Da li slaviti subotu ili nedelju

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
8. Јер да је Исус оне довео у покој, не би за други дан говорио потом

Naravno da nije pretvorio vodu u sok. To su gluposti.

Eto jedne stvari gde se mogu sloziti sa vama da adventisti grese..

Ако греше у неколико случајева маштаријом једне визионарке, онда човек мора да се запита: А шта је са осталим тврдњама? То је наша дужност да све испитујемо. Неке њене глупости неће довести до губитка Спасења, али неке дефинитивно хоће. Јер јерес фарисејства о којем апостоли пишу, а неки су признали да су били потпуно исто инфицирани, човека удаљава од духовног разумевања. Издижу спољашњост (спољашњег смртног и телесног човека), а унутрашњост (унутрашњег човека који се свакодневно обнавља, почива) не могу разумети.

То ти ја непрестано говорим: све су то глупости. Док не сагледаш добро и прогледаш, фарисејство ће те држати у ланцима од којих нас Господ ослободи. То важи за све "чистунце" који се преко стомака и спољашњости спасавају. А чистоћа срца се не разматра, само трбуха.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
8. Јер да је Исус оне довео у покој, не би за други дан говорио потом

Ovaj drugi dan o kome govori Jevrejima poslanica 4 poglvlje nije Nedelja na mesto Subote, vec se u kontekstu Jevrejima poslanice govori o tome - da Isus Navin nije mogao da uvede Jevreje onoga vremena u obecanu zemlju a jedan od razloga je upravo krsenje Bozjih zapovesti i nepostovanje Subote.
Iz tog razloga - Bog govori o jednom drugom danu kada ce konacno uvesti svoj narod u obecanu zemlju, odnosno samo nebo i potom i u novu zemlju koju ce on stvorirti i takozvani vecni pokoj.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Iz tog razloga - Bog govori o jednom drugom danu kada ce konacno uvesti svoj narod u obecanu zemlju, odnosno samo nebo i potom i u novu zemlju koju ce on stvorirti i takozvani vecni pokoj.

Па, то ја говорим годинама. а ти и даље гураш суботу. У покој (мир Божији) се улази вером, а не суботарењем. Видиш да ти ипак разумеш, али те навика фарисејска враћа суботи.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Upravo je suprotno.

Ako Isus Navin nije mogao uvesti Jevreje onoga vremena u obecanu zemlju zbog krsenja zapovesti i Subote, onda su zapovesti i Subota uslov a ulazak i u samo nebo i novu zemlju.

Naravno - verom, ali vera je u Bozjim ocima mnogo vise od same reci VERUJEM.
Vera u novom zavetu znaci POSLUSNOST zapovestima i izgradnja karaktera po uzoru na Isusa Hrista koji je odrzao SVE zapovesti - u visini mere rasta Hristova i njegove pravde.

Spoznaj to - sta Isus danas cini u nama i za nas i bices blagosloven.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Upravo je suprotno.

Сад самом себи контрираш. Као да ја кажем: јесте плаво, али ипак није плаво него зелено јер је неко пре 5000 година фарбао у зелено. Нема везе што сад треба да буде плаво са чим се слажем. Слажем се, али се и не слажем...збрка ми је мало у глави!

Ако пише да се вером улази у покој, са којим правом кажеш да није? Нико не спомиње заповести, већ веру, да се не упадне опет у гатку неверства. Опет није како пише, него како ти кажеш.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Tripo ti je dobro odgovorio i ja nemam sta da dodam.

I ja sam odgovorio tripi, i nemam što da dodam.

Ako Hristos upotrebljava istu rec ''heorte'' za praznik Pashu, a to je jedan praznik, zasto bi onda tim izrazom kod Pavla morali biti obuhvaceni svi godisnji praznici, kad kod Hrista nisu? Opet moze biti i ne mora...

Riječ blagdan (grčki - ἑορτὴ), ovo bi trebao znati, kao i svaka druga riječ ima jedninu i množinu. U slučaju o kojem ti govoriš riječ je o jednom blagdanu, blagdanu Pashe, pa zato imamo πάσχα ἡ ἑορτὴ τῶν Ἰουδαίων - Pasha, židovski blagdan (jednina). Kod Pavla u Kol 2,16 imamo imenicu u množini - ἑορτῆς, dakle, radi se o blagdanima (množina). Je li ti sada jasna razlika? Je li ti sada jasno zašto je u prvom slučaju riječ o jednom blagdanu, a zašto u Kol 2,16 imamo više blagdana.

A jesu li u Kol 2,16 svi godišnji blagdani (godišnje subote) obuhvaćeni grčkom imenicom u množini - ἑορτῆς? Vidjeli smo, prateći nabrajanje svih godišnjih blagdana (subota) u Lev 23,4-44 i u hebrejskoj Bibliji i u Septuaginti (grčkom prijevodu SZ) kako su sve te godišnje subote obuhvaćene grčkim izrazom ἑορτῆς. Apsurdna je, dakle, teza kako grčki izraz ἑορτῆς jezično ne obuhvaća Dan truba i Dan pomirenja. Osim što smo vidjeli da je jednom istom grčkom riječi (ἑορτῆς) obuhvaćeno svih pet godišnjih subota, vidjeli smo kako je jednim istim izrazom obuhvaćeno svih pet godišnjih subota i u hebrejskoj Bibliji - izrazom moed. Ovo smiješnom čini i adventističku primjedbu o tobože "nekonzekventnom" prijevodu hebrejske riječi blagdan u Septuaginti. Vidjeli smo, prijevod je konzekventan da ne može biti konzekventniji. U hebrejskoj Bibliji blagdani su najavljeni hebrejskom riječi moed. U Septuaginti to je prevedeno sa ἑορτῆς. Nakon toga nabrojano je svih pet godišnjih blagdana (subota), i zaključeno kako su to "blagdani Jahvini". Ponovo i u ovom zaključku u hebrejskoj Bibliji imamo izraz moed, a u Septuaginti ponovo prevedeno sa ἑορτῆς. Dakle, konzekventno da ne može konzekventnije.

Mi ne znamo sta Pavle misli..

A adventisti kao saznali što Pavle misli!? Uozbilji se malo. Ovdje je dovoljno znati što je sveti Pavao napisao, a za to je dovoljan jezik i gramatika.

Ti pokusavas ovaj stih da izvadis iz konteksta biblije i onda da analiziras Pavlove reci, to je pogresan pristup.
Zato se mora uzeti i siri kontekst i videti da li subota uopste moze biti ''sen''.

Sveti Pavao kaže, ne da može, nego da je.

Recimo da je tvoje objasnjenje Pavlovih reci tacno, ajde da pretpostavimo da jeste, objasni onda kako se to subota ispunila na Isusu Hristu? Ako je bila sen, onda ona mora biti prikovana na krst zajedno sa ostalim godisnjim praznicima...

Čovječe, navukao si se na adventističke fraze i mantre. U Isusu je sve ispunjeno. Pa sveti Pavao ti kaže da je subota sjena zajedno s jelom, pićem, svim blagdanima i mlađacima. Ti ni Pavlu ne možeš povjerovati jer su te adventisti hipnotizirali svojom mantrom - "subota nije sjena, subota ne može biti ukinuta". Kada bi to bilo moguće, kada bi Pavla čitao oslobođen od ove adventističke mantre, onda bi vidio kako je subota i sjena i kako je ukinuta. Nažalost, ne možeš se toga osloboditi, zastire ti pamet kao što kaže sveti Pavao: 2 Kor 3,14: Ali otvrdnu im pamet. Doista, do dana današnjega zastire taj prijevjes čitanje Staroga zavjeta: nije im otkriveno da je u Kristu prestao.

Objasni na sta je to u Hristovom zivotu i delovanju ukazivala sedmicna subota pa se ispunila?

Rekoh ti, u Kristu je sve ispunjeno! A evo ti i ovo:

Iv 5,16-17: Zbog toga su Židovi počeli Isusa napadati što to radi subotom. Isus im odgovori: "Otac moj sve do sada radi pa i ja radim."

Smijete li vi, koji po adventističkom nauku morate u subotu odmarati, ovako drsko odgovoriti nekome tko bi vas upitao ili ukorio zbog toga što radite subotom? Ako ne smijete onda vas Krist nije oslobodio od ropstva. Naravno, nije to Kristova krivnja nego vaša, nedate se iz ropstva.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Rekoh ti, u Kristu je sve ispunjeno! A evo ti i ovo:

Iv 5,16-17: Zbog toga su Židovi počeli Isusa napadati što to radi subotom. Isus im odgovori: "Otac moj sve do sada radi pa i ja radim."

Smijete li vi, koji po adventističkom nauku morate u subotu odmarati, ovako drsko odgovoriti nekome tko bi vas upitao ili ukorio zbog toga što radite subotom? Ako ne smijete onda vas Krist nije oslobodio od ropstva. Naravno, nije to Kristova krivnja nego vaša, nedate se iz ropstva.

Kada mi budes objasnio kako se to sedmicna subota Ispunila na Hristu ja cu ti poverovati, jer za sve ostale praznike imamo objasnjenje, ali ja za subotu nisam nasao. Dakle nije meni dovoljna rec Apostola Pavla , jer ja iz tih njegovih reci ne mogu sa sigurnoscu znati. Zato trazim kontekst celokupne biblije.
I da mi objasnis kako se to po tvom shvatanju subota ''sen'' ispunjava na Hristu.
Ako to budes mogao da uradis, ja cu se sloziti sa tobom..

Ovaj tekst sto si naveo se ne moze primenjivati kao ''posao'' jer lecenje subotom nije posao. To je milost i dobra dela je dozvoljeno subotom ciniti. Hristos nije ukidao subotu vec ju je oslobodio nepotrebnog tereta koju su joj pismoznalci i fariseji nametnuli: ''ne dohvati se, ne okusi itd..'' . I Hristos je rekao objasnjavajuci ovo: ''Dakle je dozvoljeno subotom dobro ciniti'' - to je objasnjenje sta je on mislio, a to znaci: subotom je dozvoljeno ciniti dobro, i to nije posao...

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kada mi budes objasnio kako se to sedmicna subota Ispunila na Hristu ja cu ti poverovati, jer za sve ostale praznike imamo objasnjenje, ali ja za subotu nisam nasao.

Rekoh ja, hipnoza adventističkom mantrom. Tako kažu adventisti i onda mora biti tako, čak i da suprotno piše u Svetom Pismu.

Dakle nije meni dovoljna rec Apostola Pavla , jer ja iz tih njegovih reci ne mogu sa sigurnoscu znati. Zato trazim kontekst celokupne biblije.

Što rekoh gore! Tako kažu adventisti i onda mora biti tako. Dovoljno ti je ono čemu su te poučili adventisti - "subota ne može biti sjena", ali ti nije dovoljna riječ svetog Pavla!? Iako sveti Pavao nabraja, blagdana (ἑορτῆς - riječ koja obuhvaća svih pet godišnjih subota), mlađaka ili subota (σαββάτων - riječ koja uvijek označava tjedne subote) Pavlova riječ ti nije dovoljna i ti bi je za svaki slučaj provjerio u kontekstu cjelokupne Biblije. U sukobljavanju onoga čemu su te naučili adventisti sedmog dana i onoga što čitaš kod svetog Pavla, ti bi ipak "u kontekstu cjelokupne Biblije" provjeri podvrgnuo Pavlovo. Ne pada ti ni na pamet da provjeri "u kontekstu cjelokupne Biblije" podvrgneš adventističko. Zašto u adventističko imaš tako bezgranično povjerenje? Zašto, za svaki slučaj, ne bi provjeri podvrgnuo i ono što si prihvatio od adventista? Možeš ti i sam oformiti kontekst, ali evo ti prijedlog konteksta po kojem bi mogao provjeriti i ono što si preuzeo od ASD.

Na primjer, probaj doći do odgovora koliko bi mogli biti u pravu, i koliko bi moglo biti istine u "istini o suboti" od onih koji naučavaju ili su naučavali:

- Adam i Eva i njihovi potomci svetkovali su subotu. - Što o ovome kaže Biblija?
- Subota nije data samo Izraelcima, data je još u raju svim ljudima. - Što o ovome kaže Biblija?
- Isus je 22.10.1844. na Nebu preseljavao. - Što o ovome kaže Biblija?
- Yom Kippur 1844. bio je 22.10.1844. - Što o ovome kažu sve činjenice?
- 22.10.1844. završilo je vrijeme pokajanja za grešnike. - Što kaže Biblija, a što i sami ASD danas kažu?
- 22.10.1844. zatvorena su vrata i Bog je odbacio pokvareni svijet. - Što kaže Biblija, a što i sami ASD danas kažu?
- 22.10.1844. sotona je stao pored prijestolja u Svetinji koju je Isus napustio. - Što o ovome kaže Biblija?
- subota počinje u petak u 18 sati, a onda su, kako sami kažu, nakon 9 godina istraživanja Biblije otkrili kako ipak počinje zalaskom sunca u petak. - Što o ovome kažu Biblija i zdrav razum?

Mogao bih još mnoštvo toga navesti, ali evo, oprobaj.

I da mi objasnis kako se to po tvom shvatanju subota ''sen'' ispunjava na Hristu.
Ako to budes mogao da uradis, ja cu se sloziti sa tobom..

Ne bih ja sebe gurao u prvi plan, i ne bih ja htio biti ničiji guru. Složi se ti sa svetim Pavlom.

Ovaj tekst sto si naveo se ne moze primenjivati kao ''posao'' jer lecenje subotom nije posao. To je milost i dobra dela je dozvoljeno subotom ciniti. Hristos nije ukidao subotu vec ju je oslobodio nepotrebnog tereta koju su joj pismoznalci i fariseji nametnuli: ''ne dohvati se, ne okusi itd..'' . I Hristos je rekao objasnjavajuci ovo: ''Dakle je dozvoljeno subotom dobro ciniti'' - to je objasnjenje sta je on mislio, a to znaci: subotom je dozvoljeno ciniti dobro, i to nije posao...

Opet adventistički štosevi. Kad njima treba onda će citirati Isusa kako "ni jota neće nestati", i rekorderi su u citiranju toga, a kada im zatreba drugačije, ne samo da će jote zgaziti nego će tvrditi da vrijedi samo "moralni zakon" - Deset zapovijedi. Naravno, vješti u gaženju i "pendrečenju Biblije" oni će svaki put nastupati baš onako kako njima paše. Njihovo tumačenje Biblije nije "kako piše" nego "kako paše", pa će i Isusovo nadmetanje s farizejima oko subote tumačiti baš ovako kako si ti gore napisao. Ništa novo, adventistički štosevi.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Kada mi budes objasnio kako se to sedmicna subota Ispunila na Hristu ja cu ti poverovati, jer za sve ostale praznike imamo objasnjenje, ali ja za subotu nisam nasao.

Јеврејима 3 и 4. глава. Ја сам је ту нашао и схватио јер је лако за разумети. Зато адвентисти муљају и изврћу ту посланицу највише по питању уласка у Светињу 1844. и за суботу.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Da je subota samo za Jevreje ne bi pisalo da je subota za čovjeka.

Subota je data radi čoveka, a ne čovek radi subote.

Natrag