Dali je ravnopravnost polova civilizacijski napredak?

Učlanjen(a)
08.07.2010
Poruka
490
To što su evropska ne mora da znači da su baš 100% sigurna. No to će vreme pokazati i niko ne može tačno predvideti.

To je vrlo retorički i relativan zaključak. To je isto kao kad bi rekao: to što smo sad živi, ne mora da znači da sutra nećemo biti 100%. To će vreme pokazati i to niko ne može tačno predvideti.
Međutim, mi živimo i kao takvi nećemo dane i sate provoditi opterećeni fobijom da možemo umreti svakog časa (teorijski postoji šansa za to, zar ne?)... Tako da ovaj odgovor ne priznajem u smislu sigurnosti, a životna osiguranja konkretno, bar ova poznatija, uspešno posluju već preko 150 godina (pre 1. i 2. Svetskog Rata, i posle toga)... Tako da, meni je to sasvim pouzdana i dovoljna činjenica da se na to oslonim. Ustvari, sigurno je da ću se pre osloniti na osiguranje koje postoji preko 150 godina, nego na državu koja se u poslednjih 30 godina rasparčavala, trošila i menjala zakone na svakih par meseci :) Država koja ima milion nezaposlenih, država u jednom totalnom haosu, država izrabljivač i propalitet među ostalim državama.

Da se vratim temi. Privredni razvoj, rast gradova , povećanje životnog standarda i bolji životni uslovi u kombinaciji sa razvojem progresivnih ideja doveli su do emancipacije žene, što ja podržavam . Međutim nastao je problem nataliteta .Iako je problem nataliteta povezan sa emancipaciom, suludo bi bilo uvoditi neke rigororozne mere koje ograničavaju slobodu žene i krše njena osnovna prava (nešto slično što se radilo u Rumuniji za vreme Čaušeska).
Natalitet je povezan i sa još jednom činjenicom, a to je da je selo oduvek bilo nosilac visokog nataliteta (bar kod nas) . Znači snaženjem sela , modernizacijom poljoprivrede, infrastrukture, proizvodnih objekata i stimulativnim merama odlaska i ostanka mladih na selu država bi vremenom rešila ovaj problem. Naravno i ovo treba obavljati bez represivnih mera, ( ne Pol-Potovski ). Ali pošto je naša država takva kakva jeste , pošto su naši političari takvi kakvi jesu, mrka kapa od cele ove priče - znači izumrećemo.

Ma nije ovo problem samo kod nas.. :) Kao što rekoh, ljudi danas imaju toliko mogućnosti i interesovanja, da stvaranje porodice pada u drugi plan... tako je u svim razvijenim društvima danas... Mi smo mala zemlja, problem sa tim je postojao u nagoveštaju decenijama unazad, a sada su stvari samo poprimile prirodni tok pa se problem odužio i produžio... A država, umesto da potpmogne problem raznim beneficijama i olakšicama mladim ljudima koji planiraju (ili imaju porodicu), ona ih samo dublje gura u ambis.
Jedna normalna zemlja bi to shvatila kao gorući problem, pa bi sve svoje resurse usmerila ka rešavanju tog problema (ukinuti pdv na bebi opremu, davati finu sumu za rođenje prvog i trećeg deteta, stimulisati mlade majke na rađanje promenom zakona (strogo da se zabrani diskriminacija trudnica pogotovo na radnom mestu, toga ima na tone)), izgradnjom većeg broja vrtića, itd...) Dakle država bi trebala da uradi SVE što je u njenoj moći, da sama pomisao o detetu koje nas čeka ne stvara tegobu bar u tom nekom finansijskom i materijalnom smislu...
Ja sam napravila jedan video, ispašće da ga stalno reklamiram, ali nije reklama u pitanju već zaista ću biti srećna ako taj video, bar kod jednog pojedinca samo malo usmeri svest tamo gde treba. Tako da ću ga "reklamirati" gde god stignem.
U njemu sam baš postavila isečak novina u kome piše da je država slagala da roditelji neće plaćati knjige za prvake, a nakon toga ima jedan isečak gde piše da se stan ambasadora u Franuskoj plaća mesečno 7.000 evra. Pa me zanima, da li su zbog stana ambasadora poskupeli vrtići a država slagala roditelje? Skoro sam čula, pre nekih mesec dana ili manje, da je obustavljeno plaćanje tog apartmana, ali šta sa svim godinama unazad? 24 meseca (recimo, mada ima ko zna koliko tih kobnih meseci), x 7.000 eu, nije mala suma zar ne? Za taj novac koliko je vrtića moglo da se izgradi? Koliko knjiga da se kupi? Koliko majki da dobije neku finu sumicu novca za rođenje deteta?
Šta je s tobom Srbijo, što ćutiš na ovakve stvari? :)

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
02.09.2010
Poruka
27
Privatni ili dobrovoljni penzioni fond je jadan odgovor i indirektno priznanje zapadnog sveta da je ravnopravnost polova greska. Jedan nas tajkun ima privatni odnosno dobrovoljni penzioni fond. Pitajte dobavljace koji su mu ostavljali velike kolicine robe u njegovim diskontima kako im je placao tu robu. Ojadio ih je. Pre neki dan ispade afera sa HYPOALPEADRIA bankom. Neka mutljavina sa 120 miliona evra. Zapanjujuca je vera nekih ljudi u sve i svasta i svakoga.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Hoćeš li nam objasniti kakve veze ima ravnopravnost polova i privatni penzioni fondovi ?
A što se tiče sigurnosti privatnih fondova, tu si možda u pravu ali samo kad su u pitanju naši tajkuni. Takve osiguravajuće kuće nisu sigurne. A što se tiče evropskih osiguravajućih kuća koje imaju tradiciju i po 200 godina , e i takve kuće su pucale ali do sada penziioni osiguranici nisu imali štete , jer su te kuće otkupljivale druge kuće. Kako će biti u budućnost nemam pojma. To zavisi od opšte ekonomske situacije. Ali ako ne bude neke velike krize i globalnih potresa nema razloga da takvi penzioni fondovi ne funkcionišu kao i do sada.

Član
Učlanjen(a)
02.09.2010
Poruka
27
Izadji na www.atlas.reporter.pl i vidi postotak starih ljudi u zemljama gde su polovi ravnopravni i u zemljama gde polovi tu nisu. Dali je lakse desetorici mladih ljudi da izdrzava jednog ili 1,5 omladinaca da izdrzava 1 penzosa ? Samo mi nemoj reci da su AFGANISTANCI zaostali. Ti si pripadnik naroda koji bez metka odumire. Po zadnjim istrazivanjima mi imamo 41,8 godina u proseku (teska gerontologija ) a na ovom sajtu iz 2004 oni imaju 17,5 ( neverujem da se tu nesto promenilo za 6 godina ). Mi smo orocena nacija a oni nemaju ni o od orocenja. Zivot je mnogo zeznut a mi exta neodgovorna i pomodarska nacija.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Stoji činjenica da je stopa nataliteta u razavijenim zemljama vrlo mala, ponegdje čak i negativna, za razliku od nerazvijenih zemalja gdje je ta stopa vrlo izražena. Što je zemlja nerazvijenija, da ne kažem primitivnija, stopa nataliteta je veća. Možemo li za takav trend kriviti emancipaciju i veća prava žena u razvijenim zemljama, a takvo mišljenje preovladava i u široj javnosti, pa i na ovom Forumu. Mislim da je to apsolutno pogrešno mišljenje. Vidimo krivca na pogrešnoj strani! Znamo li koliko muškaraca ne želi djecu? Za razliku od njih (muškaraca) žena je biološki predodređena da bude majka i vrlo je malo žena koje se mogu lako oduprijeti tome porivu. Muškarac ne osjeća taj biološki zov ni bizu u onoj mjeri u kojoj to osjeća žena.
Da sada pitanje nataliteta razmotrimo malo i sa drugog aspekta. Da postavimo jedno "bogohulno" pitanje. Koliko je na današnjem stepenu tehnološkog i svakog drugog razvoja, natalitet poželjan i u kojoj mjeri je on poželjan? Ako se, pri odgovoru na ovo pitanje, uzmu u obzir ograničeni resursi planete Zemlje, te samim tim ograničeni i svi drugi resursi potrebni za ljudsku egzistenciju, onda odgovor na postavljeno pitanje može biti samo jedan: nekontrolisani natalitet i prekomjerni natalitet su apsolutno nepoželjni. Šta više, ako se u doglednoj budućnosti natalitet cijelog stanovništva na zemaljksoj kugli ne svede na "prostu reprodukciju", ljudi će zbog toga zapasti u ozbiljne probleme.
Pogledajmo sada i treći aspekt ovog problema, koji je ovdje pominjan, a to je mlađa ili starija nacija. Nema nikakve sumnje da će se prosječna stopa starosti nacija, odnosno ljudi na Zemlji, neprestano povećavati. S jedne strane, radi manje stope nataliteta, a s druge, radi evidentnog porasta prosječne stope životnog vijeka ljudi. Što razvoj bude dalje odmicao i tehnologija napredovala, naročito biološke i medicinske nauke, životni vijek ljudi će se sve više povećavati.
Efermno je ovdje pitanje, koje je neko prethodno postavio, ko će finansirati preveliki broj penzionera, ako na jednog radno sposobnog bude nekoliko penzionera? Već danas, uz primjenu savremene tehnologije, jedan radnik postiže produktivnost za koju je nekada trebalo pedesetak radnika. U budućnosti će se to još više povećati.
Prema tome, neinteligento je optuživati emanacipaciju žena i njihovo izjenačavanje u pravima sa muškarcem, za pad nataliteta. Možda, upravo žene, spašavaju čovječanstvo!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
08.07.2010
Poruka
490
Prenaseljenost planete... Ima logike to što pričaš Jurivaka, ma koliko gnusno zvučalo.

Član
Učlanjen(a)
02.09.2010
Poruka
27
Nazalost vi nezelite da saberete 2 i 2. Prenaseljenost planete. Kakve mi veze imamo sa tim? U Kini i Indiji i slicnim zemljama je prenaseljenost. Kod nas samo Beograd. Zar par minioncica Srba treba da bude zabrinuto zbog svetske prenaseljenosti? 1,3 milijarde kineza i 1 milijardu indusa boli uvo. Treba mi da nestanemo da napravimo mesto njima? Jurivaka drago mi je da primecujes dezorijentisanost savremenih muskaraca. Kad muskarci izgube kontrolu nad zenom-gube i svoj identitet. Zene nemogu da se odupru porivu za radjanje? Pa da nemogu pocele bi da radjaju sa 15 godina i sve bi imale po desetoro.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Nisam mislio samo na Srbiju kada sam govorio o problemu nataliteta u kontekstu ravnopravnosti polova, odnosno, emancipacije žena. Govorio sam o globalnom problemu. Manje-više, sve razvijene zemlje muče isti problemi kao i Srbiju, kada je u pitanju natalitet. Za sada su izuzetak SAD, gdje je stopa nataliteta koliko-toliko zadovoljavajuća.
Srbija je, htjela to ili ne, dio svijeta. Prema tome, ni nju ne mogu mimoići problemi sa kojima se ostali svijet suočava. Ako razvoj uopšte, donese sa sobom (kao što i donosi) i neke negativne posledice, svi se sa time moraju suočiti.

Član
Učlanjen(a)
02.09.2010
Poruka
27
I suocavamo se. I te kako. Privatni penzioni fond. Suocavanje do bola. Postavljao sam milion puta pitanje kako to da i bogate (Svajcarska, Norveska ,Svedska) i siromasne zemlje ( mi ) imaju isti problem sobzirom da se nedostatak para navodi kao krivac. Odgovor na ovo logicno i jednostavno pitanje nikad nisam dobio. Veoma mi je interesantno da gledam kako ljudima logika nista neznaci kad nemogu nesto da svare. Evropa se suocava sa ovim problemom tako sto koristi nasu omladinu. Kad 100 nasih omladinaca ode tamo vrati se manje od 50. Nevidim mlade svedjancice i svapcice koji traze nase drzavljanstvo.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
POstoji korelacija (ako ne i kauzalitet) između emancipacije žene i stope nataliteta - prosto , preovlađujuće je to da što je žena obrazovanija i samosvojnija teže se odlučuje za rađanje . Međutim postoji i korelacija između razvijenosti , bogatstva društva ( zdravog bogastva, ne bogatstvo zahvaljujući nafti) i emancipacije žene jer društva u kojoj su žene neemancipovane i neobrazovane su po pravilu nerazvijena i uboga. Da ne pričam o tome da je ravnopravnost žene civilizacijsko dostignuće. Znači država mora da radi na dva koloseka , jedan je privredni razvoj i prosperitet a drugi natalitet. Po meni to se ne postiže represijom već jačanjem sela kao nosioca visokog nataliteta, i naravno stimulativnim merama države po pitanju rađanja ( o ovome je pisala Sania Valiant@).

Poslednja izmena:
Natrag