Dali je papa citao Sveto Pismo?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Imamo sada dvije pretpostavke zašto je tradicionalna crkva u jednom istorijskom periodu uskraćivala Bibliju širokim narodnim slojevima. Ja sam svoju pretpostavku iznio u postu #103, a ti svoju u gornjem citatu. Tvoja pretpostavka je manje logičnija od moje. Ako znamo da je tradicionalna crkva kanonizovala Bibliju (kao svoj Ustav), nameće se pitanje da li je to uradila da bi je kasnije krivo tumačila?! Odgovor na ovo pitanje ne može nikako biti afirmativan, jer ne samo da ne bi imao nikakvog smisla, nego bi se kosio i sa zdravom logikom.

Ako treba dokazati nešto što se kosi sa zdravom logikom, nužno se i argumentacija dokazivanja mora kositi sa zdravom logikom.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Ako treba dokazati nešto što se kosi sa zdravom logikom, nužno se i argumentacija dokazivanja mora kositi sa zdravom logikom.

Pa to baš tebi ne ide u prilog, kako su onda baš najamanje korumpirane države protest. ? I kako je baš najveća pismenost 1900. godine od 15 država u 14 protest.

Zato ga je papa i sklonio, jer ga je pročitao.

Kakve veze ima što mu je formalno ustav, kada se njega ne drži.

I Meksiko ima 90% isti Ustav kao SAD, pa opet haos u državi.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Imamo sada dvije pretpostavke zašto je tradicionalna crkva u jednom istorijskom periodu uskraćivala Bibliju širokim narodnim slojevima. Ja sam svoju pretpostavku iznio u postu #103, a ti svoju u gornjem citatu. Tvoja pretpostavka je manje logičnija od moje. Ako znamo da je tradicionalna crkva kanonizovala Bibliju (kao svoj Ustav), nameće se pitanje da li je to uradila da bi je kasnije krivo tumačila?! Odgovor na ovo pitanje ne može nikako biti afirmativan, jer ne samo da ne bi imao nikakvog smisla, nego bi se kosio i sa zdravom logikom.

Jurivaka.

Licno smatram da ce ove dve predpostavke od kojih je jedna istinita biti predmet stalnih rasprava i sukoba, do kraja istorije sveta, niti ce ikada i jedna strana priznati da je ona druga u pravu.

Drugim recima, protestanti od kojih sam ja Adventista verujemo u istorijsku i biblijsku potvrdu naseg uverenja, a drugi drugacije.

Tako da ne vidim licno smislenost diskusije o tome sa onima koji nisu spremni da prihvate ovu istinu, osim sa onima koji su otvoreni i spremni da takvu istinu prihvate.

Tebi zahvaljujem na stavu, i ja ga postujem, ali ga ne prihvatam.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Protestanti jesu stradali, za ostale ne znam bas.
Tu mislim na stradanje radi vere u Hrista, a ne na politicke progone, ratove, i sukobe.

Istina nije popularna jer trazi odredjene zrtve.
Za laz ne treba zrtvovati nista osim ličnog poštenja i časti.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Protestanti jesu stradali, za ostale ne znam bas.
Tu mislim na stradanje radi vere u Hrista, a ne na politicke progone, ratove, i sukobe.

Istina nije popularna jer trazi odredjene zrtve.
Za laz ne treba zrtvovati nista.

Šta je istina kada svako govori za sebe da zna Istinu? Gde je istina u moru laži? Gde je Istina u samozaljubljenoj Protestantskoj tvrdnji da je ona na njihovoj strani i da su svi drugi lažovi?

Istina nije popularna jer traži žrtve? Ne, Istina nije popularna jer je oštra, udara tamo gde najviše boli, otvara oči i oslobađa. A to nisu određene, nego najveće žrtve, jer za Istinu moramo se odreći svojeg EGA i svojih osećanja, svojih ubeđenja. Za laž se ne treba odreći ničega? Ne, za laž se treba odreći slobode.
Gde je onda Istina? U ONOME KOJI JE PUT ISTINA I ŽIVOT. Koji NIJE REKAO: PISMO VAM JE PUT ISTINA I ŽIVOT, ZAKONI SU VAM PUT ISTINA I ŽIVOT. Samo po NJEMU SE ŽIVI U ISTINI. ZATO JE I OSNOVAO CRKVU, DA BI BILA ČUVAR ISTINE OVDE NA ZEMLJI, DA BI SMO MI BILI SOL ZEMLJE. Nije je osnovao da bi joj POBUNJENICI UZELI PISMO I KORISTILI GA KAO ORUŽJE PROTIV NJE SAME.

No da se vratim na temu, da, papa jeste čitao i čita PISMO, kao što ga čitaju i patrijarsi. Za svakog od njih PISMO JE DUHOVNA POMOĆ U OTKRIVANJU BOGA LJUDIMA. A NE SET ZAKONA DESPOTA.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Gde je onda Istina? U ONOME KOJI JE PUT ISTINA I ŽIVOT. Koji NIJE REKAO: PISMO VAM JE PUT ISTINA I ŽIVOT, ZAKONI SU VAM PUT ISTINA I ŽIVOT. Samo po NJEMU SE ŽIVI U ISTINI. ZATO JE I OSNOVAO CRKVU, DA BI BILA ČUVAR ISTINE OVDE NA ZEMLJI, DA BI SMO MI BILI SOL ZEMLJE. Nije je osnovao da bi joj POBUNJENICI UZELI PISMO I KORISTILI GA KAO ORUŽJE PROTIV NJE SAME.

DartShone, kontradiktoran si samome sebi i reči Božjoj.

Da vidimo da li su neke od priloženih tvojih tvrdnji "ISTINITE"

Dakle, ti kažeš: "NIJE REKAO: PISMO VAM JE PUT ISTINA I ŽIVOT"

Reč Božja kaže suprotno:

"Ja javih ime tvoje ljudima koje si mi dao od svijeta; tvoji bijahu pa si ih meni dao, i tvoju riječ održaše.
Sad razumješe da je sve što si mi dao od tebe.

Jer
riječi koje si dao meni dadoh im; i oni primiše, i poznadoše istinito da od tebe iziđoh, i vjerovaše da si me ti poslao" ( Jovan 17. 6 - 8 )

Osveti ih istinom svojom: riječ je tvoja istina" ( Jovan 17. 17 )

Dakle, Isus kaže "da je njegova reč izvor istine"

Dalje, ti kažeš: "ZAKONI SU VAM PUT ISTINA I ŽIVOT"

Da vidimo šta Božja reč kaže:

"I gle, neko pristupivši reče mu: učitelju blagi! kakovo ću dobro da učinim da imam život vječni?
A on reče mu: što me zoveš blagijem? niko nije blag osim jednoga Boga.
A ako želiš ući u život, drži zapovijesti" ( Matej 19. 16 - 17 )

"I po tom razumijemo da ga poznasmo, ako zapovijesti njegove držimo.
Koji govori: poznajem ga, a zapovijesti njegovijeh ne drži, laža je, i u njemu istine nema; (1 poslanica Jovanova 2. 3-5 ).

"Kako će mladić očistiti put svoj? Vladajući se po Tvojim rečima" ( Psalam 119. 9 )

Sledeće reči su najbitnije u svemu.

Isusovim rečima "JA SAM PUT, I ISTINA, I ŽIVOT" on je u kontekstu biblije ukazao na praktičnu stranu čovekove vere u njega, i Hrišćanskog iskustva koje svako ljudsko biće treba da doživi, a ono podrazumeva "da vernik prihvatajući Hrista za spasitelja od tog trenutka ide jednim novim putem u zajednici sa njim, putem primene njegove reči u svoj lični život, i poslušnošću zapovestima.

Prava Božja crkva jeste čuvar istine, ali je ona objavljuje ljudima da bi je svi čuli i primenili u lični život.

Pošto je tema o papi, pitanje koje se postavlja je sledeće: "Ako je papa čitao Sveto pismo" ( lično verujem da jeste ali površno ), zašto kao najveći svetski verski autoritet tu reč organizovano ne objavljuje ljudima, zašto ne objavljuje Božji plan spasenja u njoj zapisan, već drži one koji ga slede u duhovnoj tami, i verskom formalizmu koji ne siti dušu?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070

Da vidimo da li su neke od priloženih tvojih tvrdnji "ISTINITE"

Dakle, ti kažeš: "NIJE REKAO: PISMO VAM JE PUT ISTINA I ŽIVOT"

Reč Božja kaže suprotno:

"Ja javih ime tvoje ljudima koje si mi dao od svijeta; tvoji bijahu pa si ih meni dao, i tvoju riječ održaše.
Sad razumješe da je sve što si mi dao od tebe.

Jer
riječi koje si dao meni dadoh im; i oni primiše, i poznadoše istinito da od tebe iziđoh, i vjerovaše da si me ti poslao" ( Jovan 17. 6 - 8 )

Osveti ih istinom svojom: riječ je tvoja istina" ( Jovan 17. 17 )

Dakle, Isus kaže "da je njegova reč izvor istine"

Dalje, ti kažeš: "ZAKONI SU VAM PUT ISTINA I ŽIVOT"

Da vidimo šta Božja reč kaže:

"I gle, neko pristupivši reče mu: učitelju blagi! kakovo ću dobro da učinim da imam život vječni?
A on reče mu: što me zoveš blagijem? niko nije blag osim jednoga Boga.
A ako želiš ući u život, drži zapovijesti" ( Matej 19. 16 - 17 )

"I po tom razumijemo da ga poznasmo, ako zapovijesti njegove držimo.
Koji govori: poznajem ga, a zapovijesti njegovijeh ne drži, laža je, i u njemu istine nema; (1 poslanica Jovanova 2. 3-5 ).

"Kako će mladić očistiti put svoj? Vladajući se po Tvojim rečima" ( Psalam 119. 9 )

Sledeće reči su najbitnije u svemu.

Isusovim rečima "JA SAM PUT, I ISTINA, I ŽIVOT" on je u kontekstu biblije ukazao na praktičnu stranu čovekove vere u njega, i Hrišćanskog iskustva koje svako ljudsko biće treba da doživi, a ono podrazumeva "da vernik prihvatajući Hrista za spasitelja od tog trenutka ide jednim novim putem u zajednici sa njim, putem primene njegove reči u svoj lični život, i poslušnošću zapovestima.

Prava Božja crkva jeste čuvar istine, ali je ona objavljuje ljudima da bi je svi čuli i primenili u lični život.

Pošto je tema o papi, pitanje koje se postavlja je sledeće: "Ako je papa čitao Sveto pismo" ( lično verujem da jeste ali površno ), zašto kao najveći svetski verski autoritet tu reč organizovano ne objavljuje ljudima, zašto ne objavljuje Božji plan spasenja u njoj zapisan, već drži one koji ga slede u duhovnoj tami, i verskom formalizmu koji ne siti dušu?

Niti sam ja kontradiktoran sam sebi, a posebno ne BOGU. Vi ste. ISUS NAIME NIJE MOGAO DA GOVORI U KONTEKSTU BIBLIJE KADA U NJEGOVO VREME NIJE POSTOJALA BIBLIJA: TAKOĐE KAO ŽIVA REČ; NIJE MORAO DA GOVORI U KONTEKSTU NEČEGA ŠTO SU LJUDI PISALI.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
ZAKONI SU VAM PUT ISTINA I ŽIVOT.

Kako ćeš znati šta grijeh a šta nije nego po zakonu. Dakle Zakon i istina su isto.

Imaju površno poznavanje Biblije, pa ne shvataju da Zakon oslikava Božji karakter, misle da je Bog ljudima nametnuo teško breme.

Dokaz da je čitao Pismo i da mu je smetala nauka Biblije.

UČENJE KATOLIČKE CRKVE (UKC)
1.Naposlednjoj večeri prinesena je prava žrtva.Tada je Kristova krv prolivena u kalež za naše grijehe(610-611,621,1339- brojevi odlomaka iz hrv.izdanja katekizma kat.crkve)
BIBLIJSKO UČENJE (BU)
1.Poslednja je večera zapravo bilo pashalno jelo.Kristova se krv za naše grijehe prolila na križu(1.Pet.2,24)
2.(UKC)
Kruh i vino se pretvaraju u Kristovo tijelo i krv(1373-1377)
2.(BU)
Kruh i vino su simboli Kristova tijela i krvi(1.Kor.11,23-25)
3.(UKC)
Kristovo tijelo i krv postoje potpuni i čitavi u svakom djeliću posvećenoga kruha i kapi posvećenoga vina u svakoj katoličkoj crkvi na svijetu(1374,1377)
3.(BU)
Krist je tjelesno prisutan u nebu(Jev.10,12,13)

Natrag