Detoksikacija - Čišćenje organizma

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Zbogom otrovi!

1_zps61cc9e61.jpg


Zimske slave i proslave, kao i manja raznovrsnost namirnica, utiču da su tokom ovog godišnjeg doba na trpezi teška, masna i začinjena jela koja otežavaju varenje i talože nusprodukte metabolizma u organizmu.
Osim toga i manja fizička aktivnost i stresne situacije koje su češće krajem jedne i početkom naredne godine dodatno prouzrokuju nagomilavanje toksina u organizmu. Prvi simptomi koji ukazuju da su se otrovi nataložili u telu su osećaj nadutosti, pospanost, glavobolja, depresivnost.., što ukazuje da bi trebalo da ih izbacimo.
Najbolje je da se čišćenje organizma uradi na prirodan način a biljke koje mogu da nam pomognu u tome još su preporučivali Vasa Pelagić i akademik Jovan Tucakov.

Rotkva (Raphanus sativa)

Biljka izraste do metar i ima peraste, tupo nazubljene listove, dok je cvet beo ili svetloljubičast. Koren je zadebljao u glavicu i pokriven belom ili crnom korom. Koren obiluje nartijumom, kalijumom, magnezijumom, cinkom, gvožđem, vitaminima B3, B6 i C, kao i heterozidima koji repi daju ljut ukus.

Koristi se:
* za čišćenje žučne kese
* pospešuju varenje

Sok za čišćenje

Ogulite koru i što sitnije izribajte rotkvu, prelije sa malo meda i sačekajte tri do četiri sata. Posle toga procedite i pijte 2 do 3 kašičice svakog sata.
Možete da koristite i vodu u kojoj ste kuvali rotkvu tako što dodate dve kašičice meda, još jednom zagrejete da se med dobro otopi, pa pijete svakog sata po kašiku.

Kopriva (Urtica dioica)

Uspravnih stabljika koje porastu do metar i po, srcastih, zašiljenih i nazubljenih listova na kratkim peteljkama i sa žaokama kopriva obiluje belančevinama, ugljenim hidratima, kalcijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom i pantotenskom kiselinom.

Koristi se:
* čisti želudac, jetru i creva
* čisti bubrege
* Smanjuje količinu otrova u organizmu

OČISTITE JETRU I CREVA

U 2 litra vode sipajte 3 kašike usitnjene biljke i sačekajte 10 do 12 sati. Posle toga kuvajte poklopljena pola sata i, kad se ohladi, procedite i pijte 3 puta dnevno pre jela po šolju.

Laneno seme (Linum usitatissimum)

Biljka lan je do devedeset centimetara visoka jednogodošnja biljka sa sitnim neizmenišnim duguljastim i kopljastim listovima. Semenke, smeštene u čaure, su sjajne, glatke, jajaste i spoljoštene. Sadrže omega 3, 6 i 9 masne kiseline (više nego u ribi), rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna kao i minerale natrijum, magnezijum, kalijum, gvožđe, fosfor, cink i selen. Prirodni je lubrikant, vezuje toksine, iz creva tako ih izbacujuje ih iz organizma.

Koristi se:
* da pospeši varenje
* izbaci nusprodukte metabolizma
* smanjuje mogućnost zatvora

POPEŠITE VARENJE

Prelijte sa 2 dl vrele vode 8 g lanenog semena, sačekajte pola sata , procedite i pijte 3 puta dnevno.
Ili:
Dve kašike semena prelijte šoljom vruće vode, promešajte, poklopite, sačekajte sat (da ispusti sluz), procedite i pijte po šolju ujutro na prazan stomak.

Peršun (Petroselinum sativum)

List ovog začinskog bilja obiluje vitaminom C i folnom kiselinom. Sadrži i etarsko ulje, kao i supstance koje pospešuju mokrenje.

Koristi se:
* da očisti bubrege i mokraćne puteve
* za izbacivanje otrova iz tela
* da pospeši metabolizam

UBRZAJTE METABOLIZAM

- 75 g suvog peršunovog lista
- litar proključale vode
Peršunov list prelijte vodom i odmah poklopite. Posle 10 minuta procedite i tokom dana popijte u u četiri navrata po dva i po decilitra.

Poljski rastavić (Equisetum arvense)

Višegodišnja biljka sa tankim horizontalnim korenom i uspravnom stabljikom sa tankim i brojnim listovima u pršljenu pa je zbog toga zovu konjski rep. Raste na močvarnom tlu, na peskovitim livadama, poljima, nasipima i padinama. Sadrži alkaloide, flavonoide, glikozide, karotin, vitamin C, organske kiseline, tanine, smole...

Koristi se:
* za čićenje bubrega i mokraćnih puteva
* da olakša varenje

OLAKŠANJE ZA BUBREGE

- 50 g poljskog rastavića
- 50 g kukuruzne svile
- 50 g cvetova nevena

U četiri decilitra proključale vodu dodajte kašiku mešavine, kuvajte na tihoj vatri dva minuta, sklonite sa šporeta i poklopite. Posle 30-40 minuta procedite i popijte po pola čaše tri puta dnevno posle jela. Čaj pijte tri sedmice, pauzirajte sedam dana i uzimanje ponovite još jednu nedelju.

Izvor: Biljeizdravlje.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Čišćenje i podmlađivanje kože lica i vrata

1_zpsc0bfbcba.jpg


Svi želimo što duže ostati mladi i lijepi.
Je li to moguće u naše doba zagađenog okoliša, nezdrave hrane i kozmetike prepune kemikalija?

Odgovor na ovo pitanje daje poznati ruski naturalist i autor mnogih knjiga, Georgij Nazarov.

Prema Nazarovu u održavanju mladolikog izgleda nam mogu pomoći prehrana, čišćenje organizma, izbjegavanje kemikalija i kvalitetna prirodna kozmetika.


Preporučuje i posebnu, vrlo jednostavnu tehniku za pomlađivanje kože lica i vrata.

Posebna tehnika čišćenja i pomlađivanja lica



"Postupak stavljanja obloga na lice i vrat od ogromnog je značaja za čišćenje kože.

Kontrastni oblozi snažno utječu na dobro hranjenje tkiva i razvoj kapilarne mreže u koži lica i vrata.

Pored toga, ova metoda vrlo efikasno oslobađa kožu od godinama nakupljenih produkata metabolizma i viška masnog tkiva.

Potiče i regeneraciju kože, što doprinosi intenzivnom podmlađivanju i znatnom smanjenju ili nestanku bora i ožiljaka.

Koža se zateže, čisti, dobiva izuzetno lijepu prirodnu boju i rumenilo, kao kod djeteta koje se dugo igralo u snijegu.

Oblog se radi od ugodno tople, a odmah nakon toga vrlo hladne vode ili leda, po 3-4 puta naizmjenično, po 1 minutu, a završava se hladnim oblogom.

Poželjno bi bilo provesti mjesečnu turu ove vrste terapije (1 do 2 puta dnevno), a zatim održavati izvrsno stanje kože primjenom kontrastnih obloga 1-3 puta tjedno. "

Maske za kožu



"Efekt će biti mnogo veći i trajniji ako odmah nakon kontrastnih obloga potaknete proces čišćenja i hranjenja kože talogom kave, maskom od meda i mekinja ili maskom od gline.

Na vlažnu kožu lica i vrata, nanesite masku i ostavite da odstoji 20 do 30 minuta.

Nakon skidanja maske namažite kožu mumijom (ayurv. - Shilajit) rastvorenim u vodi, ili kremom od mumija.

Kao dobra zamjena može poslužiti i prirodna krema sa značajnim sadržajem E vitamina."

Zdrava prehrana i čišćenje organizma



"Korekcija ishrane i čišćenje organizma snažno djeluju na poboljšanje stanja kože. Naročito je važno čišćenje crijeva i jetre.

Poboljšati kvalitetu kože mogu i prirodni dodaci prehrani, posebice...

  • vitamin C
  • zeleni čaj
  • omega-3
  • vitamin E
  • alge
  • pivski kvasac
  • sjemenke i klice
Birajte samo prirodnu kozmetiku

"Izbjegavajte štetne kemikalije! Nažalost značajnu količinu toksičnih tvari u svoj organizam unosimo upotrebom neprirodnih kozmetičkih preparata.

Naprimjer, zagađujemo organizam živom korištenjem određenih krema za kožu.

Vrlo je dobro poznata povezanost zagađenja organizma živom s depresijom, promjenama u raspoloženju, oslabljenim mentalnim i fizičkim sposobnostima i slabom koordinacijom.

Umjetne boje, konzervansi, stabilizatori, emulgatori iz kozmetike truju organizam, isušuju kožu, izazivaju alergije i remete prirodnu ravnotežu.

FDA (američka agencija za lijekove) već ima oko 3000 dokumenata s dokazima o kliničkim oštećenjima uzrokovanim korištenjem takve kozmetike.

Mnogi kozmetički preparati sadrže kancerogene sastojke, a toksini iz kozmetike mogu izazvati oštećenje ploda tijekom trudnoće, a mogu se prenijeti i bebi za vrijeme dojenja.

Važno je da kozmetika bude prirodna neovisno od toga jesu li u pitanju dekorativna kozmetika, sredstva za njegu kose ili kože ili sredstva za održavanja higijene.

Ne smatram da moramo tragati za 100% organskom kozmetikom, ali je važno da bude napravljena od prirodnih sastojaka."

Izvor: knjige Georgija Nazarova/Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Gladovanje - idealno sredstvo za čišćenje organizma

1_zpsd6482bac.jpg


U današnje vrijeme izloženi smo mnoštvu toksina koji u naš organizam dospijevaju iz raznih izvora.
Živimo u onečišćenom okolišu, udišemo zagađeni zrak, a hrana koju konzumiramo sve više je kontaminirana štetnim i po zdravlje opasnim sastojcima.

Čak i u odjeći koju nosimo nerijetko se pronalaze štetni sastojci koji putem kože dospijevaju u naše tijelo.

Svi ti toksini se s vremenom nagomilavaju u tijelu i narušavaju sveopće stanje organizma.

Posljedice se mogu manifestirati u blažim oblicima, kao što su kronični umor, manjak energije, cjelodnevna pospanost, razdražljivost, iscrpljenost, tegobe s probavnim sustavom, glavobolje.

Zbog nagomilavanja toksina u organizmu mogu nastati i teže bolesti - alergije, artritis, bolesti srca, pa čak i rak.

Kako bi tijelo oslobodili od nakupljenih toksina i održali dobro zdravlje, potrebno je provoditi povremeno čišćenje organizma.

Redovita detoksikacija smanjuje rizik od mnogih bolesti, osnažuje duh i tijelo, a organizmu osigurava dodatnu energiju.

Mnogo je provjerenih prirodnih metoda čišćenja organizma, a jedna od njih je gladovanje.

Čišćenje organizma uz pomoć gladovanja

Gladovanje je najstariji, a prema mnogim stručnjacima i najsigurniji te najučinkovitiji način eliminacije štetnih tvari iz tijela.

Osim što oslobađa tijelo od svih otrova, ova metoda pozitivno djeluje na cjelokupno mentalno i fizičko stanje organizma.

Kroz davnu povijest pa do danas mnogi ugledni liječnici suzdržavanje od hrane smatrali su zdravim i prirodnim načinom čišćenja i obnavljanja organizma.

Još u antičko doba, poznati grčki liječnik, otac medicine, Hipokrat, zagovarao je gladovanje kao terapijsku metodu te je govorio: "Što bolesnika više hranite, to mu nanosite više štete".

Cijenjeni filozofi poput Platona i Sokrata također su se podvrgavali metodi gladovanja kao učinkovitom načinu za obnovu vlastitih mentalnih i fizičkih sposobnosti.

Otto Buchinger, njemački liječnik i filozof prvi je šezdesetih godina prošlog stoljeća zastupao post kao snažnu medicinsku terapiju.

Buchingerovu metodu terapeutskog gladovanja poboljšao je i usavršio veliki austrijski poznavatelj narodne medicine Rudolf Breuss.

Danas je ona poznata kao "Totalna terapija" protiv teških i neizlječivih bolesti.

Osnovni princip totalne terapije podrazumijeva suzdržavanje od hrane, odnosno konzumaciju isključivo biljnih čajeva i sokova od povrća koji organizmu osiguravaju sve sastojke potrebne za normalno funkcioniranje.

Druga poznata terapija, čiji je zagovornik poznati liječnik i nutricionist Paavo. O. Airola, preporučuje se u preventivne svrhe.

Prema njoj, uz biljne čajeve i sokove od povrća dozvoljena je i konzumacija svježih voćnih sokova.

Treća metoda bazirana je isključivo na vodi i biljnim čajevima, bez konzumiranja sokova od povrća ili voća.

Najteža terapija gladovanja, koju između ostalih zastupa i ruski stručnjak Genadij Petrovič Malahov temelji se samo na vodi.

Malahov smatra da je osnova zdravlja redovita eliminacija toksina iz organizma.

Napisao je čak šezdeset knjiga u kojima opisuje vlastita iskustva i saznanja o prirodnom liječenju.

Prema njegovim tvrdnjama veliku važnost na proces čišćenja organizma i ozdravljenje, uz gladovanje imaju i mjesečeve mijene.

On smatra da je čišćenje daleko efikasnije u određenim periodima mjesečevog ciklusa.

Malahov zastupa strogi režim gladovanja, odnosno terapiju zasnovanu isključivo na vodi i smatra da je takav način čišćenja daleko brži i temeljitiji.

Njegovo mišljenje je da se efekt izlječenja gubi unošenjem bilo kojeg oblika hrane pa nije pobornik konzumiranja sokova ili čajeva.

Napomena

Dugotrajno gladovanje na vodi ili na vodi i čajevima, bez upotrebe sokova, zahtijeva obavezan redoviti nadzor elektrolita u krvi.

Najlakše vrste gladovanja, koje preporučujemo u svrhu čišćenja organizma, su jednodnevni post na vodi ili trodnevni post na vodi, voćnim sokovima i voću.

Takve vrste postova nisu zahtjevne i možete ih povremeno provoditi (1-2 puta mjesečno) u svrhu čišćenja organizma i prevencije bolesti.

Kako proces gladovanja utječe na organizam

U prvoj polovici ciklusa gladovanja dolazi do čišćenja organizma, pri čemu se iz tijela izlučuju sve štetne i toksične tvari.

Eliminacija štetnih tvari pridonosi općem fizičkom i mentalnom boljitku, a dolazi i do jačanja imuniteta i energije.

Nakon toga, u drugom dijelu ciklusa tijelo počinje razgrađivati sve nezdrave stanice u organizmu; masne naslage, bolesna tkiva te strana tijela poput tumora i cista.

Za vrijeme razgradnje starog i bolesnog tkiva istovremeno počinje izgradnja novih, zdravih stanica.

Tijekom duže terapije postom nužno je redovito klistiranje (ispiranje) crijeva, kako bi se spriječilo trovanje uzrokovano eventualnim zadržavanjem razgrađenih tvari u organizmu.

Za vrijeme terapije preporučuje se što češći boravak na svježem zraku te uobičajene tjelesne aktivnosti poput šetnje, lagane gimnastike i masaže.

Gladovanjem protiv bolesti

Prema tvrdnjama mnogih alternativnih stručnjaka, ako se pravilno provodi, terapija gladovanjem može izliječiti brojne bolesti, pri čemu je najveći naglasak na izlječenju od raka.

U svojoj knjizi ''Rak, leukemija i druge prividno neizlječive bolesti'' Breuss svjedoči o više od 40000 izlječenja od raka, ali i drugih teških bolesti.

Iako nije priznata od strane službene medicine, ova terapija se godinama provodi u mnogobrojnim alternativnim klinikama u svijetu.

Pokazala je svoju djelotvornost u liječenju sljedećih bolesti:

  • maligne bolesti
  • bolesti krvožilnog sustava
  • povišen kolesterol
  • visoki ili niski krvni tlak
  • poremećaji probavnog sustava
  • bolesti jetre i žučnog trakta
  • reuma i artroza
  • degenerativne bolesti kralježnice
  • bolesti mišića i ligamenta
  • alergije
  • psorijaza i mnoge druge kožne bolesti
  • bolesti dišnog sustava (astma, kronični bronhitis)
  • psihosomatski poremećaji
  • migrene
  • dijabetes
  • proširene vene


Uz Buchingera i Breussa mnogobrojni medicinski stručnjaci svjedočili su o pozitivnim učincima gladovanja na cjelokupno fizičko i mentalno zdravlje čovjeka.

Švedski biokemičar i nutricionist, Dr Ragnar Berg, dobitnik Nobelove nagrade i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za prehranu, poznati je zagovornik gladovanja na bazi sokova.

On je izjavio:

"Za vrijeme gladovanja tijelo izgara i izlučuje ogromne količine nakupljenog otpada. Ovaj proces ubrzava se pijenjem alkalnih sokova umjesto vode. Ja sam vodio mnoge terapije gladovanja i izvršio brojne testove pacijenata i uvjeren sam da unošenje sokova od voća i povrća povećava ljekovitu učinkovitost gladovanja. Ubrzava se eliminacija mokraćne i drugih kiselina, a šećeri iz sokova istovremeno jačaju srce.... gladovanje uz pomoć sokova najbolji je oblik gladovanja."


Gabriel Cousens, istaknuti kalifornijski liječnik, i sam je prošao terapiju posta u trajanju od 42 dana, a u svojoj knjizi “Rainbow Green Live Food Cuisine” ističe dobrobiti gladovanja.

“Povremeno gladovanje već je stoljećima poznato kao moćno oružje protiv kroničnih bolesti te odličan način na koji ćemo produžiti životni vijek”

Uz poznate liječnike i nutricioniste, veliki broj pacijenata podvrgnutih ovoj terapiji iznosi vlastita pozitivna svjedočanstva.

Većina ih opisuje period gladovanja kao razdoblje ispunjeno tjelesnom lakoćom, izrazitom fizičkom i duhovnom snagom te mirnim snom.

Posebno ističu odsutnost bilo koje vrste boli tijekom procesa gladovanja.

Ostali pozitivni učinci gladovanja

  • čisti organizam od toksina
  • izoštrava čula i poboljšava pamćenje
  • povećava otpornost prema infekcijama
  • jača energiju i vitalnost
  • pomlađuje organizam i usporava starenje
  • poboljšava izgled kože, kose i noktiju
  • pomaže u eliminaciji ovisnosti poput alkoholizma i pušenja
Napomene

Gladovanje može imati blage nuspojave poput glavobolje, razdražljivosti, vrtoglavice.

Ako se odlučite za duži post, trebate ga obavezno provoditi pod kontrolom stručne osobe.

Post se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i djeci te osobama sa smanjenom tjelesnom težinom.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kura na bazi zelenog povrća čisti organizam od gljivica i daruje bogatstvo energije

1_zps9aca6b15.jpg


Trpite li nadutost u želucu? Osjećate li se napuhnuto?
Glava vam je teška i kronično ste iscrpljeni i bezvoljni?


Pomoći vam može zelena kura - režim prehrane koji ima zapanjujuće rezultate na organizam.


Bitten Jonšon, autorica zelene kure, uvjerava da ova dijeta donosi pozitivnu promjenu u zdravlju, a uz to i vitku liniju.


Dr. Jonšon je švedska liječnica specijalizirana za ovisnosti, a osobito za ovisnost o šećeru.


Korisnici ove dijete potvrđuju riječi dr. Jonšon, svjedočeći da zahvaljujući njoj blistaju, da su u boljoj kondiciji i da se lakše koncentriraju.


Zelenu kuru preporučuje i dr. Sanna Ehdin, imunolog i autorica mnogih knjiga o samoizlječenju.

Što je zelena kura



Zelena kura je inačica pećinske dijete, zvane i LCHF, sa strožim izborom namirnica, koje omogućuju čišćenje organizma od gljivica.


Zelena kura sastoji se ponajprije od zelenog povrća, masnoća i bjelančevina. Dopušteni su orasi, sjemenke i manje količine ostalog povrća.


Od masnoća, preporučuju se maslac (ali ne i margarin!), hladno prešano maslinovo ulje, kanolino ulje i kokosovo ulje.


S jelovnika odstranite voće, mliječne proizvode, alkohol i namirnice bogate ugljikohidratima – šećer, kruh, tjesteninu, krumpir, rižu i škrob.


Bit zelene kure je smanjivanje procesa fermentacije (vrenja) u organizmu, a da biste to ostvarili, morate se kloniti ugljikohidrata.


Ugljikohidrati su hrana za kvasne gljivice, slične onima koje koristimo pri izradi kruha.


Kvasne gljivice uzrokuju vrenje u probavnom traktu, a otpadni proizvodi vrenja dovode do posljedica spomenutih u uvodu – nadutosti, otečenosti, umora i teškoća u koncentraciji.


Zelena kura smiruje želudac, pomaže pri mršavljenju, ulijeva energiju i podiže raspoloženje.


Pomoći će vam i da se oslobodite viška kilograma koji je dosad odolijevao vašim dijetnim naporima.


Dobro će vam doći ako vas hvata česta potreba za slatkim ili za grickanjem između obroka. Omogućit će vam veću kontrolu nad apetitom i pomoći vam da se odviknete od šećera.

Osnovne namirnice



Osnovu zelene kure tvori povrće koje raste iznad zemlje.


To su u prvom redu kupus, kelj, cvjetača, zelena salata, blitva, špinat, zelene mahune, artičoka, šparoge, brokula, tikvice, patlidžani, masline, krastavci, paprika, luk, rajčica, komorač, gljive, češnjak, đumbir, avokado.


Proteinsku komponentu dopunite grahom, graškom, lećom, kvinojom, tofuom, tempehom i sojinim mlijekom.


Koristite alge, ponajviše spirulinu.


Smijete konzumirati i maslac, kokosovo i maslinovo ulje, majonezu i umake na bazi maslinova ulja i začinskog bilja.


Pijte puno vode, ali između obroka. Izbjegavajte vodu neposredno prije, za vrijeme i odmah poslije obroka, jer ona razrjeđuje želučane sokove i otežava probavu.

Sporedne namirnice



Iduće su namirnice dopuštene, ali u umjerenim količinama, budući da sadrže više ugljikohidrata.

  • korjenasto povrće: cikla, koraba, mrkva, no ne i krumpir
  • sjemenke: suncokretove, bućine, lanene, sezamove i chia
  • orašasti plodovi: orasi, bademi, lješnjaci, indijski oraščići
  • kokosovo brašno, kokosovo mlijeko, nezaslađeni kakao prah
  • limun kao začin
  • kava bez mlijeka, čaj, limunada zaslađena sa stevijom, umjesto sa šećerom
Izbor namirnica


Potrudite se opskrbiti namirnicama organskog ili domaćeg uzgoja. Klonite se industrijski prerađene hrane pune umjetnih dodataka i pesticida.


Sirove su namirnice prehrambeno bogatije jer sadržavaju vitamine, minerale, antioksidanse, probiotike i enzime koje kuhanje oslabljuje ili uništava.


Glavni obrok treba sadržavati proteinsku komponentu u vidu soje, graha ili algi, zatim obilje povrća i zdravih masnoća.


Masnoće pribavite iz ulja u kojemu je pripremana hrana ili ih osigurajte iz umaka ili nadjeva na bazi maslinova ulja i začinskog bilja.


Sirovo povrće jedite kao prilog ili kao salatu, a možete i u sokovima. Preporučujemo povrtni smoothie, kašasti napitak koji možete obogatiti mljevenim orašastim plodovima i kokosovim mlijekom.


Ako ogladnite između obroka, grickajte povrće ili orahe, umjesto klasičnih grickalica od ugljikohidrata.


Da biste upotpunili spektar hranjivih sastojaka, tijekom zelene kure možete uzimati sljedeće dodatke prehrani:

  • L-glutamin, jednu žličicu u čaši vode ujutro i uvečer radi zaštite stijenki crijeva.
  • Probiotike u tabletama, svakodnevno. Ovo je zamjena za bakterijske kulture iz mliječnih proizvoda.
  • Kokosovo ulje, po mogućnosti hladno prešano, 1 do 3 žlice dnevno. Ako ga ranije niste jeli, počnite s pola žličice dnevno.
  • B-kompleks, svakodnevno, s naglaskom na vitamin B12.
Strpljivo u prvim danima


Provodite zelenu kuru od jedan do tri mjeseca – koliko izdržite.


Moguće je da će vaše tijelo prvih nekoliko dana biti nemirno zbog promjene vrste hranjivih sastojaka.


Nakon kratkog navikavanja sve će ići lakše. Zelena dijeta pomoći će vašem tijelu da brzo pronađe ravnotežu.


Budete li pri provođenju dijete dosljedni i disciplinirani, ostvarit ćete sjajne rezultate.


Bit ćete siti i pošteđeni probavnih tegoba, a istovremeno ćete gubiti na težini.


Primijetit ćete poboljšanje na koži i kosi, raspoloženje će vam porasti i bolje ćete spavati.


Osim toga, za ovu je dijetu lako nabavljati hranu. Nemate što razmišljati – stavljajte u košaru zeleno povrće i bjelančevine.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Pomozite telu da izađe iz zimskog sna

Tokom zime metabolizam se uspori, što dovodi do nagomilavanja kilograma, ali i toksina. Sa prvim toplijim danima ono počinje da se budi i oslobađa štetnih materija. Da bi ovaj period detoksikacije bio što uspešniji, obratite pažnju na ishranu i više se krećite.

1_zpsce0df9db.jpg

Pijte sokove od ceđenog voća i jedite što više svežih namirnica



Pijte što više tečnosti (vodu, ceđene sokove i nezaslađene čajeve), izbegavajte kafu i alkohol, rafinisana ulja, margarin, beli šećer, belo brašno, beli pirinač, krompir, testenine. Jedite presno povrće i voće, laganu hranu (supe i dinstano povrće), a izbegavajte masna mesa i sireve. Takođe, izbegavajte stresne situacije i zahtevne vežbe. I postarajte se da ovoga bude što više u svakodnevnom ritmu.

Topla voda s limunom - Počnite dan čašom tople vode u koju ste iscedili limun, što će doprineti alkalizovanju i hidriranju organizma i pospešiti izbacivanje toksina.

Vitamini - Trebalo bi ih uzimati u svežem stanju, jer samo tako imaju veliku biološku iskoristljivost. Vitamin A štiti srce i kardiovaskularni sistem, jača imuni sistem i usporava proces starenja, a nalazi se u narandžama, šargarepi, bundevi, spanaću, lisnatom povrću, džigerici.

Vitamini B kompleksa pomažu u stimulaciji imunog sistema u vreme stresa, posle operacije ili traume. Nalaze se u pšeničnim klicama, grašku, pasulju, pivskom kvascu.

Vitamin C povećava aktivnost ćelija odbrambenog sistema u borbi protiv infektivnih agenasa, a nalazi se u šipku, peršunu, kiviju, ribizlama.

Vitamin E povećava otpornost organizma na bolesti, a posebno je koristan starijim osobama. Ima ga u biljnim uljima, posebno suncokretovom, semenkama, bademima, kikirikiju, jajima.

Biljna hrana - Umesto životinjskih proizvoda uzimajte biljne. Naime, meso i mlečni proizvodi stvaraju kiselu sredinu u telu, što olakšava bolestima da napadnu organizam. Zato jedite hranu biljnog porekla koja alkalizuje organizam. Umesto životinjskih proteina, jedite biljnu hranu bogatu proteinima, kao što su mahunarke - pasulj, sočivo, grašak i slično.

Čaj - Preporučuje se čaj od pitome nane. Mešavinu od 50 g pitome nane, 50 g matičnjaka, 50 g ruse i isto toliko krušine preliti sa 1,5 l proključale vode, poklopite, sačekajte tri sata, procedite i pijte nezaslađeno umesto vode.

Dobar je i čaj od semenki lana koji se priprema tako što se dve kašike lana preliju sa 250 ml mlake vode, malo promeša i ostavi oko sat vremena. Procediti i piti ujutru pre jela. Seme lana sadrži omega-3 masne kiseline i puno sluzi pa olakšava čišćenje creva.

Cvekla - Obiluje skoro svim mineralima i vitaminima, a pigmenti ovog tamno- crvenog korena, betanin i betain, pospešuju razmenu materija i rad jetre.

Sok: operite tri cvekle srednje veličine, neoljuštenu iseckajte, stavite u teglu od 3 litra, dodajte tri kašike pšeničnog brašna i 500 g šećera. Ostavite dva dana na tamnom mestu na sobnoj temperaturi. Dodajte 700 g suvog grožđa, četiri šoljice šećera i vodu, i poklopite. Sačekajte sedam dana, a svakog dana promešajte smesu, pa procediti (dobija se oko litar soka). Pijte po kašiku tri puta dnevno pola sata pre jela. Kad popijete sok, napravite pauzu tri meseca, nakon čega možete da ponovite ciklus.

Zelene namirnice - Napunite frižider namirnicama zelene boje, kao što su blitva, spanać, kelj, brokoli, zelene alge. Ove namirnice čiste telo od raznih hemijskih otrova iz okoline - smoga, sredstava za čišćenje, pesticida, teških metala.

Žvakanje - Dobro žvakanje je, kažu, pola varenja. Svaki zalogaj treba žvakati najmanje 20-30 puta kako hrana ne bi stizala u želudac slepljena, gnjecava i bez fermenata. U takvom obliku ona ni mehanički nije pripremljena za želudac, a želudačni sok i žuč mogu da deluju samo površinski, dok unutrašnjost unete hrane ostaje nesvarena.

Znojenjem izbacite otrove - Krećite se, vežbajte, posetite saunu, napravite toplu kupku. Koža je najveći organ, a znojenje može da bude veoma efikasna metoda u čišćenju organizma.

Uzimanje tečnosti - Dnevno bi trebalo piti oko dva litra tečnosti. Najbolja je obična voda, ali mogu da se piju i nezaslađeni čajevi ili sveže ceđeni sokovi iz voća i povrća. Preporuka je da svuda sa sobom nosite flašicu vode u koju je isceđeno nekoliko kapi limuna. Izraelski stručnjaci poručuju da se tri dana zaredom, umesto doručka, uzimaju samo sokovi od svežeg voća i povrća. Oni pomažu organizmu da ojača imuni sistem i lakše izbaci nagomilane toksine.

Omega-3 ulja - Upotrebljavajte maslinovo ili avokado ulje, ulje konoplje ili od semena lana. Ova ulja će premazati zidove creva i apsorbovati toksine, pa ćete ih lakše i brže izbaciti iz tela.

Izvor: Vestionline
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Očistite i pomladite organizam pomoću mlade pšenice!

1_zps9a1401f8.jpg


Dolaskom lijepih sunčanih dana nastupa idealno vrijeme za čišćenje organizma od toksina.
Među najboljim načinima za to je kura s jednim od najsnažnijih sredstava za detoksifikaciju – pšeničnom travom, odnosno mladom pšenicom.


Pšenična trava djeluje poput čiste sunčeve energije, a 7,5 grama ima jednaku nutritivnu vrijednost kao i 175 grama mrkve, salate ili celera.


Njene sposobnosti čišćenja organizma bile su poznate još od doba faraona.


Danas, kada se svakodnevno suočavamo sa stresom, zagađenim okolišom, štetnim zračenjima i nezdravom hranom, njezino detoksikacijsko djelovanje je aktualnije nego ikad.


Ako se osjećate umorno, teško i dekoncentrirano, čišćenje organizma pšeničnom travom vam može pomoći ponovno vratiti energiju i poboljšati zdravlje.

Znakovi da vam je potrebna detoksifikacija:

  • glavobolja
  • alergija
  • problemi s kožom
  • zadah i neugodan miris tijela
  • loša probava
  • nadutost i plinovi
  • debljanje ili prekomjerno mršavljenje
  • zatvor
  • umor, loša koncentracija, slabo pamćenje
  • depresija
  • prijevremeno starenje
Dobrobiti pšenične trave


Pšenična trava sadrži preko 100 elemenata potrebnih čovjeku, među kojima su esencijalne masne kiseline, važni enzimi i antioksidansi.


Jedan od važnijih elemenata je klorofil, na kojeg otpada oko 70% sastava pšenične trave.


Klorofil je prirodni kelat i važan je za izbacivanje otrova i teških metala iz tijela.


Tu su i vitamini A, B, B17, C, E, F i K, te minerali kalij, željezo, magnezij i kalcij.


Pšenična trava povećava broj crvenih krvnih zrnaca, čisti krv i druge organe te stimulira metabolizam.


Zbog visokog udjela klorofila obogaćuje krv kisikom.


Učinkovito čisti jetru i neutralizira toksine. Potiče rad štitnjače i smanjuje kiselost organizma.


Pomaže kod čira na želucu i drugih želučanih tegoba.


Koristi se kod ulceroznog kolitisa, zatvora, proljeva i drugih probavnih tegoba.


Izbacuje višak sluzi iz tijela, pomlađuje organizam, proljepšava kožu, kosu i nokte.


Jača imunitet i podiže nivo energije. Odlična je pomoć u procesu zdravog mršavljenja.


Smanjuje utjecaj zračenja zahvaljujući antiupalnom enzimu SOD-u (super-oksid-dismutazi).


Pomaže kod nesanice, potiče plodnost i ima antiupalna svojstva.


Najnovija istraživanja potvrđuju djelovanje pšenične trave na nekoliko vrsta raka.

Kura sa pšeničnom travom



Postoje mnogi dodaci prehrani na bazi pšenične trave, a možete i sami uzgojiti pšeničnu travu i pripremiti svježe iscijeđeni sok.


Tijekom kure pšeničnom travom potrebno je izbaciti brzu i prerađenu hranu, GMO proizvode, slatkiše, masnu i tešku hranu.


Mnogima je njen okus neugodan, ali možete ga prikriti miješanjem sa svježim sokovima.


Konzumirajte sok 30 minuta prije obroka ili umjesto obroka, ako želite smršaviti.


Ova kura opskrbljuje tijelo klorofilom, vitaminima i kisikom. Alkalizira organizam i jača bioelektrični napon važan za opće zdravlje organizma.


Počnite s količinom od 30 ml soka na dan, koju postupno možete povećati do 30 ml dvaput dnevno.


Na početku detoksikacije možete se osjećati lošije, primijetiti promjene u urinu i stolici.


To je normalni dio procesa izbacivanja štetnih tvari iz organizma. Ta faza traje samo nekoliko dana.


Povećajte unos vode i nastavite s kurom.

Kako uzgojiti vlastitu pšeničnu travu



Najjeftiniji način za nabavu soka je da uzgojite pšeničnu travu sami.


Pšenica raste jako brzo, a da biste je uzgojili potrebno vam je ekološko sjeme pšenice, treset i zemlja.

Postupak:

1. Namačite sjemenke pšenice osam do dvanaest sati.

2. Sjemenke ostavite u staklenoj tegli i tijekom iduća 24 sata isperite ih tri puta.

3. Kada se počne nazirati klijanje, posadite sjemenke na vrh zemlje. Omjer neka bude jedan dio treseta prema tri dijela zemlje.

4. Zalijte posađenu pšenicu i pokrijte teglu tijekom prva tri dana, da se ne isuši. Tijekom tih dana dobro zalijte pšenicu ujutro, a uvečer ju poprskajte vodom.

5. Četvrti dan otkrijte teglu, neka sjemenke budu na indirektnom svjetlu.

6. Idealna temperatura za rast pšenice i izbjegavanje plijesni je 21C do 26C. Ako se pojavi plijesan, uzgojite novu pšeničnu travu.

7. Pšeničnu travu možete rezati kada naraste oko dvadeset centimetara. Dva dana prije rezanja iznesite je na sunce da bi došlo do sinteze klorofila.

8. Za novu turu, koristite novo sjeme i zemlju.

9. Sok od pšenične trave možete iscijediti uz pomoć sokovnika ili ju samljeti u blenderu uz dodatak vode.

Smoothie od pšenične trave



Smiksajte u blenderu sljedeće sastojke:

  • 30 ml soka pšenične trave
  • žlicu nasjeckane mente
  • šalicu ananasa
  • šalicu soka od naranče
  • pola šalice soka limuna
  • žličicu meda
  • 2/3 šalice leda
Odmah popijte ovaj zdravi i nutritivno bogati napitak.

Izvor: Alternativa za Vas
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
26.09.2010
Poruka
992
Lekovita priroda - silikatni mineral zeolit poboljšava imunitet i metabolizam, snižava šećer, otklanja gastritis i mučninu u želucu, upalu desni, afte, kamenac na zubima...

17-zeolit.jpg


Silikatni mineral zeolit zbog svojih lekovitih svojstava konstantno pobuđuje pažnju, kako laika tako i stručne javnosti. Nalazi se u vulkanskim stenama koje su nastale taloženjem gasova i pare u okeanima. U prirodi postoji više od 200 vrsta zeolita, pri čemu mogu biti vlaknasti, lisnati i kristalni. Najčistiji i najefikasniji od svih koji se našao u humanoj upotrebi je kristalni - klinoptilolit. Neškodljiv je što je dokazano hemijskim i toksikološkim analizama, a najviše ga ima u podnožju Kopaonika, kao i na Kosovu.


Suština delovanja zeolita je u tome da on u ćeliju organizma unosi hranljive sastojke, a iz nje odnosi raspadne produkte metabolizma. Kao takav, zeolit može da se pije pomešan sa vodom, ali i da se nanosi na kožu ukoliko na njoj postoje rane ili neke druge neželjene promene. Upućeni tvrde da poboljšava imunitet i metabolizam, snižava šećer, otklanja gastritis i mučninu u želucu, upalu desni, afte, kamenac na zubima... Pospešuje izlučivanje viška tečnosti iz organizma, smiruje alergijska stanja, pomaže čišćenju jetre i drugih organa.

Unet oralno reguliše povišeni krvni pritisak, masnoće i holesterol, sprečava razvoj ateroskleroze, a sprečava i komplikacije dijabetesa.

17-a.jpg

Masaža tela zeolitom, pomešanim sa nekom od krema za telo, čisti masne potkožne naslage, pri čemu koža postaje zategnutija i glatka. Zeolit pomaže i kod opekotina izazvanih prekomernim sunčanjem, ali i kod psorijaze, seboreje i herpesa. Tvrdi se i da uklanja gljivična oboljenja, kao i radioaktivne kontaminacije.
Inače, zagovornici upotrebe zeolita tvrde da svi zdravstveni poremećaji nastaju zbog pada imunog sistema. Na stanje imunog sistema negativno utiču svakodnevne stresne situacije, sve zagađeniji vazduh, hrana i voda bogata nedozvoljenim sastojcima, povećano dejstvo radioaktivnih supstanci... Navedeni uzročnici izazivaju povećano delovanje slobodnih radikala usled kojih dolazi do povećane toksikacije organizma i nastanka raznih oboljenja.

Zeolit pomaže organizmu tako što vezuje i neutrališe slobodne radikale, reguliše Ph vrednost (kiselost) u krvi. Osim antioksidansnog dejstva, zeolit se pokazao i kao dobar dijetetski suplement, jer sadrži obilje minerala - kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum... Kao takav predstavlja značajan dodatak zdravoj ishrani.

Međutim, željeni efekat lečenja ne može da se očekuje odmah. Tri do šest meseci predstavlja optimalni period tokom kojeg treba uzimati zeolit, kako bi dejstvo moglo da se oseti.

Preporuka korisnicima zeolita je da umerenom ishranom i uzimanjem ovog minerala sa dve litre vode dnevno polako podižu imunitet. Istovremeno, ovakvim režimom reguliše se Ph vrednost u krvi, čisti organizam od toksina, pobeđuje zdravstvena nemoć i poboljšava opšti kvalitet života.

17-600.jpg

Sa druge strane, zeolit se posebno preporučuje zdravim osobama koje trpe izuzetno snažne fizičke napore, kao što su, na primer, profesionalni sportisti. Kod njih zbog teškog treninga, takmičenja i psihičke napetosti pred nastupe dolazi do snažnog oksidativnog stresa. Umesto uzimanja sintetičkih vitaminskih i ostalih preparata, poželjnije je orijentisati se na prirodne antioksidanse kao što je zeolit.

Kliničke studije i sportsko naučna istraživanja pokazuju da aktivirani zeolit kod sportista dovodi do smanjenja slobodnih radikala, brže regeneracije organizma, veće izdržljivosti, što dovodi do boljeg uspeha na takmičenjima i uopšte poboljšanja psihofizičkog stanja. Redovno uzimanje zeolita utiče i na celokupnu detoksikaciju organizma od teških metala, amonijaka i čitavog niza opasnih toksina koji ugrožavaju zdravlje i vitalnost.

I što je najvažnije, proizvodi na bazi aktiviranog zeolita su apsolutno prirodni, bez aditiva, kontraindikacija i neželjenih efekata. Osim toga, ne sadrže nikakve supstance i dodatke koji su u suprotnosti sa antidoping regulativom.

SLOBODNI RADIKALI

Ljudski organizam svakodnevno napada desetine hiljada slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji lako reaguju sa drugim jedinjenjima u svojoj okolini. Opasni su jer narušavaju ravnotežu uzimajući elektrone drugih molekula. Stabilni molekuli stvaraju slobodne radikale, pri čemu se zdrave ćelije oštećuju. U ćeliji napadnutoj slobodnim radikalima dolazi do narušavanja strukture proteina, oštećenja DNK, a na kraju čak i do njene smrti. A upravo ovi poremećaji na ćelijskom nivou dovode do nastanka najrazličitijih bolesti - pojave tumora, bolesti srca i krvnih sudova, jetre, dijabetesa, autoimunih oboljenja.

Da bi se predupredile ovako ozbiljne posledice delovanja slobodnih radikala, poželjno je kroz ishranu ili dijetetske proizvode, unositi prirodne antioksidanse koji sprečavaju dalja oštećenja.

Zeolit je jedan od preporučenih antioksidanasa, jer se pokazalo da uspešno čuva struktura organizma, ukoliko se poštuju uputstva pravilne primene.

Zeolit ČUVA PLOD
Ovaj prirodni mineral nastao je mešanjem vulkanske lave sa alkalnim podzemnim vodama. Rešetkaste je strukture, a kristali su bogati mikroelementima koji su jako važni za zdravlje. Istraživanja pokazuju da posle uzimanja, svi toksini iz organizma počnu da se izlučuju kroz mokraću, u periodu od 6 do 8 sati. Stručnjaci preporučuju da, dok pijete zeolit, unosite više tečnosti nego obično, a važno je i da ne uzimate druge lekove istovremeno, odnosno da se sa svojim lekarom posavetujete da li zeolit može da utiče na vašu redovnu terapiju. Ukoliko redovno pijete određene lekove, važno je da razmak između uzimanja zeolita i terapije bude od 4 do 6 sati. Zeolit nema štetan uicaj ni na plod u majčinom stomaku, pa ga u Aziji trudnice masovno koriste, a neka istraživanja pokazala su da zeolit čak štiti plod od štetnog uticaja toksina u majčinom telu. Zeolit se koristi i kao dodatak životinjskoj hrani, u baštovanstvu i poljoprivredi, jer kulture koje se obogaćuju zeolitom daju veće i zdravije plodove.

Izvor: Novosti
 
Poslednja izmena od urednika:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Napravite sladak, ukusan i zdrav napitak za detoksikaciju
Ako želite da organizmu, ali i vašoj jetri učinite uslugu, napravite fini, slatki detoksikacijski napitak koji čisti telo i poboljšava rad jetre

napitak.jpg

Jetra je filter organizma i sve što unesemo u telo, bilo dobro ili loše prolazi kroz ovaj organ. Ako želite da organizmu, ali i vašoj jetri učinite uslugu, napravite fini, slatki detoksikacijski napitak koji čisti telo i poboljšava rad jetre.

Sastojci : 1/2 svežeg ananasa, 1 limun ili pomorandža, 1 komad svežeg đumbira (oko 6 cm), 1/2 šoljice svežeg lišća mente, 1 šoljica vode



Priprema :

1. Limun i đumbir ogulite, a ananas očistite i narežite na kockice
2. Pripremljeno voće ubacite u blender
3. Dodajte i ostale sastojke
4. Sve dobro izmiksajte dok se ne pretvori u gusti napitak bez većih komada
5. Napitak sipajte u staklenu bocu i ostavite u frižider
6. Popijte čašu dnevno između obroka

Izvor: stil.kurir-info.rs
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.548
Pogledajte jednostavan način da creva očistite od toksina i parazita.


kako_da_efikasno_ocistite_organizam_od_toksina_cl.jpg

Poznato je da je za oslobađanja od mnogih bolesti dovoljno očistiti creva od sluzi, fekalnih naslaga i drugih parazita. Za 70 godina života kroz naša creva prođe 100 tona hrane i 40 hiljada litara tečnosti, što dovodi do zaključka da se u stomaku nataloži 15 kilograma fekalnih naslaga, toksičnog otpada. Oni truju našu krv i nanose našem organizmu nepopravljivu štetu.

Činjenici da su creva zaprljana svedoče česti zatvori (opstipacija), poremećen metabolizam, dijabetes, prekomjerna ili nedovoljna težina, bolesti bubrega i jetre, bolesti sluha i vida, loše stanje kože, kose i noktiju, kao i druge bolesti, počevši od artritisa do raka.

Uz pomoć klistira može se očistiti samo manji deo debelog crijeva – 40-50 centimetera, a tretman ispiranja creva uz pomoć specijalne aparature je skup, dugotrajan i nije bezazlen za crevnu mikrofloru.

Konzumiranje 1-3 kašike brašna od lanenog semena u stanju je da u roku od 3 nedelje potpuno očistiti debela i tanka creva od dugogodišnje sluzi, fekalnih naslaga, parazita, uz potpuno očuvanje crevne mikroflore. Ova metoda omogućava brzu normalizaciju težine i sagorevanje masnih naslaga. Ima pozitivni uticaj na regulaciju lipidnog metabolizma. Brašno od lanenog semena je u stanju da apsorbuje i eliminiše toksine u organizmu, smanjuje nivo holesterola u krvi.

Indikacije za upotrebu:

zapaljenske procese sluzokože gornjeg respiratornog trakta, astrointestinalnog trakta

gastritis, kolitis, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu

bolesti urinarnog trakta, cistitis, pijelonefritis

prekomerna težina tela, narušenost lipidnog metabolizma

Ćišćenje creva sa brašnom od lanenog semena.

Recept:

3 nedelje umesto doručka konzumirajte ovu smesu:

1 nedjelja. 1 kašika lanenog brašna pomešanog sa 100 ml kefira

2 nedjelja. 2 kašike lanenog brašna pomešanog sa 100 ml kefira

3 nedjelja. 3 kašike lanenog brašna pomešanog sa 150 ml kefira

Ako je kupovina lanenog brašna problematična, kupite laneno seme i sitno ga sameljite. Nemojte praviti zalihe na više dana, seme može da užegne. Najbolje – svako jutro nova porcija.

Ovakvu smesu konzumirajte umesto doručka. Obavezno pijte vodu, najmanje 2 litra dnevno. Odlični rezultati postižu se uz konzumiranje medene vode.

Ćišćenje creva na ovoj način sprovodi se jednom godišnje.

Izvor:
magazin.ba

Hvala Bind
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Recept ruske medicine koji sprečava rak!

Čišćenje creva pomoću ovog recepta neka traje mesec dana. Nakon toga, creva su preporođena

yLWk4py.jpg


Viktorija Semjonova, stručnjak za prirodno lečenje, daje recept za, kako ona kaže, radikalno čišćenje creva.


Za ovaj recept biće vam potrebni sledeći sastojci: pola kilograma sveže šargarepe, pola kilograma sveže cvekle, šaka suvih marelica, šaka suvog grožđa, kašika meda. Pokušajte da pronađete ove sastojke iz organskog uzgoja.


Priprema: Uzmite pola kilograma sveže šargarepe i isto toliko sirove cvekle. Povrće sitno naseckajte i stavite u neoštećeni emajlirani lonac. Prelijte kipućom vodom tako da voda bude dva prsta iznad povrća. Zatim dodajte po jednu šaku seckanih suvih marelica i suvog grožđa. Stavite lonac na vatru da voda proključa. Odmah zatim skinite lonac s vatre.


Kad se malo ohladi, dodajte u to jednu kašiku meda i ostavite da odstoji poklopljeno 12 sati na hladnom i suvom mestu. Nakon toga tečnost dobro istisnite i procedite. Tečnost ćete da pijete, a ostalo možete da iskoristite za kulinarske svrhe. Ovo je količina za otprilike 2 dana kure.


Konzumiranje: Pijte po pola čaše (1-1,5 dl) tri puta dnevno pre obroka. Čišćenje creva pomoću ovog recepta neka traje mesec dana. Nakon toga, creva su preporođena. Preostalu tečnost čuvajte u frižideru.


Kako ovo deluje


Sinergija ovih sastojaka je upravo ciljano usmerena na veliko čišćenje creva.


Cvekla je neverovatno prirodno sredstvo za čišćenje krvi i creva i pruža velike dobrobiti jetri. Zdravlje, odnosno čišćenje jetre i debelog creva su najvažnije stvari koje mogu sve da promene – s ovim možete da utičete na celokupno zdravlje i dobrobit organizma. "Kraljica zemlje" sadrži gotovo sve mineralne sastojke: kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fluor, sumpor, jod, brom, litijum, rubidijum i stroncijum, a prisutni su i vitamini B1, B2, B6 i C. Osim što čisti creva, pomaže u borbi s rakom i u lečenju bubrežnih i kamena u žuči.


Šargarepe su osnovna namirnica za detoksikaciju tela jer su bogate antiokidansom beta-karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A. Antioksidantsko delovanje beta-karotena pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje, a vašoj koži vraćaju prirodni sjaj.


Vitamin A kojeg takođe ima u šargarepi je nužan za pravilan rad imunog sistema. Ova hranjiva materija štiti kožu i ćelije koje oblažu disajne puteve, sistem za varenje i urinarni trakt, pa ih tako održavaju zdravima na način da funkcionišu kao barijere i oblikuju "prvu liniju obrane" protiv infekcija.


Jedenje suvih grožđica i marelica poboljšava rad creva, podmlađuje jetru i slezinu, vraća jetru u njen prirodni kapacitet i funkcije, a odlične su i ako patite od preterane sluzi i vlažnosti u stomaku.


Med pomaže kod bržeg zacelivanja rana, bolesti creva i želuca, povišene telesne temperature, a može da se koristi i kao sredstvo za čišćenje. U narodnoj medicini, med je i danas osnova prirodnog lečenja. Med ojačava naš imunitet i ima antibakterijsko svojstvo, iznutra, kao i spolja, pa tako pomaže telu da se izleči i očisti.

Izvor: Stil.kurir.rs
 
Natrag
Top