Kršćanima dan kao dan ne znači ništa. Kristovo uskrsnuće je najradosniji i najvažniji događaj koji se dogodio u povijesti ljudskog roda, i zbog toga Crkva i kršćani već dva tisućljeća posebno svečano okupljaju se baš u taj dan (nedjelju) na Euharistiju kako bi zahvaljivali Kristu i slavili ga.
Vaskrsenje je bitan dogadjaj koji ima duhovni smisao, ali ni Hristos ni apostoli nisu uspostavili okupljanje u nedelju i uzimanje euhaistiije u taj dan zato sto je Isus vaskrsao u nedelju.
Ona je prenesena iz mnogobostva nakon velikog otpada sredinom 2 veka i ustanovljena od strane lokalne Hriscanske crkve u Rimu - koja je to ucinila da bi pokazala lojalnost Rimskim vlastima i izbegla progonstvo koje je u to vreme zadesilo Jevreje zbog ustanka koji su pokrenuli protiv Rimske okupacije 150 godine, a Jevrejska vera stavljena van zakna i bilo im zabranjeno svetkovanje Subote.
Hriscanska crkva je do tog perioda postovala Subotu, ali nakon njega usvaja nedelju praveci kompromis sa mnogobostvom, i odricuci se istine koju je do tada imala.
Jednako koliko je i subota dan boga Saturna. Saturn je u rimskoj mitologiji otac vrhovnog boga i bog novaca i zemljoradnje. Kao pandan rimskom bogu Saturnu u grčkoj mitologiji poznat je kao bog Kronos.
Mnogobosci su sve dane u sedmici nazvali po imenu nekog od svojih bogova, ali to nema veze sa biblijom isa Bogom, jer Subotu je uspostavio sam Bog zapisavsi je u deset zapovesti.
Za razliku od toga - nedelju nije uspostavio Bog, kao ni Hristos ni apostoli, vec je ona prenesena iz mnogobostva u kome je bila simbol sunca, i preformulisana kao simbol Isusa Hrista kao vaskrslo sunce pravde.
Ali jesu apostoli odabrali nedjelju kao dan okupljanja kršćana na Euharistiju zbog toga što je Krist uskrsnuo u taj dan.
Što ti znači termin "uspostavili"? Ako su apostoli uveli praksu okupljanja kršćana na Euharistiju u prvi dan tjedna, a jesu, onda su apostoli tu praksu uveli. Zvao ti to uspostavom ili kako god te volja, onima koji hoće biti Kristovi (kršćani) nema druge nego slijediti apostole u svemu pa tako i u nedjeljnom okupljanju.
Nigde apostoli nisu odabrali nedelju, to nigde ne pise u novom zavetu.
Oni su se okupljali svaki dan i lomili hleb kao uspomenu na Hristovu smrt.
"i svaki dan behu jednako jednodušno u crkvi, i lomljahu hleb po kućama, i primahu hranu s radošću i u prostoti srca,
Hvaleći Boga, i imajući milost u sviju ljudi. A Gospod svaki dan umnožavaše društvo onih koji se spasavahu" ( dela apostola 2. 46 - 47 )
Sledeci citat koji govori o okupljanju lomljenju hleba - upravo potvrdjuje da je taj obicaj dat da se praktikuje u bilo koji dan kada se Hriscani okupe, jer tekst to i kaze.
Ovaj tekst n
e kaze "kad se okupite u prvi dan nedelju, vec
"KAD GOD" ili
"u bilo koji dan"
Dakle, nema nigde reci o uspostavljanju euharistije ili okupljanja u nedelju.
"J ja primih od Gospoda šta vam i predadoh, da Gospod Isus onu noć u koju bivaše predan uze hleb.
I zahvalivši prelomi i reče: Uzmite, jedite, ovo je telo moje koje se za vas lomi; ovo činite meni za spomen.
Tako i čašu, po večeri, govoreći: Ova je čaša novi zavet u mojoj krvi;svaki dano činite, kad god pijete meni za spomen.
Jer kad god jedete ovaj hleb i čašu ovu pijete, smrt Gospodnju obznanjujete, dokle ne dođe" ( 1 Korincanima 11. 23 - 26 )
Čuj, dan Isusova uskrsnuća je antikristov dan!? Antikrist je jedini koji ovako ljude poučava. ..
Najnotornija je laž da bi kršćani nedjelju preuzeli od pogana, iz vrlo jednostavnog razloga. Naime, pogani i u rimskom i u grčkom svijetu u to vrijeme uopće nisu imali u javnoj uporabi kalendar sa sedmodnevnim tjednom. Ova tvrdnja, zapravo notorna laž, ista je kao kad bi netko tvrdio da su Europljani kršćanstvo preuzeli od južnoameričkih Inka ili sjevernoameričkih Indijanaca.
Hajde da vidimo ko iznosi ne istine, i ko je kontradiktoran.
Rimljani su imali svoju sedmicu sa nazivima paganskih bogova, i ti si to potvrdio kada si napomenuo da je subota bila posvecena bogu saturnu, a potom si sam sebe demantovao.
Rimski kalendar
- Martius (31 dan)
- Aprilis (29)
- Maius (31)
- Iunius (29)
- Quintilis (31)
- Sextilis (29)
- September (29)
- October (31)
- November (29)
- December (29)
- Ianuarius (29)
- Februarius (28)
Rimska sedmica
A Božje zapovijedi, kako ih je sam Bog Sin priopćio svojim apostolima, su - "Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim." i "Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga."
Tacno, ljubav je data kao princip ispunjenja svih deset zapovesti, i onaj ko ima ljubav prema Bogu i bliznjem ne krsi ni jednu zapovest iz dekaloga.
To je smisao Isusovih reci, a ne ukidanje deset zapovesti, vec njihovo utvrdjivanje i drzanje iz ljubavi prema Bogu i bliznjima, a ne cisto forme radi.
Zašto ste onda vi adventisti ukinuli Božju zapovijed da se pogubi onoga tko bi radio kakav posao u subotu?
U starom zavetu nije propisano samo pogubljenje za onoga ko prekrsi zapovest o Suboti - ve i za prekrsaj zapovesti o preljubi.
Ako je izgovor za ukidanje zapovesti o Suboti taj sto je za njen prekrsaj u starom zavetu bila propisana smrt, to bi znacilo da treba ukinuti i zapovest o preljubi, i slobodno krsiti ovu zapovest i ciniti preljube, sto je ludost.
Dakle, ovo je providan izgovor, jer u novom zavetu Hristos je na sebe preuzeo kaznu za grehe, i svako ko kojim slucajem prekrsi bilo koju zapovest iz zakona - bilo da ucini preljubu ili ne postuje Subotu , on ne biva kamenovan - vec dolazi Hristu u pokajanju i Hristos ga opravdava i daje mu silu da vise ne gresi.
Jedino te je sotona mogao osvjedočiti da je nedjelja njegov dan.
Sotona navodi ljude da krse Bozje zapovesti, a nedelja nije deo Bozjih zapovesti - vec paganski dan sunca "Dies solis" i prema tome - Bog osvedocava i vodi ljude da ispunjavaju jegovu volju zapisanu u njegovoj reci, a sotona vodi i kusa ljude da krse Bozju volju i usvajaju ljudske filozofije.
Sami zaključite koliko vjerodostojnosti i istine može biti u riječima čovjeka koji tvrdi da je dan Isusova uskrsnuća antikristov dan.
Nedelja nije nigde uspostavljena u bibliji kao dan Hristovog vaskrsenja i nije joj dat nikakav obredno ritualni znacaj.
Sam dogadjaj Hristovog vaskrsenja u ovaj dan - nije presudan da se taj dan samoinicijativno proglasi svetim, jer nije akcenat na samom danu - vec na dogadjaju, s obzirom da apostoli nigde u delima apostolskim nisu objavljivali sam dan Hristovog vaskrsenja, niti upucivali ljude da drze nedelju svetom, vec su objavljivali jevandjelje o Isusu kao Mesiji i spasitelju.
Nije Mojsije lagao Židovima, njima Bog je zapovjedio subotni odmor.
Tacno.
Bog je preko Mojsija dao deset zapovesti u kojima je zapisao zapovest o Suboti.
Bog je ovu zapovest uspostavio jos u raju, i ona je data prvim ljudima nakon stvaranja - jer taj dan upucuje na Boga kao tvorca i on je uspomena na stvaranje.
"Тако се доврши небо и земља и сва војска њихова.
И сврши Бог до седмога дана дјела своја, која учини; и почину у седми дан од свијех дјела својих, која учини;
И благослови Бог седми дан, и посвети га, јер у тај дан почину од свијех дјела својих, која учини;
То је постање неба и земље, кад посташе, кад Господ Бог створи земљу и небо" ( 1 Mojsijeva 2. 1 - 4 )
Koje kriterije Evanđelja? Ono kad su Židovi gledali da ubiju Isusa jer je kršio subotu?
Jevreji nisu gledali da ubiju Isusa jer je krsio zapovest o Suboti, vec zato sto nije postovao njihova licna pravila koja su uspostavili u pogledu Subote, odnosno - sta se sme a sta ne sme raditi Subotom.
Danas Jevreji imaju oko sto osnovnih pravila sta se sme a sta ne sme raditi Subotom.
Isus se borio protiv ovakvog stava Fariseja koji su Subotu ucinili teretom a ne blagoslovom, i ukazivao na duhovnu prirodu zakona i Subote, gde je ona uspostavljena radi toga da donese blagoslov coveku.
Samo vi adventisti nastavite odmarati subotom. Pridružite se svim Židovima koji do dana današnjeg nisu prihvatili Krista i Kristovo spasenje.
Mi Adventisti Subotom upravo slavimo Isusa za dar spasenja, odlazimo u hram, pevamo pesme u slavu stvoritelja, imamo zajednicu sa bracom i sestrama koje ne vidimo u toku sedmice, odlazimo u prirodu..itd..
Jednom recju - prihvatamo i njen duhovni, kao i opste prakticni telesni aspekt, u svojstvu odmora i duhovnih aktivnosti.
Amin!