Vidis, tvoje resenje za tu konfliktnu situaciju sa faraonom je mnogo kvalitetnije, ali izgleda da Jahue nije toliko inteligentan ili prosto voli da ubija decu. Verovatno je i jedno i drugo. Elem da se vratimo na Isusa. Logika nalaze da je postojao neki lik na kome je zasnovana prica, verovatno neki harizmaticni rabin ili slobodni propovednik (kao sto ih imamo ovde na forumu), ali ga u istoriji nema. Imas ga samo u ovim bajkovitim spisima koji se svadjaju sa samim sobom i nekoliko decenija kasnije kada je kult vec bio formiran, imas istoricare koji pominju ono sto clanovi kulta misle da znaju. Za pricu o Indiji sam cuo i pogledao sam dokumentarac o tome i na momente u njegovim ucenjima ima i budizma, vidi se razlika u odnosu na primitivizam iz starog zaveta ali isto tako posto su neki humani aspekti njegovog ucenja integrisani sa starozavetnim to onda gubi smisao. Uostalom imas cetiri jevandjelja i svako opisuje manje ili vise razlicitog Isusa.
Sva je prilika da je autor Markovog, najstarijeg jevadjelja bio dobro delimicno upoznat sa istocnjackom i judejskom kulturom kao i sa svojom helinistickom a imao je i los grcki prevod starog zaveta, tako da dobijas jedan hibrid koji je kontradiktoran sam sebi. Ovo se ponavlja i u Matejinom i u Lukinom jevandjelju obzirom da su manjoj ili vecoj meri plagijati na Markovo, a u najmladjem Jovanovom je Isus vec kao betmen, odlucan i pragmatican u borbi protiv kriminala i korupcije. Tako da mozemo samo da spekulisemo da li je Isus bio i sta je Isus bio a bajkoviti spisi kao sto su jevandjelja tesko da ti mogu dati neki odgovor.
@ Laodikeja
Jerusalim se srusio a on nije dosao. Neznabozsci (rimljani) dosli a on nije. Nigde ne vidim da pominje mracno doba, papu, Ameriku, period od 1260 godina, pasos, licnu kartu, kreditne karice, cipove, Miroljuba Petrovica i masone, niti se obraca buducim pokolenjima nego prisutnima.
Naravno treba imati na umu da su jevandjelja pisana posle pada Jerusalima tako da nije rec o prorocanstvu nego je autor znao o cemu se radi.
Nigde ne kaze prvi i treci deo price su za vas prisutne a drugi deo price je za Laodikeju. Budimo realani i iskreni, nemoj ovaj deo mi odgovara a ovaj ne pa cu da ga tumacim na drugi nacin da ne bi ispao besmislen. Ovaj deo Lukinog jevandjelja je jedan od mnogih kamena spoticanja hriscanstva.