Da li ste spremni da se zbog nekoga menjate ili ste pokušali nekoga da promenite?

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Da li ste spremni da se zbog nekoga menjate (bez obzira, da li je to u pitanju voljena osoba, prijatelj...ili neko sasvim treći) ili ste nekoga pokušali da promenite, da biste ga prilagodili sebi?

Ja se samo sećam kada je moj stariji brat ''otkačio'' zbog jedne devojke, želeo je da je osvoji po svaku cenu i onda mi se najednom obratio:''Ako treba, ima da stavim i pirsing na nos zbog nje, ako to voli''...
Ljudi su u stanju svašta da rade, zbog osoba do kojih im je stalo...

Šta vi mislite o tome....?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Da li ste spremni da se zbog nekoga menjate (bez obzira, da li je to u pitanju voljena osoba, prijatelj...ili neko sasvim treći) ili ste nekoga pokušali da promenite, da biste ga prilagodili sebi?

Neke svoje osobine sam donekle promenila prvenstveno zbog sebe ( mozda sebicno ali...) , mislim da je suludo nekoga menjati ili se menjati zbog drugih, koliko suludo toliko i nemoguce, ipak negde duboko ostajemo onakvi kakvi smo i da te "promenjene" osobine kad - tad isplivaju. Kad je prilagodjavanje u pitanju mislim da je to prirodna i neophodna stvar, uciniti neki ustupak, korigovati ponasanje posebno kad se nadjemo u novim, nepoznatim okolnostima. Verujem da osobe koje se teze prilagodjavaju cesto nailaze na probleme i nerazumevanje. E, mislis li da je i to prilagodjavanje u nekim situacijama prilagodjavanje ili jednostavno spremnost prihvatanja iste? ;)

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506

Paaa... znao sam češće da se plahnem i da promijenim gaće. Da ne budu bež kolorirane nego onako jednako, svuda snježno bijele. Ali otkako koristim Bonux, nemam tih problema. Rublje je uvijek bijelo, svježe i mirisno.

Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
Gde me nađe u bolnu tačku.:)
A imala sam savršen plan.Nedugo posle venčanja sa mojim dragim mužićem,uočila sam neke osobine kod njega koje mi se ne dopadaju baš najviše(nije da ih ranije nisam primećivala,već..mlado ludo) i naravno rešim da ga promenim,da bude onako po mojoj meri.
Za taj moj plan sam rekla nekom ko je pametniji i iskusniji od mene i taj mi reče:"Nećeš ga promeniti ni za jotu".
Tako i bi.
Ja sam naravno idealna i ništa kod sebe ne bih menjala.Šala naravno.

Generalno govoreći,teško je već formiranoj ličnosti da menja neke krupne stvari kod sebe.Neke sitnice,da,to bih pre nazvala ustupcima,ali nešto krupnije,mislim da na duži period,onako izistinski,nije moguće,i da bi onaj koji pokuša da se promeni kad tad osetio teskobu sopstvene kože.

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Mudro zboriš Ivanjuška. ;)

Ne, nikada nikoga nisam pokušavala da promenim. To teško ide i kod mladih, a kamo li kod već formiranih ličnosti. A nema ni razloga. Ako nekoga ne mogu da prihvatim sa svim njegovim/njenim vrlinama i manama, verovatno da ne treba ni da budemo u bilo kakvom kontaktu.

Isto tako, možda sam nekada (negde do 30-te godine) ponešto i menjala na sebi da bih se nekome dopala (što je naravno bilo kratkog daha), ali danas, ništa. Ja sam sama sebi ovakva kakva jesam - dobra. Kome se sviđam - drago mi je, kome se ne sviđam - baš me briga.
I otkad imam takav stav, sviđam se većini onih do čijeg mi je mišljenja stalo. Valjda ljudi cene iskrenost i samopouzdanje kojim zračim.

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Iskreno od tebe Ivanjuška...:)

Ako mi se neko dopadne, prihvatam ga onakvog kakav jeste...Možemo se prilagođavati jedno drugom, ali nikako da treba samo ja njemu da se prilagođavam ili obrnuto...Ukoliko je u pitanju emotivna veza, uzajamno poštovanje i osećanja nas ''dovijaju'' u neki balansiran odnos...

U pravu si Sendi, ako se prilagođavamo, mi na neki način prihvatamo i da se menjamo, ali to ima smisla samo ako isto to radi i druga strana.

Međutim, ako u startu osetimo da nam nešto previše smeta, a nadamo se da ćemo to rešiti vremenom...Od toga nema ništa...
(Motiv za ovu temu, bila je jedna moja poznanica, čiji je suprug alhoholičar. Bio je to i pre braka, ali je ona ušla u brak sa njim, nadajući se da će se on uozbiljiti, kada dođu deca...Međutim, ona sada ima mnogo više problema...)

U redu je ako neko želi da vas vidi u nekoj posebnoj garderobi i vi zbog toga učinite neki ustupak, ali nije u redu da se to ponavlja ili da se to u potpunosti ustali...

PYC, ''Ariel'' je bolji deterdžent...;)

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
E, alkoholizam je već suviše teška bolest da bismo se naivno nadali da će se neke stvari promeniti s godinama, zrelošću, obavezama.
Znam i ja nekoliko takvih primera, i uvek je u braku bivalo sve gore. Još kad dođu deca, to postaje pakao, jer i deca gledaju pijanog oca (ili majku, ima i takvih primera), roditelje koji se svađaju, i slične ružne stvari. Zbog toga jako mnogo pate. U takvim slučajevima, mislim da je mnogo važnije zaštiti decu pa i po cenu razvoda.

Ima primera izlečenih alkoholičara, ali su jako retki.
Ja u takve stvari baš i ne verujem.

Poslednja izmena:
Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
U pravu si Crvendać, alkoholizam je teška bolest. Ono što je karakterisitično za žene (ali i muškarce) ovog podneblja, je :''Ma voli malo više da popije''...Nikada nećeš čuti, da neko za svoje voljeno biće kaže da je alkoholičar...Ono što je meni najinteresantnije kod te moje poznanice, je što ona vrlo često trpi i batine...I kad je ljudi pitaju, zašto ga više trpi, ona obično na to odgovari:''Ma što me više tuče, ja ga više volim''...U stvari, ona se totalno pogubila...

Najgore je kada se čovek menja , a da toga nije ni svestan...Zbog voljene osobe, odriče se prijatelja, rodbine...

Naravno, ne menjaju se ljudi, odnosno nisu ljudi samo spremni da se promene zbog voljenog bića...Ljudi se menjaju i zbog društva, prijatelja...Vrlo čest primer su pojedinci koji zarad druženja sa nekom osobom, izgube vlastiti identitet. Promeni način odevanja, stavove, ponašanje...Mogao bi se steći utisak, da se takva osoba promenila zbog drugih, ali da li je to baš tako? Pre su ti drugi, promenili njega...Jer oni su imali svoje kriterijume koje neka osoba mora da prihvati, da bi se družili sa njim...

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Joj, alkoholizam pomešan sa batinama... slutila sam da ima i toga, i da je baš takva priča.
Trpi se do izvesne granice, a onda ko preživi neka priča.

Kažem to jer sam se setila članka koji je jedan moj prijatelj novinar pisao o ženama koje rade kao čuvari u zatvoru u Požarevcu (jel' tamo beše ženski zatvor, nisam sigurna). Elem, jedna od tih čuvarki je ispričala priču jedne od zatvorenica koja joj je bila najomiljenija i sa kojom je često pila kafu, a koja je muža alkoholičara ubila na spavanju, i robijala zbog toga. Pita ova nju kako ga je ubila, hladnim ili vatrenim oružjem. A zatvorenica odgovara: "Vatrenim, najvatrenijim". Pita opet čuvarka: "Pa čime, pištoljem"? A zatvorenica odgovara: "Sekirom! Sačekala sam da on mrtav pijan zaspi, a onda ga ubila sekirom, polila benzinom i zapalila". Rekla je to mrtva hladna i bez griže savesti.

Ovo sad možda jeste malo i odstupanje od teme, ali u ženskim zatvorima takvih slučajeva ima mnogo.
Žene trpe do izvesne granice, dok iole ima ljubavi, ili dok se plaše. Kad to pređe neku granicu i kad osete da je ugrožen život njima ili deci, tu više nema straha, adrenalin odradi svoje, i desi se i tako nešto.

U suštini, u ljubavi nikada ne treba biti Samarićanin. To se obavezno loše završi bar po jedno, a nekad i po oboje.
Treba pomoći, ali sve ima svoje granice. Ne treba poništiti sebe.

Na žalost, društvo nam jeste baš takvo kako si ga opisala. A ta granica između "voli malo da popije", i "on je alkoholičar", vrlo često je jako mala. Toliko mala da kad je pređe niko i ne primeti. A patrijarhalno vaspitanje koje većina naših žena i dalje ima obično ih sputava da to i same sebi priznaju, a kamo li kažu javno.
U suštini, naše društvo je takvo da se bolesti mahom kriju, što je po meni jako loše. Ali to je već sasvim druga tema.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.820
Da li ste spremni da se zbog nekoga menjate ili ste pokušali nekoga da promenite?

Spreman sam da se promenim. Zasto da ne, ukoliko ta osoba nadje za shodno da je to prepreka koja nas udaljava jedno od drugog.

Ali, takodje ne zelim da se menjam ukoliko i doticna osoba ne da svoj doprinos u tome.

Dopalo mi se ovo:
@Ivanjuska
Ja sam naravno idealna i ništa kod sebe ne bih menjala.Šala naravno.

Vrlo iskreno.

Natrag