaz vec izmenjen tekst sa svojim tumacenjem,

Nije tekst izmijenjen nego se zagrada stavlja radi dodatnog objašnjenja koje savršeno u skaldu sa tekstom.

nama ne trebaju reci u zagradi da bi Duhom Svetim tumacili Sveto Pismo.

Meni ne treba u zagradi, ali tebi treba. Da bi shvatio. Nisam ja radi sebe ni stavio, nego radi tebe.

Inace Sveto Pismo se ne tumaci razumom, jer kao sto vec rekoh onda bi bilo tumacenja koliko i tumaca, nas razum je ogranicen i nesavrsen, stvoren i trulezan i on ne moze bez Bozije pomoci da tumaci nesto kao SP, nauku savrsenu i nestvorenu.

Nego čime, možda nerazumom. Pa ukjljuči razum onda mu Bog pomaže da tumači Pismo. Jedno bez drugog ne može. Nisam ja rekao samo razum.

Kako ne kada je jasno u nastavku stiha da se spominje Noje i propovijedanje, barka i spasenje 8 duša.

ovde direktno pise da je Hristos sisao u tamnicu i propovedao duhovima

U tamnici koja je grijeh. sada se više ne osvrćeš na tamnicu nego na duhove. Pa jel Isus propovijedao ljudima ili duhovima kada je imao 29-30 godina pa do smrti? Nigdje nema da je demonima propovijedao vjeru.

Nigde u SP ne pise da je Noja ista propovedao, to ti tumacis iako takva stavka ne psotoji u SP, dodajes, a onaj koji doda ili oduzme.

Vidi se iz konteksta da jeste. Ispada da je samo gradio barku 120 godina.

I prvoga sveta ne postede, nego sacuvavsi samo osmoga Noja pored ostalih sedam, PROPOVEDNIKA pravde navede potop nad svetom BEZBOZNIKA.
2. Petrova 2,5.

Vidiš da je Noje propovijedao.

Prica o "bogatasu i Lazaru" se odnosi na stanje u kom su bili mrtvi pre Hristove smrti.
Tada nije bilo izbavljenja i nisi mogao preci iz jednog mesta u drugo, nije bilo nade.

A šta sada ima izbavljenje?

Hristos potom odlazi i propoveda im dobru vest u hadu i oni bivaju izbavljeni. Inace pise na drugom mestu da su cak sa Hristom vaskrsli neki sveti. Da nije pobedio smrt i odatle ih izvukao ne bi ni mogli vaskrsnuti.

Znači mogu poslje smrti da se izbave? Sam sebi skačeš u stomak. ti su izašli iz groba, a ne iz pakla kako ga ti opsiuješ. vaskrsenje prvih rodova sa isusom nema veze sa ovim što ti želiš da kažeš. Jer ispada da su oni bili grešni mrtvi i opet se spasili. Kako ih ne bi mogao vaskrsnuti, kada će opet vaskrsnuti ljude. to je ispunjenje proročanstva iz Pslama da će Isus dovesti roblje. A oni izađoše iz groba, a ne iz mučilišta.

Којим и сиђе и проповиједа духовима у тамници.
Ti se salis zar ne?
Hoces da kazes da je Hristos sisao za vreme Noja ili sta?!

Skrećeš sa teme.

Nema popravke kada umre od dolaska Hristovog,

nema popravke čim umre, a ne do Hristovog doalska. Bog daje svima po djelima njihgovim. Naravno u životu.

On je sisao u tamnicu i dao zakon ljubavi kao i zivima

Šta će mrtvima zakon ljubavi.

Mrtvi ne znaju ništa Propovednik 9,5-10

Mrtvi ne hvale Boga Isaija 38,18-19.

Mrtvi nemaju misli Psalam 146,4.

SZ zakonom samim niko se nije mogao spasti inace Hristos nije trebao da dolazi,

Pa ni sada se niko ne spašava zakonom, nego Isusom, Njegovom krvi. Kakve ovo ima veze sa temom. Ne pričamo o zakonu i milosti.

Cak pise da ce on umrle koji su u zagrobnom zivotu, prilikom drugog dolaska "DOVESTI SA SOBOM", evo tekst:

"Jer ako vjerujemo, da je Isus umro i uskrsnuo, tako će Bog i one, koji su usnuli po Isusu, DOVESTI s njime."

Ako ih "dovodi" oni vec moraju biti sa njim.
Dakle on ih dovodi i oni dobijaju tela tj. vaskrsavaju.

Gdje tu piše U ZAGROBNOM ŽIVOTU? Piše da su usnuli. San riječ kojom se označava prva smrt, smrt do vaskrsenja.

Pa baš zato što ih dovodi oni nisu sa njim. Dovesti sa sobom nazad, a ne dovesti odozgo.

3 I kad otidem i pripravim vam mesto, opet ću doći, i uzeću vas k sebi da i vi budete gde sam ja. Jovan 14,3

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Znači mogu poslje smrti da se izbave? Sam sebi skačeš u stomak. ti su izašli iz groba, a ne iz pakla kako ga ti opsiuješ.

Isus je pobedio smrt i oni koji su bili u hadesu mogu se izbaviti nakon Hristove zrtve jer on je za njih polozio svoj zivot. Do tada nisu mogli. Oni ga nisu poznavali, nisu znali za bolje, ali Bog im je oprostio. Ili ti mislis da je pravedno da pomru u gresima jer nisu znali?
Ja ne opisujem pakao, niti Bog nekog pece u vatri..

vaskrsenje prvih rodova sa isusom nema veze sa ovim što ti želiš da kažeš. Jer ispada da su oni bili grešni mrtvi i opet se spasili. Kako ih ne bi mogao vaskrsnuti, kada će opet vaskrsnuti ljude. to je ispunjenje proročanstva iz Pslama da će Isus dovesti roblje. A oni izađoše iz groba, a ne iz mučilišta.

Jeste ispunjenje prorocanstva, samo sto ti ovo tumacis kako se tebi svidja.
Tekst kaze:

"Uzasao si na visinu, doveo sa sobom ROBLJE",

Gde su oni bili "zarobljeni"?
U grobu nema greha, nema rada, nema misljenja, nema nicega. Cega dakle oni bise "robovi"?

Gdje tu piše U ZAGROBNOM ŽIVOTU? Piše da su usnuli. San riječ kojom se označava prva smrt, smrt do vaskrsenja.

Pise "usnuli " i bas zato oznacava one koji su mrtvi.

Pa baš zato što ih dovodi oni nisu sa njim. Dovesti sa sobom nazad, a ne dovesti odozgo.

Ovde se govori o Hristovom "DOLASKU" a ne o Hristovom "ODLASKU" na nebo.
Onda vi pisalo "ODVESTI SA NJIM" a ne "DOVESTI SA NJIM"!
Jel shvatas ti uopste u kolikoj si zabludi?
Ti tumacis kako se tebi svidja.

3 I kad otidem i pripravim vam mesto, opet ću doći, i uzeću vas k sebi da i vi budete gde sam ja. Jovan 14,3

"uzece zive" a mrtve ce "dovesti" sa sobom jer nemaju tela i oni ce " vaskrsnuti najpre".

Skaces sa teksta na tekst.
Zasto se nisi zadrzao na petrovoj, ne mozes da objasnis, pa se sad izvlacis skakutajuci..

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Nije tekst izmijenjen nego se zagrada stavlja radi dodatnog objašnjenja koje savršeno u skaldu sa tekstom.
Kad se te reci u zagradi dodaju cela recenica gubi pravi smisao, to sto radis je izvrtanj BOzijih reci.
Meni ne treba u zagradi, ali tebi treba. Da bi shvatio. Nisam ja radi sebe ni stavio, nego radi tebe.
Znacenje stiha je ocigledno, svako dodavanje i tumacenje je suvisno, poslanica je uucena narodu, a ne visokim teoloskim umovima koji bi trebali da vrse egzegezu, znacenje recenice je vrlo jasno i nema dublje tumacenje, sam apostol Petar je rekao da su Pavlovi spisi komplikovani, a ovo tumacenj koje vi iznosite je komplikovanije nego tumacenje bilo koje Pavlove izjave, Petar sam svedoci da njegovi spisi nisu komplikovani i jasno pise da je Hristos propovedao Duhovima, a ne ljudima.
Nego čime, možda nerazumom. Pa ukjljuči razum onda mu Bog pomaže da tumači Pismo. Jedno bez drugog ne može. Nisam ja rekao samo razum.
Nisi rekao samo razum, ali tumacis samo razumom.
Kako ne kada je jasno u nastavku stiha da se spominje Noje i propovijedanje, barka i spasenje 8 duša.
Ne u nastavku se pominju oni koji se nisu spasli pred potop i spominje se kako je Hristos sisao i propovedao im, nigde se ne kaze da je Noje propovedao vec Hristos.Da je to tvoje tumacenje pogresno svedoci i sam sled teksta, znaci ne bi bilo logicno da neko kaze Hristos je vaskrsao duhom i sisao da propoveda ljudima u tamnici, Noja je propovedao pred potop, da li ovaj kontinuitet reci ima ikakvog smisla?
Naravno da nema, jasno je o cemu se u ovim stihovima govori i molim te ne izvrci to.
U tamnici koja je grijeh. sada se više ne osvrćeš na tamnicu nego na duhove. Pa jel Isus propovijedao ljudima ili duhovima kada je imao 29-30 godina pa do smrti? Nigdje nema da je demonima propovijedao vjeru.
Ne pise da je propovedao ljudima u grehu(ljudima u tamnici) vec da je propovedao duhovima u tamnici(duhovima u grehu ne bi imalo nikakvog smisla) sto se poklapa sa predanjem.
Vidi se iz konteksta da jeste. Ispada da je samo gradio barku 120 godina.

I prvoga sveta ne postede, nego sacuvavsi samo osmoga Noja pored ostalih sedam, PROPOVEDNIKA pravde navede potop nad svetom BEZBOZNIKA.
2. Petrova 2,5.

Vidiš da je Noje propovijedao.
Ubacio bih dodatni prethodni stih
4. Јер кад Бог не поштедје анђеле који сагријешише, него их баци у окове мрака пакленога, и предаде да се чувају за суд:
Ovde se jasno govori o onome skupu dusa u kome su svi boravili do smrti Hristove, mracni skup o kom uci predanje postoji i to je cinjenica, u tom skupu se muce demoni, a pre stradanja su se mucili i ljudi, isti je sud za nepravednike bili andjeli ili ljudi samo sto je ljudima moguce da se vrate jer nisu svojom potpunom slobodom otpali od Boga kao andjeli i zbog toga ih Hristos izbavlja iz tamnice.
E sad za Noju kaze da je propovednik pravde, ovo ne znaci da je Noje propovedao duhovima starog sveta, jer jasno pise da su ljudi bili telo, a ne Duh, ovo ti je cist dokaz da nisi u pravu i da je tvoje tumacenje plod ogranicenog razuma.
A šta sada ima izbavljenje?
Naravno, zato je Hristos i dosao, On je otvorio vrata raja i izbavio sve koji su bili u tom mracnom skupu sa demonima, vaskrsenje pravednika pri Njegovoj smrti je dokaz da je on cim je umro izbavio ljude iz tamnice i oni pravednici koji su se Bogu upodobljavali bivaju oslobodjeni i vaskrsavaju.Pre Hristovog stradanja ljudi se nisu mogli spasiti, jer je On pobedio smrt, greh i djavola.
Odma ti je jasno kad neko Isus pise malim, a satana velikim slovom o kakvoj se osobi radi-osobi u zamci djavolsk
Skrećeš sa teme.
Tema je Duh, dusa i Sveti Duh, a u stihu koji sam naveo spominju se duhovi, ti si taj koji ne zeli da odgovori, zahtevam odgovor?
nema popravke čim umre, a ne do Hristovog doalska. Bog daje svima po djelima njihgovim. Naravno u životu.
Naravno da ima popravke inace pravednici ne bi vaskrsli po stradanju Hristovom, On je pobedio greh, smrt i djavola i samim tim On je popravio ljude tj. Boziji lik u njima.
Šta će mrtvima zakon ljubavi.

Mrtvi ne znaju ništa Propovednik 9,5-10

Mrtvi ne hvale Boga Isaija 38,18-19.

Mrtvi nemaju misli Psalam 146,4.
A kakve veze ima ljubav sa mislima, hvalom i znanjem?
Mrtvi ne znaju nista jer nemaju materijalni um odnosno mozak, ne misle jer takodje nemaju mozak, ne hvale jer nemaju usta, ali oni svakako osecaju ljubav Boziju koju je Hristos doneo.
Pa ni sada se niko ne spašava zakonom, nego Isusom, Njegovom krvi. Kakve ovo ima veze sa temom. Ne pričamo o zakonu i milosti.
Sada moze svako da se spase zakonom ljubavi kao i onaj razbojnik na krstu kom Hristos kaze DA CE MU SE DANAS PRIDRUZITI U RAJU, JER CE ON OTVORITI VRATA RAJA!

Lepo pise da ih dovodit, a samim tim moraju biti sa njim bas kao sto i svo vreme pricam posle stradanja svi se ljudi nalaze u ljubavi Bozijoj(blizini Bozijoj) i muce se ili uzivaju u njoj, to je zivot.Vi ocigledno mesate zivot i egzistenciju kao i smrt i nestanak u psotojanju, po vama su te stvari iste.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Ne gubi, to je sasvim uobičajen način dodatnog pojašnjavanja. Zagrada je znak koji je prisutan u našem pisanju.
Ne zagrada znaci da neka rec ima drugacije znacenje ili to podrazumeva, ovde nije taj slucaj ti si u zagradu stavio svoje misljenje sta odredjena rec podrazumeva, pisalo bi u Svetom pismu da ima potrebe za zagradom.

Vidim da je ovde nasa diskusija zavrsena i da si shvatio neke stvari.

Natrag