Detoksikacija - Čišćenje organizma

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
10 najboljih namirnica za brzu detoksikaciju i mršavljenje

10 najboljih namirnica za brzu detoksikaciju i mršavljenje

Telo vam je tromo, a organizam vapi za detoksikacijom. Pravo je vreme da očistite svoj organizam od štetnih toksina.

1.jpg

Sledeće namirnice pomoći će vam da napunite baterije, poboljšate raspoloženje, pa čak i da izgubite pokoji kilogram.

LIMUN
Postoji opravdan razloga zašto ovaj citrus predstavlja osnovu većine dijeta. Limun je, naime, prava vitaminska bomba. C vitamin pomaže telu u borbi protiv slobodnih radikala, a dermatolozi već dugo naglašavaju njegove pozitivne efekte na kožu. Dalje, limun ima i alkalno dejstvo, što znači da pomaže u vraćnju tela u pH ravnotežu. Zato svako jutro rezervišite 5 minuta svog vremena za njegovo ceđenje.

ĐUMBIR
Previše alkohola i "teške" hrane narušilo je vaš probavni sistem? U svoj plan ishrane uvrstite đumbir - gomoljastu biljku iz porodice ljiljana. On pomaže pri smanjenju osećaja mučnine, pobeđuje osećaj nadutosti te se nalazi na top listi najboljih antioksidansa. Može se konzumirati kao čaj ili narendan u sveže ceđeni sok.

BELI LUK
Odavno poznat po svom pozitivnom efektu na srce, beli luk je uvršćen u jedan od najpopularnijih prirodnih antibiotika. On sadrži alicin – hemijsko jedinjenje koji podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca te pomaže u borbi protiv toksina. Najbolje ga je jesti sirovog, kao sastojak salata ili ukusnih soseva.

ARTIČOKE
Probudite jetru, glavni alat u borbi protiv toksina, s nekoliko listova artičoke. Ova biljka bogata je vlaknima i važi kao snažni antioksidans, a može se konzumirati kao dodatak salatama, dok se sušeni listovi koriste za izradu čaja.

CVEKLA
Za one čiji organizam žudi za brzim oporavkom cvekla je najbolji izbor. Njene zdravstvene beneficije zasnivaju se na velikoj količini magnezijuma, gvožđa i vitamina C. Ovo povrće izvor je folne kiseline, štiti organizam od prevremenog starenje te povećava sposobnost prenosa kiseonika u krvi i do 400 posto.

ZELENI ČAJ
Sledeći na spisku je zeleni čaj – popularni blagotvorni napitak koji stoji u prvim redovima borbe protiv štetnih materija. Iako se tehnički ne radi o hrani, tečnost je neophodna za zdravlje tela, zato pijte zeleni čaj. Nahranite svoje telo antioksidansima i pružite jetri preko potreban oporavak.

KUPUS
Ovo povrće sadrži čak 92 posto vode, a njegova svojstva su prepoznale brojne holivudske zvezde. U njemu su mnogi pronašli spas pri brzom mršavljenju, održavanju biološke ravnoteže te poboljšanju funkcije jetre.

SVEŽE VOĆE
Važnu stavku detoksikacijske dijete čini sveže voće – niskokalorične energetske namirnice bogate mineralima, vitaminima, antioksidansima i vlaknima. Voće je uslov za sveži izgled kože, a preporučuje se njegovo konzumiranje ujutru na prazan želudac.

INTEGRALNI PIRINAČ
Industrijski proizvedena hrana leglo je toksina. Kako biste očistili svoje telo od istih predlažemo povećanje udela celovitih žitarica na tanjiru, posebno braon pirinča. Ova žitarica bogata je vitaminom B, fosforom i magnezijumom, a vlakna je čine idealnom za čišćenje creva.

POTOČARKA
Prozvana još vodenom kraljicom, potočarka krije u sebi više vitamina i od same narandže, više gvožđa od spanaća, a njeni sočni listovi imaju diuretičko delovanje, koje je od ključne važnosti prilikom detoksikacije organizma. Raste uz potoke, reke i izvore, a može se jesti sirova – kao salata, ali i kuvati kao čorba ili sos.

(S media)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Čišćenje kože

Čišćenje kože

Suho četkanje kože

1.jpg

Postoji puno načina detoksikacije organizma – čišćenje jetre, bubrega, pluća, crijeva...
Međutim, ponekad zaboravljamo da je koža naš najveći organ.
Što je sa njom? Postoji li način detoksikacije kože?
Suho četkanje (engl.- dry brushing) je tehnika koja omogućuje čišćenje kože, uz istovremenu detoksikaciju unutarnjih organa.
Metodu suhog četkanja uveo je finski doktor Paavo Airola prije 30 godina.
Ova metoda je popularna i danas i primjenjuje se u mnogim spa salonima i centrima zdravlja.
Međutim, ova metoda nije nešto novo.
Suho četkanje se primjenjuje u Rusiji, Turskoj i Skandinaviji već stotinama godina.
Suho četkanje je poznato po svome kozmetičkom efektu obnavljanja kože: uklanja staru, suhu kožu, na mjesto kojoj dolazi nova, glatka i nježna.
No, obnavljanje kože nije jedina dobrobit suhog četkanja.

Poznato je da suho četkanje…
- rješava celulit
- čisti limfni sustav
- uklanja naslage mrtve kože
- jača imunitet
- stimulira rad hormona i žlijezda
- zateže kožu, sprečava njezino prijevremeno starenje
- stimulira cirkulaciju krvi
- poboljšava rad nervnog sistema
- poboljšava probavu
- lijepo oblikuje mišiće
- i uz sve to je jednostavno, jeftino i ne zahtjeva puno vremena!

Što je sve potrebno za suho četkanje kože

Jedino što će Vam trebati je četka sa dugačkom ručkom, napravljena od prirodnih materijala. Bolje je ako četka ima odvojivi vrh sa remenom za ruku. Evo na što mislim:


2.jpg

(Takvu četku možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane i prirodne kozmetike.)
Ako ne možete pronaći odgovarajuću četku, nije strašno. Poslužit će Vam i spužva od prirodnih materijala (lufa spužva) ili hrapavi ručnik.
Prema mom iskustvu većina sintetičkih četki su previše oštre i mogu oštetiti kožu. Ako nađete mekaniju četku, i ona može poslužiti.
Glavno je da radite to što odgovara Vašoj koži. Kada se koža navikne na mekšu četku, možete preći na nešto „jače“.

Kako se radi suho četkanje?

  1. Četkanje se uvijek radi na suho. Nakon četkanja ćete se istuširati ili okupati, da bi oprali sa sebe stanice stare kože i toksine koji se oslobađaju u procesu četkanja.
  2. Dugačkim, ravnim pokretima četkajte noge od stopala prema gore, zatim ruke od šaka prema ramenima, leđa odozgor prema dolje i trbuh odozdol prema gore.
    Takvo četkanje će usmjeriti limfu prema srcu.
    (Napomena: Četkanje u suprotnom smjeru se ne preporučuje, jer usmjerava limfu od srca, što može uzrokovati dodatno opterećenje vena i limfnih sudova.)

    Ipak, bolje je jedan put vidjeti nego 100 puta čuti. Vjerujem da ćete dobro shvatiti proces suhog četkanja kada pogledate ovaj video:


  1. Radite četkanje kože jednom dnevno – najbolje odmah ujutro, prije tuširanja. Za detaljno suho četkanje trebat će Vam samo 15 minuta. Ali čak i 5 minuta četkanja donijet će dobrobit Vašem zdravlju. Ako se osjećate bolesno, povećajte četkanje kože na 2 puta dnevno.
  2. Na mjestima sa tvrdom i grubom kožom poput tabana, vršite lagani pritisak.
  3. Ako se želite riješiti celulita, posvetite problematičnim mjestima više vremena. Četkajte područja zahvaćena celulitom od 5 do 10 minuta dnevno. Da bi dobili dobar rezultat, trebate to raditi bar 5 mjeseci za redom.
  4. Izbjegavajte četkati mjesta sa osjetljivom ili povrijeđenom kožom (rane, posjekotine, mjesta zahvaćena infekcijom ili osipom).
  5. Završite suho četkanje tuširanjem. Na kraju tuširanja napravite tri vruća i tri hladna ciklusa:

    - na nekoliko sekundi pustite vruću vodu (toliko vruću da to možete izdržati nekoliko sekundi – ne preporučuje se srčanim bolesnicima!).
    - zatim provedite nekoliko sekundi pod hladnom vodom (toliko hladnom, da to možete izdržati nekoliko sekundi).
    - ponovite to 3 puta
    - završite tuširanje hladnom vodom

    Vruće-ledeno tuširanje dodatno jača kožu, pospješuje izlučivanje toksina, stimulira cirkulaciju krvi i hrani vanjski sloj kože.
Nakon tuširanja

Dobro se obrišite i umasirajte u kožu prirodna ulja poput maslinovog, bademovog, sezamovog, kokosovog ulja, maslaca shea, kakaa, avokada itd. Ako imate artritis, u mješavinu ulja dodajte malo maslaca kikirikija i ricinusovog ulja.

Perite Vašu četku jedan put tjednom sa vodom i sapunom. Nakon pranja, ostavite četku na suhom i otvorenom mjestu da ne bi popljesnivila.

----------


Dobrobiti suhog četkanja ćete osjetiti nakon od prilike 30 dana. Budite uporni i nastavite sa četkanjem! Da bi napravili duboko čišćenje limfe, nastavite sa četkanjem bar 3 mjeseca.


Izvor: Alternativa
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Zeolit - najjači detoksikator i zaštitnik imuniteta

Zeolit - najjači detoksikator i zaštitnik imuniteta

1.jpg

Zeolit je prirodni mineral nastao miješanjem vulkanske lave s alkalnim podzemnim vodama.

Rešetkaste je strukture, a njegovi kristali sadrže mikroelemente poput natrija, kalcija, kalija i magnezija koji su od iznimne važnosti za zdravlje.

Zeolit se kao pomoćno sredstvo u liječenju koristi još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Brojnim istraživanjima provedenim diljem svijeta potvrđeno je da je zeolit najjači detoksikator, antioksidant i zaštitnik imuniteta.


Najsnažniji detoksikator organizma



Nažalost, ni uz najbolju volju ne možemo se kloniti svega što šteti našem zdravlju pa je potreba za detoksikacijom u današnje vrijeme veća nego ikada.

Zahvaljujući izvanrednoj sposobnosti adsorpcije otrova, zeolit je na glasu kao najbolji poznati detoksikator.

Za vrijeme Černobilske katastrofe uspješno se koristio u cilju sprječavanja kontaminacije vode radioaktivnim supstancama.

Prirodni je ionski izmjenjivač pa učinkovito čisti organizam tako što iz tijela uzima pozitivno nabijene čestice toksina i vezuje ih unutar rešetkaste strukture.

2.jpg

Zeolit sa stopostotnom učinkovitošću čisti organizam od pogubnog utjecaja organskih i kemijskih toksina, prije svega od teških metala poput olova, arsena, žive, nikla, kroma i drugih.

Sposoban je očistiti tijelo od...


  • radioaktivnih tvari
  • kancerogenih supstanci
  • aflatoksina
  • herbicida
  • pesticida
  • gljivica
  • pljesni
  • alkohola i nikotina
Njegova vrijedna svojstva uklanjanja toksina osobito se povoljno odražavaju na poboljšanje rada živčanog sustava, čak i u oboljelih od Alzheimerove bolesti, autizma i demencije.

Na temelju brojnih kliničkih istraživanja provedenih diljem svijeta, utvrđeno je da zeolit uvelike olakšava neugodne nuspojave kemoterapije i zračenja - povraćanje, mučninu, gubitak apetita i težine, te omogućava brži oporavak.

Kao moćan detoksikator, uklonit će nusprodukte kemoterapije i odumrle stanice te u kratkom roku sanirati posljedice poput gljivičnih oboljenja kože, sluzokože i unutrašnjih organa.

Zeolit sprječava daljnje umnažanje malignih stanica što u onkoloških bolesnika dovodi do sporijeg razvoja raka, poboljšanja kvalitete života, produljenja životnog vijeka, a ovisno o slučaju i stadiju bolesti i do potpune remisije.


Uspostavlja zdravlje kompletnog organizma


Tijekom procesa detoksikacije zeolit iz organizma uklanja višak kiseline i tako sprječava razvoj niza bolesti koje nastaju u kiselom okruženju poput kandidijaze, reumatoidnog artritisa, gihta te bolesti želuca i crijeva.

Nadalje, sposoban je zaustaviti razvoj mnogih virusnih infekcija.

Njegova protuvirusna aktivnost temelji se na svojstvu da u svoju rešetkastu strukturu zarobi supstance koje sudjeluju u stvaranju virusa i tako sprječava njihovo umnožavanje.

Učinkovit je u prevenciji i liječenju astme i alergije. Zahvaljujući hipoalergenim svojstvima neutralizira alergene što u konačnici dovodi do znatnog smanjenja tegoba uzrokovanih njihovom prisutnošću u hrani, piću ili okolini.

Pomaže kod problema povezanih s menopauzom, kod migrene i depresije.

Otklanja nesanicu, povećava energiju i koncentraciju, ublažava nervozu i posljedice stresa te pruža osjećaj mentalne opuštenosti.

Budući da posjeduje esencijalne elemente nužne za pravilan rad zdravih stanica, sprječava prerano starenje i općenito pomlađuje organizam.

Terapija zeolitom može pomoći kod:


  • dijabetesa
  • virusnih infekcija
  • visokog tlaka
  • karcinoma
  • visokog kolesterola
  • bolesti jetre, želuca i crijeva
  • menopauze
  • bolesti živčanog sustava
  • kožnih bolesti (psorijaza, dermatitis, seboreja, herpes)
  • autoimunih bolesti
  • ginekoloških tegoba
  • bubrežnih i žučnih kamenaca
  • zacjeljivanja rana i opekotina
  • mršavljenja
Uporaba zeolita kao pomoćnog sredstva pri liječenju potpuno je ispitana, sigurna i nema nuspojava.

Nakon njegova uzimanja, svi toksini se bez odlaganja izlučuju kroz mokraću u razdoblju od 6-8 sati.

Za vrijeme korištenja zeolita nužno je piti puno tekućine, a zbog njegove velike sposobnosti eliminacije toksina ne smije se uzimati zajedno s ostalim lijekovima. (preporučeni razmak između uzimanja zeolita i drugih lijekova je 4-6 sati).

Zanimljivo je napomenuti da se u Aziji tradicionalno koristi za vrijeme trudnoće i dojenja.

U vezi s tim, suvremena istraživanja potvrdila su da zeolit štiti plod od štetnog utjecaja toksina u majčinu tijelu.

Iz tog razloga, uz odobrenje vašeg liječnika, možete ga koristiti za vrijeme trudnoće, tako i nakon porođaja.

Zeolit je koristan i kao mineralni dodatak životinjskoj hrani (primjerice, rješava problem aflatoksina u kravljem mlijeku), te u vrtlarstvu i poljoprivredi.

Doda li se u zemlju, plodovi su znatno veći i zdraviji od običnih plodova.

Izvor: Alternativa
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Vreme je za jesenji detoks

Vreme je za jesenji detoks

Iako sunčeva energija pozitivno utiče na naše raspoloženje i kožu bogati D vitaminom moguće je da se tokom letnjih meseci organizam iscrpi što vodi do pada imuniteta. Kako bi vratili snagu i pripremili organizam za novu sezonu obradujte svoje telo napitkom od samo četiri sastojka koji jača imunitet i kožu čini blistavom.

1.jpg

Sastojci:
2 litre vode
1 svež krastavac
1 limun ili 2 limete
10 - 12 listića mente

Priprema:
Krastavac i limun dobro operite pa isecite na kriške. Promešajte dobro, pa dodajte listiće mente i sve odložite u staklenu posudu ili ve'u staklenu teglu.Sastojke prelijte vodom, dobro zatvorite posudu&teglu i ostavite u frižideru da se potpuno ohladi. Pijte po čašu ovog detoks napitka svaki dan dok ga ne potrošite.

Izvor: Zadovoljna.dnevnik.hr

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Obrok u čaši koji briše naše poroke

Obrok u čaši koji briše naše poroke

Da li želite da očistite telo od toksina i da pomognete bubrezima da bez opterećenja obavljaju svoj posao? Probajte fini, zdravi i dijetalni obrok u čaši...

1.jpg

Zdravlje bubrega je od vitalne važnosti za celokupno stanje organizma, kao i za dugovečnost. Svakodnevni unos hrane i pića može ih znatno opteretiti.

Šta rade bubrezi?

Verovali ili ne bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koji štete našem telu. Oni su ''sofisticirani uređaji'' za obradu koji svakoga dana iz krvi izlučuju oko dva litra otpadnih i nekorisnih materija i viška vode, koja nakon toga postaje mokraća.

Šta šteti bubrezima?

Kada bubrezi postaju preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i bešike, a upravo te toksine unosimo u telo u obliku hrane i pića. Ljudi s najviše rizika za razvoj bubrežnih bolesti su oni s dijabetesom, visokim krvnim pritiskom ili porodičnom istorijom bolesti bubrega.

Šta su najveći neprijatelji bubrega?


  • Životinjski proteini
  • So
  • Genetski modifikovana hrana
  • Veštački zaslađivači
  • Gazirana pića
  • Mlečni proizvodi
  • Kofein- Cigarete
OBROK U ČAŠI ZA ČIŠĆENJE BUBREGA:

Sastojci:

- 1/2 očišćenog limuna ili limete

- 1 oguljeni kivi

- 1/4 šoljice oraha

- 1 banana

- 1/2 veze svežeg peršuna

- 1 čaša vode

Priprema:

1. Sastojke ubacite u blender, dodajte vodu.

2. Sve dobro izblendirajte i poslužite hladno u čaši

Savet:

Ukoliko želite da obogatite obrok, u napitak još dodajte polovinu očišćenog avokada i šaku mladog spanaća ili kelja.

Izvor: Zadovoljna.hr

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Očistite i osvežite organizam sa ovim pićem: Potpuno prirodni elik

Očistite i osvežite organizam sa ovim pićem: Potpuno prirodni eliksir za jetru!

Zbog nečistoća koje svakodnevno unosimo prerađene hrane, šećerima, masnoćama, alkoholom, sodiranim pićima i drugim nezdravim sastojcima naša jetra nalazi se pod velikim optercenjem . Prenosimo vam recept prirodnog eliksira koji će uspešno očistiti vaš organizam i posebno jetru te je snadbeti dragocenim hranljivim sastojcima.

1.jpg

Sastojci :

- 6 limuna
- 3 grejpfruta
- Koren đumbira veličine 9-10 cm ( ili 5 supenih kašika đumbira u prahu )
- 4 čena belog luka
- Nekoliko listova sveže mente ( može i jak čaj 2 dcl sa 3 vrečice )
- Pola litre čiste prokuvane vode
- 3 supene kašike ulja od lana
- 1 čajna kašika kima u prahu

Priprema :

Iscedite sok ​​od limuna i grejpfruta u jednu posudu. U blender ubacite đumbir, beli luk i čaj od mente te ih dobro izblendajte. Procedite ovu smesu te taj sok ( od đumbira i belog luka ) sastavite sa sokom od limuna i grejfurta. Dodajte vodu, kim i ulje od lana. Sve zajedno dobro izmešajte dok ne postane kompaktno. Popijte tokom dana sok dok je svež. Sok piti na prazan stomak.

Sok se preporučuje kada god je moguće svim ljudima a posebno osobama koje koriste puno alkoholnih pića, sodiranih napitaka, masnoća i slatkiša. Osobe koje već imaju oboljenja ili naznake oboljenja jetre sok ​​trebaju kozumirati 2-3 puta sedmično sve dok nalazi ne pokažu poboljšanje stanja jetre.

Izvor: Namirnice.ba
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Čišćenje organizma

Zbirka domaćih recepata za uravnoteženje funkcije organa i sistema organa organizma sa rečnikom navedenog bilja i manje poznatih izraza. Periodično se dopunjava novim receptima.

Opšti postupci:


a)
1 kg crne rotkve oprati a koru ne skidati. Napraviti sok od celokupne količine i čuvati u staklenoj posudi u hladnjaku. Piti po 50 grama (ne više) obavezno razblaženo sa vodom. Ishrana u vreme terapije je vegetarijanska.


b)
Naliti u staklenku 1,5 litara surutke, staviti u nju 8 sirovih jaja i 800 gr meda. Dobro promešati i staviti na tamno mesto. Posle 9 dana sadržinu izmešati i procediti. Piti tri puta dnevno po 50 gr pre jela.


v) Pomešati jednake količine žalfije, kamilice, hajdučke trave, brđanke i različka. Supenu kašiku mešavine preliti sa 250 ml vrele vode i ekstrahovati tri minuta. Ekstrakt procediti i naliti u model za pravljenje kockica leda te zamrznuti. Kockicom masirati umorne noge odozdo na gore. Tretman se primenjuje i na koži lica.


g
)
Izrendati krupno cveklu, mrkvu i kupus. Začiniti medom, sokom narandže, limuna, grejpfruta ili narendati kiselu jabuku ili dodati supenu kašiku domaćeg jabukovog sirćeta.


Čišćenje i lečenje bubrega, mokraćne bešike i prostate:

Preliti sa 200 ml vode jednu kafenu kašičicu lanenog semena te kuvati na pari (vodeno kupatilo) 20 minuta. Skinuti sa ploče štednjaka i procediti nakon pola časa. Piti po 100 ml svaka dva sata u toku dva dana. Pre uzimanja razblažiti vodom i dodati malo limunovog soka.


oboljenje bubrega-generalno

25 gr kičice preliti sa 100 ml alkohola (40vol.%) i ostaviti da stoji 9 dana te procediti. Uzimati po jednu supenu kašiku tri puta dnevno pre jela.


upala bubrežne čašice

1/4 ili pola kafene kašičice korena iđirota uzimati tri puta dnevno na pola sata pre jela.


bolovi u bubrezima i mokraćnoj bešici

10 listova sveže bokvice (ili 1 supena kašika suve) prokuvati u 200 ml slatkog vina 5 minuta te piti u gutljajima tokom dana.


hronični nefritis

Pomešati 30 gr plodova kleke i 30 gr celog semena dunje. Jednu supenu kašiku preliti sa 200 ml vrele vode. Kuvati istiha 20 minuta, ostaviti da stoji dva sata, procediti i popiti u nekoliko navrata tokom dana.


pesak u mokraćnoj bešici

Jednu kafenu kašičicu smole od jele dobro promešati sa žumancetom jajeta i uzimati ujutro pre jela.


upala mokraćne bešike i mokraćnih kanala

a)
Tri puta dnevno uzimati po 15 bobica kleke.

b) Supenu kašiku korena pelena preliti sa 200 ml vode i istiha kuvati 15 minuta te ostaviti da odstoji pola sata. Zatim dodati 100 gr raženog brašna i napraviti retko testo koje treba privijati kao oblog u predelu mokraćne bešike jedan do dva puta u toku dana (oblog treba da stoji desetak minuta - oblog se može koristiti više puta).

v
)
Pomešati 100 gr kantariona i brezovog lista sa 75 gr hajdučke trave. Tri supene kašike mešavine uveče staviti u termos bocu i preliti sa 600 ml (0,6 l vrele vode). Ujutro procediti i piti u 4 navrata pola sata pre jela.


kamenje u bubrezima i mokraćnoj bešici

Deset grama praška đumbira preliti sa pola litra suvog belog vina, ostaviti da odstoji na tamnom i prohladnom mestu 3 nedelje povremeno mućkajući sadržaj. Procediti i uzimati po jednu supenu kašiku 3-4 puta dnevno pola sata pre jela. Đumbir jača želudac, pomaže varenje, koristan je kod nadimanja stomaka i kod kamenaca u bubrezima i mokraćnoj bešici.


Čišćenje slezine:

Tokom dve nedelje treba piti dva do tri puta dnevno po 100 ml toplog soka od svežeg kupusa. Napraviti stanku od jedne nedelje. Ovako učiniti tri puta.


Pankreatitis, diabetes:

a)
Zrno ovsa oprati i potopiti u mlaku vodu. Za dan ili dva zrna će proklijati 1 do 3 mm. Tada ih treba isprati mlakom vodom i samleti u mašini za mlevenje mesa. Masu od npr. 100 gr preliti sa 500 ml vrele vode, ostaviti da odstoji pola sata i proceđenu tečnost piti u gutljajima tokom dana.

b)
Jednu supenu kašiku vodopije popariti sa 500 ml vrele vode. Ostaviti da odstoji jedan sat i procediti. Piti u toku dana u gutljajima.

v) diabetes

Uzeti deset strukova praziluka, odseći beli deo, isitniti, preliti sa dva litra crnog vina i ostaviti da odstoji deset dana na tamnom, prohladnom mestu. Sadržaj povremeno promućkati. Piti po 30 grama posle jela. Lek čuvati u hladnjaku.


Trombocitopenia (smanjenje broja trombocita u krvi):

Uzeti dve supene kašike ivanjskog cveća i staviti u termos bocu. Preliti sa pola litra vrele vode. Neka prenoći. Ujutru čaj procediti i piti po 100 ml tri puta dnevno na 15 minuta pre jela. Lečenje traje od jedne do dve nedelje. Ovaj recept se uspešno može primeniti i kod lečenja dece uz nužno smanjenje količine čaja pre obroka na polovinu (dete ne može da popije celokupnu dozu čaja i da, posle, normalno pojede obrok hrane!).


Medveđi luk, sremuš – terapija:

Sremuš sadrži mnogo sumpora i zato deluje na kožu, kosti i bronhije naročito kada izlučuju mnogo sluzi. Uspešno deluje protiv nadimanja u stomaku, pomaže kod bolova izazvanih upalom mokraćne bešike, povoljno utiče na sluzokožu želuca i creva, a takođe sprečava zakrečenje krvnih sudova. Sirovi sremuš se koristi za salate, a može da se od njega napravi i varivo slično spanaću ili koprivi. S obzirom na to da ga ima samo u proleće, za dužu upotrebu može da se pripremi tinktura: isitniti sveži sremuš, preliti ga alkoholom i ostaviti da stoji mesec dana na tamnom mestu. Koristiti po potrebi nekoliko kapi pomešanih sa vodom.


Ren, hren – terapija:

Ren je jedan od najzdravijih začina. Sadrži mnogo vitamina C i ima jako antibiotsko delovanje nalik penicilinu. Deluje na obnavljanje oštećenih saprofitskih bakterija organizma (disbakterioza) i pomaže kod poremećenog rada pankreasa. Za obolele od šećerne bolesti ren je dobar začin koji ima lekovito dejstvo.

Tinktura
od rena deluje na rane koje slabo zaceljuju, naročito kad iz njih izrasta divlje meso i u slučajevima kada druga sredstva i lekovi ne pomažu. Tinkturu od rena praviti na sledeći način: naribati ren, preliti ga alkoholom, dobro pomešati i ostaviti da odstoji poklopljeno 14 dana. Dobro procediti. Dobijenu tinkturu upotrebljavati protiv gnojnih rana.

Kašu
od naribanog rena možete koristiti protiv jake glavobolje tako što ćete je stavljati na potiljak.

Sirup
od rena veoma je efikasan kod bolesti pluća, bronhija i svih drugih oboljenja disajnih organa. Naribati ren i dodati med. Masu dobro izgnječiti i iscediti gust sok. U isceđenu masu dodati malo vode, prokuvati i opet iscediti. Iscedak dodati u voćni sok, promešati i koristiti.

Ren i oboljenja srca i krvnih sudova
Izmešati drvenom kašikom pet supenih kašika soka od šargarepe, pet supenih kašika rena, sok od tri limuna i dve čaše meda. Uzimati po jednu kafenu kašičicu 3 puta dnevno jedan sat pre jela u toku dva meseca. Mešavinu čuvati poklopljenu, na tamnom i hladnom mestu.

Beli luk, češnjak, saransak - terapija:

Stari kineski recept za oslobađanje organizma od masnih i krečnih naslaga, za poboljšanje metabolizma (razmene materija) i elastičnosti krvnih sudova, za sprečavanje infarkta i skleroze, stenokardije i stvaranja tumora, te poboljšavanje vida. Kada se primenjuje tačno po uputstvu, podmlađuje organizam.
Slobodno se može reći da ovaj recept postaje sve omiljeniji na Balkanu, te često čujem poslednjih 18 godina o njegovom izuzetno blagotvornom uticaju. Pored ekstrakta u etanolu (etil-alkoholu) beli luk se često koristi i u mešavini sa kiselim mlekom ili jogurtom (dnevna doza je 100 ml kiselomlečnog napitka pomešanog sa jednim usitnjenim češnjem), te ekstrahovan u limunovom sokom.
Recept:
Očistiti 360 g belog luka, iseći sitno i istući drvenim tučkom. Staviti ga u 300 g 96%-nog alkohola, dobro zatvoriti posudu i čuvati 10 dana na prohladnom i tamnom mestu, zatim procediti kroz puniju tkaninu i ostatak dobro iscediti. Posle 2-3 dana početi sa lečenjem, uzimajući pre jela kapi ove tinkture u pola decilitra tečnosti sobne temperature, prema sledećoj šemi:

Tabela
1
Dnevne doze kapi alkoholnog ekstrakta belog luka

[TABLE="class: MsoTableGrid"]
[TR]
[TD] Dani[/TD]
[TD] Doručak[/TD]
[TD] Ručak[/TD]
[TD] Večera[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD] 1[/TD]
[TD]
1

[/TD]
[TD]
2

[/TD]
[TD]
3

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD] 2[/TD]
[TD]
4

[/TD]
[TD]
5

[/TD]
[TD]
6

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD] 3[/TD]
[TD]
7

[/TD]
[TD]
8

[/TD]
[TD]
9

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD] 4[/TD]
[TD]
10

[/TD]
[TD]
11

[/TD]
[TD]
12

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD] 5[/TD]
[TD]
13

[/TD]
[TD]
14

[/TD]
[TD]
15

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD] 6[/TD]
[TD]
15

[/TD]
[TD]
14

[/TD]
[TD]
13

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD] 7[/TD]
[TD]
12

[/TD]
[TD]
11

[/TD]
[TD]
10

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD] 8[/TD]
[TD]
9

[/TD]
[TD]
8

[/TD]
[TD]
7

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD] 9[/TD]
[TD]
6

[/TD]
[TD]
5

[/TD]
[TD]
4

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD] 10[/TD]
[TD]
3

[/TD]
[TD]
2

[/TD]
[TD]
1

[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD] 11[/TD]
[TD]
25

[/TD]
[TD]
25

[/TD]
[TD]
25

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Ovaj raspored je najbolje precrtavati olovkom prema broju kapi koje su popijene. Posle uzimanja kapi po ovoj tabeli produžiti sa po 25 kapi po obroku, dok se lek ne potroši do kraja. Posle se preporučuje pauza u lečenju od 5 godina. - Takođe, u narodu je poznat i sledeći recept: Usitniti 200 g belog luka i pomešati ga sa sokom od 5-6 limunova, te preliti jednim litrom vrele vode, ostaviti da odstoji poklopljeno nekoliko sati, procediti tečnost i pomalo piti.

Gastritis:

Kod lečenja gastritisa sa povišenom kiselinom, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu veoma je koristan med sa sokom od krompira. U pola čaše svežeg soka od krompira stavite pola supene kašike meda. Uzimati 2-3 puta pola sata pre jela deset dana, kada treba napraviti pauzu deset dana i potom ponoviti postupak.


Nervi – jačanje:

Preliti 100 g suve žalfije jednim litrom suvog vina i pustiti da odstoji 10 dana uz povremeno mućkanje sadržine.


Klekin čaj – opšta upotreba:

Uzeti jednake količine plodova kleke, komušine (spoljni deo mahune) od belog pasulja, listove borovnice i koprive. Dve kafene kašičice mešavine preliti sa 200 ml vrele vode i ostaviti da se ohladi. Piti dve čaše čaja dnevno.


Malje na licu:

Za otklanjanje malja sa lica spalite ljusku oraha, pepeo pomešajte sa vodom i ovom mešavinom mažite delove lica gde vam rastu malje. Možete mazati delove lica koji su maljavi i sokom od rasečenog svežeg oraha.


Jetra, žuč:
žuč
Pomešati u ravnim količinama sok od limuna, sok od crne rotkve i maslinovo ulje. Uzimati po jednu supenu kašiku mešavine ujutru natašte u toku 1-2 meseca.

jetra i žučna kesa
Protiv kamenaca u žučnoj kesi uzimati maslinovo ulje pola sata pre jela. Početi od pola kafene kašičice i postepeno povećavati dozu u toku tri nedelje do 100 ml. Piti sok od cvekle nekoliko meseci. Kamen u žuči će se istopiti malo-pomalo i bezbolno. Kod bolesti jetre pomešati jednake količine soka od rena i med i uzimati po jednu kafenu kašičicu 4-5 puta dnevno pre jela sa toplom vodom.

Creva:

paraziti u crevima

a)
Gliste ćete brže izbaciti iz creva ako uveče glavicu crnog luka isečete i stavite u čašu pa prelijete toplom prokuvanom vodom. Ujutro iscedite luk i popijte vodu. Radite ovo četiri dana.

b)
Svakog jutra natašte pojedite jednu kašičicu sirovog pirinča koji ste držali u vodi tri dana. Dobro ga sažvaćite i progutajte. Radite tako deset dana, a posle jednog meseca ponovite.

v) Očistite 300 g semenki bundeve tako da ostane zelena opna, isitnite i dodajte 50 g meda. Pojedite sve u toku jednog sata. Posle jednog sata ponovite postupak. (Semenke bundeve se mogu koristiti i tako da ih češće grickate, nepržene, u toku dana...)

čišćenje tankog creva

Napraviti mešavinu od šišarki jove, cvetova kamilice i slatkog korena (po 20 g od svakog) i skuvati čaj (jedna supena kašika mešavine na 250 ml vrele vode). Posle 40 minuta procediti. Uzimati topao čaj zaslađen medom po 125 ml posle jela tokom 7 dana. Postupak ponoviti tri puta sa razmakom od sedam dana.

uredna funkcija creva
a) Tri supene kašike izmrvljenog suvog lista koprive uveče staviti u termos bocu i preliti sa 750 ml vrele vode. Ujutro procediti i iz četiri puta popiti na jedan sat pre jela. b) Kompot od svežih ili suvih šljiva.

Miom na materici i upala jajnika:

miom

a) Supenu kašiku bodljikavih cvetova čička preliti čašom kipuće vode, ostaviti da odstoji poklopljeno šest sati, potom procediti. Raditi vaginalna ispiranja 2-3 puta dnevno.

b)
Uzeti 10 g rosopasa, 20 g kantariona i 20 g hajdučke trave te preliti sa pola litra votke. Ostaviti da odstoji na tamnom mestu nedelju dana, povremeno promućkati i, na kraju, procediti. Piti po 25-30 kapi pomešano sa vodom tri puta dnevno pre jela.

jajnici
Češće jesti bundevu i praviti sok od nje.

Srce:

jačanje srčanog mišića

a)
Jednu supenu kašiku izmrvljenog ploda šipka preliti sa pola litra hladne vode i kuvati deset minuta. Ohladiti, procediti i dodati jednu supenu kašiku meda. Uzimati po 50 do 100 ml 2-3 puta dnevno na pola sata pre jela.

b)
100 grama suvih listova ruzmarina preliti sa 2 litra suvog crnog vina i ostaviti da stoji mesec dana na tamnom i prohladnom mestu uz povremeno mućkanje. Procediti i uzimati po 50 grama (šoljica za kafu) 1-2 puta dnevno pre jela. Lečenje traje jedan mesec. Prema potrebi uraditi 3-4 kure isceljivanja.

v
)
Oprati 1 kg krompira i sa ljuskom sitno iseckati. Dodati jednu glavicu iseckanog crnog luka, struk praziluka, 5-6 mrkvi, pola struka lista peršuna ili njegovog korena, pola struka lista celera ili korena. Preliti sa 3 litra vode i kuvati jedan sat. Bujon procediti i piti 2-3 puta dnevno. Dodatno, dva do tri puta dnevno jesti po 8 do 10 čenova belog luka srednje veličine sa komadićima jabuke. (Švedska metoda)

spazam krvnih sudova mozga i srca, gušenje, skleroza, proširenje krvnih sudova

Očistiti i izgnječiti glavicu belog luka srednje veličine. Staviti u pogodnu staklenku i preliti sa 250 ml nerafinisanog ulja suncokreta, te skloniti u hladnjak. Narednog dana u supenu kašiku naliti kafenu kašičicu ovog ulja i dopuniti sokom od limuna. Piti 5 puta dnevno pola sata pre jela u periodu od 1-3 meseca. Napraviti pauzu od mesec dana i ponoviti terapiju.

čišćenje srca

Uzmite tri limuna i jedan litar mleka; popijte ujutru, natašte, pola litra toplog mleka a zatim i sok od jednog limuna. U podne ponovite postupak sa 250 ml mleka. Isto uraditi i pred spavanje. Ovako činiti svakodnevno tokom dve nedelje uz vegetarijansku ishranu.


Pluća:

astma

Uzimati dva puta dnevno po jednu kafenu kašičicu izdrobljenog lanenog semena i jedno žumance zaliveno sa dosta vode. Ovo treba činiti duže vreme.

iskašljavanje
a) 500 g meda prelijte preko dve sitno isečene glavice crnog luka. Ujutro smesu procedite u čistu posudu. Svakih 5-6 sati uzimati po jednu supenu kašiku malo podgrejanog sirupa.
b)
U pola litra neprokuvanog mleka skuvati četiri usitnjene suve smokve. Piti vruće dva puta dnevno po 250 ml protiv kašlja posle upale pluća.

čišćenje pluća

a)
Uzeti 20 g usitnjenog korena omana i preliti sa 250 ml vode. Kuvati na tihoj vatri desetak minuta. Ostaviti u termos boci da odstoji 4 časa te procediti. Uzimati po jednu supenu kašiku 3-4 puta dnevno pre jela.

b)
1 supenu kašiku borovih pupoljaka preliti sa 250 ml kipuće vode. Ostaviti jedan čas da odstoji u termos boci i procediti. Uzimati 1-2 gutljaja kod pojave kašlja.


Dušan N. Kovačević
Izvor: Narodnamedicina.com

 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kako prepoznati da je vašem telu potreban detoks?

Kako prepoznati da je vašem telu potreban detoks?

Iako je proleće najbolje vreme za čišćenje organizma, unos nešto teže hrane tokom hladnih dana ostavlja posledice i zahteva konstantnu brigu. Pored teže hrane tu su i toksini iz okruženja pa nije na odmet da i u zimskom periodu očistite ogranizam od viška otrova.

1.jpg

Postoje i neki signali koji upozoravaju da je telo opterećeno i da traži pomoć:

  • glavobolja
  • alergija
  • problemi s kožom
  • zadah i neprijatan miris tela
  • depresija
  • slabo pamćenje
  • nadutost
  • loše varenje
  • debljanje ili prekomerno mršavljenje
  • zatvor
Kako bi lakše i efikasnije “očistili vaše telo evo par namirnica koje bi trebalo da konzumirate u tom periodu:

1. Zeleno povrće
Kelj, praziluk, zelena salata, blitva, karfiol i spanać. Kad god je moguće jedite ovo povrće sirovo, a ukoliko je termička obrada ipak potrebna, kuvajte na pari kako bi sačuvali što više hranjivih sastojaka.

2. Limun
Vitamin C otapa toksine u vodi zbog čega oni lakše izlaze iz tela. S obzirom na to da jetra ima više od 500 funkcija, ovo je vrlo zaposlen organ. Najvažnija uloga joj je filtriranje krvi i otpadnih materija, lekova, pesticida i drugih toksičnih supstanci. Toksini koji su neutralizovani se izlučuju uz pomoć žuči, a limun je glavni saveznik u tome jer upravo podstiče proizvodnju žuči, a pomaže i samoj detoksikaciji jetre pa tako i celog organizma.

3. Jabuke
Vlakna koja se nalaze u jabuci i pektin veoma pomažu telu da se oslobodi teških metala i raznih aditiva.

4. Beli luk
Beli luk ima izrazito antibakterijsko i antivirusno dejstvo. U detoksikaciji pomaže tako što se aktivira enzim koji pak pomaže radu jetre.

5. Kupus
Odlična namirnica koja sadrži enzime koje poput belog luka pomažu bolji rad jetre.

6. Cvekla
Ovo povrće je odličan izvor vitamina B3, B6 i C, a takođe sadrži beta karoten, magnezijum, kalcijum, cink i gvožđe.

Izvor: Ordinacija.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Topla voda i limun za detoksikaciju

Mnogi stručnjaci predlažu da dan započnete velikom čašom tople vode „začinjene“ limunom

1_zps7ead49b6.jpg


Mnogi stručnjaci predlažu da dan započnete velikom čašom tople vode „začinjene“ limunom, ali da li je ova kombinacija zaista dobra za detoksikaciju? Evo nekoliko razloga koje idu u prilog tvrdnjama stručnjaka, a i pojedinih koji ih opovrgavaju:


* Citrusna kiselina iz limuna može da prouzrokuje bolove u stomaku, pa se logično nameće pitanje kako je uopšte zaključeno da limunov sok poboljšava varenje? Jedna studija, objavljena još pre tri decenije, pokazala je da citrusna kiselina može da poboljša apsorpciju aluminijum-hidroksida, aktivne supstance u mnogim antacidima (u lekovima koji neutrališu želudačnu kiselinu).


* Dokazano je da vitamin C, kojeg ima u limunovom soku poboljšava apsorpciju minerala, ali nije potrebno da pijete topao limunov sok da biste postigli ovaj efekat. Vitamin C je jedan od najprisutnijih vitamina u voću i povrću. Iako često mislimo da je citrusno voće najveći, čak i jedini izvor ovog vitamina, i paprike, jagode, brokoli i spanać sadrže poprilične količine vitamina C. To znači da sve dotle dok za doručak imate voće i povrće, možete da očekujete da apsorpcija minerala iz njih bude bolja.


* Za limun se obično kaže da čisti organizam od toksina, ali pojedini stručnjaci kažu da treba da uzmemo sa rezervom tvrdnje da ijedno voće ili suplement mogu da učine čudo u procesu detoksikacije. U limunu postoji antioksidans nazvan d-limonen, kojeg ima i u pomorandžama, a najviše u kori limuna i pomorandže. Za d-limonen je dokazano da aktivira enzime u jetri koji utiču na proces detoksikacije. Ali, da li limunov sok sadrži dovoljno d-limonena koji je potreban da pojača ovaj proces? Verovatno ne. Jedan litar citrusnog soka sadrži u proseku 100 miligrama d-limonena, a istraživači procenjuju da aktivna doza iznosi minimum 500 mg. Dakle, d-limonen jeste odličan sastojak koji može da utiče na bolestan gastroezofagealni refluks, ali doze koje su neophodne nalaze se jedino u suplementima, a ne u svežem limunovom soku.

Nema sumnje u to da limun ima dobre osobine i sastojke koji doprinose zdravlju, ali jedan limun isceđen u čaši vruće vode verovatno neće mnogo uticati na poboljšanje zdravstvenog stanja.

Izvor: Večernje novosti
 
Natrag
Top