Da li je Isusov dolazak jako blizu?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Imaš pravo primiti tumačenje u svoje nevjerničko srce na način koji želiš, :blum3: ako nemaš mnogo izbora. Ako si ateist, onda ćeš primiti kao ateist, jer sve se prima na način onoga koji prima, ali moja dobra volja je da ti ponudim jedno tumačenje kad već postavljaš pitanja.

Hvala, g. Jurivaka.
:dtyste:
A ti starstuff da se ugledaš u gospodina.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Imaš pravo primiti tumačenje u svoje nevjerničko srce na način koji želiš, :blum3: ako nemaš mnogo izbora. Ako si ateist, onda ćeš primiti kao ateist, jer sve se prima na način onoga koji prima, ali moja dobra volja je da ti ponudim jedno tumačenje kad već postavljaš pitanja.

Tvoja dobra volja ce biti prihvacena od strane mog nevernickog srca.yes3

Eh, starstuff, kakvo pitanje! Ima, ne samo da shvatiš, nego i da prihvatiš ono što ti Isabeleta kaže, jer je ona apologetski profesor. a sa profesorima nema šale:)

Vidi, ako ona kaze onda je to tako, samo umem da budem nemiran ucenik.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Vidis, tvoje resenje za tu konfliktnu situaciju sa faraonom je mnogo kvalitetnije, ali izgleda da Jahue nije toliko inteligentan ili prosto voli da ubija decu. Verovatno je i jedno i drugo. Elem da se vratimo na Isusa. Logika nalaze da je postojao neki lik na kome je zasnovana prica, verovatno neki harizmaticni rabin ili slobodni propovednik (kao sto ih imamo ovde na forumu), ali ga u istoriji nema. Imas ga samo u ovim bajkovitim spisima koji se svadjaju sa samim sobom i nekoliko decenija kasnije kada je kult vec bio formiran, imas istoricare koji pominju ono sto clanovi kulta misle da znaju. Za pricu o Indiji sam cuo i pogledao sam dokumentarac o tome i na momente u njegovim ucenjima ima i budizma, vidi se razlika u odnosu na primitivizam iz starog zaveta ali isto tako posto su neki humani aspekti njegovog ucenja integrisani sa starozavetnim to onda gubi smisao. Uostalom imas cetiri jevandjelja i svako opisuje manje ili vise razlicitog Isusa.
Sva je prilika da je autor Markovog, najstarijeg jevadjelja bio dobro delimicno upoznat sa istocnjackom i judejskom kulturom kao i sa svojom helinistickom a imao je i los grcki prevod starog zaveta, tako da dobijas jedan hibrid koji je kontradiktoran sam sebi. Ovo se ponavlja i u Matejinom i u Lukinom jevandjelju obzirom da su manjoj ili vecoj meri plagijati na Markovo, a u najmladjem Jovanovom je Isus vec kao betmen, odlucan i pragmatican u borbi protiv kriminala i korupcije. Tako da mozemo samo da spekulisemo da li je Isus bio i sta je Isus bio a bajkoviti spisi kao sto su jevandjelja tesko da ti mogu dati neki odgovor.

@ Laodikeja
Jerusalim se srusio a on nije dosao. Neznabozsci (rimljani) dosli a on nije. Nigde ne vidim da pominje mracno doba, papu, Ameriku, period od 1260 godina, pasos, licnu kartu, kreditne karice, cipove, Miroljuba Petrovica i masone, niti se obraca buducim pokolenjima nego prisutnima.
Naravno treba imati na umu da su jevandjelja pisana posle pada Jerusalima tako da nije rec o prorocanstvu nego je autor znao o cemu se radi.
Nigde ne kaze prvi i treci deo price su za vas prisutne a drugi deo price je za Laodikeju. Budimo realani i iskreni, nemoj ovaj deo mi odgovara a ovaj ne pa cu da ga tumacim na drugi nacin da ne bi ispao besmislen. Ovaj deo Lukinog jevandjelja je jedan od mnogih kamena spoticanja hriscanstva.

pa to istoriski je malo problem posto znamo da njegovo ime nije isus i da se ne preziva hrist, nego je to titula koju je dobio e sad imamo par nekih opcija kako se isus ustvari zvao njegovo pravo ime, nije on bio izmisljen lik u to budi siguran, sad sto ga razlicito opisuju i to je normalno, zato sto ga ljudi razlicito posmatraju, vidis i sam neki su ga videli kao boga a neki nisu, i ja kad bih tebe opisivao ne bih te opisao sigurno isto kao isabeleta ili laodikeja ili jurivaka, svi ti opisi bi bili razliciti manje vise, zato sto ne gledamo svi isto na ljude

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Po meni nije. Isus Hrist, ako je i postojao, bio je čovek od krvi i mesa, ređen od Marije i koga je, iz opravdanih razloga za nju, ubedila da je Božiji sin.A citati iz Biblije nisu pisali svedoci događaja već ljudi posle 100 godina i mnogo puta su prepravljani pa im ne treba apsolutno verovati.
najbolje je za zene da idu mesiti krofne!
kumranski nalazi potpuno su bacili pricu o nadomestenoj Bibliji pod noge sumnjivaca,jer isaijina knjiga je komplet ista kao danasnja u iydanju Biblije. na kraju prica da su Bibliju yapisali nakon sto god. je neumisljanje(yato ti blago dajem savet,idi mesi krofne) jer dela apostola su direktni zapisi odmah nakon uzeca Hrista u nebo,a poslanice takodje.poslanicu niko nije kasnije yapisivao,vec ju je jedan drugi treci apostol slao kao pismo crkvama po Isusovom uzecu opet. malo logike. bolje da se okreces Hristu dok je jos cas.

Ako je knjiga Dejvida Maršala "Bitka za Bibliju" nekakav dokaz o istinosti biblijskih priča, isto se to može reći za film "Zeitgeist", koji dokazuje da je i Isus i hrišćanstvo, samo kopija drevnih religija, u prvom redu egipatske.

Ne, ja ne znam da li je Maršal u pravu, kao što ne znam ni da li je pomenuti film u pravu. Ali, ako nekome Maršalova "Bitka za Bibliju" može biti nekakav dokaz, onda drugome to može biti "Zeitgeist", odnosno, Duh vremena.
kada otac ostavi testament naslednicima i u njemu jasno obele\i jednog sina ili vi[e njih da su zli,prevarni i da su skloni svacemu pa i lazima,onda svaki covek koji dodje do tog testamenta oca pazi kada se pocne udruzivati trgovinom ili bilo cim sa opisanim zliom sinovima. naravno sinovi kaki su i opisani od strane oca negiraju ocevo misljenje,ali pametan i mudar covek vise ce verovati ocu,jer on je valjda stariji!
tako je i sapricom o Bibliji koja je navodno pod pitanjem,jer postoje i druge navodno starije legende drugih civilizacija koje govore nesto slicno itd. upravo Biblija govori o tim legendama koje ce neposlusni sinovi lazima doneti. kako onda ne verovarti Bibliji koja prorice o takim plagijatima?

Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
najbolje je za zene da idu mesiti krofne!
kumranski nalazi potpuno su bacili pricu o nadomestenoj Bibliji pod noge sumnjivaca,jer isaijina knjiga je komplet ista kao danasnja u iydanju Biblije. na kraju prica da su Bibliju yapisali nakon sto god. je neumisljanje(yato ti blago dajem savet,idi mesi krofne) jer dela apostola su direktni zapisi odmah nakon uzeca Hrista u nebo,a poslanice takodje.poslanicu niko nije kasnije yapisivao,vec ju je jedan drugi treci apostol slao kao pismo crkvama po Isusovom uzecu opet. malo logike. bolje da se okreces Hristu dok je jos cas.
Hahahaha! Nemoj, mrsavkicu da tebe pošaljemo da ribaš kupus! :D
Ana je u pravu kada kaže da je Biblija, odnosno cjelovita knjiga koju danas poznajemo pod tim imenom, nastala koju stotinu godina posle Hrista. Druga je stvar što su razne priče o Isusu, od kojih su mnoge zapisane i kasnije od toga nastala Jevanđela, kružile narodom još za Isusovog života, a da i ne govorimo posle njegove smrti.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
zadnju Biblijsku knjigu je pisao učenik Isusov, apostol Ivan
na otoku patmosu
zadnja knjiga nije Otkrivenje ili Apokalipsa, iako je ta knjiga zadnja po redu
nego je zadnja Biblijska knjiga Evanđelje po Ivanu
jasno se vidi da je tu knjigu pisao čovjek, potpuno ispunjen Duhom Svetim
prema podacima iz povijesti on je umro oko 120.g po Kristu, u 2.stoljeću
dakle tada je završeno pisanje Svetog Pisma

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne, bibliju tumace ljudi i uglavnom u stilu sto je babi milo...

Ovde se u potpunosti slažem sa tobom, s time što to nije slučaj sa svim Hrišćanskim crkvama, i ne treba sve staviti u isti koš ako vidimo neke takve pojave.

Uglavnom se sve crkve slažu oko onih osnovnih tačaka Hrišćanske vere, ali ima i stvari oko kojih se spore.
Ovde uglavnom mislim na Hrišćane protestantskog tipa koje reč Božju uzimaju kao jedino pravilo vere bez dodataka.

Ovaj problem je lako rešiv, samo kada bi ljudi primenili ovaj princip koji sam pomenuo "Da bibllija samu sebe tumači"

Nažalost, ljudi slabo primenjuju ovaj princip i uvek imaju nešto da dodaju i da prikače biblijskom tekstu što nije prirodan deo same biblije.
Ovakve stvari se lako prepoznatljive za onoga ko dobro poznaje biblijsku celinu, i ljudska tumačenja sagledana u ovoj celini su lako uočljiva.

Zato je najvažniji posao i dužnost svakog čoveka da prođe kvalitetnu biblijsku edukaciju, jer sam Isus napominje "POSVETI IH ISTINOM SVOJOM, REČ JE TVOJA ISTINA" ( Jovan 17. 17 )

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
zadnju Biblijsku knjigu je pisao učenik Isusov, apostol Ivan
na otoku patmosu
zadnja knjiga nije Otkrivenje ili Apokalipsa, iako je ta knjiga zadnja po redu
nego je zadnja Biblijska knjiga Evanđelje po Ivanu
jasno se vidi da je tu knjigu pisao čovjek, potpuno ispunjen Duhom Svetim
prema podacima iz povijesti on je umro oko 120.g po Kristu, u 2.stoljeću
dakle tada je završeno pisanje Svetog Pisma

Jevandjelje po Jovanu nije pisao jedan nego vise autora i nijedan autor nije bio apostol, kao sto ni autori nijednog jevandjelja nisu bili apostoli. Isto tako otkrovenje nisu pisali isti autori koji su pisali jevandjelje po Jovanu.
Da je otkrovenje pisano na Patmosu, mogu da poverujem. Ostrvo je poznato po pecurkama koje izazivaju halucinacije.

Da ne bi krivo svedocio o biblijskim knjigama, evo ti par referenci:

Gospel of John - Wikipedia, the free encyclopedia

Book of Revelation - Wikipedia, the free encyclopedia

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
Otkrivenje 1:1
Otkrivenje Isusa Krista koje mu dade Bog da pokaže slugama svojim
što se ima uskoro dogoditi. i On to pokaza znacima po svom anđelu
kojega posla svom sluzi Ivanu

dakle svi kršćani, crkva vjeruje da je Ivan, jedan jedini autor i Evanđelja po Ivanu i Otkrivenja
znanstvenici ovog svijeta, nemogu to poreći iako se đavolski trude, ustraju
dakle ja ne svjedoćim krivo i u to sam apsolutno siguran

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Otkrivenje 1:1
Otkrivenje Isusa Krista koje mu dade Bog da pokaže slugama svojim
što se ima uskoro dogoditi. i On to pokaza znacima po svom anđelu
kojega posla svom sluzi Ivanu

dakle svi kršćani, crkva vjeruje da je Ivan, jedan jedini autor i Evanđelja po Ivanu i Otkrivenja
znanstvenici ovog svijeta, nemogu to poreći iako se đavolski trude, ustraju
dakle ja ne svjedoćim krivo i u to sam apsolutno siguran

Hriscani i crkva su verovali da je nasa planeta ploca i da je centar univerzuma i bili su apsolutno sigurni u to. Verovanja crkve nemaju nikakvu tezinu u realnosti.

Natrag