Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Napravio sam lapsus koji sam ispravio. Ko pise taj i gresi.
I sta sad, ti bi se ismejavao?

Nisi ti napravio lapsus. Ti si samo kopirao tuđu glupost

Drzi se ti tvoje price, i nastavi da tvrdis kako istocna crkva ''nije odmarala subotom'' to ti je biser na ovoj temi...

Naravno da nisu odmarali subotom.

Sigurno niko, on je jedini drzao subotu, a posto je bio VASELJENSKI PATRIJARH, niko ga nije ni sledio...

Evo što ti piše o ovome tvoj adventist Radiša Antić, u radu "Rasprava o postu subotom između Carigrada i Rima":

Konačno, u jedanaestom stoljeću, nakon Velikog raskola 1054. godine, patrijarh Cerularius je izjavio da je "kršćanima zapovjeđeno da poštuju subotu i da ne rade tog dana. Nažalost, Pravoslavna crkva na Istoku nije slijedila riječi patrijarha Cerulariusa.

Jeste , svi mi nemamo pojma, ali ti jedini znas istoriju i teologiju.
Vidimo i kako je poznajes...
Kad ne mozes da pobedis argumentima, onda kreces licno.
Znam vec tu taktiku..

Ne bih ni ja osobno. Evo ti Radiša Antić pa se s nime naganjaj.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Naravno da nisu odmarali subotom.

Bravo! :)

A protiv Slapa opet Vaseljenski Patrijarh Cerularius:

''Jer nama je zapovedjeno da svetkujemo SUBOTU isto kao i dan Gospodnji NEDELJU I DA NE RADIMO NIKAKAV POSAO NA TAJ DAN
[Cerularius,Letter I, to the Patriarch of Antioch, chap. 24, in Migne's Patrologia Graeca, Vol. CXX, cols. 777,778.]

Koga da slusamo, Slapa ili Patrijarha???

Evo što ti piše o ovome tvoj adventist Radiša Antić, u radu "Rasprava o postu subotom između Carigrada i Rima":

Konačno, u jedanaestom stoljeću, nakon Velikog raskola 1054. godine, patrijarh Cerularius je izjavio da je "kršćanima zapovjeđeno da poštuju subotu i da ne rade tog dana. Nažalost, Pravoslavna crkva na Istoku nije slijedila riječi patrijarha Cerulariusa.

Radisa Antic je profesor filozofije i teologije i nije merodavan da raspravlja o istoriji na strucan nacin. Ali svejedno..

To sto on kaze odnosi se na period nakon raskola i o tome da li su oni ''nastavili da svetkuju subotu'' - pa si izvrnuo tekst..
No! no! Slape :) necemo se ovde tako igrati.. :)

Evo celog teksta:

''Konačno, u jedanaestom stoljeću, nakon Velikog raskola 1054. godine, patrijarh Cerularius je izjavio da je "kršćanima zapovjeđeno da poštuju subotu i da ne rade tog dana. Nažalost, Pravoslavna crkva na Istoku nije slijedila riječi patrijarha Cerulariusa.
U stoljećima koji su sledili , malo po malo pravoslavlje
se udaljilo u razumijevanju subote od Apostolskih konstitucija, od
crkvenih Otaca, i od patrijarha Photiusa i Cerulariusa
i dosla blize Rimskoj crkvi..
''

Evo kako Slap namerno laze!
Nadam se da svi vidite.

Ne bih ni ja osobno. Evo ti Radiša Antić pa se s nime naganjaj.

Moraces nesto bolje da iskopas, znam ja da ti umes da kopas po kantama za internet, iskopaces ti vec nesto :)

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jesi li ti Židov ili kršćanin?

Ovo je neozbiljno pitanje i zvuci kao verski ekstremizam.

Hriscanstvo novoga zaveta nije ukidanje religije starog zaveta - vec njenog sagledavanja u ostvarenju tipoloskih elemenata u novom zavetu.

Zakon i Subota su dati svim ljudima preko prvog coveka Adama i on se prenosio usmenim putem sa generacije na generaciju, jer su u pocetku ljudi ziveli znatno duze, i po 900 godina.

Kasnije je Bog dao zakon u pisanom obliku preko Jevrejskog naroda - sa kojim je stvorio zavet da ce ga dovesti u obecanu zemlju pod uslovom vere i poslusnosti zapovestima.

Bog je zeleo da istinu o sebi i njegov zakon prenese svim okolnim narodima.
Posto Izrailj nije obavio misiju koja mu je bila poverena - Bog je raskinuo ovaj zavet sa Izrailjem i stvorio nov zavet sa svim ljudima, s time da su uslovi pod kojima je sklopljen ovaj novi zavet identican onom koji je on sklopio sa Izrailjem u starom zavetu - a to je poslusnost Bozjim zapovestima koje Bog u novom zavetu upisuje Duhom Svetim u ljudske misli i srce:

"Evo, idu dani, govori Gospod, kad ću učiniti s domom Izrailjevim i s domom Judinim nov zavet,
Ne kao onaj zavet, koji učinih s ocima njihovim, kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje misirske, jer onaj zavet moj oni pokvariše, a ja im bejah muž, govori Gospod.
Nego ovo je zavet što ću učiniti s domom Izrailjevim posle ovih dana, govori Gospod:
metnuću zavet svoj u njih, i na srcu njihovom napisaću ga, i biću im Bog i oni će mi biti narod.
I neće više učiti prijatelj prijatelja ni brat brata govoreći: Poznajte Gospoda; jer će me znati svi od malog do velikog, govori Gospod; jer ću im oprostiti bezakonja njihova, i grehe njihove neću više pominjati"
( Jeremija 31. 31 - 34 )

"A svedoči nam i Duh Sveti; jer kao što je napred kazano:
Ovo je zavet koji ću načiniti s njima posle onih dana, govori Gospod:
Daću zakone svoje u srca njihova, i u mislima njihovim napisaću ih;
I grehe njihove i bezakonja njihova neću više spominjati" ( Jevrejima poslanica 10. 15 - 17 )

Interesantno, ovoliko si teksta citirao a ni slovca nisi mogao naći u Novom zavjetu da potvrdiš kako kršćane obvezuje subota

I ovo je neozbiljno i predstavlja laz, jer su mnogo puta navedeni novozavetni tekstovi koji upucuju na drzanje SVIH deset zapovesti, i da je krsenje i jedne zapovesti greh.

Takodje i drugi tekstovi - poput Jevrejima poslanice 4 poglavlja koja nedvosmisleno upucuje na Jevrejsko starozavetno krsenje Subote, i savetuje da mi ne krenemo tim istim primerom neposlusnosti - vec da udjemo u subotni mir po primeru Boga koji je pocinuo u sedmi dan nakon stvaranja.

Potom Isusov savet da se Hriscani mole "da bezanje njihovo pred progoniteljima ne bude u Subotu"

Potom - da je Dan Gospodnji u kome je apostol Jovan bio prenet u viziji u nebesku Svetinju gde je video Hrista kao prvosvestenika bila Subota, koja je u starom zavetu nazvana dan Gospodnji.

Za razliku od toga - ti meni postavljas pitanje da prilozim tekstove o Suboti u novom zavetu, a sam nisi prilozio tekstove gde Hristos i apostoli zapovedaju da postujemo nedelju umesto Subote kao dan Hristovog vaskrsenja.

Ti si u prethodnom komentaru pomenuo Katolicku crkvu.
Pitanje je zasto je pominjes a ne prihvatas ono sto i ona sama tvrdi "da je ona licno svojim autoritetom promenila Subotu i na njeno mesto postavila nedelju"

Ovo je licemerno - drzati se polopvicne istine svoje crkve, jer ti kao Katolik bi trebao da prihvatis ono sto tvoja crkva kaze, a ne da govoris nesto suprotno, a evo sta Rimokatolicki izvori kazu po ovom pitanju:

"Nedelja je Katolička institucija i zahtevi za njeno svetkovanje jedino se mogu definisati na osnovu katoličkih principa" ( the catolic press, Sidney - Australia, August 1900 ).

"Od početka do kraja svetog pisma - nema nikakvog označenog teksta, koji bi opravdao promenu sedmičnog javnog bogosluženja - od poslednjeg dana u sedmici na prvi" ( priest Bradu - in the adress reported in the Elizabeth. nj. news - march 18. 1903 ).
"Biblija nigde ne podupire svetkovanje nedelje, ona je ustanova Katoličke crkve, i oni koji praznuju taj dan - poštuju zapovest Katoličke crkve"
( bishop Simour - vhu vi keep sundau ).

"Mi smo promenili od sedmog dana na prvi dan sedmice, od subote na nedelju - autoritetom svete Katoličke apostolske Hristove crkve" ( statement of Katholic church ).

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Bravo! :)

A protiv Slapa opet Vaseljenski Patrijarh Cerularius:

''Jer nama je zapovedjeno da svetkujemo SUBOTU isto kao i dan Gospodnji NEDELJU I DA NE RADIMO NIKAKAV POSAO NA TAJ DAN
[Cerularius,Letter I, to the Patriarch of Antioch, chap. 24, in Migne's Patrologia Graeca, Vol. CXX, cols. 777,778.]

Koga da slusamo, Slapa ili Patrijarha???

Nemoj ti nikoga slušati, sam "prokopaj". Evo, nastavi tragom kojim si krenuo. Sam si potegao ove citate, pa nastavi upravo njihovim tragom. Točno je da je patrijarh Celularije napisao ovo što si ti citirao, ali točno je i to da ove njegove izjave nisu proizišle iz sporenja Crkava na Istoku i Zapadu oko toga treba li "subotom odmarati", nego je spor bio isključivo oko pitanja "posta subotom". Zašto je Cerularije ovaj spor oko posta iskoristio da izrekne ovo što si i ti citirao, to samo on zna, međutim, postoje povjesne činjenice koje su dostupne svakom razumnom i istinoljubivom čovjeku. Vidim dolje da si i ti sam došao do Antićeva teksta, pa si onda mogao vidjeti kako je i sam Antić naslovio tekst - "THE CONTROVERSY OVER FASTING ON SATURDAY BETWEEN CONSTANTINOPLE AND ROME" (Rasprava o postu subotom između Carigrada i Rima). Već je iz samog naslova posve jasno o čemu je bila riječ i što je bio predmet sporenja, dakle, pitanje posta subotom.

Vratimo se tvome pitanju, "Koga da slusamo, Slapa ili Patrijarha??? Pitanje ti je krivo i tendenciozno postavljeno, jer je potpuno promašilo namjeru tvog citiranja Cerularija. Ti si Cerularija citirao htijući dokazati da je mnoštvo pravoslavnih na Istoku, još u 11. stoljeću, "odmaralo subotom". Zato u jedom od prethodnih postova i pišeš, citiram tebe: "Jel ti znas sta je Patrijarh i koliko je crkvi pod njegovom vlascu?" Pogledaj kako mizernom logikom, računajući na idiotizam čitatelja, pokušavaš podvaliti notornu neistinu samo zbog toga što vama adventistima ta neistina paše. Tvoja elaboracija je zapravo ovakva: "Pogledajte što piše Cerularije - Nama je subota zapovjeđena isto kao i nedjelja, i da je svetkujemo i da u taj dan ne radimo. A znate li tko je Cerularije? Cerularije je "vaseljenski patrijarh", znate li koliko je crkava pod njegovom vlašću? Možete li sada i zamisliti koliko je to mnoštvo "pravoslavnih na Istoku" koji odmaraju subotom.

A što je povjesna istina? Istina je baš ono što je i Radiša Antić morao konstatirati u zaključku svog teksta "Rasprava o postu subotom između Carigrada i Rima". Dakle, istina je da samo sporenje uopće nije bilo oko pitanja "odmaranja subotom" nego po pitanju "posta subotom", jer subotom kršćani nisu odmarali ni na Istoku ni na Zapadu. I istina je da je Cerularije nastupio sa poprilično neobičnim stavom o suboti i nedjelji, ali da Pravoslavna Crkva na Istoku nije prihvatila i slijedila taj Cerularijev stav. Nitko sretniji od Radiše Antića da se dogodilo upravo suprotno, zato Radiša i konstatira: "Nažalost, Pravoslavna crkva na Istoku nije slijedila riječi patrijarha Cerulariusa.

Radisa Antic je profesor filozofije i teologije i nije merodavan da raspravlja o istoriji na strucan nacin. Ali svejedno..

Pa nije se Radiša Antić bavio nuklearnom fizikom? Uzeo je povijesne činjenice koje su dostupne i onima koji nisu ni profesori ni doktori. A te činjenice su vrlo jasne, spor je nastao po pitanju posta subotom, a ne po pitanju odmaranja subotom.

To sto on kaze odnosi se na period nakon raskola i o tome da li su oni ''nastavili da svetkuju subotu'' - pa si izvrnuo tekst..
No! no! Slape :) necemo se ovde tako igrati.. :)

Evo celog teksta:

''Konačno, u jedanaestom stoljeću, nakon Velikog raskola 1054. godine, patrijarh Cerularius je izjavio da je "kršćanima zapovjeđeno da poštuju subotu i da ne rade tog dana. Nažalost, Pravoslavna crkva na Istoku nije slijedila riječi patrijarha Cerulariusa.
U stoljećima koji su sledili , malo po malo pravoslavlje
se udaljilo u razumijevanju subote od Apostolskih konstitucija, od
crkvenih Otaca, i od patrijarha Photiusa i Cerulariusa
i dosla blize Rimskoj crkvi..
''

:mig: Zaista si smiješan. Pa ono što Radiša Antić konstatira sa žalošću, "Pravoslavna crkva na Istoku nije slijedila riječi patrijarha Cerulariusa", ne znači da je Pravoslavna Crkva na Istoku odustala od svoje prakse odmaranja subotom, nego znači da nije prihvatila ovo što je Cerularije svojom izjavom zagovarao. Pravoslavni kršćani na Istoku nisu odmarali subotom ni prije Cerularija ni poslije Cerularija. Dakle, pravoslavni kršćani nisu odbacili svoju dotadašnju praksu odmaranja subotom, nego nisu prihvatili Celularijevo zagovaranje subotnjeg odmaranja. Ovo što si ti jako boldao, samo je Antićevo subjektivno zapažanje oko ovog pitanja, a povjesna činjenica je da pravoslavni na Istoku nisu odmarali subotom ni prije ni poslije Cerularija.

Evo kako Slap namerno laze!
Nadam se da svi vidite.

Ja mislim da ti iznosiš neistine u svom neznanju.

Moraces nesto bolje da iskopas, znam ja da ti umes da kopas po kantama za internet, iskopaces ti vec nesto :)

Iskopao si ti sam, samo nažalost nikakve koristi od toga. Imaš adventistički "copy paste" sindrom. Jesi li sam ovdje citirao Sokrata (koji je živio u 4. i 5. stoljeću) i pripisao mu kako opisuje događaje nakon raskola 1054. godine!? Čitaj malo prije nego što kopiraš to što ti adventisti podmeću.

A vidio si, dobro bi bilo da si pročitao i Sokrata malo detaljnije, jer Sokrat nije uopće pisao o različitoj praksi u Crkvama što se tiče "subotnjeg odmaranja", nego o različitoj praksi održavanja "svetih tajni" (Euharistije) subotom. Vidiš kako adventisti neupućene lako zavedu. Kažu, evo Sokrat piše o "slavljenju subote", a slavljenje subote adventistima je "subotni odmor", i ako su naletili na neznalicu evo novog subotara.

Ovo je neozbiljno pitanje i zvuci kao verski ekstremizam.

Vjerski ekstremisti su oni koji bi kršćanima stavili "jaram Mojsijeva zakona". S takvima su apostoli davno razračunali.

Hriscanstvo novoga zaveta nije ukidanje religije starog zaveta - vec njenog sagledavanja u ostvarenju tipoloskih elemenata u novom zavetu.

Kako god ti sagledavao, sveti Pavao u Novom zavjetu jasno piše da je subota sjena.

Zakon i Subota su dati svim ljudima preko prvog coveka Adama i on se prenosio usmenim putem sa generacije na generaciju, jer su u pocetku ljudi ziveli znatno duze, i po 900 godina.

Kako to onda da prije Židova na Sinaju ne nađosmo nikoga u Bibliji da odmara subotom?

Kasnije je Bog dao zakon u pisanom obliku preko Jevrejskog naroda - sa kojim je stvorio zavet da ce ga dovesti u obecanu zemlju pod uslovom vere i poslusnosti zapovestima.

Da, Bog je sklopio Savez samo sa Židovima i Zakon je dao samo Židovima.

Bog je zeleo da istinu o sebi i njegov zakon prenese svim okolnim narodima.

Kako to da prenesu Zakon svim okolnim narodima, kad je Bog Židovima naredio da se ne mješaju sa drugim narodima.

Posto Izrailj nije obavio misiju koja mu je bila poverena - Bog je raskinuo ovaj zavet sa Izrailjem i stvorio nov zavet sa svim ljudima, s time da su uslovi pod kojima je sklopljen ovaj novi zavet identican onom koji je on sklopio sa Izrailjem u starom zavetu - a to je poslusnost Bozjim zapovestima koje Bog u novom zavetu upisuje Duhom Svetim u ljudske misli i srce:

Koje bogohuljenje!? Savez sa Židovima sklopljen je i zapečaćen krvlju životinja, a Novi savez je sklopljen i zapečaćen Isusovom krvlju, a za tebe je to potpuno identično. Tebi je isto, krv jarca ili Isusova krv, samo da je subotu nekako ugurati.

I ovo je neozbiljno i predstavlja laz, jer su mnogo puta navedeni novozavetni tekstovi koji upucuju na drzanje SVIH deset zapovesti, i da je krsenje i jedne zapovesti greh.

Navedi samo jedno mjesto iz Novog zavjeta gdje su Isus ili apostoli naglasili obvezu subotnog odmora.

Takodje i drugi tekstovi - poput Jevrejima poslanice 4 poglavlja koja nedvosmisleno upucuje na Jevrejsko starozavetno krsenje Subote, i savetuje da mi ne krenemo tim istim primerom neposlusnosti - vec da udjemo u subotni mir po primeru Boga koji je pocinuo u sedmi dan nakon stvaranja.

Uopće nije riječ o tjednoj suboti, zato Pavao i koristi potpuno drugi termin, Počinak (κατάπαυσιν), koji nema nikakve veze sa tjednom subotom.

Potom Isusov savet da se Hriscani mole "da bezanje njihovo pred progoniteljima ne bude u Subotu"

Savjetovao je njima Isus i da se mole da im bježanje ne bude u zimu.

Potom - da je Dan Gospodnji u kome je apostol Jovan bio prenet u viziji u nebesku Svetinju gde je video Hrista kao prvosvestenika bila Subota, koja je u starom zavetu nazvana dan Gospodnji.

Dan Gospodnji (κυριακῇ ἡμέρᾳ) kod Ivana u Otk 1,10 je nedjelja, to smo već detaljno vidjeli, i ovim terminom (κυριακῇ ἡμέρᾳ) subota nikada u Svetom Pismu nije nazvana, a pojavljuje se 166 puta.

Za razliku od toga - ti meni postavljas pitanje da prilozim tekstove o Suboti u novom zavetu, a sam nisi prilozio tekstove gde Hristos i apostoli zapovedaju da postujemo nedelju umesto Subote kao dan Hristovog vaskrsenja.

Kršćani ne "poštuju nedjelju" kao vi adventisti subotu, nego nedjeljom slave Krista. Krist je dostojan slave i poštovanja, a ne dan. A zapovijed? Ni apostolima nije bila potrebna zapovijed da bi se nedjeljom okupljali s kršćanima i slavili Krista. Mi kršćani smo sljedbenici Krista i apostola, tako ni nama ne treba nikakva posebna zapovijed da bismo kao apostoli i prva crkva nedjeljom slavili Krista.

Ti si u prethodnom komentaru pomenuo Katolicku crkvu.
Pitanje je zasto je pominjes a ne prihvatas ono sto i ona sama tvrdi "da je ona licno svojim autoritetom promenila Subotu i na njeno mesto postavila nedelju"

Što ja mogu kad ti ne razumiješ. Kristova Crkva je katolička (sveopća) od svog nastanka, dakle, od apostolskih dana. Zato kažemo da je Crkva uvela praksu okupljanja kršćana u nedjelju, jer su to učinili sami apostoli koji su autoritet za to dobili od Isusa. Nitko ne kaže da je to učinila "Katolička crkva u Rimu", jesi li ti normalan. "Katolička crkva u Rimu" datira iz 11. stoljeća (nakon raskola), a okupljanje kršćana u nedjelju dolazi od apostola. Razmisli malo.

Ovo je licemerno - drzati se polopvicne istine svoje crkve, jer ti kao Katolik bi trebao da prihvatis ono sto tvoja crkva kaze, a ne da govoris nesto suprotno, a evo sta Rimokatolicki izvori kazu po ovom pitanju:

"Nedelja je Katolička institucija i zahtevi za njeno svetkovanje jedino se mogu definisati na osnovu katoličkih principa" ( the catolic press, Sidney - Australia, August 1900 ).

Baš kako sam ti i ja rekao. Crkva je bila katolička (sveopća) i u vrijeme apostola, i ta Crkva (katolička i apostolska) još u 1. stoljeću uvela je praksu okupljanja kršćana u nedjelju. Nije riječ o nekoj Crkvi u Rimu.

"Od početka do kraja svetog pisma - nema nikakvog označenog teksta, koji bi opravdao promenu sedmičnog javnog bogosluženja - od poslednjeg dana u sedmici na prvi" ( priest Bradu - in the adress reported in the Elizabeth. nj. news - march 18. 1903 ).
"Biblija nigde ne podupire svetkovanje nedelje, ona je ustanova Katoličke crkve, i oni koji praznuju taj dan - poštuju zapovest Katoličke crkve"
( bishop Simour - vhu vi keep sundau ).

Ovo je prepiska jednog katolika i jednog protestanta oko ovog pitanja. S obzirom da protestanti deklariraju princip "samo Pismo", ovdje protestant zastupa tezu da se u Svetom Pismu nalazi "autoritet" za praksu okupljanja kršćana u nedjelju, a katolik mu odgovara da se autoritet za ovo može naći samo u Crkvi koju su vodili apostoli. Ovaj katolički biskup hoće reći - "Ne postoji zapovijed u Svetom Pismu da se kršćani okupljaju nedjeljom, nego su to okupljanje uveli apostoli, dakle, Crkva".

"Mi smo promenili od sedmog dana na prvi dan sedmice, od subote na nedelju - autoritetom svete Katoličke apostolske Hristove crkve" ( statement of Katholic church ).

Mi smo, dakle, Crkva je. Crkva je to učinila još u vrijeme apostola.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Dobro jutrp Slape,
mnogo ti havala na ulozenoim trusu i odgovoru na neke od nasih komentara.
Medjutim, o onome sto je Pap[a od Vizantije trazio da mu isporuce Marka Evgenika da bi ga osudio i kaznio, nista ne kazes. Mislim da si u pravu, jer tiume je sve recenoi nije ni potreban komentar. Je li tako?

Subota je radi čovjeka", tako je tripo. Židovi su Isusa najviše napadali upravo zbog Isusova stava o suboti. Tako ga jednom zgodom optužiše da radi subotom, a Isus im odgovara: "Otac moj sve do sada radi pa i ja radim." (Iv 5,17) Na ove Isusove riječi, svjedoči nam Ivan - "Židovi su još više gledali da ga ubiju". (Iv 5,18)
Slape, zao mi je ali ni u tome nisi u pravu,
Jevreji su mrzeli Hrista, isto kao i carica Evdoksija Jovana Zlatoustoga, zato sto ih je ukoravao za neuredno zivljenje. Oni su Ga okrivili da lecenjem krsi Subostu, a to nije tacno. Nigde Bog nije rekao da ne mohu leciti bolesne u Subotu. PREMA TOME ISUS NIJE KRSIO SUBOTU.
Ako neko zeli da se pridruzi farisejima pa da ga ipak zato okrivljuje, onda mora da nadje zapovcest koja zabranjue lecenje bolesnika u Subotu a takva zapovest ne postoji.

Drugo, NISU JEVREJI OPTUZILI HRISTA "NAJVISE" ZBOG SUBOTE.
Obratimo paznju na biblijski tekst koji je Slap samo delimicno naveo da bi izgledalo da Biblija podrzava njegovo mislujenje a to nije tacno.

"I Zato JOS VISE gledahu Jevreji da Ga ubiju, STO NE SMAO LRSASE SUBOTU NEGO I OCEM SVOJIM NAZIVASE BOGA I GRADJASE SE JEDNAK BOGU." Jovan 5,18.

Slape, procitaj ceo ovaj tekst, pa onda sam sebiu reci da li su Ga jevreji "NAJVISE MRZELI ZATO STO JE PRESTUPAO SUBOT" ili je NAJVISE STO SE GRADIO JEDNAK BOGU?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slape, procitaj ceo ovaj tekst, pa onda sam sebiu reci da li su Ga jevreji "NAJVISE MRZELI ZATO STO JE PRESTUPAO SUBOT" ili je NAJVISE STO SE GRADIO JEDNAK BOGU?

Marko zanijemio o temi. Zar baš ništa suvislo nemaš dodati? Jesi li pronašao nešto zbog čega bi Pavao pisao Korinćanima da baš "svakog prvog dana u tjednu stavljaju na stranu koliko uzmognu"? Ako nisu imali nogometne turnire svakog prvog dana u tjednu, možda su šah igrali? Dobro, vidio si da taj dan u Korintu nije mogao biti "prvi radni dan u tjednu", ali nešto se svakako moralo događati "svakog prvog dana u tjednu". Nije valjda Pavao "prolupao" besmislice počeo pisati kršćanima? Što li je to moglo biti svakog prvog dana u tjednu, što misliš Marko?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
> Umjesto da traži držanje šabata, ostatak Novoga zavjeta podrazumijeva upravo suprotno (uključujući jednu iznimku trećoj točki gore, koju nalazimo u Kološanima 2,16).
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Novi zavet nije bio napisan u vreme Novog zaveta. Jedini autoritet je bio Stari zavet:

"Ovi pak bijahu plemenitiji od onih što žive u Solunu; oni primiše reč sa svim srcem, i svaki dan istraživahu po Pismu da li je to tako" (Dela 17,11)

Zato nije ni bitno da li se nešto spominje ili ne spominje u Novom zavetu, kada je Stari zavet kriterijum istinitosti Novog. Da su apostoli propovedali neki drugi dan da se svetkuje osim subote, onda bi se našli kao oni koji govore drugačiju nauku u odnosu na Stari zavet.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Na pocetkju ove stranice videli ste istorijski podatak koji sam prilozio i zamolio Slapa da nam to objasni. Evo najpre tog citata:

"Ostali Grci ne htedose isprva potpisati (Uniju sa katolicima). Tek su teskom mukom uspeli car i papski agenti DELOM PRETNJOM, DELOM POKLONIMA I OBECANJIMA DA SU NAPOSLETKU SVI POTPISALI, osim efeskog mitropolita MARKA EVGENIKA I ONIH KOJI ODBEGOSE DA NE BI MORALI PROTIV SVOGA UBEDJENJA POTPISATI, I KOJE NIJE BILO MOGUCE VEC POVRATITI, Sedmoro od tih odbeglica je ipak uhvaceno i dovedeno natrag,...
Papa je trazio da mu se odmah izda RADI OSUDE I KAZNE efeski mitropolit MARKO EVGENIK, KOJI NIJE HTEO PRIHVATITI UNIJU.”
Jevsevije Popovic, Opca crkvena istorija, knjiga II str.140.141.

Slape, sta ti imas da kazes na ovu izjavu?

Da li to dolukuje duhovnim vodjama, da PODMICUJU, DARUJU I OBECAVAJU... da bi primorali ljude da pristanu za ono sto svesno znaju da je pogresno?
Da li je na isti nacin i nedelja uvedena kao praznik?

Posto na toj strani poznajes situavciju mnogo bolje od mene, reci nam da li je ovo stvarno bilo tako?

Sto se tice careva, ja u njih , od Saula, Davida i Solomuna pa sve ostale do danas nemam poverenja, ali mene iznendjuje poglavar Crkve da tako postupa sa ljudima koji ne zele da slede njegove direktive.

Sta mislis, da je kojom nesreco uspeo da se docepa Marka Evgenika, da li bi i on zvrsio na lomaciu kao i Savonarola?

Da li je Crkva u takvim uslovima bila u stanju da sacuva cistotu Hristove nauke?

\
Marko1932 je napisao(la):

Slape gde ti je odgovor na ovajh moj komentar:

Na moje insitiranje, Slap je, iako tesko, ipak, progovorio:

“Ostali Grci

Napisano treba znati čitati i razumijevati, a ne samo kopirati.

Bravo Slape! Odgovor je zaista na visoikom teoloskom nivou, zar ne?

Ali je ovo jaki komentar. Znaci mi smo nepismeni pa ne znamo ni da citamo. Jeli tako?

Zar nemas nista da kazes na to sto je Papa zahtevao od vlasti izrucenje nepokornog episkopa da ga osudi i kazni?
Pitao sam te, da je Marko Evgenik kojom nesrecom bio izrucen Papi, da li bi bio "nagradjen" lomacom kao Savonarola ili ne bi?

Zanaci ti si "mnogo pismen" pa ti je nezgodno da o tome ista kazes.
Iako smo mi "nepismeni" ipak, smo procitali i ono sto nisi napisao.

Sve najbolje

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
"Ostali Grci ne htedose isprva potpisati (Uniju sa katolicima).

Sta mislis, da je kojom nesreco uspeo da se docepa Marka Evgenika, da li bi i on zvrsio na lomaciu kao i Savonarola?

Slape gde ti je odgovor na ovajh moj komentar:

Zar nemas nista da kazes

Marko je sam otvorio posebnu temu kako bi bez ikakva reda i konteksta mogao kopirati hrpe tekstova. Ako tko hoće i čitati neka čita, ali ja molim urednika da ovakve Markove tekstove sa ove teme premjesti u taj "Markov butik", i na taj način spriječi spamanje ove teme.

Novi zavet nije bio napisan u vreme Novog zaveta. Jedini autoritet je bio Stari zavet:

"Ovi pak bijahu plemenitiji od onih što žive u Solunu; oni primiše reč sa svim srcem, i svaki dan istraživahu po Pismu da li je to tako" (Dela 17,11)

Tako je tripo, u pravu si. Samo, Pismo koje su imali apostoli i kršćani bila je grčka verzija - Septuaginta. Biblija koju ti imaš ne sadrži sve knjige koje su bile u Bibliji apostola i prve Crkve. Ako nemaš Bibliju koju su imali apostoli i prvi kršćani, imaš krnju Bibliju, onda se ne možeš ni smatrati sljedbenikom apostola i prve Crkve.

Zato nije ni bitno da li se nešto spominje ili ne spominje u Novom zavetu, kada je Stari zavet kriterijum istinitosti Novog. Da su apostoli propovedali neki drugi dan da se svetkuje osim subote, onda bi se našli kao oni koji govore drugačiju nauku u odnosu na Stari zavet.

Miroljubova teologija. :mig:

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
A što je povjesna istina? Istina je baš ono što je i Radiša Antić morao konstatirati u zaključku svog teksta "Rasprava o postu subotom između Carigrada i Rima". Dakle, istina je da samo sporenje uopće nije bilo oko pitanja "odmaranja subotom" nego po pitanju "posta subotom", jer subotom kršćani nisu odmarali ni na Istoku ni na Zapadu.

Necu se ja sa tobom rapravljati ovde, za mene je merodavno ono sto pise.
Nije problem bio jedino ''post subotom'', vec tvoj kardinal Humbert OPTUZUJE PRAVOSLAVNE DA SU SVETKOVALI SUBOTU:

''Oni svakako svetkuju SUBOTU I VI JE SVETKUJETE; ONI POSTE I UVEK PREKIDAJU POST U SUBOTU.''

Pa ako dodamo ono sto je Patrijarh Kerularije izjavio:

''Jer nama je zapovedjeno da svetkujemo SUBOTU isto kao i dan Gospodnji NEDELJU i da ne radimo nikakav posao na taj dan

Jasno je o cemu se ovde radi.. Da su te optuzbe bile neosnovane on bi se branio od njih, ne bi valjda svojim recima potvrdio iste..
On ovde ne izrazava svoje misljenje, vec IZNOSI DETALJE SPORA U PISMU UPUCENOM CRKVI U ANTIOHIJI.
Pa zaista je smesna onda tvoja tvrdnja da ih Kardinal Humbert optuzuje nizasta(za svetkovanje subote), i onda Patrijarh Kerularije te optuzbe potvrdjuje -umesto da se od njih brani. Smesno!

A sto se tice Radise Antica, on je lepo izjavio da je Pravoslavna Crkva ''postepeno tokom vekova napustala istinu o suboti''.
Sto se tice naslova dela, on je naslovljen onako kako je i istorijski svuda u svetu naslovljen, a to ne dokazuje da ''spora oko subote nije bilo'' jer on upravo o tom sporu i pise...

Poslednja izmena:
Natrag