Da li ste spremni da se zbog nekoga menjate ili ste pokušali nekoga da promenite?

Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Naravno da ne..Svako ko ima dovoljan broj godina vec je izgradjena licnost, koju ma koliko se trudili, nikada ne mozemo da promenimo. Moze samo da se napravi par kompromisa u vezi necega sto toj drugoj osobi smeta i to je sve.

Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.679

Svi smo mi pojedinci sa svojim vrlinama i manama.
Tko želi biti iskren i pošten prema sebi i drugima priznati će i da se mijenjao zbog drugih i da je druge prilagođavao sebi. I u društvu, i na poslu, i u ozbiljnoj vezi postoje naša očekivanja od drugih i zahtjevi prema njima, ali se moraju raditi i nekakvi ustupci. Pa ako želimo zadržati prijatelje, posao ili partnera morati ćemo nastojati da svojim postupcima ne narušimo njihova očekivanja i zahtijeve.
Da li se radi o rječniku, kašnjenju, ne slušanju, ružnim gestama, ili nečem drugom svejedno.

PS
Žao mi je što ti to moram reći Dumspirospero, ali alkoholizam nije oblik ponašanja. To je bolest koju treba liječiti. Nije to kao „neću od sada više psovati“.
Otvori posebnu temu o alkoholizmu, mogla bi biti izuzetno zanimljiva. Čini mi se da o tome još nismo „slobodno diskutirali“.;)

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Žao mi je što ti to moram reći Dumspirospero, ali alkoholizam nije oblik ponašanja. To je bolest koju treba liječiti. Nije to kao „neću od sada više psovati“.

Hvala na sugestiji, ali mislim da nisi pažljivo čitao postove...Rekli smo da je alkoholizam bolest...Ali je mnogi ne smatraju bolešću, tešeći se:'' Ma voli malo da popije''...
Mnoge žene ulaze u brak(a i muškarci, sve jedno), smatrajući da će se njihovi supružnici promeniti i da će ''ostaviti alkohol''...Ali to uglavnom nije tako, jer se obično radi o bolesti, a ne o obliku ponašanja...Eto to je bila suština pominjanja alkoholizma...

Slažem se sa tobom...Alokoholizam je odlična tema za diskusiju...Pokreni je, ako želiš...yes3

Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.679
Pažljivo sam pročitao prethodne postove. Samo sam iznio svoje mišljenje da alkoholizmu ovdje nije mjesto.:)

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
OK...
Alkoholizam je pomenut, u kontekstu teme...Možda smo se samo malo više osvrnuli na ''alkoholizam'', iz razloga što ljudi ne shvataju da je to bolest, već smatraju da će osobu sa kojom su, prilagoditi sebi (odnosno, promeniti je), bez obzira što to i nije baš jednostavno...
A tema se odnosi i na ''pokušaj da nekoga promenimo''...Eto u tom kontekstu je spomenuto...

Naravno da imaš pravo na svoje mišljenje...Kao što i ja imam pravo da se ne složim sa tvojim mišljenjem...Zato se ovo i zove forum...:)

Član
Učlanjen(a)
14.03.2011
Poruka
670
Spremna da se promenim u nekim stvarima ako bi tu osobu kojoj je stalo do mene usrecilo...
A takva sam kakva jesam i ako se kome ne svidja ne mora da bude u mojoj blizini...

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Da, naravno, ako mi je stalo do date osobe, pokušaće da promenim deo sebe za koji me ubedi da je loš :)
U obzir pre svega dolaze sitne navike ,obični detalji koji se često ponavljaju a na koje se ne obraća pažnja. To nije teško promeniti ako postoji motiv i želja. Svaka korenita promena je besmislena i samo može da dovede do svađe i udaljavanja. Ne mislim da neko kada postigne zrelost koja je primerena godinama postaje nepromenljiv ali kroz normalan razgovor se može pokazati napor da se stvari promene na bolje, a to ej nešto...za početak yes3

Član
Učlanjen(a)
18.04.2011
Poruka
366
moguce je korigovati sebe,ponasanje...uz toleranciju,uvazavanje jedno drugog...ali promenuti nekog karakterno,sustinski..nemoguce...a mislim da je svako bio u nekoj prici kad je pomalo idealizovao nekoga....pa zarad te svoje lepe predstave o nekom pozeleo da taj neko bude takav i u stvarnosti....ali kad se skinu ruzicaste naocare....maske otkriju;)....nema ni potrebe za promenom:)

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Ne mislim da neko kada postigne zrelost koja je primerena godinama postaje nepromenljiv ali kroz normalan razgovor se može pokazati napor da se stvari promene na bolje, a to ej nešto...za početak yes3
Slažem se sa velikim delom tvoga posta...Stvarno si lepo rekao šta misliš...

Ako je u pitanju osoba koja ima lošu narav ili koja je ''svađalački raspoložena'', znači stalno spremna na neke rasprave, tu se pre svega radi o psihičkom stanju neke osobe. Pokušaj za promenom u tome delu ne ide baš lako...Skoro nikako...Da budem iskrena, ja od takvih ljudi bežim, i kada je u pitanju emotivna veza i kada je u pitanju prijateljstvo...

Korigovanje nekih loših navika, neke male korekcije sebe, spremna sam da učinim zbog nekoga, ali samo ako tako postupa i suprotna strana...Jer u slučaju da se samo mi menjamo, može se stvoriti predstava, da je samo nama stalo do takve veze ili prijateljstva...yes3

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Nadam se da necu odlutati sa teme ali mislim da sa prilagodjavanjem ima prilicno veze i stepen tolerancije koji svi mi vise ili manje posedujemo. Naravno da ce teze ici sa onima kod koji je stepen tolerancije na niskom nivou. Ocekivati da se drugi prilagodjavaju nama, bez trunke tolerancije sa obe strane, je na neki nacin oblik agresivnosti. ;)
Koliko li puta pomenuh rec "tolerancija"... wacko2

Natrag