Naravno da ja ovo ne negiram. Ali ja, osim ovih Isusovih duševnih boli, ne negiram ni fizičke boli. Jovan ih pak negira, bagatelizira. Zato rekoh da u dvije tisuće godina nitko od velikih kršćana (apostoli, apostolski oci, sveti oci, crkveni naučitelji) nikada nisu bagatelizirali Isusove fizičke boli.
Pa nisam shvatio da on negira fizicke boli, ne znam neka pojasni.. Prvo sam mislio da negira, a on kaze da ne negira..
Nigde nerekoh da Isus nije osećao fizičku bol. Ali 'čaša' koju Isus rado želi izbeći nije fizička bol već odvojenost od Oca
Eto, nije negirao fizicku bol..
Da je Isusova želja bila da izbegne bol i stradanje, time bi Isus prkosio volji Božijoj i planu spasenja.
Pa cak i da je zeleo da izbegne fizicku bol, to ne bi znacilo da prkosi volji ocevoj, jer je na kraju rekao "ne moja volja nego tvoja neka bude". Zato ne prkosi Ocevoj volji, ali ima i svoje zelje, strahove kao i svi mi..
Isusova želja da ne oseti odvojenost od Oca je legitimna i nije protivna Božiijem planu spasenja
Jovane, to moze biti legitimna zelja a i ne mora. Evo reci cu ti zasto.. Ako je Bog odlucio da me kazni, i odvoji iz svog prisustva, da budem vecno proklet da bi on spasao svet, ako ja to odbijem, to je greh. Jer ja onda ne volim ljude, nisam spreman podneti zrtvu za njih, ja ne postujem Bozju volju. Znaci, ako je Isus zeleo da izbegne zrtvu po svaku cenu, onda je gresan. Ali on nije hteo da izbegne zrtvu, vec ako je moguce da obavi to na drugaciji nacin... To je mislio, da ga mimoidje casa, da ne trpi patnje ako je moguce, da to uradi na drugaciji nacin.. On nije sagresio ni jednom mislju, jer je svejedno to hteo dovrsiti..
A ti jako fantaziras, ne mozes da shvatis da je Isusu mozda na um pala i neka gresna misao. Kao kad ga je djavo kusao u pustinji, sta je to bilo? Pa on mu je ubacivao gresne misli. A ti ne razumes da gresne misli uglavnom ne dolaze od nas samih! Nije to nesto sto cuci u nekom uglu naseg uma, pa onda iskoci da nas napadne.. U 60% slucajeva ove misli ubacuje satana, a onda mi mislimo da su to nase misli.
Covek se ne radja gresan, kao sto ti mislis da su nam misli zle od rodjenja. Covek se radja cist i nevin, tj. njegova dusa je cista, ali telo je gresno, dakle telo je slabo, pa ga vuce i mami na greh i kvari mu dusu.. Znaci vremenom te zelje tela pocinju da dominiraju nad Dusom, pa se i Dusa pokvari..
Kada bi vladao savrseni sklad izmedju duha duse i tela, to se ne bi desavalo , ali zbog slabasti tela i uticaja okoline, desava se da se dusa vremenom pokvari..
To je prosto tako, ma sta ti pisao ..
I ako cemo o nekoj "urodjenoj gresnosti", to nije nasledje "pokavrenog uma" (kvarne duse), vec nasledje oslabljenog tela, koje nas vuce i mami!
O tome je pisao i Pavle, da on srcem i Dusom zeli ciniti dobro, ali ga vuce telo i mami na zlo. To je borba koju svi imamo. To je borba protiv tela. I to pokazuje da nije sama dusa zla.
Covek se ne radja sa iskvarenom dusom, vec ona postaje pokvarena vremenom, pod uticajem tela!
Vi pricate o stvarima koje ne poznajete. Mistifikujete "greh", pa vam on dodje kao neka fraza, eto - "svi se radjamo gresni", a ne znate ni sta to znaci, ni sta je greh, niti znate da objasnite kako on nastaje. Govorite "covek se radja gresan?" Ma ajde molim te!
Biblija nigde ne kaze da se covek radja zao, da mu je dusa od starta kvarna! Gde si to to procitao???
Isus nije dosao da nas spasi od "Adamove krivice" vec od "nase licne krivice". I ne mozes po bibliji odgovarati za greh svog oca, vec za svoj licni greh!
Dakle, biblija ne podrzava ovaj koncept da mi odgovaramo za Adamov greh..
Isus je dosao samo zato da ponisti posledice Adamovog greha, a to je slabo i propadljivo telo zbog kojeg mi umiremo! Dosao je da ukine prokletstvo i spasi nas od nasih induvidualnih greha. A palo telo, to je ono sto je urodjeno, to je propadanje i smrt, i to je slabost tela. Zla dusa nije urodjena, ona se vremenom pokvari, pod uticajem tela!
Znas li kako se kaze: "U zdravom telu je zdrav Duh"!
Tako je i ovde, ako je telo zdravo, zdrav je i nas Duh, a ako je telo bolesno i Dusa je bolesna..
Znaci, pod uticajem tela, dusa se kvari. A covek se ne radja kvaran.
Isus nas spasava od dve stvari:
1) Od posledica palog tela koje smo nasledili od Adama - sto uzrokuje smrt.
2) Od naseg induvudualnog greha (krivice), koji smo pocinili zbog pale prirode tj. oslabljenog tela koje nas je vuklo, i zbog nasrtaja satane..
Zato je Isus dosao i polozio zivot, da nas spasi od induvudualnih greha i smrti cija je posledica bila palo telo, koje smo nasledili od Adama.
On nije dosao da nas oslobodi Adamove krivice!!!
A ispada po tebi, da i male bebe trebaju iskupljenje!? Pa kako ces ti iskupiti nekoga ko jos nije poznao dobro i zlo?
Ti kazes da je dete zasluzilo smrt samim rodjenjem??? Pa zasto bi zasluzilo ako nije krivo?
Ta prica o "urodjenoj gresnosti", je najobicnija glupost! I nije biblijska!
I sama priroda te uci, pogledaj na decu, to su nevina stvorenja, potpuno oslobodjena svake pakosti i zlobe. Ti bi ih vec osudio na pakao, a ona tek vremenom postaju zla, rekao sam sta je razlog, to je slabo telo i uticaj okoline.. Ona se ne radjaju zla!