Da li je propao domaći Rock n' Roll?

Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
Bjelo Dugme je prapočetak koketiranja sa folkom, pa je Bregović njihovu svirku definisao pod "pastirski rock" ali je kako se vreme menjalo menjao i on definicije muzike koju je sviralo Dugme... a koketirali su sa svim i svačim...
 
Član
Učlanjen(a)
24.07.2009
Poruka
102
Koketirali je blaga rec!
Covek je potpuno unistio pricu roka u Jugoslaviji
Posle njih nista vise nije bilo isto. Ljudi su poverovali da je moguce mesati kantri i rok!
Ne hvala
 
Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
254
Dajte, molim Vas! Brega je tipični infiltrator sistema 'materijala za projekat', lik koji će 'prodati ćaleta i kevu za cipelu levu'... Dal će 'svirati' pop, folk, etno, kako god nazvali onaj njegov već 4decenije star sataraš (gde samo menja međusobne odnose sastojaka), to je još decenijama papazjanija za beslovesno stado, koje ko mutavo plaća karte i kupuje 'albune'... On će se 'naći' u svemu što je u datom trenutku isplativo tamo gde trenutno obitava... Iskreno govoreći čudi me kako nije '90tih ostao ovde da gusla, ili rasteže dugmetaru sa lepom Brenom i F(M)anki đi-jem... Ne da bi se nafatirao....
A pitao bih učesnika diskusije, IZVINJAVAM SE, ne zapamtih ime, šta je to toliko rokerski u Smak-u? Oni, jes' da im 'društveno istorijske' okolnosti nisu baš išle na ruku, al se nisu najgore izprofanisali i rasprodali, kao neki već pomenuti...
 
Član
Učlanjen(a)
24.07.2009
Poruka
102
Rok je kao, i sve stvari, evoluirao tokom vremena. Uporedi radove SMAKA i svih vecih bendova iz tog vremena. Uostalom da nije tako kako bi bili predgrupa Parplu na koncertu u Beogradu.
Onog trenutka kada su videli kuda ide rok u exYU presli su na neki bluz. Posle toga su se okrenuli svako na svoju stranu. Kada je otisao Boris (radio je kao bankar u Holandiji) SMAK je prestao da postoji.
Pravog roka u srbiji i okruzenju nema odavno. Cast svima, ali se SVI bez izuzetka prebace u tesku komercijalu cim izdaju neki ozbiljan album. Da nije demo scene rok ne bi bio samo mrtav vec i odavno zaboravljen.
Sadasnje stanje stvari je da se neki rok u Srbiji moze cuti samo na Radiju 202 i na demo festivalima.
 
Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
Band koji sigurno nije propao,Riblja corba i danas svira ko pre 25 godina,sto nije slucaj sa Parnim Valjkom...
 
Član
Učlanjen(a)
24.07.2009
Poruka
102
Znam da cu ovom izjavom verovatno uci u konflikt sa dosta ucesnika diskusije ali...
Riblja corba je morala da prestane da postoji posle albuma Prica o ljubavi obicno ugnjavi.
Sve pre toga i taj album svaka cast i cest!
Sve posle toga je totalni krsh.
 
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Drago mi je da se rasprava rasplamsava.
Dajte, molim Vas! Brega je tipični infiltrator sistema 'materijala za projekat', lik koji će 'prodati ćaleta i kevu za cipelu levu'... Dal će 'svirati' pop, folk, etno, kako god nazvali onaj njegov već 4decenije star sataraš (gde samo menja međusobne odnose sastojaka), to je još decenijama papazjanija za beslovesno stado, koje ko mutavo plaća karte i kupuje 'albune'...

Da lepo si primetio da je Dugme bio državni projekt.U taj projekt uključili su se (svesno ili nesvesno) mnogi novinari, posebno bih istakao Pecu Popovića.Bregović je bio lak za oblikovanje, pohlepan na novac i slavu sa njim se brzo moglo dogovoriti.Oni njemu sve uslove za sticanje slave i novca a on njima pokornu mladež koja peva "Požurite konji moji" i druge sentimentalne baljezgarije.
Zapravo ja sam samo ponovio ono što si ti rekao.
Povodom Smaka i dvestadvojke (o Ribljoj čorbi ne bih), to su veoma bliske teme. Pa da počnem s traga.
Ono što puštaju na dvestadvojci je ukus krunisanog kralja rocka Vlade Džeta,jeste da je krunisan ali njegov ukus je zastao negde na kraju šezdesetih u najboljem slučaju sredinom sedamdesetih. Da ne bude zabune i ja sam voleo da slušam njegove retrospektive o recimo Flojdima ili Hendriksu i te emisije su poučne i zanimljive. Međutim primeniti njegova anahrona merila na današnju scenu kranje je imbecilno. Zato u tim emisijama najviše puštaju polumetalce i metalce neafirmisane ili afirmisane poput Kraljevskog apartmana,naravno tu je Smak i Atomsko Sklonište a od stranih recimo Brus Dikinson ili recimo grupa Him itd. - kao da se u muzici posle 75 godine ništa nije desilo.Slično je sa Smakom,njih je vreme odavno pregazilo (još 1975).Sada pričati o Smaku kao pravoj vrednosti više je nego smešno.Eto oni su videli kuda ide rock pa su otišli u bluz(kao dečija priča sa Kraljević Markom,kad je video pušku sakrio se u pećinu, inače on i dalje tamo živi).A zapravo Rock je bio sve bolji,oslobodio se od tih dosadnih solaža nadobudnih umetnika. To što su bili predgrupa Dip Parplu u Beogradu te 1975 godine ne znači ništa. Jednostavno organizator je od nekoliko domaćih grupa (Tajm,Yu grupa,Pop mašina) izabrao tada po njemu najperspektivniju, ako je Smaku to najveći uspeh u karijeri onda je to tužno.
Da zaključim,poslednji je čas za nova vrednovanja, jer osloniti se na deda Džetov ukus (koji ima 172 godine) problematično je.U tom smislu ovakve rasprave su dobrodošle.
 
Član
Učlanjen(a)
24.07.2009
Poruka
102
Moram samo da napomenem da sam vec rekao da je i Smak umro onog trenutka kada je Boris otisao.
 
Član
Učlanjen(a)
24.07.2009
Poruka
102
O vrednosti Smaka ne vredi diskutovati!
Kao i u svemu ostalom vazi pravilo da su ukusi razliciti!
I dalje stojim na stavu da je YU rok mrtav od kad su Dugme predstavili kao rok bend. Srpska rok scena danas je mnogo vise pank, metal i hc nego rok. Svidjalo se to nama ili ne.
 
Natrag
Top