Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
IX 1. Dakle, ako su oni koji provedoše život u starom poretku došli do nove nade pa više ne opslužuju subote već žive po danu Gospodnjemuu koji se naš život porodio, ...

Ovaj tekst je falsifikovan i glasi sasvim drugacije
Metoda Miroljuba Petrovića. Kad mu nešto citiraš iz Biblije što ga čini smiješnim, on kaže da je "loš prijevod". Ti , slično Miroljubu, kažeš "falsificiran tekst". Evo ti grčki tekst iz poslanice svetog Ignacija Antiohijskog Magnežamima, pa je ti ispravno prevedi:

IX 1. Ει ουν οι εν παλαιοις πραγμασιν αναστραφεντες εις καινοτητα ελπιδος ηλθον, μηκετι σαββατιζοντες αλλα κατα κυριακην ζωντες, εν η και η ζωη ημων ανετειλεν δι αυτου και του θανατου αυτου, {ον} τινες αρνουνται, δι ου μυστηριου ελαβομεν το πιστευειν, και δια τουτο υπομενομεν, ινα ευρεθωμεν μαθηται Ιησου Χριστου του μονου διδασκαλου ημων·

Citirani tekst je uzet iz nekih kasnijih nekanonskih - odnosno Apokrifnih spisa.
Stvar je u tome, sto mi ne mozemo ovim spisima pridavati neki posebni znacaj, jer se njihova ucenja u velikoj meri suprote ucenjima Svete Bozje reci.

Točno, nije Ignacijeva poslanica u Novom zavjetu. Ali, znaš li ti uoće tko je sveti Ignacije Antiohijski.

Osim toga, oni su napisani pocetkom i u tokom drugog veka, i cesto se ti spisi pripisuju nekima od Apostola, i ako se zna da su napisani posle smrti Apostola, i nemaju Duh Jevandjeoske istine koji se pokazuje u svim biblijskim knjigama.

Sveti Ignacije Antiohijski je suvremenik i učenik apostola Ivana. Čini mi se da ti hoćeš reći kako su Ignacijeve poslanice prestare pa onda upitne, pa zato vi preferirate puno mlađe spise Ellen White.

Postoje i razliciti falsifikati, a ja sam upravo pre izvesnog vremena procitao dva razlicita teksta Varnavine poslanice Magnezanima, tekst koji je i ovde pomenut, i očigledno je da je taj tekst falsifikovan, da bi se pokazalo da Varnava tu toboze govori o suboti koja je zamenjena nedeljom, a u sustini on tu govori o tome "da ne trebamo da zivimo na Jevrejski nacin, vec u novoj nadi i veri u vaskrsenje" tu nema reci o suboti i nedelji, vec je kasnije dodato.

;) Ovu poslanicu Magnežanima je napisao sveti Ignacije Antiohijski, a ne Barnaba.

Ja sam pronašao dva različita teksta koji glase suprotno.
Tako da ne mozemo poklanjati paznju ovakvim vrstama spisa.

Ljudi od struke procjenjuju što je autentično i vjerodostojno, naravno da mi ovdje na forumu ne možemo to činiti.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To se zove efekat lažnih apostola na koje upozoravaju Hristovi apostoli, a zbog falsifikata koji postoje - mi ne možemo mišljenje graditi na ovim vanbiblijskim spisima.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
One koje imam u standardnoj bibliji, jer biblija nije kontradiktorna, a vanbiblijski spisi ako se prispoje bibliji - je upravo čine kontradiktornom.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Takav kanon kakav danas imamo prihvata ceo Hrišćanski svet - a ceo svet nije Pravoslavne vere.

Natrag