Dali postoji raj?i dali postoji pakao?sta vi mislite o tome?

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620

za 1000Dinara

Evo ti odgovor u vezi prasine:
na poslednji dan stvaranja, Bog je rekao: “Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi” (Prva Mojsijeva 1:26). Tako da je On završio stvaranje, sa “nečim posebnim.” Bog je stvorio čoveka od praha zemaljskog i udahnuo mu je život (Prva Mojsijeva 2:7). Samim tim, čovek je jedinstven među Božijim stvorenjima, jer ima i materijalni (telo) i nematerijalni deo (duša / duh).

Da smo stvoreni na “sliku Božiju” znači, najjednostavnije rečeno da ličimo na Boga. Adam nije ličao na Boga po tome što je imao telo i krv. Pismo kaže da “Bog je duh” (Jovan 4:24) i da samim tim postoji bez tela.Međutim, Adamovo telo je odslikavalo Božiji život, na način da je stvoreno sa savršenim zdravljem i nije podlegalo smrti.

Slika Božija se odnosi na nematerijalni deo čoveka. Ona odvaja čoveka od životinjskog sveta, čini ga podobnim za “vlast” koju mu je Bog namenio (Prva Mojsijeva 1:28), i omogućava mu da komunicira sa svojim Stvoriteljem. To je jedna sličnost u mentalnom, moralnom i socijalnom smislu.

Mentalno, čovek je stvoren kao razumno biće sa voljom—drugim rečima, čovek može da razmišlja i da bira. Ovo je slika Božijeg intelekta i slobode. Svaki put kada neko izmisli mašinu, napiše knjigu, naslika pejzaž, uživa u simfoniji, izračuna neki iznos, da ime kućnom ljubimcu, on ili ona objavljuju činjenicu da smo stvoreni na sliku Božiju.

Moralno, čovek je stvoren u pravednosti i savršenoj bezazlenosti, što je slika Božije svetosti. Bog je video sve što je stvorio (uključujući ljudski rod) i nazvao ga “vrlo dobro” (Prva Mojsijeva 1:31). Naša savest ili “moralni kompas” je samo trag tog originalnog stanja. Kad god neko napiše zakon, ukloni se od zla, pohvali dobro ponašanje, ili se oseća krivim, on potvrđuje činjenicu da smo stvoreni na sliku Božiju.

Socijalno, čovek je stvoren za zajedništvo. Ovo odslikava Božije troijstvo i Njegovu ljubav. U edemskom vrtu, čovekov primarni odnos je bio sa Bogom (Ptva Mojsijeva 3:8 ukazuje na odnos sa Bogom), i Bog je stvorio prvu ženu zato što “nije dobro da je čovek sam” (Prva Mojsijeva 2:18). Svaki put kada se neko oženi, nađe prijatelja, zagrli dete, ili ode u crkvu, on demonstrira činjenicu da smo stvoreni na sliku Božiju.

Deo toga da smo stvoreni na sliku Božiju znači da je Adam imao sposobnost da pravi slobodne izbore. Iako mu je data pravedna priroda, Adam je napravio pogrešan izbor i pobunio se protiv svog Stvoritelja. Time je Adam pokvario sliku Božiju u sebi, i preneo tu iskrivljenu sličnost na svu svoju decu, uključujući i nas (Rimljanima 5:12). Danas, mi još uvek odslikavamo lik Božiji (Jakov 3:9), ali isto tako nosimo ožiljke greha. Mentalno, moralno, socijalno, i fizički, pokazujemo posledice.

Dobra vest je ta, da kada Bog otkupi jednu osobu, On počinje da obnavlja originalnu sliku Božiju, stvarajući “novog čoveka, koji je prema Bogu stvoren u istinitoj pravednosti i svetosti” (Efescima 4:24; vidi isto i Kološanima 3:10).

Član
Učlanjen(a)
01.06.2010
Poruka
309
Ti tvrdiš da samo religija donosi moral? Na kojoj ti Zemlji živiš? Najviše zločina u istoriji ljudske civilizacije učinili su religiozni ljudi, i to (ako se ne varam) baš hrišćani.. Možda nisi upoznat sa tim ali čovek razvija moralne norme bez ikakve religije..

Prah zemaljski? Budimo iskreni, to je samo fensi izraz za prašinu; no, sudeći po tebi, moral proističe iz prašine pa je onda valjda opravdano zvati je prahom zemaljskim...
Ne tvrdim ja, to vidimo u praksi. Ako si potomak životnje, ili čega već, tu nema ktegorija, dobro/zlo, moral/nemoral...Ako je tebi homoseksualizam nešto moralno, meni je nemoralno, i td. Dakle, ne postoje moralne norme, to je više nego očigledno. Možeš da se pozivaš na savest koja ti je data od Boga, ali evolucija tu nema šta da traži.
:lol: Počinjem da se brinem za tvoju ironiju i način na koji pljuješ religiozne ljude. Da, u pravu si, i Hitler, Staljin i dr. su bili religiozni ljudi. Znaš, taj Sotonski karakter koji je spreman samo da napada, a pritom bez razloga, ne može na dobro da izađe. Pogledaj kakav život od nas traži Sveto Pismo, pa onda kritikuj, ovako bez imalo predznanja, bez uvrede, ali izgleda jako smešno.

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

E baš pomenu jednu reč koja je zanimljiva - instikti. Logično bi bilo da ako čovek nije nastao od životinja , ako ga je bog posebno napravio da ne poseduje jednake instikte kao i životinje . No pošto znamo da to nije tačno i pošto su ti instikti identični sa životinjskim može se zaključiti samo jedno .
Hahaha, to je ono da majmun i čovek imaju iste genome. Ne teraj me da nabrajam šta nas razlikuje od životinja, pa pogledaj pre svega mozak, čeoni režanj...pre nego potegeš priču za bilo čim.

Dodato posle 3 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

I još jedna stvar.. Ako zemaljski prah od kojeg je čovek stvoren nije sadržavao vodu kako to da onda najveći procenat ljudskog tela čini voda?
U zemlji nema ni mesa, krvi i td, a mi to u sebi sadržimo. Bogu nije problem od bilo čega da nas stvori. Potrebno je da pogledaš, tj. da naslutiš kako je čovek u početku izgledao, kada nije bio smrtan. No, ako te je sramota od "prašine", ti nemoj ni umreti, jer pretvaraš se u prašinu, a to je isod tvog nivoa.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981

za 1000Dinara

Evo ti odgovor u vezi prasine:
na poslednji dan stvaranja, Bog je rekao: “Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi” (Prva Mojsijeva 1:26). Tako da je On završio stvaranje, sa “nečim posebnim.” Bog je stvorio čoveka od praha zemaljskog i udahnuo mu je život (Prva Mojsijeva 2:7). Samim tim, čovek je jedinstven među Božijim stvorenjima, jer ima i materijalni (telo) i nematerijalni deo (duša / duh).

Da smo stvoreni na “sliku Božiju” znači, najjednostavnije rečeno da ličimo na Boga. Adam nije ličao na Boga po tome što je imao telo i krv. Pismo kaže da “Bog je duh” (Jovan 4:24) i da samim tim postoji bez tela.Međutim, Adamovo telo je odslikavalo Božiji život, na način da je stvoreno sa savršenim zdravljem i nije podlegalo smrti.

Slika Božija se odnosi na nematerijalni deo čoveka. Ona odvaja čoveka od životinjskog sveta, čini ga podobnim za “vlast” koju mu je Bog namenio (Prva Mojsijeva 1:28), i omogućava mu da komunicira sa svojim Stvoriteljem. To je jedna sličnost u mentalnom, moralnom i socijalnom smislu.

Mentalno, čovek je stvoren kao razumno biće sa voljom—drugim rečima, čovek može da razmišlja i da bira. Ovo je slika Božijeg intelekta i slobode. Svaki put kada neko izmisli mašinu, napiše knjigu, naslika pejzaž, uživa u simfoniji, izračuna neki iznos, da ime kućnom ljubimcu, on ili ona objavljuju činjenicu da smo stvoreni na sliku Božiju.

Moralno, čovek je stvoren u pravednosti i savršenoj bezazlenosti, što je slika Božije svetosti. Bog je video sve što je stvorio (uključujući ljudski rod) i nazvao ga “vrlo dobro” (Prva Mojsijeva 1:31). Naša savest ili “moralni kompas” je samo trag tog originalnog stanja. Kad god neko napiše zakon, ukloni se od zla, pohvali dobro ponašanje, ili se oseća krivim, on potvrđuje činjenicu da smo stvoreni na sliku Božiju.

Socijalno, čovek je stvoren za zajedništvo. Ovo odslikava Božije troijstvo i Njegovu ljubav. U edemskom vrtu, čovekov primarni odnos je bio sa Bogom (Ptva Mojsijeva 3:8 ukazuje na odnos sa Bogom), i Bog je stvorio prvu ženu zato što “nije dobro da je čovek sam” (Prva Mojsijeva 2:18). Svaki put kada se neko oženi, nađe prijatelja, zagrli dete, ili ode u crkvu, on demonstrira činjenicu da smo stvoreni na sliku Božiju.

Deo toga da smo stvoreni na sliku Božiju znači da je Adam imao sposobnost da pravi slobodne izbore. Iako mu je data pravedna priroda, Adam je napravio pogrešan izbor i pobunio se protiv svog Stvoritelja. Time je Adam pokvario sliku Božiju u sebi, i preneo tu iskrivljenu sličnost na svu svoju decu, uključujući i nas (Rimljanima 5:12). Danas, mi još uvek odslikavamo lik Božiji (Jakov 3:9), ali isto tako nosimo ožiljke greha. Mentalno, moralno, socijalno, i fizički, pokazujemo posledice.

Dobra vest je ta, da kada Bog otkupi jednu osobu, On počinje da obnavlja originalnu sliku Božiju, stvarajući “novog čoveka, koji je prema Bogu stvoren u istinitoj pravednosti i svetosti” (Efescima 4:24; vidi isto i Kološanima 3:10).
Meni je žao što ću ponoviti neke stvari koje sam pisao u drugim temama ali šta mogu kad pojedini vernici imaju predrasude prema životinjama - oni prosto ne znaju neke stvari iz zologije i sličnih oblasti.

Mentalno ; i životinja imaju razum , ako razum shvatimo kao inteligenciju jasno je da ga imaju i životinje , a ako pak shvatimo kao svest i volju životinje poseduju i ta svojstva. Čim neko ima sposobnost da prepozna sebe u ogledalu tu postoji svest o sebi i vlastitoj različitosti. Činjenica je da je svest kod životinja ograničena , kratkog opsega (recimo životinje ne znaju da žive na planeti zemlji , kakvog je ona oblika , ne znaju za kontinente i mnogo štošta) ali poznavanje vlastitog položaja i odnosa unutar krda ili čopora, poznavanje teritorije i opasnosti koji mu prete jeste jedan vid svesti. Ponavljam , ona je kratkog opsega ali se ne može reći da je ne poseduju. Životinje takođe imaju volju (ego) i tu volju nameću pripadnicima svoje vrste ali i drugim vrstama. Zna se tačno ko je Alfa mužjak kod vukova i koji on položaj u čoporu zauzima , zna se da su njegove sve ženke i koje je njegovo mesto prilikom odmaranja , kretanja, napada na plen ,zna se i koji je njegov deo prilikom podele plena. Svi ostali u čoporu su podređeni njegovoj volji sve dok neko drugi ne pruzme njegovo mesto - sve dok volja drugog mužjaka ne prevlada njegovu. Kod životinja koje su na višem stupnju razvoja postoji veći uticaj instikta nego kod ljudi , međutim to ne znači da je njihovo ponašanje isključivo instiktivno i da nemaju slobodnu volju . Jer apsolutno je eksperimentalno utvrđeno da ista vrsta recimo primata u istim uslovima na iste stimulanse ili probleme različito reaguju ili se različito ponašaju , što znači da je u pitanju veliki udeo slobodne volje . Da nije tako sve jedinke iste vrste bi se ponašale isto gonjeni instiktom. A sve to znači da životinje poseduju izvesan udeo slobodne volje koji je verovatno manji nego kod ljudi ali to je jedna posebna priča. Znači ne poseduju samo ljudi svoju volju i slobodu odlučivanja već i životinje.

Moralno ; životinje nemaju moral to je tačno ali imaju nešto što prethodi moralu a to su norme , takođe poseduju i emocije, npr.žaljenja a moguće i empatije , naravno ovo zavisi i od same vrste i jedinke . Moral poseduju ljudi a on je izgrađen zajedno sa drugim kulturnim tekovinama i religijom. Moguće da je religija (naravno daleko prehrišćanska) imala presudan uticaj pri stvaranju prvih moralnih normi , međutim te dve kategorije (religija i moral ) nisu identične. Kada bi slika Božija bila osnovni uslov za posedovanje morala onda ljudi koji nisu religiozni i koji ne poseduju tu sliku ne bi bili moralni . Pošto ovo nije tačno , jer poznajem mnogo moralnih a nereligioznih ljudi , onda slika Božija nije nikakav uslov moralnosti.
Socialno , mnoge životinje žive u krdu, jatu, čoporu ili u većim ili manjim porodičnim zajednicama, takođe se podvrgavaju pravilima tih društvenih zajednica. Za te vrste životija mogli bi smo reći da su socijalna bića .

Ova mi se rečenica naročito sviđa ;

Ovo boldovano , ako nešto odvaja neku stvar od nečeg to znači da je ta stvar bila spojena sa tim nečim . Da ovu prostu logičnu nužnost primenimo na ovaj slučaj: Ako je slika božija odvojila čoveka od životinjskog sveta to znači da je čovek pripadao tom životinjskom svetu.
Vidiš kako smo se na kraju složili :)

Hahaha, to je ono da majmun i čovek imaju iste genome. Ne teraj me da nabrajam šta nas razlikuje od životinja, pa pogledaj pre svega mozak, čeoni režanj...pre nego potegeš priču za bilo čim.
Ovoga puta nije reč o genomu niti sam taj izraz upotrebio . Napiso sam da ljudi i životinje poseduju iste instikte , kao što je i činjenica.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Sve to dokazuje "samo" da imaju istog Tvorca!
Inteligentni dizajn prijatelju :)

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Nije se raspravljalo o tome da li ljudi i životinje imaju istog tvorca već je jedan pravac rasprave otišao u pravcu da li ljudi potiču od životinja , i da li današnji ljudi poseduju iste instikte kao i životinje.
No vratimo se na temu , postoji li pakao ?, ipak je to glavna tema.

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Definitivno ne postoji. Oni verujuci koji zele da vide - videce :) Dali smo pregrst cinjenica koje govore u korist tome da raj, cistiliste i pakao ne postoje.

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
Jeli rollmilan mislim ne mo se ljutis ali ja moram da pitam koja si vrsta ti majmuna ili zivotinje bas mi deca traze nekog domaceg ljubimca,
a meni bas odgovaraju inteligentne zivotinje reci majketi koja si ti vrsta,mozda cu da nadjem ovde na zapadu istu vrstu tj s istim pedigreom.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Opa počeli smo da vređamo , ja pripadam onoj vrsti kojoj pripadaš i ti , znači nisam ja potreban tvojoj deci kad već imaju jednog majmuna u kući . Potrebno je samo da spoznaš svoje poreklo.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Evo, ko su nam rođaci:
"Najstariji nađeni ostaci primata potiču iz perioda od pre 65 miliona godina, a nađeni su u Purgatori Hilu (SAD). Po nalazištu su i nazvani lat. Purgatorius. Oko pre 35-25 miliona godina odvaja se linija hominida. Hominidi do pre 8, odnosno 7 miliona godina zauzimaju savane, tokom ovog vremena lat. Ramapithecus-i se uspravljaju.
Hominidi su prva čovekolika bića. Više su ličili na majmune ali su po uspravnom držanju i konstrukciji šake podsećali na čoveka. Pojavili su se na Zemlji pre oko 3.5 miliona godina na području Afrike. Ričard Liki sin čuvenih antropologa Luisa i Meri Liki pronašao je u Keniji 1969. godine prvu kompletnu lobanju hominida koji je u naučnoj klasifikaciji označen kao vrsta australopitekusa."

Nema potrebe da se ovde neko vijeđa tvrdnjom da potičemo od majmuna, tačnije od čovekolikog majmuna zvanog primat. To je današnji stav i oficijelne nauke.

Vratimo se temi o raju i paklu.

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
Jeli urednice da li si ti bio tamo da vidis sve to kad tako tvrdis i kako izbrojaste sve te milione godina,to je najlaksa odbrana kad nemozete da dokazete svoju teoriu. Ko moze da ode nazad 65 milion godina da to proveri niko!

Za pollmilan

Dobro kaze jurivaka nema tu vredjanja za one koji sami priznaju svoje rodjake.

Ja nikada nisam za sebe tvrdio da sam majmun,pa me zato i vredja ta rec a ti ako tvrdis da si od majmuna onda nebi trebalo da te to vredja sem ako u dubini duse priznajes da si stvoren tvorcem ali ti gordinja ne dozvoljava da to priznas.

Ono gore u postu je mala demonsracija da proverim koliko te vredja rec majmun i dobio sam odgovor mnogo te vredja!

U svakom slucaju nisam imao nameru da te uvredim samo sam samo sam hteo da ti dokazem da nisi u pravu,pogledaj film DNK-protiv nauke i videces da DNK-majmuna nemaju nista zajednicko s DNK-coveka.Isto tako pogledaj film evolucija i kreatizam to su jaki dokazi i fakti u tim
dok. filmovima.

Natrag