Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Božićni keks

Božićni keks

Autor: Silvia
Serbian cafe




Sastojci za više od 10 porcija
600 grama brašna
1 prašak za pecivo
2 jaja
300 grama margarina
200 grama šećera
1 kesica cimeta
1 kesica vanil šećera

Priprema
Pomešati brašno i prašak za pecivo, posebno umutiti
jaja i šećer, zatim dodati margarin, vanil šećer i cimet, pa sve to sjediniti sa brašnom. Kada se smesa izjednači rasklagijati i vaditi u pleh božićnim modlama.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Božićni keksići

jela10.jpg


Božićni keksići

Sastojci (za četiri osobe)

400 g brašna, 2-3 kašike ruma
300 g maslaca ili margarina
70 g šećera u prahu
za mazanje pekmez, čokolada, „eurokrem"


NAČIN PRIPREME
Brašno prosejte u posudu, dodajte šećer i izmrvljeni maslac, rum i brzo zamesite testo. Ako je testo sipkavo, dodajte još malo ruma ili mleka dok se ne sjedini. Odmah možete da sečete keksiće kalupima za kolačiće i polovini izdubite krugove na sredini. Stavite da se peče u pleh namazan maslacem ili margarinom i posut brašnom na 170 stepeni. Pecite oko 10 minuta kako keksići ne bi požuteli i postali previše tvrdi. Keksiće spajajte pekmezom, čokoladom ili „eurokremom" i gornju polovinu po želji utisnite u šećer u prahu. Keksići mogu da se dugo čuvaju u zatvorenoj limenoj kutiji.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Čajni kolačići sa limunom

Čajni kolačići sa limunom

cajni-kolacici-sa-limunom.jpg


Potrebno:
2 jaja, 100gr šećera, 70gr maslaca, 100gr brašna za kolače, 5gr praška za pecivo, 1ml ekstrakta od vanile, sok od polovine limuna, 40gr šećera u prahu
.

Priprema:
Umutite jaja, šećer i maslac. Ne prestajući da miksirate (smanjite samo brzinu), postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo, sok od limuna i ekstrakt od vanile. Kada je dobro izmiksirano, poklopite i ostavite da odstoji 1 sat. Kada se ohladi, izručite testo na pobrašnjenu površinu, razvucite u koru debljine do 2 cm i modlom vadite kolačiće. Redjajte ih na nauljenu tepsiju. U medjuvremenu zagrejte pećnicu na 200C i pecite kolačiće 10 minuta. Ostavite da se ohladi, a onda pospite šećerom u prahu.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Keksići sa ukusom narandže

Keksići sa ukusom narandže


Sastojci

300 gr. brasna
180 gr. margarina
100 gr. mlevenog badema
100 gr. secera u prahu
2 kasike sitno izrendane korice od narandze
4 kasike sveze cedjenog soka od narandze
2 zumanca

glazura
100 gr. cokolade za kuvanje
2 kasike ulja

Priprema

U brasno dodati margarin isecen na listice i rukom mesiti dok se margarin ne usitni i izmesa sa brasnom. Dodati sve ostale sastojke i umesiti glatko testo, uviti ga u foliju i ostaviti 1 sat u frizider.

Testo zatim rastanjiti na 5 mm. debljine i okruglim kalupom vaditi kolacice. Peci ih na papiru za pecenje na 180 stepeni oko 10 minuta.

Kada se ohlade, jedan deo umociti u otopljenu cokoladu pa ih stavljati na resetku da se cokolada skroz stegne.

Od ove kolicine dobije se oko 60 keksica.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Buter keksići

Buter keksići







Sastojci
za keksice
375 gr. brasna
250 gr. margarina
75 gr. secera u prahu
na vrh noza soli

za glazuru
150 gr. secera u prahu
1 puna kasika margarina
1 kasika vode

i jos 60 gr. bele cokolade za dekoraciju

Priprema

Penasto umutiti margarin i secer u prahu, dodati brasno i malo soli, mutiti mikserom jos malo, manjom brzinom, istresti na sto posut brasnom, umesiti glatko testo i ostaviti ga u frizider najmanje pola sata. Zatim ga rastanjiti na povrsini posutoj brasnom na oko 1 cm. debljine, ne vise, iseci kalupcicem srca, redjati u tepsiju preko papira za pecenje. Testo koje ostane kada se odvoje srca, ponovo umesiti, rastanjiti i ponoviti postupak.
Peci na 150 stepeni oko 12 minuta, paziti da se ne prepeku, treba da ostanu beli.
Ostaviti da se prohlade pola sata i vec moze da se stavlja glazura.

Priprema glazure
Secer u prahu, margarin i vodu ugrejati uz mesanje dok se ne dobije jedna homogena smesa. Toplo prelivati preko keksica. Prelivajte iznad posude u kojoj se pravila glazura, tako se nece rasipati. Kolacici su mali, stavite na jedan noz, prelijte glazurom, zatim ih drugim nozem lagano gurnite na resetku. Kada se prohladi, dekorisati sa istopljenom belom cokoladom u koju se doda 2,3 kapi ulja.
Ostaviti u frizider da se stegne glazura i cokolada.
Od ove kolicine se dobije preko 60 keksica.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Domaći keks sa limunom

Domaći keks sa limunom

Potrebno je: 3 jajeta, limun, 250 g margarina, 200 g šećera, kesica vanilin šećera, kesica praška za pecivo i 500 g brašna.

Sjediniti tri cela jajeta sa margarinom, struganom limunovom korom, šećerom i vanilin šećerom. Postepeno dodavati mešavinu brašna i praška za pecivo i umesiti. Testo uviti u providnu foliju i ostaviti da odstoji u frižideru 30 minuta. Ohlađeno testo istanjiti na debljinu od oko 0,5 cm i različitim modlicama praviti željene oblike. Ukoliko nemate modle, poslužite se malim rakijskim čašama. Keks ređati u pleh obložen kolačarskim papirom i peći, odnosno sušiti 20 minuta u rerni zagrejanoj na 100 stepeni. Ovako pripremljen kekse možete do četiri nedelje čuvati u staklenoj tegli ili ukrasnoj metalnoj kutiji.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Keks sa sušenim brusnicama

Keks sa sušenim brusnicama

Za 4 osobe: 175 g maslaca, 75 g šećera, kašičica vanilin šećera, na vrh noža soli, kašika mleka, 250 g brašna, 2 kašike kesten pirea, 30 g seckanih pistaća i 30 g sušenih brusnica.


Kesten pire pomešajte sa mlekom, dodajte komadiće maslaca, šećer, vanilin šećer i na vrh noža soli i mutite dok ne dobijete homogenu masu. Na kraju dodajte brašno, seckane pistaće i seckane brusnice i mesite rukama. Formirajte loptu od testa, umotajte je u providnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru 30 minuta. Testo istanjite, pa šoljicom za kafu odvajajte krugove i ređajte ih na pleh obložen kolačarskim papirom. Pecite 10-15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Keks od limuna

Keks od limuna

Potrebno je: 10 kašika brašna, 150 g butera, 7 kašika šećera, jedno jaje, kašičica soka od limuna, 1/4 kašičice karanfilića u prahu i prstohvat soli.
Za preliv:
5 kašika šećera u prahu, 3 kašike vode i kašičica soka od limuna.


Pomešajte brašno, karanfilić i so, pa odložite sa strane. Mikserom umutite jaje zajedno sa kristal šećerom dok ne postane penasto. Dodajte sok od limuna i mutite još nekoliko sekundi. Sipajte kašiku po kašiku brašna, pa polako mutite dok se smesa ne sjedini. Sipajte je u modlu za kolače, prekrijte papirnom folijom i ostavite da odstoji najmanje 60 minuta u frižideru da se stegne. Rernu zagrejte na 250 stepeni, izvadite modlu iz frižidera, a zatim keks pažljivo vadite i odatle prebacite u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite 12 do 15 minuta, odnosno dok ne dobije svetlobraon nijansu. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. U manjoj posudi pomešajte šećer u prahu, vodu i limunov sok, dobro umutite mikserom i sipajte preko ohlađenog keksa. Servirajte uz kafu ili čaj.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Speculaas keksići

Speculaas

1.jpg

Potrebno:

300 gr brašna
200 gr zobenih pahuljica (mlevenih)
250 gr šećera
1 vanilin šećer
1 kašika cimeta
malo mlevenih karanfilića i kardamoma
2 jaja
pola praška za pecivo
200 gr maslaca
200 gr mlevenih badema
za premazivanje: 1 jaje, 2 kašike mleka

Zamesiti glatko testo od svih sastojaka i pustiti da odleži 20 minuta na hladnom. Razviti tanku koru, seći oblike po želji (postoje reljefni kalupi za spekulaase), pa premazati smesom jaja i mleka. Peći oko 10 minuta na 175C.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Domaći čajni keks

Domaći čajni keks

domaci-cajni-keks.jpg

Potrebno je: 280 g brašna, 50 g seckanih pečenih lešnika, 130 g šećera, 70 g čokolade za kuvanje, celo jaje i još 2 žumanca, limun, kesica vanilin šećera i prstohvat soli.

Brašno sipajte na radnu površinu, u sredini napravite udubljenje i u njega sipajte celo jaje i 2 žumanca, šećer, komadiće maslaca, prstohvat soli i struganu limunovu koru. Snažno mesite da dobijete homogenu, glatku masu, formirajte jufku, umotajte je u providnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru 30 minuta. Testo istanjite na debljinu od oko 0,5 cm i šoljicom za čaj odvajajte krugove od testa. Od ostataka testa napravite trake dužine 4-5 cm i postavite ih u sredinu kolačića kao male drške. Gotove "poklopčiće" ređajte u podmazan i brašnom posut pleh i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, da keks dobije zlatno-žutu boju. Pečeni keks ostavite da se ohladi. Za to vreme na pari otopite čokoladu i njome ukrasite ivice keksa. Preko čokoladnih ivica sipajte mrvice od lešnika. Ovako pripremljen keks servirajte kao poklopce šolja sa toplim čajem ili čokoladom.


 
Natrag
Top