- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Ništa ti razumeo Hrista nisi.
Ok, hajde da još jednom uporedimo to tvoje verovanje sa logikom.
Ti tvrdiš da Isus u ovim rečima podrazumeva da je verovanje u Njegovo Božanstvo ono što donosi oprost greha. Isus to ne podrazumeva. Prvo imaš problem sa izrazom "Ja jesam" koji po automatizmu tumačiš u kontektu Ja sam Bog...što ne znači. Isus izrazom Ja jesam podrazumeva nešto drugo tj. da je On taj koji je određen za Onoga koga Jevreji čekaju. Taj izraz je pogrešno interpretiran od učitelja kojima veruješ i čiju si interpretaciju usvojio.
Sa druge strane, Isus govori o opraštanju greha kao što vidimo. Ne o svom Božanstvu ili nebožanstvu već o opraštanju greha. Kada smo kod opraštanja greha tj. da neko bude učinjen pravednim tu nikakvu ulogu ne igra verovanje da je Isus Bog ili da nije. Kakve to veze ima sa opraštanjem greha? Nikakve.
U konkretnom primeru ću pokazati zašto je to tvoja zabluda:
Opraštanje greha ima veze sa suprotnim principom tj. pripisom pravednosti. Dakle, imamo greh-pravda. U tvom slučaju imamo suprotnost greh-verovanje u prirodu Hristuvu. To ne može imati veze jer opraštanje greha ima veze sa pravednošću a ne sa verovanjem u prirodu.
Kao kada bih ja rekao da ulična rasveta ima veze sa mojom novom jaknom koja je plave boje. Ne ulična rasveta ima veze sa strujom, i sa time nikakve veze nema moja plava jakna. Tvoj princip je upravo takav..ti bi ustvrdio da ulična rasveta ima veze sa time da li sam kupio crvenu ili plavu jaknu. Ne, ono nema veze sa mojom jaknom i njenom bojom već sa strujom. Dakle, ovde je isto. Praštanje greha može imati veze samo sa pripisom pravednosti Hristove. Ne sa verom u Njegovu prirodu.
Odakle ti ova vještina da ovoliko nalaprdaš, a ništa suvislo ne kažeš? 'Sori', ovo gore ti je zaista za 'onu stvar?. Ovo si pokupio i izvještio kod Miroljuba i kod Deretića.
Nego nisi se osvrnuo na ovo:
I daj mi kaži, kako je o ovome vjerovala i učila Ellen White? Je li Ellen White, jednako kao i ti ovdje sada, potpuno nijekala Isusovo božanstvo? Je li i za Ellen White, kao i za tebe, Isus samo čovjek? I na koncu, ako je po Ellen White Isus božansko biće, pa čak i sam Bog, nije li onda po tebi Ellen White lažna proročica, heretičarka "da ti mozak stane"??? Sad ćemo malo o svemu ovome.
Odgovori sada na ovo što te pitam za 'proročicu', a onda ću ja tebi lijepo pokazati što to znači Isusovo "Ja jesam".