Đorđe Balašević

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
BALAŠEVIĆ ÐORÐE
(Novi Sad)

djole_200.jpg


Rođen je 13. maja 1953. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je napustio u trećem razredu pa je ispite polagao vanredno. Upisao je geografiju jer, po sopstvenom priznanju, na diferencijalnim ispitima nije bilo matematike. Osnovna ambicija u srednjoj školi bila mu je da postane fudbaler. Ali kada je kao sedamnaestogodišnjak ležao bolestan, pojava jedne muve u sobi ga je inspirisala da komponuje svoju prvu pesmu "Otkud muva". Zatim je počeo da piše prepeve stranih hitova za emisiju "Muzički klub", a sa drugarom koji se snalazio na gitari, otpočeo je i zajednički rad.

Godine 1977. pristupio je akustičarskoj grupi Žetva sa kojom je septembra te godine snimio neobavezan tango "U razdeljak te ljubim". Pesma je preko noći postigla ogromnu popularnost tako da je singl prodat u oko 180000 primeraka. Žetva je vrlo brzo počela da se pretvara u festivalsku grupu strpanu u orkestarske aranžmane, pa ih početkom 1978. godine Balašević napušta i sa Vericom Todorović osniva Rani mraz. Budući da se nisu rastali kao prijatelji, novu grupu je nazvao inspirišući se sibirskom poslovicom: "Ako se nadaš dobroj žetvi, čuvaj se ranog mraza". Žetva zatim objavljuje LP "Vreme žetve" (RTV LJ 1979.) i prestaje sa radom. Sa pesmom "Moja prva ljubav" Rani mraz učestvuje na festivalu Opatija 78. Kroz Rani mraz je prolazilo puno muzičara, a gitaru je jedno vreme svirao i fudbaler Slobodan Pavković. Tokom 1978. godine izbacuju seriju hit singlova, meteorskom brzinom osvajaju tržište i postižu impresivne tiraže.

Balaševićevi emotivni tekstovi i jednostavne melodije donose osveženje na posustaloj zabavnoj sceni, a predstavljaju i dobru spregu sa pop muzikom. Uoči snimanja pesme "Računajte na nas" pridružuju im se bivši članovi grupe Suncokret Biljana Krstić i Bora Ðorđević. Zahvaljujući drugačijem tretmanu revolucije u odnosu na uobičajene socrealističke pesme, "Računajte na nas" ubrzo biva promovisana u generacijsku himnu koja se troši u svakoj pogodnoj prilici. A tada ih je bilo napretek. Posle dva meseca rada sa Ranim mrazom, leta 1978. godine, Bora Ðorđević napušta grupu svestan razlike u autorskom senzibilitetu između njega i Balaševića i formira Riblju čorbu. Uoči snimanja debi albuma grupu napušta i Verica Todorović. Budući da je još kao tinejdžer bio veliki poštovalac Korni grupe, Balašević produkciju i aranžmane na albumu "Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu" prepušta bivšim članovima ove grupe, gitaristi Josipu Bočeku, a kao studijski muzičari tu su basista Bojan Hreljac, bubnjar Vladimir Furduj, klavijaturista Sloba Marković i saksofonista Mića Marković. Sa ploče se izdvajaju pesme "Sve je dobro kad se dobro svrši", gde se kao gost pojavljuje violinista Jovan Kolundžija, "Mnogo mi znači to" , "Neki novi klinci", "Drago mi je zbog mog starog". U njima se ostvaruje kompletan okvir formule za budućnost: nostalgija, nežne slike i baladičnost uz razrađenu fabulu. Tokom leta 1979. godine Balašević i Biljana Krstić nastupaju po Jugoslaviji, a prati ih grupa Neoplanti za koju Balašević povremeno piše tekstove. Na koncertima, između pesama, Balašević drži duge monologe na aktuelne teme, kao što je susret sa fantomskim vozačem "poršea" na beogradskom trgu Slavija a neizbežna je i proširena verzija "Snaše na salašu" koja poprima karakter duhovite monodrame. Sa njim se na nekim svirkama pojavljuju pesnici Mika Antić i Pero Zubac.

Na festivalu Split 79. Balašević osvaja prvu nagradu pesmom "Panonski mornar".
Septembra 1979. godine svoju popularnost potvrđuje na osam rasprodatih koncerata u beogradskom Domu sindikata. Tokom 1980. godine služi JNA u Zagrebu i Požarevcu gde glumi u TV seriji "Vojnici". U to vreme Zdravku Čoliću daje pesmu "Zbog tebe" i neke tekstove za album Srebrnih krila "Sreo sam ljubav iz prve pjesme". Krajem godine izlazi album "Odlazi cirkus" i to je poslednja ploča pod firmom Rani mraz. Aranžmane za pesme su radili Josip Boček i Gabor Lenđel a ona donosi seriju hitova: "Priča o Vasi Ladačkom", "Mirka", "Menuet", "Život je more". Razočaran pratećim elementima scene, Balašević tada najavljuje da će se povući iz medija, da planira redovno objavljivanje ploča, ali bez intervjua i uobičajene gužve. Početkom 1982. godine objavljuje album "Pub" kojim zvanično započinje solo karijeru. Ploča opet beleži uspešne pesme. "Boža zvani Pub", "Pesma o jednom petlu", "Lepa protina kći", "Ratnik paorskog srca". U TV seriji "Pop Ćira i pop Spira" tumači šarmantnu ulogu berberina Šace. Zimu 82/83. godine provodi na turneji i prvi put rasprodaje beogradski Sava centar.

Polovinom decembra 1983. godine objavljuje LP "Celovečernji The Kid" sa pesmama "Svirajte mi jesen stiže, dunjo moja", "Neko to od gore vidi sve", "Blues mutne vode", "Lunjo", "Don Francisko Long Play". Sledeći LP "003" donosi nove hitove: "Slovenska", "Al' se nekad dobro jelo", "Badnje veče", "Olivera". Kao i prethodne, i ovu ploču je producirao Josip Boček. Sledeći album "Bezdan" Balašević radi sa ekipom koja će mu ubuduće biti redovna studijska i koncertna potpora. LP producira Ðorđe Petrović, a za aranžmane je zadužen klavijaturista Aleksandar Dujin. Tada prvi put u studiju uspeva verno da zabeleži senzibilitet svojih pesama a posebno je upečatljiv u temama "Ne lomite mi bagrenje", "Bezdan", "Slow motion" i "Ne volim januar".

Na duplom živom albumu "U tvojim molitvama balade" našli su se snimci sa
uspešnih koncerata u Zetri (Sarajevo, novembar 1986), Ledenoj dvorani (Zagreb, novembar 1986), Sava centru (Beograd, decembar 1986), Studiju M (Novi Sad, maj 1987) i Šalati (Zagreb, jul 1987). Uz snažnu potporu publike Balašević je otpevao neke od svojih najupečatljivijih balada, a jedina nova pesma "Samo da rata ne bude" snimljena je u studiju uz pomoć dece iz obdaništa "Sonja Marinković" i osnovne škole "Ð. Natošević". Sličnom muzičkom linijom Balašević nastavlja na ploči "Panta rei". Tako u pesmi "Soliter" analizira političko-nacionalno stanje u tadašnjoj Jugoslaviji, blues formu razrađuje u "Neki se rode kraj vode" i "Nemam ništa s tim", lična preispitivanja u "Starim" i "Jednom su sadili lipu" a odgovor na "Računajte na nas" i svoje aktuelno viđenje druga Maršala formuliše u pesmi "Requiem". LP "Tri posleratna druga" koji je dobio podnaslov "Muzika iz istoimenog romana" snimaju 1989. godine Dujin, basista Aleksandar Kravić i muzičari iz Rijeke, gitarista Elvis Stanić (ex Linija 32, Denis & Denis, Dr Doktor) i bubnjar Tonči Grabušić. Na toj ploči Balašević se pozabavio karikiranom rap formom u "Sugar rap", etno zvukom u "Devojka sa čardaš nogama" a ponudio je svoje osećajne iskaze u "Kad odem", "D moll", "Ćaletova pesma", "Saputnik", "O bože". Na snimanju ploče "Marim ja......" pored redovnih saradnika, u novosadskom studiju juna 1991. godine učestvuju Davor Rodik (pedal steel gitara), Nenad Januzović (udaraljke) i Josip Kiki Kovač (violina). Ploča donosi pesme "Nevernik", "Divlji badem", "Ringišpil" i druge.

Sa početkom rata Stanić i Grabušić prekidaju saradnju sa Balaševićem i 1991. godine pokreću jazz rock sastav Elvis Stanić group. Stanić je, inače, studirao jazz kompoziciju na univerzitetu Berkli u Americi, radio je mjuzikle i predstave za decu. Objavio je instrumentalni CD "Terra Sacra" (Croatia Records 1997.), a u pripremi je ploča sa materijalom iz mjuzikla "Slomljeno jato".

Ratne godine Balašević provodi sklonjen od javnosti i mobilizacije budući da vojne vlasti pokazuju veliku volju da ga pošalju na front, tako da za Novu 1992. godinu iz sasvim razumljivih razloga ne dolazi u Sava centar. CD "Jedan od onih života......" snima krajem 1993. godine sa stalnim saradnicima: Aleksandar Dujin (klavir), Dušan Bezuha (gitara), Ðorđe Petrović (klavijature), Aleksandar Kravić (bas), Josip Kovač (saksofon) i Dragoljub Ðuričić (bubnjevi). Ploča donosi optimistički hit "Ja luzer?", ali i pesme inspirisane ratnim tragedijama "Čovek sa mesecom u očima" i "Krivi smo mi". U isto vreme objavljen je CD "Najveći hitovi" na kome su pesme iz perioda od 1986. godine i sam Balašević ih je odabrao za kompilaciju. U to vreme njegovi koncerti postaju prava javna čistilišta, budući da govori vrlo oštre, ali duhovite priče sa jasnim opozicionim stavovima. Posle duže pauze CD "Na posletku" objavljuje početkom 1996. godine. U ekipu saradnika dolazi mladi bubnjar Petar Radmilović koji se pre toga ogledao u jazz vodama. Nove pesme "Regruteska", "Namćor", "Drvena pesma", "Dođoška" snimljene su uglavnom na akustičnim instrumentima uz učešće gudača "Svetog Ðorđa", a upotrebljeni su fagot, oboa, truba i violina koje verno dočaravaju atmosferu Balaševićevih stihova.

U Sava centru, svom tradicionalnom prostoru, Balašević je započeo sa četiri nastupa koje je održao oktobra i novembra 1982. godine. Prvobitna ideja je bila da tokom godine nastupa jednom mesečno i da publici uz svirku nudi i redovne komentare. Kako su prvih šest nastupa bili vrlo uspešni, došlo se na ideju da organizuje novogodišnje koncerte što je, najviše zahvaljujući publici, pretvoreno u tradiciju. Ti koncerti su svake godine izazivali sve veće interesovanje, tako da je Balašević u zimu 96/97. godine imao deset rekordnih rasprodatih svirki, te je zaključno sa tom serijom u Sava centru nastupao oko osamdeset puta. Od 1994. godine Balašević povremeno drži koncerte u Sloveniji gde postiže veliki uspeh. Pesma "Sloboda ne" koju je snimio još u jesen 1992. godine, prvi put je zvanično objavljena na kompilacijskom disku "Nas slušaju svi, mi ne slušamo nikoga!" (Radio Index 1997.) izdatog povodom građanskog protesta koji se odvijao u zimu 96/97. godine. U Sloveniji je objavljen živi CD "Da li je sve bilo samo fol?" (D Moll 1997) snimljen na koncertu održanom 6. decembra 1996. godine u Mariboru. Slovenački sastav Zaklonišče prepevao je na svojoj kaseti "Nešto kao Džimi Hendriks" (Shelter Records 1996), obradio Blaševićevu "Računajte na nas", a Voodoo Popaj je na CD-u "Voodoo Popeve" (Komuna 1997) obradio pesmu "Oprosti mi Katrin".

Balašević je tokom karijere objavio pesmaricu sa svojim tekstovima "Računajte na nas", roman "Tri posleratna druga" (1991), knjigu novinskih komentara "I život ide dalje (sve dalje odavde...)" (United Media 1993) i knjigu "Dodir svile" (Biblioteka "Žarko Zrenjanin" 1996.) u kojoj je izbor tekstova sa ploča. Novi roman "Jedan od onih života" (Prometej 1997.) bavi se periodom od 1 do 15 novembra ratne 1991. godine. Balašević je napisao scenario i tumačio glavnu ulogu u TV seriji "Specijalna redakcija", glumio u TV serijama "Vojnici", "Pop Ćira i pop Spira", "Panonski mornar", i u filmu "Vojnici". Za svoj rad dobio je Nagradu punoletstva, Oktobarsku nagradu Novog Sada, Estradnu nagradu Jugoslavije, nagradu za literarni doprinos u oblasti estrade na "Domanovićevim danima satire" i nagradu Todor Manojlović za poseban umetnički senzibilitet.

Diskografija

Singlovi
"U razdeljak te Ljubim" / "Srce mi je kao ratar" (RTV LJ 1977.)
"Moja prva Ijubav" / "Kristifore, crni sine,,," (Jugoton 1978.)
"Računajte na nas"/"Strašan žulj" (PGP-RTB 1978.)
"Tri puta sam video Tita" / "Tri puta sam video Tita" instrumental (PGP-RTB 1978.)
"Ljubio sam snašu na salašu i druge priče" (PGP-RTB1978.)
"Oprosti mi, Katrin"/"Život je more" (PGP-RTB 1978.)
"Panonski mornar" / "Moja draga sad je u Japanu" (PGP-RTB 1979.)
"Lagana stvar" / "Prvi januar (popodne)" (PGP-RTB 1979.)
"Priča o Vasi Ladačkom" (PGP-RTB 1980. maksi singl)
"Hej, čarobnjaci, svi su vam đaci" / "Hej, čarobnjaci, svi su vam đaci"(PGP-RTB 1982.)
"1987 / "Poluuspavanka" (PGP RTB 1987)

Albumi
"Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu" (PGP-RTB 1979.)
"Odlazi cirkus" (PGP-RTB 1980.)
"Pub"(PGP-RTB 1982.)
"Celovečerni The Kid" (PGP.RTB 1983.)
"003" (PGP-RTB 1985.)
"Bezdan"(Jugoton1986.)
"U tvojim molitvama balade" (PGP-RTB 1987. dupli živi)
"Panta rei" (Jugoton 1988.)
"Tri posleratna druga" (Jugoton 1989.)
"Najveći hitovi" (PGP RTB 1991. kompilacija)
"Marim ja" (Diskoton 1991.)
"Jedan od onih života, " (UFA Media 1993.)
"Na posletku" (UFA Media / ZMEX 1996.)

Izvor: Džuboks

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
27.01.2011
Poruka
447
Ovo je nesto sto ja licno mnogo volim...

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.02.2010
Poruka
5.515
Djordje Balasevic - Al se nekad dobro jelo :)

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
2v0g83m.gif
Nedostaje mi naša ljubav

Na jastuku... Bdim na ponoćnoj straži kao stari posustali ratnik
Kom svaki put od riznice neba jedva zapadne mesečev zlatnik...

Pod oklopom drhti košuta plaha večno gonjena tamnim obrisima straha

Koja strepi i od mirnih obronaka sna...

Nedostaje mi naša ljubav, mila... Bez nje se život kruni uzalud...
Nedostaješ mi ti, kakva si bila... Nedostajem mi ja... Onako lud...

Ja znam da vreme ne voli heroje... I da je svaki hram ukaljalo...

Al meni, eto, ništa sem nas dvoje nije valjalo...

Kad potražim put u središte sebe, staze bivaju tešnje i tešnje...
I skrijem se u zaklon tvog uha kao minđuša od duple trešnje...

Al uspevam da još jednom odolim da prošapućem da te noćas ruski volim...

Šta su reči... Kremen što se izliže kad tad...

Nedostaje mi naša ljubav, mila... A bez nje ovaj kurjak menja ćud...
Nedostaješ mi ti, kakva si bila... Nedostajem mi ja... Onako lud...

Ja znam da vreme svemu menja boje... I da je silan sjaj pomračilo...

Al meni, eto, ništa sem nas dvoje nije značilo...

Ponekad još u moj filcani šešir spustiš osmeh ko čarobni cekin...
I tad sam svoj... Jer ma kako me zvali ja sam samo tvoj lični harlekin...

Ponekad još... Suza razmaže tintu... I ko domina padne zid u lavirintu...

Tako prosto... Ponekad još stignemo do nas...

Nedostaje mi naša ljubav, mila... Bez nje uz moje vene puže stud...
Nedostaješ mi ti, kakva si bila... Nedostajem mi ja... Onako lud...

Ja znam da vreme uvek uzme svoje... I ne znam što bi nas poštedelo?

Al meni, eto, ništa sem nas dvoje nije vredelo...

Balašević

24fbm08.jpg
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Balašević u Beogradu: Pa, gde ste vi sve ove godine?!

Počeo koncert sa pola sata zakašnjenja

Balašević u Beogradu: Pa, gde ste vi sve ove godine?!

Slavni vojvođanski muzičar sinoć je uz pratnju Panonske mornarice razmenjivao emocije sa 30.000 Beograđana uprkos naletima kiše i oluje, dok su se šareni kišobrani njihali, malo u ritmu zvuka tamburica u stilu Janike Balaša, a malo u ritmu francuske šansone.

1.jpg
Panonski mornar ni njegova mornarica nisu se dali uprkos lošim vremenskim uslovima

Đorđe Balašević je sinoć održao koncert na Kalemegdanu, iako su sile prirode bile protiv njega.

Ali, početak je obećavao divnu noć. Dok je pun mesec obasjavao Beogradsku tvrđavu, Đole je sa pola sata zakašnjenja, u pratnji Panonske mornarice, dok je binom vladao ogroman brod od papira, izašao na scenu i umesto pozdrava počeo s pesmom “Osmeh se vratio u grad“.

2.jpg
Na koncertu je bilo oko 3.000 ljudi

- Da, da, da... Pa, gde ste vi sve ove godine? Da vam kažem, novine čitam od pozadi, pa sve do prednjih strana gde su predivne Somborčeve karikature i tamo se stalno pitaju koliko ću pesama pevati. Deco, nije važno koliko ću ja pesama pevati, već koliko ćete vi pevati. Ovo je livada bez vas - rekao je u svom stilu novosadski pevač, koji je prvi put nastupio na nekoj velikoj sceni u Beogradu.

Zatim su se nastavili taktovi pesme “Neki novi klinci“.

3.jpg

U tom trenutku, tamni oblici su pokrili mesec na Beogradom i počeo je da duva jak vetar. Sitna i hladna kiša izazvala je nevericu kod publike, ali ni Panonski mornar ni njegova mornarica nisu se dali.

Uz komentar da je kiša “dobra za poljoprivredu“, Balašević je otpevao “Bože, Bože“ uz pomoć tri tamburaša.

4.jpg
Kalemegdan je ličio na more boja, jer je publika otvorila kišobrane, nemajući nameru da se pomeri.

- Nisam se nagodio sa Bogom da ne bude kiše kao što vidite. Kisnuo bih ja sa vama, ali ipak sam stigao sa 17 kamiona opreme. Vidite ove matore? E, oni će prvi da pobegnu. Te bešika, te smeta im kiša, te ne mogu da stoje. Oni se verovatno sećaju ovih stvari. Sećam se i ja... Februar sedamdeset i neke, ja visok i plav ko ruski vojnik - oduševio je Đole pokislu masu, a onda raspalio po “Prvoj ljubavi“.

5.jpg
Ipak, nije bio u pravu, jer niko nije pobegao sa koncerta.

Uprkos jakim naletima vetra i hladnoj kiši, niko nije otišao. Kao da je prizvao lepo vreme, uz jednu od svojih najlepših balada “D-mol“, koji je publika horski pevala, nebo iznad Kalemegdana se razvredrilo, pa se pored osmeha, i mesec vratio u grad.

Posle tri sata svirke, Balašević se poklonio beogradskoj publici, kojoj ništa nije smetalo da uživa u njegovoj večeri.

VIDEO > Balašević na Kalemegdanu:Izvor: Blic Online

 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top