Da li lažete sami sebe?

Član
Učlanjen(a)
29.05.2010
Poruka
466
Da li vam je lakše da ličnu traumu suzbijete tako što ćete ignorisati realnost?
Da li vam je lakše da zažmurite na neke stvari?

Eufemizam u govoru često odaje ljudsku sklonost ka krivljenju stvarne slike, zarad psihofizičke koristi.
Ja lično poštujem, znanje, istinu i realnost, kakvi god da su. Smatram da suočavanje sa strahovima jača svest i priprema čoveka na staloženu reakciju u iznenadnim, a nelagodnim situacijama.

Kakav je vas stav?

Lagaću sebe jedan dug,dug period...Nekih par mjeseci,a onda će nešto jednostavno da pukne(sa nekom situacijom) i onda kada priznam sebi ono što mjesecima prikrivam i bježim od toga,onda ću da se isplačem i onda će mi biti lakše.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Uh,naravno da se desava da u nekom trenutku,kad pomislim da tad nisam dovoljno jaka da se izborim sa istinom slazem sebe.Mada,ja to ne bih nazvala "laganjem",vec opet nekom vrstom naseg psihickog odbrambenog mehanizma iz prostog razloga jer smatram da sebe nikako ne mozemo da slazemo.Takodje,to ne smatram negativnom osobinom dok god,ipak,na kraju ostanemo "nacisto sami sa sobom".
Ono sto smatram negativnim je kada pojedinci odu tako daleko u sopstvenim lazima da pokusavaju i druge da ubede u njihovu istinitost.Tada laz i dalje ostaje laz a i ono malo istine se pretvori u laz ili,u najmanju ruku,u sumnju...

Član
Učlanjen(a)
08.01.2010
Poruka
933
Pa desava se,naravno...Svako nekad sebe slaze. Ne lazem sebe stalno,desava se nekada....

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Ne lažem ni sebe ni druge, jer ne vidim nikakvu svrhu lažima. Lagati i obmanjivati sebe je najgore što možemo sebi uraditi. Istina-rez, pa šta bude.

Učlanjen(a)
15.07.2010
Poruka
1.146
Istina jeste najbitnija i treba biti iskren i realan. Bez glume i bez lazi. Al postoje situacije gde ljudi zgrese nesvesno i da se kaju a da znaju ako priznaju istinu mogu mnogo da izgube,i u tom momentu je bolje sakriti i sacuvati za sebe ako nezelis da izgubis nesto vredno il da permutujes stanje koje ti je odgovaralo........... Istina jeste vredna stavka i treba biti iskren al ponekad ni ona nepomaze da bi covek bio normalan,srecan i zadovoljan.........;)

Član
Učlanjen(a)
13.07.2010
Poruka
157
istina ne postoji. u vezi drugih opet subjektivna. u vezi sebe definitivno. ono sto mi spoznamo jeste da nam odgovara da izgovorimo ono sto je bitno radi navodnog boljitka. prava istina je izolacija od svega spoljneg i kada nemamo sta da izgubimo time sto izgovorimo istinu. bez interesa. zato mi i treba retko da govorimo. jer je istina uistinu jako surova. ubija nadu i verovanja. lakse je bez istine. moramo vise sebe obmanjivati. radi srece.

a ako ipak krenete drugim putem. bicete sami. niko vise ne veruje u istinu

Učlanjen(a)
15.07.2010
Poruka
1.146
istina ne postoji. u vezi drugih opet subjektivna. u vezi sebe definitivno. ono sto mi spoznamo jeste da nam odgovara da izgovorimo ono sto je bitno radi navodnog boljitka. prava istina je izolacija od svega spoljneg i kada nemamo sta da izgubimo time sto izgovorimo istinu. bez interesa. zato mi i treba retko da govorimo. jer je istina uistinu jako surova. ubija nadu i verovanja. lakse je bez istine. moramo vise sebe obmanjivati. radi srece.

a ako ipak krenete drugim putem. bicete sami. niko vise ne veruje u istinu
Da tako je..........surovo al tako je.........

Natrag