Hvala brate Marko 1932. Ne mislim ništa posebno o meni..zaista. Ovo sve što iznosim jeste spoj Biblijskog razmatranja i stalnog istraživanja plus erudicijsko-istorijski dodatak. Mnogo volim da istražujem izvore i spajam sa Biblijskim istinama.
Hvala tebi na pohvali a pre svega hvala Bogu što me upućuje i daje mi smernice kako i gde tražiti potvrdu za ono što smatram Biblijskom istinom.
Svakako brate. Možda treba malo da pojasnim. Ne, subota je sedmi dan..to si video iz mog izlaganja. Ali sam hteo reći da kada se pominje prvi dan tjedna-nedelje, tj. nedelja to upućuje na subotu koja je prethodila tom prvom danu tj. kada se recimo pominje da su učenici i Marija došli u prvi dan nedelje na grob da su to učinili zato što su u subotu "po zakonu" počivali. Zato je ovde pomenut prvi dan nedelje ali u kontekstu subote. Zapravo, hoću samo da ukažem poštovaocima prvog dana da to insistiranje u Pismu u nekoliko tekstova Jevanđelja na "prvi dan" ne ukazuje počast prvom danu kako oni tvrde već suprotno..time se ističe subota indirektno kao uzrok ili razlog zašto se nešto odlaže za prvi dan u tjednu itd.
Dakle, nadam se da sam sada bio jasniji..zato sam to obeležio izrazom "iza subote"..prvi dan iza subote jer je u pozadini pominjanja prvog dana zapravo subota-sedmi dan kao razlog pomena.
Svako dobro.
Jasno je iz konteksta. Pročitaj malo pažljivije tekst pa će ti biti jasnije da se ovaj čin davanja milostinje 1.Ne dešava na bogosluženju već u privatnim kućama i to ne na skupu (jer i kuće mogu biti mesto bogosluženja ali ćeš videti da se ne pominje zajedničko okupljanje koje bi iniciralo bogosluženje) već u privatnu "haznu" što bi rekli, 2.ako Pavle ukazuje na potrebe skupljanja milostinje da li smatraš da se samo u jednom danu treba skupljati? Zar hrišćani moraju samo u jednom određenom danu to sakupljati ili mogu privatno i u nekim drugim danima?
Evo odgovori na ovo..gde nalaziš da se radi o bogosluženju na "prvi dan tjedna" i da li je tebi logično da se prilog ostavlja samo u prvi dan a ne i u ostale?
Tekst jedino ima smisla ako je subota izuzeta zbog bogoslužbenih aktivnosti pa se to može rasporediti u šest preostalih dana.
Ne, Slape. Pogledaj grčki original ovog teksta i ako pronađeš izraz "keriake himera" onda je to "dan Gospodnji" i ti si upravu tj. Ignjacije govori o nedelji. Ali ako stoji izraz "keriake kiriuo" onda se to ne odnosi na nedelju jer kasniji pisci nedelju označavaju upravo izrazom "keriake himera". Dakle, zašto to ne bi i Ignjatije činio? Odgovor je jasan. Ignjetije ne govori o nedelji.
A dvoje adventista nije relevantno za našu diskusiju... Svaka čast njima ali da se mi bavimo Biblijom i originalnim izrazima iz Ignjacija.
No, dodaću da šta god verovao Ignjacije Biblija ima prvenstvo. Ali u ovom slučaju Ignjacije nije protivnik subote.
Brate Jovane, mnogo ti havla na ovom objasnjenju. Sa tobom se slazem 100%.