To sam i ja rekao samo na drugačiji način.
Nisi ovo rekao, ili ja tebe nisam razumeo..
Ako tvrdis to isto, onda znas da apostoli ne pisu
"Tako Govori Gospod" kada govore o blizini kraja, vec pisu svojim recima kako su oni to razumeli.
Mi mozemo tvrditi da je Bog kroz njihove reci progovorio i dao "viseslojno znacenje", pa se te reci odnose i na nasu buducnost, ali nikako ne mozemo tvrditi da su "oni razumeli to o cemu pisu" tj. da su mislili da je dolazak u buducnosti nakon vise od 2000 godina!
Nije cak ni David razumeo o cemu pise, pa ni ostali proroci, ali je Bog kroz njih govorio o mesiji! Zato Pavle kaze:
"Koje spasenje tražiše i ispitivaše za nj proroci, koji za vašu blagodat prorekoše.. Ispitujući u kakvo ili u koje vreme javljaše Duh Hristov u njima, napred svedočeći za Hristove muke i za slave po tome;"
Dakle, ni David ni apostoli nisu znali sta tacno pisu, jer nisu razumeli sve sto pisu. I ko god tvrdi da su apostoli znali da mesija nece doci jos 2000 godina, taj gresi i ne zna sta prica! Oni su verovali u "neposrednu blizinu Hristovog dolaska" i na to su upozoravali ljude..
No, da se vratimo temi. Apostoli ne iznose svoje mišljenje već upravo "tako govori Gospod" po pitanju pitanja krajnih vremena
Oni su tu pricu o Hristovom dolasku iznosili onako kako su razumeli, a to je uvek da je "dolazak neposredno blizu", i ako su govorili da to "nece doci dok.." (se nesto ne desi) to opet ne negira cinjenicu da su verovali u "skori Hristov dolazak", jos za njihovog zivota!
Bog sa njihovom interpretacijom i shvatanjem tu nema nista, jer nije diktirao reci i nije im otkrio da "nece doci jos 2000 godina".. Ali kroz njihove reci je dao "viseslojno prorocanstvo" pa se te reci odnose i na nase vreme, dakle vodio je njihovo pisanje, samo im nije "diktirao"!
To sto ti tvrdis, kako oni nisu ocekivali Hristov dolazak u svoje vreme i nisu tome ucili narod, to nije nesto sto tamo pise! Ti zelis da tako bude, jer zelis da izbegnes konstataciju da su apostoli analizirali dogadjaje isto kao i mi danas i da su galamili svuda da "Hristos uskoro dolazi"! Jesu, itekako su galamili o tome, i ceo svet su podbunili, ali nista nije bilo u njihovo vreme, mada se ocekivalo..
I vremenom su i sami apostoli to bolje razumeli, pa su prestali da galame o tome, govorili su da trebda jos mnogo toga da se dogodi pre Hristovog dolaska. Nisu ni oni zeleli da budu optuzeni kao lazni proroci..
A ovo sto mi analiziramo danas i shvatamo dogadjaje je isto to, i tu nema sramote, ne kazemo mi "sutra ce Hristos doci", ali da je po svim parametrima blizu, apsolutno!
Mire, dragi brate, nisam ja prihvatio učenje JS o tome već sam sam istraživao i došao do zaključaka koji naravno nisu uopšte vezana za verovanja JS.
Ti samo mislis "da si istrazivao" i da ti je ovo doslo iz glave, dok te je u tome vodio neprijatelj i davao ti lazna "svetla". Tako je i mene prevario.. Mislis da ja nisam dobijao "svetla"? Sve sam isto doziveo sto i ti sada.. A znas dobro sta uce JS to ti je u glavi, i to je itekako imalo uticaja na tebe i ono sto muslimani uce..
JS poriču tu Biblijsku nauku.
To je ista nauka poricanja Sina Bozjeg!
Ti si pod njihovim uticajem to istrazivao, trazio si odgovore, njihova prica te je poljuljala, pa si na kraju "dobio novo svetlo" koje objedinjuje sva tri ucenja, nesto sto niko nije dobio, pa si na kraju pomislio da je to od Boga.. Uh, kako je to divno.. Sigurno si se posle i zahvaljivao Bogu i to te je ponelo..
Znas li ti koliko puta sam ja to doziveo?
Sad ne shvatas, ali kasnije ces razumeti da je to bilo od neprijatelja, i da te Bog u tome nije vodio..
Nemam problem sa savešću niti postoje nikakavi duhovni lomovi koje si opisao
Ne radi se o "savesti" i ne radi se o "duhovnim lomovima". Mnogo je gore od toga, boli te celo telo, povracas, places, zelis da napustis pogresno ucenje i sektu, jer si shvatio da je to laz, vracas se Hristu, ali te nesto vuce nazad da ostanes, ne mozes da se oslobodis toga sto te vuce nazad, ne da ti da odes.. A to je sotona koji te vuce, on unistava coveka umno duhovno i psihicki, narocito psiha strada..
Ako su JS od djavola, i ovo tvoje je isto to!
već sam miran i ako me Bog osvedoči u nešto drugo lako ću to primiti
Ti samo mislis da ces se "lako vratiti", i ja sam tako. Eh, pa lako cu se vratiti i primiti istinu ako me Bog osvedoci, ajde da istrazim, ako je to laz lako cu se vratiti.. ali jedva sam se izvukao iz kandzi sekte! Tako i ti, premda sada mislis da ces se lako vratiti, kad pokusas da pobegnes..jao tebi.. A da je to istina, za primer uzmi Roze Mornoa, ako meni vec ne verujes, njemu mozda i poverujes. On je cini mi se pricao o JS da su vodjeni djavolom, pa sad ti vidi u sta si se upustio.. Posle su ga napadali demoni s vremena na vreme i kasnije kad je postao Hriscanin.. Nije se igrati sa djavolom, izuzetno je opasno..
Konsultujući tekstove Pisma sam to bolje razumeo. Dakle, ozbiljnost u pristupu. Svako ozbiljan treba da istražuje a ne prima ono što se servira.
Kazem i ponovicu opet -
TI SAMO MISLIS DA SI DO TOGA DOSAO SAM - ISTRAZUJUCI PISMA! NE NISI, NEGO TI JE OVO DALA DRUGA SILA, TI ZNAS KOJA IAKO ZA NJU MISLIS DA JE BOG!
On je stajao pored tebe dok si citao bibliju.
On nam se priblizava onda kad smo najslabiji, kada posumnjamo, slabije se molimo itd.. To su trenuci kada nam ubacuje svoje misli..
Evo ti primer, da li ce ijedan covek tvrditi da ga je nesto naterao da bludnici, da se opija, da se gnevi ili da pozeli tudje imanje i ukrade? Ne, svako ce tvrditi da je on to sam odlucio svojim mislima, da je to njegova volja, ali bar u 60% slucajeva je to uticaj sotone!
Sta mislis onda, koliko vise su sluge Bozje izlozene toj opasnosti? Njih tek zeli da zavede obmane i odvuce od Boga! Oni su mu trn u oku! Njegov pokusaj da zavede izabrane su na "maksimumu" - 100% - 365 dana u godini!
Ako nisi veran svih 365 dana, napravis samo jedan propust, sotona ce ubrzo doci da te zavodi, i to cini tamo gde si najslabiji i gde se najmanje nadas - bas kad citas bibliju..
Greska je misliti da on ne dolazi kada citas!
Eto Mire, da pojasnim po ovom pitanju tvoje nedoumice. Nema veze ovo sa JS i onim što si ti verovao dok si bio u JS.
Ja znam brate da ima veze, to je taj isti duh, zato ti ovo govorim jer ti zelim dobro! Da si doziveo isto sto i ja, znao bi to!