Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Mire, malo preuveličavaš opasnost od odstupanja od tradicionalnog stava o prirodi Hrista. To da li neko veruje da je Hristos Bog u telu ili ne ni na koji način nije tolika "opasnost" za bilo koji segment duhovnosti. ..... Ti ovo pitanje tretiraš kao pitanje života i smrti a ono to nije. Tu grešiš.

"Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim."

Dobro Jovane što si alergičan na ono što kažemo mire i ja, ali kako se možeš oglušiti na samoga Boga Isusa Krista, koji sam ovo gore svjedoči?

Kao drugo, teologiju da Isus nije Bog nemaju samo JS. Mnogi hrišćani pre njih su imali takav stav iz brojnih Biblijskih razloga. Dakle, opet nema veze to ni sa JS. Tako da JS nikako ne mogu uticati ni neposredno ni posredno po ovom pitanju.

OK, to samo znači da je bilo kršćana i prije JS koji su otpali od Krista i Kristove crkve. Naravno, ne zbog toga što su pristajalu uz Bibliju, jer baš Biblija na mnoštvu mjesta svjedoči da je Isus Bog.

Ovo je čisto teološka stvar među hrišćanima i nije presudna za spasenje.

Netočno. Nije ovo uopće pitanje oko kojega se razilaze kršćani. Jer, oni koji priznaju i ne ispovjedaju da je Isu pravi Bog i pravi čovjek nisu uopće kršćani.

Ono što je zaista važno Mire brate, jeste život promenjen. Zapitajmo se jesmo li promenili život, odbacili loše navike, jesu li naša dela i reči u skladu sa Božiji zakonom i Božijom voljom. To treba da bude srž naše vere. Dakle, ne prazna forma već život tj.suština. Takve nas želi Gospod. Teoloških stvari za razmatranje će biti i ima ih uvek. Ali to samo po sebi ne vodi u spasenje.

Ti dakle Isusove riječi nazivaš praznom formom!?!? Neka, ja ću ih svejedno još jedan put ponoviti: "Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim."

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ovo je čisto teološka stvar među hrišćanima i nije presudna za spasenje. Ono što je zaista važno Mire brate, jeste život promenjen. Zapitamo se jesmo li promenili život, odbacili loše navike, jesu li naša dela i reči u skladu sa Božiji zakonom i Božijom voljom.

Ne mozes ti promeniti zivot, bez Bozje pomoci! A ako ga ne poznajes, on se nece useliti u tebe niti ce ti dati silu koja to omogucava! Dakle, bez poznavanja Boga i odnosa sa njim, besmisleno je truditi se!

Kao sto je Hristos rekao:

"AKO ME KO LJUBI JA CU IMATI LJUBAV K NJEMU.. I K NJEMU CEMO DOCI I U NJEGA CEMO SE NASTANITI"

I jos nesto je rekao:

JA SAM DOBRI PASTIR, I ZNAM SVOJE OVCE I MOJE OVCE POZNAJU MENE..

ALI VI NE VERUJETE, JER NISTE OD MOJIH OVACA!

---> Ne mozes ti biti Hristov, ako ga ne poznajes kao Boga! Niti ces primiti istinu ako ga ne poznajes!

I fariseji su Hrista smatrali "obicnim covekom" kao i ti! A vidi sta im je Hristos rekao gore ---> DA NE VERUJU U NJEGA, ZATO STO NISU OD NJEGOVIH OVACA!!!

Zato je ovo jako vazno pitanje, ko je Isus?

On ih je upitao:

STA KAZU LJUDI KO SAM JA?

JEDNI KAZU JOVAN KRSTITELJ, DRUGI ILIJA, A TRECI NEKI OD PROROKA..
(svi su ga dakle smatrali za "coveka")

A STA VI KAZETE KO SAM JA?

PETAR MU ODGOVORI:

TI SI MESIJA, SIN BOGA ZIVOGA!

ISUS MU RECE:

BLAGO TEBI SIMONE SINE JONIN, JER TELO I KRV TEBI NISU OVO JAVILI, NEGO OTAC MOJ KOJI JE NA NEBESIMA!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne mozes ti promeniti zivot, bez Bozje pomoci! A ako ga ne poznajes, on se nece useliti u tebe

Mire, ovo je samo teologija. Ne možeš se spasavati teološkim znanjem, već promenom života.

Ovo zaista ne utiče. Jer imaš ljude koji krše zakon Božiji od onih koji veruju u Božasnku prirodu a imaš iste koji to čine iako ne veruju u Božansku prirodu. I imaš i obrnuto.

Dakle, kao što vidiš, ova teološka postavka ne može te učiniti bližim ni daljim Bogu. To činiš kroz način života.

Da jer tako kako kažeš, svi koji veruju u Božanstvo Hrista bi bili savršeni pravednici. Isto bih i ja mogao reći da pošto ne podrđžavam ovu teologiju da su savršeni pravednici oni koji ne veruju u Božasnku prirodu Hrita. Aki ne bih bio upravu ni ja a nisi ni ti.

Život menja samo spoznaja Božasnkog zakona, Njegove volje za naš život i naš promenjen život u Hristu.

Shavataš li koliko je nevažna teologija sama po sebi u ovom krucijalnom delu?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, ovo je samo teologija. Ne možeš se spasavati teološkim znanjem, već promenom života.

Promena zivota dolazi samo kroz Isusa Hrista! Ne mozes se ti promeniti ako on u tebi ne zivi, ako tvoje telo i dusa nije njegov hram. A to ne moze biti, ako ga ti ne poznajes, niti ce ti doci ako ne priznajes da je - ON KOJI JESTE!

Muslimanima Hristos nece doci, jer ga ne priznaju, nevernicima nece doci jer ga ne veruju! Oni mogu biti onoliko dobri, koliko je coveku moguce! A Bog ce to vrednovati, ali zivot sa Hristom je nesto sasvim drugo!

Retko ko ce se spasiti od njih, osim ako nema vezu sa vaskrslim i proslavljenim Hristom!

Zato je jako vazno da priznajes Hrista za Boga! Andjeli se klanjaju Hristu, a ko je onda covek da ga porice?

Ovo zaista ne utiče. Jer imaš ljude koji krše zakon Božiji od onih koji veruju u Božasnku prirodu a imaš iste koji to čine iako ne veruju u Božansku prirodu. I imaš i obrnuto.

Krse zakon, zato sto Hrista ne poznaju i zato sto on u njima ne zivi! Odbacuju ga na druge razlicite nacine. To nema veze sa Trojstvom!

Vera u Hrista Boga intelektualno nije spasonosna, vec samo ako je srcem primljena!

Zato Pavle i kaze "i djavoli veruju i drhcu"!

Onaj koji ne veruje da je Hristos Bog, taj porice Hrista, i njemu on nece doci! Dok onaj koji veruje da je Hristos Bog, ni njemu nece doci ako je ta vera samo intelektualno primljena!

Ti pises kao da drzanje zakona dolazi vlastitom snagom, a ne kroz Hrista!

Dakle, kao što vidiš, ova teološka postavka ne može te učiniti bližim ni daljim Bogu. To činiš kroz način života.

Nikako! Hristos ne dolazi k tebi zato sto si ti dobar! Ne postoji nista sto te moze preporuciti Bogu! Vec on dolazi SAMO VEROM! I ta vera je spasonosna!

Ako ti dakle ne verujes da je on JA JESAM da je ON BOG, tebi Hristos nece doci!

Mozes se truditi koliko god hoces vlastitim snagama da budes dobar, ali nista ti ne vredi! To te nece preporuciti Bogu!

Da jer tako kako kažeš, svi koji veruju u Božanstvo Hrista bi bili savršeni pravednici.

Izvini molim te, ali tu pricu kako su TROJICARI NAJVECI GRESNICI si pokupio od Jehovinih Svedoka!

Po tome i vidim da si duboko zagrizao!

Ovo nije tacno, imas TROJICARE koji su izuzetno verni a imas i one koji to nisu! Imas ARIJEVCE koji pokusavaju vlastitim snagama da budu dobri (jer Hrista nemaju) a vidis da i oni nisu nista bolji od onih koji veruju da je HRISTOS BOG, cak su i gori, jer su licemerni! To je posebno slucaj sa Jehovinim Svedocima! Da si ti bio tamo, shvatio bi da su lazni, jer sva njihova poboznost je spoljasnja maska, taj "kez od uva do uva" je nesto sto oni uce da rade (uce u skoli), i to ne dolazi prirodno iz srca! Nece ti pomoci ako si gladan i zedan, niti bilo sta ako nisi njihov, odbacice te! I sopstvenu porodicu i roditelje ce odbaciti ako ne zele biti JS, prekidaju svaki kontakt! Gore je dakle licemerje tamo nego kod adventista, pravoslavaca i katolika! Zato nemoj da pricas stvari koje ne poznajes!

Ali ne bih bio upravu ni ja a nisi ni ti.

I nisi u pravu! Jer ne mozes delima meriti da li je neka nauka ispravna! Ako posmatras u globalu - TROJICARA IMA VISE I ZATO NAIZGLED VISE GREHA IMA TAMO! Dok je ARIJEVACA MANJE, a ja cu ti reci iz sopstvenog iskustva DA SE PRETVARAJU! Zato ovo generalazivanje na osnovu "rodova" je totalni promasaj, jer UZORAK NIJE JEDNAK!

Život menja samo spoznaja Božasnkog zakona, Njegove volje za naš život i naš promenjen život u Hristu.

Znaci ja ne verujem sta citam!

Kako ces se ti promeniti zakonom ako Hrista ne znas?

Jesi li ti adventista ili nisi?

ZIVOT MENJA HRISTOS A NE ZAKON ILI SPOZNAJA ZAKONA!

Ne mozes se ti promeniti zakonom, drzanjem zakona, vec samo SILOM HRISTOVOM KOJA MENJA ZIVOT!

Kad bi ti bio u pravu, Hristos nam onda ne bi ni trebao. I muslimani bi se tada spasavali bez Hrista! Pavle nam kaze - "pravda bi tada dolazila od zakona"! A onaj koji pokusava da se opravda zakonom, i sebe na taj nacin preporuci Bogu - GUBI HRISTA!

Tako i svi KOJI HRISTA NE VERUJU - NE POZNAJU NJEGOVU PRIRODU - propasce! Jer oni pokusavaju VLASTITIM SNAGAMA DA DRZE ZAKON!

Primer su ti fariseji koji nisu poznavali Hrista (njegovu pravu prirodu), verovali su DA JE ON OBICAN COVEK (kao i ti). Zato ta njihova pravda po zakonu, nije uzeta kao plus pred Bogom, i to drzanje zakona ili bilo kakva dobrota, ih ne moze preporuciti Bogu ako je bez vere u Hrista!

Nece ni tebe spasiti drzanje zakona!

SPASENJE NE DOLAZI DRZANJEM ZAKONA, VEC VEROM U HRISTA! I AKO VERUJES POGRESNO (NJEGOVU PRIRODU), TADA TI ON NECE POMOCI!

Znaci, muslimanima ne vredi njihova pravda, Jehovinima Svedocima ne vredi, nevernicima njihova dobrota ne vredi - jer Hrista nemaju! A do Boga je da li ce se smilovati i takvima koji Hrista nisu znali! Tu ce se vrednovati razlozi!

Dakle, ti si Jovane u ovoj zadnjoj grupi, posto Hrista ne verujes pravilno (unizavas ga kao i muslimani), odbacio si ga svojom teologijom! Tako si sebe doveo u opasnost!

Bolje je reci - "ja ne znam pravu prirodu Hristovu" (dati Bogu sansu da te pouci), nego fantazirati i pricati kako te je Duh naveo da "poreknes Hrista"! To je mnogo gore! Jer Sveti Duh ne porice Hrista!

Ovde su stvari veoma proste!

Shavataš li koliko je nevažna teologija sama po sebi u ovom krucijalnom delu?

A shvatas li ti, da ne poznajes bibliju kada ovako pises? Opravdanje verom se uci na prvim casovima teologije! To se naglasava skoro svake subote u tvojoj crkvi!

Jesi li ti adventista Jovane?

Ne bih rekao, jer ovako nece pisati neko ko je upoznat sa vasom teologijom!

Tebi treba ozbiljno proucavanje biblije! Od pocetka da ucis osnove! Jer da zaista poznajes "opravdanje verom" ne bi ovako pisao!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Tako je, kroz Hrista je promena a je kroz dogmu.

Dakle evo čekam tvoj odgovor. Da li oni koji veruju u Božanstvo Hrista jesu savršeni Pravednici?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Tako je, kroz Hrista je promena a je kroz dogmu.

Dakle evo čekam tvoj odgovor. Da li oni koji veruju u Božanstvo Hrista jesu savršeni Pravednici?

Jovane, o cemu ti pricas? Ti si tvrdoglav!

Ne mozes ti biti pravedan bez Hrista!

Ako ne verujes da je ON ONAJ KOJI JESTE - TI GA NE POZNAJES! Samim tim, on ne moze ni ziveti u tebi, niti moze pokriti tvoje grehe i darovati ti svoju pravdu!

Hristos ne zivi u nevernicima! I ne moze ziveti! Jer, kako li se slaze Hristos sa velijarom? Moze li on ziveti u muslimanu ili Jehovinom Svedoku koji ga za coveka (andjela) smatra?

Zato je od presudne vaznosti da verujes da je on taj za koga se izdaje! Dakle, od toga zavisi tvoje spasenje, zato fariseji nece biti spaseni, jer su ga "covekom smatrali", i nisu priznavali njegovu prirodu!

Ovo nije dakle neka trivijalna "dogma", vec je to pitanje svih pitanja i sustina Hriscanstva! Moras da poznajes NJEGA! Jer "KO NE POZNAJE SINA NE POZNAJE NI OCA" i nema Boga u sebi!

A tvoje pitanje "da li su oni koji veruju u Bozanstvo Hrista savrseni pravednici", nije na mestu, jer niko nije savrsen osim Boga, i to je samo tvoj pokusaj odvracanja paznje!

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Kod napustanja adventista sedmog dana, nema lomova, nema psihickih problema, nema nicega.. Oni ispovedaju Hrista, veruju u Trojstvo i sigurno je to razlog.. Hristos tu moze da deluje..

Na tvoju žalost, lomova i te kako ima. I oni, takođe na tvoju žalost ne ispovedaju Hrista koji je Bog, nego Hrista koji je "biće"a subotarsko "trojstvo" nije Trojstvo Crkve Božije. Postavljao sam video o tome šta je subotarsko "trojstvo.

Da ne govorim o tome da je njima SINE QUA NON Ellen Gould Harmon White u koju se i krštavaju..

Ujedno, Hrist nema šta ne može i gde ne može, a borba i lomove koje osećaju oni koji poverovaše svedocima i sličnim pripadnicima nakota Mileritiskog je zato što su svojom voljom poverovali u laž i svoj život izgradili na laži.

Ponavljam, subotari nemaju Hrista niti u Trojstvo veruju, niti se u Hrista u vodu uranjaju.

To sto oni uce protiv crkve, ne znaci nista, i pravoslavni ce za katolicku crkvu reci da je zastranila..

Hmm, veruju li pravoslavni da je Hristos nekakvo "biće"? Veruju li da je spasenje u shabatu, pasenju trave? Veruju li pravoslavni da je Marija samo obična žena? Veruju li u podređenost Hristosa i Hrista kao otelotovorenog Mihajla Arhistratega? Krštavaju li se pravoslavni u nekog od svetaca ili patrijarha.... Da ne spominjem ostale debilnosti i apostaze nakota subotarskog...

NE.

Ono što pravoslavni "zameraju" Crkvi zapada tiče se ekleziologije, a ne Teologije. Nesrećni filioque i te kako ima Biblijskih osnova, ali je proglašen dogmom bez zasedanja Sabora. Beskvasni kruh - hleb pričešća je za pravoslavne sablazan jer smatraju da smo počeli da judaiziramo (isto kao što nam zameraju post subotom - kvatre). Isto tako, samo da se potrude i prestanu da misle o sebi kao ispravnima, ti pravoslavni bi mogli da saznaju da Crkva Zapada nije nikada prestala da zaziva Duha Svetog pri posvećivanju Hleba (kruha) i Vina.

Dakle, slab ti je brate argument odbrane nakota subotarskog. Slab i preslab. Žao mi je, ali kao neko ko je svakodnevno u Crkvi (kada pišeš o Praqvoslavnima, ili nama Katolicima, molio bih te piši imenicu Crkva velikim početnim slovom, jer to Crkva zaista jeste. Za razliku od sinagoga satane kojima ni malo slovo u imenici crkva ne priliči) ko je i na misama i litrugijama, ima prijatelje i jednog i drugog obreda, veoma dobro znam šta je to što deli, a šta, i to je najvažnije, SPAJA ISTOK I ZAPAD CRKVE BOŽIJE.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Na tvoju žalost, lomova i te kako ima. I oni, takođe na tvoju žalost ne ispovedaju Hrista koji je Bog, nego Hrista koji je "biće"a subotarsko "trojstvo" nije Trojstvo Crkve Božije. Postavljao sam video o tome šta je subotarsko "trojstvo.

Znao sam da se neces sloziti.. Vernici ne zalaze u te detalje. Problema u razumevanju Trojstva ima, ali to ne utice na vernika.. Najvaznije je da Hrista Bogom smatraju! Hristos tu onda moze delovati.. Dok kod ovih drugih nema sanse!

Sta cemo sa Baptistima, Nazarenima i ostalima, sta oni veruju o Trojstvu? (nisam to ni proveravao).

Ali nisam sklon da mislim kako Hristos ne moze da vodi i njih (tu mislim na obicne ljude, ne na crkvu)..

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane, o cemu ti pricas? Ti si tvrdoglav!

Ne mozes ti biti pravedan bez Hrista!

Ako ne verujes da je ON ONAJ KOJI JESTE - TI GA NE POZNAJES! Samim tim, on ne moze ni ziveti u tebi, niti moze pokriti tvoje grehe i darovati ti svoju pravdu!

Hristos ne zivi u nevernicima! I ne moze ziveti! Jer, kako li se slaze Hristos sa velijarom? Moze li on ziveti u muslimanu ili Jehovinom Svedoku koji ga za coveka (andjela) smatra?

Zato je od presudne vaznosti da verujes da je on taj za koga se izdaje! Dakle, od toga zavisi tvoje spasenje, zato fariseji nece biti spaseni, jer su ga "covekom smatrali", i nisu priznavali njegovu prirodu!

Ovo nije dakle neka trivijalna "dogma", vec je to pitanje svih pitanja i sustina Hriscanstva! Moras da poznajes NJEGA! Jer "KO NE POZNAJE SINA NE POZNAJE NI OCA" i nema Boga u sebi!

A tvoje pitanje "da li su oni koji veruju u Bozanstvo Hrista savrseni pravednici", nije na mestu, jer niko nije savrsen osim Boga, i to je samo tvoj pokusaj odvracanja paznje!
Pitao sam te, jesu li oni koji veruju u Božanstvo Hristovo pravednici samo zato što veruju u to? Jel im to verovanje samo po sebi pomaže da karakter bude bliži Bogu?

Natrag