Te je pomalo zbunjujuće. Što je Isus time mislio? Zar se Isus odjednom bio uspaničio, i počeo razmišljati o tome da odustane od svojega poslanja da umre zbog naših grijeha?
Vec smo objasnili gore da nije mislio da odustane od plana spasenja. Vec je mislio da mozda postoji i neki drugi nacin da se to izvede, a da ne ukljuci toliku zrtvu i patnju, tu razdvojenost od Oca. Najvise zbog te duhovne patnje kroz koju je trebao proci i razdvojenosti od Boga, on je to izgovorio, jer mu je to najteze palo. A na fizicku patnju je bio spreman, na smrt, to nije hteo izbeci.
Dakle nije se on premisljao, vec je mislio da mozda Otac ima neko drugo resenje, ali Bog je odlucio drugacije, iako je mogao da nadje i drugo resenje, odlucio je da Isus propati.
Da je Isus hteo izbeci sve i da se predomisljao, rekao bi -
'neka bude kako ja hocu', a ne -
'neka bude volja tvoja'... On je imao slobodu izabrati da polozi izvot ili ne polozi.. Seti se da je rekao:
"I niko ga ne uzima od mene (zivot) nego ga ja polazem. Imam vlast poloziti ga i imam vlast uzeti ga nazad"
Koliko puta se i mi sami suocavamo sa raznim iskusenjima pa kazemo Bogu
"ako je moguce da ne prolazim kroz sve to", a opet kazemo neka bude tvoja volja na kraju. Jer zelimo izvrsiti njegovu volju. Time pokazujemo da se podlazemo Bozjem autoritetu i da ne zelimo izbeci patnju, ali nije nam drago kroz sve ovo prolaziti. A kome je drago? Ni najhrabrijem coveku nije... Pa ni samom Adamu koji je bio savrsen nije bilo drago prolaziti kroz patnju i smrt, seti se samo kako su se pravdali i pokusavali da izbegnu smrt i patnju...
Dakle, Isus je imao slabosti, kao i svaki covek. To moraju svi da shvate. On je uzeo ljudsko telo.. Ne znam zasto tolike mistifikacije i filozofije oko Isusa, pa se pokusava izbeci da je Isus osecao i strah. Zelite ga predstaviti kao apsolutno savrseno bice, oslobodjeno od svake pomisli na greh, sto on nije bio! On je bio obican covek, jer je uzeo ljudsko telo, i normalno je da i kod njega vidimo te borbe i strahove koje svi mi dozivljavamo..
Da on nije sve ovo prosao, ne bi onda ni nama mogao pomoci kada se iskusavamo! Zato i kaze, da je -
"Isus u svemu iskusan kao i mi, osim greha.. zato i moze pomoci onima koji se iskusavaju". On je bio suocen sa svim izazovima s kojima se i obican covek suocava, i njemu je satana saputao lazi na uho, i njega je telo vuklo na greh, samo sto on nije poklekao. On je ostao veran i savrsen. Zato i nama moze pomoci.
Jovan pokusava Isusa predstaviti osobom koja to nije, kao da nije imao nikakve sklonosti ka grehu, da ga telo nije vuklo na greh, kao da ga satana nije ni mogao nagovoriti da zgresi...
Ovo nije ucenje biblije..
Isus je oterao Petra jednom prilikom. Rekao je:
"Odlazi od mene satano, TI SI MI SABLAZAN, jer govoris ljudske reci a ne Bozje". Da je Isus bio neko misticno savrseno bice, oslobodjeno sklonosti ka grehu,, ne bi ovako oterao Petra od sebe!
Jer sta mu kaze Isus? -->
TI SI MI SABLAZAN! Dakle, Petar je
uzburkao njegovo bice,
stvorio u njemu strah zebnju i nepoverenje, sto nije bila volja Oceva, jer on ga je nagovarao da ne odlazi u jerusalim da ga razapnu! Pokusavao je dakle nagovoriti Hrista da odustane od zrtve!
Zanci, Petar je kod Isusa stvorio odredjenu dozu kolebanja.. Pa ako Isus nije imao nikakve sklonosti ka grehu, ne bi ga onda Petrove reci tako uznemirile, i ne bi ga tako grubo oterao od sebe!
Ajde malo razmislite pre nego sto pisete..
Molim i Jovana da razmisli dobro o onome sto pise, da se mane filozofija i pogresne terminologije, te price o nekakvom Isusu koji je bio oslobodjen svih ljudskih sklonosti ka grehu. Nije! To sto mi osecamo, osecao je jednako i Isus, i njega su iskusavale i vukle sve ljudske strasti, ali on se opirao..