Da li slaviti subotu ili nedelju

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Čitao sam.

Neki od njih imaju istorijsku vrednost, ali ne i duhovnu.
Biblija je dovoljna za čovekovo spasenje.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Ponovicu i ocekujem odgovor ovog puta.
Kako m=verujes u autenticnost kanona svetog pisma koje su sastavili sveti oci cije ucenje odbacujes?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ponovicu i ocekujem odgovor ovog puta.
Kako m=verujes u autenticnost kanona svetog pisma koje su sastavili sveti oci cije ucenje odbacujes?

Nisu "sveti oci" pisali bibliju - već proroci i apostoli nadahnuti Svetim Duhom.
Dakle, "sveti oci" su mogli na osnovu različitih indikacija da formiraju kanon biblije, ali to ne znači da je ono što su oni učili tumačeći bibliju - bilo u skladu sa biblijom, jer bibliju ne tumači čovek već Bog i on to učenje ustanovljava u crkvi.

Za razliku od toga - mnoga učenja "svetih otaca" i institucije koja sebe naziva crkvom - su u suprotnosti sa pismom.

Recimo - ja smatram da je prevod biblije "Đura Danićić, Vuk Karadžić" najlepše literarno i pesnički sročeni prevod, i ja ga koristim kao standardnu bibliju.

Dao bih samo jedan primer koji ilustruje ovo što sam napisao.

Gandi - vođa nenasilnog protesta u Indiji, u početku kao student on je čitao bibliju, i jednom prilikom je jednom prijatelju rekao "vi ne znate kakvo blago imate u ličnosti Isusa Hrista"
Kasnije kada je putovao vozom, grupa ljudi ga je pretukla zbog boje kože i izbacila iz voza.
On se vratio u Indiju i počeo nenasilni otpor protiv okupacije.
Jednom prilikom je izjavio pred okupacionim vlastima "Volim vašeg Krista, ne volim vaše kršćane. Vaši kršćani su tako različiti vašem Kristu"
Njegovi autobiografi kažu da je u svojoj sobi na zidu držao sliku Isusa Hrista i na stolu novi zavet.

Na samrtničkoj postelji oko njega je bilo okupljeno mnoštvo njegovih učenika i oni su mu rekli "učitelju - mi bi smo hteli da postanemo Hrišćani, i tada je Gandi izgovorio reči "Hrist da, Ali Hrišćanin ne"
Nikada njegovi učenici nisu postali Hrišćani.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Unapred se izvinjavam uredniku i molim ga da ne izbrise moj post, nema vise nista da se kaze ovo kratka za temu ne vezana diskusija ce se preneti na drugu temu.Hvala

Nisu "sveti oci" pisali bibliju - već proroci i apostoli nadahnuti Svetim Duhom.
Dakle, "sveti oci" su mogli na osnovu različitih indikacija da formiraju kanon biblije, ali to ne znači da je ono što su oni učili tumačeći bibliju - bilo u skladu sa biblijom, jer bibliju ne tumači čovek već Bog i on to učenje ustanovljava u crkvi.
Nisu oni napisali Sveto Pismo ali su sastavili kanon, samo po nadahnucu je moguce sastaviti kanon od par knjiga izmedju stotina laznih a to su uradili Sveti Oci crkve na osnovu predanja vodjeni Svetim Duhom.Ljudi tumace Sveto Pismo po nadahnucu Svetog Duha a Sveti Duh je u crkvi.
Za razliku od toga - mnoga učenja "svetih otaca" i institucije koja sebe naziva crkvom - su u suprotnosti sa pismom.
Sva svetootacka ucenja su potvrdjena Svetim Pismom i u skladu su sa svetim predanjem koje nije manje vazno od svetog pisma, Bog svoju crkvu ne napusta on je uvek u njoj a mnogi ce se pojaviti kao vi koji ce pokusati da razderu crkvu iznutra lazima i pogresnim ucenjem kako kaze ap. Pavle.
Gandi - vođa nenasilnog protesta u Indiji, u početku kao student on je čitao bibliju, i jednom prilikom je jednom prijatelju rekao "vi ne znate kakvo blago imate u ličnosti Isusa Hrista"
Gandi je rekao da on nece da prihvati hriscanstvo jer hriscani sami ne postuju ono sto uce, on se odnosio vrlo skepticno prema Sv. Pismu i hriscanstvu uopste, te reci okaci brate macku o rep jer ih Gandi nije nikad izgovorio.
"Volim vašeg Krista, ne volim vaše kršćane. Vaši kršćani su tako različiti vašem Kristu"
Vi se nimalo ne razlikujete od tih Anglikanaca koji su takodje napustili crkvu a posedovali do skoro vise pravolsavnog ucenja od rimokatolika.Britanci su najveci sljam.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Kolosanima 2:16,17
16 Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote;
17 Koje je sve bilo sen od onog što htede da dođe, i telo je Hristovo.

Rimljanima 14:5,6
5 Tako jedan razlikuje dan od dana, a drugi drži sve dane da su jednaki: svaki da bude uveren za svoju misao.
6 Koji razlikuje dane, Gospodu razlikuje; i koji ne razlikuje dana, Gospodu ne razlikuje. Koji jede, Gospodu jede: jer hvali Boga; i koji ne jede, Gospodu ne jede, i hvali Boga.

I ono najvaznije

Galatima 4:10,11

10 Gledate na dane i mesece, i vremena i godine.
11 Bojim se za vas da se ne budem uzalud trudio oko vas.

Pa u skladu sa ovih par stihova sta mislite koji je dan najbitniji?
:)

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Nijedan naravno, trulo je ucenje adventista one se ogranicavaju na fizicki i ovozemaljski zakon a ne na zakon ljubavi, zar ce Bog decu svoju pobiti jer praznuju dan vaskrsenja Sina?
Ne naravno.
Zar ce Otac decu svoju pobiti jer ne praznuju Subotu?
Ne zasto bi, zar subota ima veze sa spasenjem ili ljubavlju ili obozenjem ili moralom?
Ne naravno.

I sama logika prostog covek adovoljna je da donese zakljucak na ovu temu.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Nijedan naravno, trulo je ucenje adventista one se ogranicavaju na fizicki i ovozemaljski zakon a ne na zakon ljubavi, zar ce Bog decu svoju pobiti jer praznuju dan vaskrsenja Sina?
Ne naravno.
Zar ce Otac decu svoju pobiti jer ne praznuju Subotu?
Ne zasto bi, zar subota ima veze sa spasenjem ili ljubavlju ili obozenjem ili moralom?
Ne naravno.

I sama logika prostog covek adovoljna je da donese zakljucak na ovu temu.

Uvaženom sagovorniku pozdrav.
Nesmemo teologiju svesti na striktnu podelu jer ono što Bog daje kao znak saveza je validno sve dok Bog prihvata taj znak kao pokazatelj koji ima svoju svrhu.
Naime,veći deo hrišćana pravi rez po pitanju odmora i praznika odbacujući taj znak,a ja pitam ko vas ovlasti da odbacite znak koji je Bog dao?
Nije vama dao taj znak i ja ne držim da vi morate imati taj znak jer ni savez u tome nemate ali neko drugi ima i subotu i obrezanje i hranu kao nešto štoBog dade namenski jednoj naciji sa svrhom i time što vi u tome nemate udeo nesmete gaziti jer to nije čovek izmislio već je Bog to dao.

Šta ćete reći na ove stihove gde je opisan događaj koji tek predstoji a tamo vidimo neke stvari koje su Bogu važne a ovde se olako negiraju:

66:16 Jer će Gospod suditi ognjem i mačem svojim svakom telu, i mnogo će biti pobijenih od Gospoda.
(čujmo ko će i zašto biti pobijen?)
66:17 Koji se osveštavaju i koji se očišćavaju u vrtovima jedan za drugim javno, koji jedu meso svinjsko i stvari gadne i miševe, svi će izginuti, veli Gospod.
66:18 A ja znam dela njihova i misli njihove, i doći će vreme, te ću sabrati sve narode i jezike, i doći će i videće slavu moju.
66:19 I postaviću znak na njih, i poslaću između njih koji se spasu k narodima u Tarsis, u Ful i u Lud, koji natežu luk, u Tuval i u Javan i na daleka ostrva, koja ne čuše glas o meni niti videše slavu moju, i javljaće slavu moju po narodima.
66:20 I svu će braću vašu iz svih naroda dovesti Gospodu na dar na konjima i na kolima i na nosilima i na mazgama i na kamilama ka svetoj gori mojoj u Jerusalim, veli Gospod, kao što prinose sinovi Izrailjevi dar u čistom sudu u dom Gospodnji.
66:21 I između njih ću uzeti sveštenike i Levite, veli Gospod.
66:22 Jer kao što će nova nebesa i nova zemlja, što ću ja načiniti, stajati preda mnom, veli Gospod, tako će stajati seme vaše i ime vaše.
66:23 I od mladine do mladine, i od subote do subote dolaziće svako telo da se pokloni preda mnom, veli Gospod.
66:24 I izlaziće i gledaće mrtva telesa onih ljudi koji se odmetnuše od mene; jer crv njihov neće umreti i oganj njihov neće se ugasiti, i biće gad svakom telu.

Gospod pokazuje Jevrejima da će biti rat i Hram uništen i da Jevreji mole da ih u sobotu ne snađe bežanje jer će skvrniti odmor tako subota u Isusovim očima nije ukinuta jer On nije ništa ukinuo samo ne naučeni Tori i ne upućeni greše deleći SZ od NZ i drsko gaze ono što je Bogu i Jevrejima sveto. Pavle napominje bolji-vrsniji put za vernike koji prihvate Isusa da shvate i izaberu šta je bolje.
A šta je to bolje i od čega bolje?
Bolje je izabrati post nego nikad ne postiti.
Bolje je odmoriti u dan koji Bog u postanju izdvoji za odmor i taj odmor dade Izrailju nego uzeti dan koji on želi.
Bolje je obrezati se nego ne iz zdravstvenih razloga.

Sad ne naučen ,vernik, može potegnuti poslanicu Galatima kao neki dokaz jer nezna pozadinu iz koje stižu te reči a moja malenkost pita zašto onda Pavle svojom rukom obreza sina jednog Grka ako već kaže da oni što se obrezuju izgubiše Hrista?
Dakle,Jevreji su imali Hram i ponovo će ga imati jer će tamosesti čovek bezakonja i sebe Bogom proglasiti i Bog će u milenijumu imati sveštenstvo kao što i proroštva kažu a tek posle milenijuma neće više biti Hrama ni sveštenstva.
Tako čitamo da će neke učiniti careve a neke SVEŠTENIKE jer Izrailj ima tu obavezu da budu prestonica carstva i služitelji Hrama.

Hrišćanin se ne spašava po ni jednom delu ili držanjem zakona ali time nesme ukidati zakon niti Božje odrednice.
SVI se spasavamo verom ali nemamo svi isti posao niti imamo svi samo jedan savez.Jevrejin mora imati savez u krvi kao i hrišćani ali hrišćani ne moraju imati savez koji ima Jevrejin od ranije i nesme odbaciti niti jedan zato nemojte se smejati suboti niti obrezanju niti ishrani Jevreja već ozbiljnije pristupite veri i ponovo pročitajte Jezekilja od 40 glave do kraja i gornji tekst iz Isaije 66 gl.

Tako jedan razlikuje i bira bolje a drugi ne i to mu ne daje za pravo da ukorava onog koji bolje izabra.
Hvala na razumevanju,nisam mogao ovo prećutati inače zbog urednika nisam mislio više ni slova napisati.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nijedan naravno, trulo je ucenje adventista one se ogranicavaju na fizicki i ovozemaljski zakon a ne na zakon ljubavi

Apsolutna neistina, jer ljubav Božja se upravo iskazuje prema Bogu i bližnjima u držanju zapovesti, to jasno pise u bibliji i ispoljava se u iskustvu nanovorođenog čoveka.

Drugo, u Pravoslavnoj crkvi nema Duha svetoga jer nema nikakvih dokaza koji bi to pokazali.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Isajina knjiga je u Starom Zavetu i sve sto je receno vazilo je pre 1. Hristovog dolaska, necu ni da nabrajam zakone po kojima bi ljudi trebalo da se ubiju a vise ne vaze u Novom Zavetu jer je Novi Zavet zakon ljubavi, po starom zavetu covek moze da se razvede kad god hoce a u Novom Zavetu to je zabranjeno jer je to zakon ljubavi, Stari Zakon je izpunjen i preobrazen u zakon ljubavi, samo ime govori STARI SAVEZ I NOVI SAVEZ, savez se sklapao sa nekim uslovima a ukoliko NOVI SAVEZ postoji stari savez vise ne vazi i on je samo bleda slika u Novom Zavetu, apostoli su sami rekli da nece nikakav vise teret da mecu da breme hriscana sem ono troje nevedenog a medju te tri stavke nema zakone o necistim i cistim zivotinjama.
Apsolutna neistina, jer ljubav Božja se upravo iskazuje prema Bogu i bližnjima u držanju zapovesti, to jasno pise u bibliji i ispoljava se u iskustvu nanovorođenog čoveka.
Znas li ti kakva je ljubav prema Bogu?
Ja ako drzim zapovesti to neznaci da volim Boga, ljubav se nemoze iskazati niti napisati niti zamisliti, mi Pravoslavni se spasavamo sjedinjujuci se sa Bogom i bliznjima u Sv. Tajni Evharistije a ne u mrtvom postovanju zakona, znam ljude koji drze zakon Boziji a ljubavi nemaju.Dali opet treba da citiram himnu ljubavi?

Natrag