Duh,dusa i sveti duh

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Dusa je ili ziva,ili je mrtva.
a neka "sredina" moze da bude samo bolesna do smrti,ali je cak i tada ziva!

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Samo dusa ne cini coveka, coveka cini jedinstvo duse i tela, ili ti verujes da ljudi nemaju telo?

Duse se krstavaju ne telo i to uvek, ne ulazi telo u carstvo nebesko ili u crkvu vec dusa.

Covek kad umre njegova dusa se pridruzuje skupu dusa u Blizini Bozijoj i tu dusa prebiva do vaskrsenja, tesko je reci da prebiva jer kod Boga nema vremena, iz perspektive covek kad umre on se probudi u Carstvu Nebeskom, covek kad umre njegova dusa spava (miruje).Kad covek vaskrsne i njegova secanja vaskrsnu, po pravoslavnom ucenju svi ljudi ce vaskrsnuti u uzrastu od 33. godine, oni ce biti preobrazeni naravno kao i cela tvar, ali mi enznamo kako ce to izgledati, mi pravoslavni mozemo da dobijemo samo predukus carstva Bozijeg u Svetoj Evharistiji.Da napomenem da pravoslavlje ne uci da je dusa besmrtna kako vi verujete da ucimo.

Neznam kako satobom razgovarati....prvo čovek nije duša a onda nije telo...šta je stobom rođače????

Pitam te konkretno a tiverglaš kao navijen o onom što te ne pitam.......hajmo se mi malo ,,razdružiti,,.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nemoj misliti da zelim da se nadmudrujem sa bilo kim ovde,ali meni su ovi stihovi pomogli da se probudim iz neznanja.
Nadam se da ce i tebi i mnogim drugima takodje pomoci.

Проповедник 3:18-21

18 Rekoh u srcu svom za sinove ljudske da im je Bog pokazao da vide da su kao stoka.
19 Jer šta biva sinovima ljudskim to biva i stoci, jednako im biva; kako gine ona tako ginu i oni, i svi imaju isti duh; i čovek ništa nije bolji od stoke, jer je sve taština.
20 Sve ide na jedno mesto; sve je od praha i sve se vraća u prah.
21 Ko zna da duh sinova ljudskih ide gore, a duh stoke da ide dole pod zemlju?

Pa kakve to veze ima sto ''SVI IMAJU ISTI DUH''?
Pa jeste, ''I ZIVOTINJE IMAJU IMAJU ISTI DUH'', ali tekst pokazuje razliku, ne biva svima isto. Covek je uzviseniji od zivotinje, pogledaj sta je na kraju rekao:

''Duh sinova ljudskih ide gore, a duh stoke ide dole pod zemlju''

Zivotinje imaju ''isti duh'', ali one nemaju nadu u vaskrsenje, one zavrsavaju dole.
Svakako neke ce mozda vaskrsnuti, ali to zavisi od Boga, ako je neki covek bio iskljucivo vezan za neku zivotinju, pa mu je vrati..

----------------------------------------------------------------------------------------------------

''Duh'' u Bibliji nije ''sila'' ''energija'' kako to tvrde Adventisti i Jehovini Svedoci.
Vec je to ''licnost''.
Ja sam vec ovde navodio citate iz kojih se vidi da je ''DUH LICNOST'', i navescu ih ponovo, pa citaj:

''Oce u ruke tvoje PREDAJEM DUH SVOJ''
-to kaze Isus na krstu dok je umirao, sta mu to predaje ''licnost'' ili ''vetar''???
Sta ce Bogu vetar?
I zasto mu on predaje vetar?
Zasto je taj vetar bitan?

Zasto ja Bogu da predajem ''struju''?
Jel on nema dovoljno ''struje'' kod sebe, pa ja moram da mu vratim tu ''struju'' koju mi je on dao?

''Ovaj Duh, svedoci nasem 'Duhu' , da smo deca Bozja''. -
Ako je duh=energija.
Kako onda moze da ''svedoci'' -''nasem Duhu''?
Jel to ''energija svedoci energiji''?
Vidis lepo da je to ''licnost''?

(Price 29:11):''Budala izliva sav svoj duh'' -u duhu je sadrzana ''namera'' i ''volja''.

(Isaija 19:3): ''I nestace duha Misiru'' -Da li to znaci da ce mu nestati ''vetra'' ''struje'', ''energije''?
Ne nego ce mu nestati ''volje''!

(Post 45,27) -duh patrijarha Jakova ozive kada je cuo da je Josif ziv. - ovde se njegova ''licnost'' raduje.

(Job 7,11) - govori o ''teskobi duha''.

(Izr 16,18) -covek moze biti ''oholog duha'' -sto znaci da mu je ''licnost'' ohola.

(Izr 29,23) -covek moze biti ''poniznog duha'' -sto znaci da mu je ''licnost'' ponizna.

Dat ću vam novo srce, i ''nov duh stavicu u vas''! Izvaditi ću iz tijela vašega srce kameno i dat ću vam srce od mesa. Duh svoj staviću u vas da hodite po mojim zakonima i da čuvate i vršite moje naredbe” (Ez 36,26-27, usp. 11,19 sl.)

O cemu se ovde govori?
-Ovde se govori o ''duhu'' kao o ''novoj licnosti'' koja ce biti data coveku prilikom novorodjenja.

Ps 51:17 ''Zrtva Bogu duh je skrusen''
-Sta je to ''skruseno'' jel to ''energija''?

Mt 26:41 ''Duh je srcan, ali je telo slabo''
-Sta je ''srcano'' jel to energija?

1Ko 2:10 ''duh sve istrazuje, pa i dubine Bozje''
-Da li to ''energija istrazuje''?

Vidimo iz gornjeg da je ''duh licnost''..
--------------------------------------------

Ajde da vidimo jos malo o Duhu:

Kome je u ruci duša svega živog i duh svakog tela čovečijeg. (jov 12:10)

-Zasto se pravi razlika izmedju: 'duha' 'duse' i 'tela'?

Ps 104:29 ''Uzmes li im duh, umiru''

-Bez 'duha' telo je mrtvo.

Ps 146:4 ''Duh njegov izidje iz njega, i vrati se u zemlju svoju ''

-Kako 'duh' moze da izidje, i gde odlazi?

Pro 3:21 ''duh sinova ljudskih uzlazi gore''

Pro 12:7 ''duh se vraca Bogu koji ga je dao''

Jov 32:8 ''Ali je duh u ljudima, i Duh Svemogućeg urazumljuje ih.''

-U ljudima je duh.

dela 7:59 ''I kamenovahu Stefana, koji se moljaše Bogu i govoraše: Gospode Isuse, primi duh moj!''

-Sta ga je molio -da primi energiju???

luka 23:46 "Oče u ruke tvoje predajem duh svoj''

-Opet sta ga je molio -jel da primi energiju ili licnost???

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
U sustini vi mesate duh i dusu, dusa je zivot, a duh lik Boziji u coveku.

Ja to ovako shvatam:
Duh sa sobom nosi ''nasu licnost''(to je kao softwer), a Dusa je ono sto ozivljava, i to spojeno sa telom cini materijalnog coveka. Duh u nama jeste lik Bozji, jer on dade Duha.
Ali Duh ne moze biti ''energija'' ''struja''. Jer kada bi tako bilo ''onda nema licnosti''.

Po njima:

-Duh nije licnost.
-Dusa nije licnost.
-Telo nije licnost.

Pa gde je onda licnost?
Po njima ''sve to zajedno je ''licnost'''(telo je licnost).

Ovo ne moze biti, jer ako Bog skupi prah(telo), jeste da mi mozemo ''dobiti licnost'', ali to ne moze biti ''ista licnost'' jer Biblija uci da cemo ''dobiti novo telo'', a ne da ce Bog skupljati prasinu.
Mi da bismo dobili ''staru licnost'' moramo imati ''staro telo'', a to nije slucaj, jer kaze se da cemo ''biti kao andjeli'' i da cemo imati novo ''duhovno telo''..

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Znam da se nasa antropologija ne razlikuje od judejske antropologije, ako su judeji bili narod Boziji istina je bila sa njima, a oni ovo uce oduvek, tek su sektasi uveli drugaciju antropologiju, sa neutralnog gledista zakljucujem ikoliko su sektasi upravu onda zakljucujem da je Bog lagao jevreje.

Član
Učlanjen(a)
21.09.2012
Poruka
302
Pitam te onda, ako je Bog stvorio dusu smrtnom nije li On onda stvorio smrt?
Ako ju je stvorio besmrtnom, nije li On onda stvorio boga?
Ovde ti nesto ne valja! Adam je bio dusa ziva i takav bi ostao i do danasnjeg dana da je slusao svog tvorca... bio bi ziv i u svu vecnost, ali nikada ne bi bio Bog!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Znam da se nasa antropologija ne razlikuje od judejske antropologije, ako su judeji bili narod Boziji istina je bila sa njima, a oni ovo uce oduvek, tek su sektasi uveli drugaciju antropologiju, sa neutralnog gledista zakljucujem ikoliko su sektasi upravu onda zakljucujem da je Bog lagao jevreje.

Da, Jevreji su verovali u zivot nakon smrti i vaskrsenje tela, kako koja grupa...

Ali uzmimo NZ:

Petar kaze:

''Zato i Hristos jedan put za grehe naše postrada, Pravednik za nepravednike, da nas privede Bogu, usmrćen telom a oživevši duhom, kojim i siđe i propoveda duhovima u tamnici ...''(1. Petr. 3, 18-19).

O cemu on ovde govori?
Da li govori o ''palim andjelima'' kako to uce J.S?
NE! Palim andjelima se ''ne propoveda evandjelje'', jer oni nemaju ''nadu u vecni zivot''.

O kome dakle on govori?
Sam Apostol Petar odgovara na to u sledecem poglavlju, jer u izvornim spisima ne postoje podele na poglavlja, pa se Petar nadovezujuci na prethodno receno objasnjava:

''Oni će dati odgovor Onome koji je gotov da sudi živima i mrtvima.
Zato se i mrtvima propovedi jevanđelje, da prime sud po čoveku telom, a po Bogu da žive duhom.
'' (1. Petrova 4:5-6)..

Ovaj zadnji stih u 4:5-6, govori o ''dolovnom sudu mrtvima'' i onda se nadovezuje na njega pa kaze da se i ''mrtvima propovedi Evandjelje''.
Ako uzmemo oba stiha zajedno, jasno je da se tu ne moze raditi o ''duhovno mrtvima''(kako to uce svedoci i adventisti), jer Petar ovde govori o ''doslovnom sudu mrtvima''. On tu ''nikako ne govori o duhovno mrtvima'' i ''duhovnom sudu''(to ne postoji), vec se on nadovezuje na prethodni stih, ali isto tako i na kompletno prethodno poglavlje.
Dakle radi se o manipulaciji Adventista i Svedoka u pokusaju da negiraju zagrobni zivot..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Ovde ti nesto ne valja! Adam je bio dusa ziva i takav bi ostao i do danasnjeg dana da je slusao svog tvorca... bio bi ziv i u svu vecnost, ali nikada ne bi bio Bog!
Da je slusao Tvorca bio bi ziv citavu vecnost, ali nije slusao Tvorca i umro je.Da je dusa besmrtna Adam nikad nebi mogao da umre i da je pao, da je dusa smrtna Adam bi umro i da nije pao, ni jedno ni drugo nisu tacni, istina je to da covek zivi vecno ako je u zajednici sa Tvorcem jer je Tvorac izvor zivota, ako nije u zajednici sa Njim onda umire jer nema zivota van Boga.

Natrag