Da li je Isusov dolazak jako blizu?

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
e jesi se uhvatio i sad misliš time srušiti vjeru, kršćansku
pa to nije uspio ni lucifer koji je neusporedivo veći jaći i moćniji od svih ljudi zajedno
istina je da točno to i piše u lukinom evanđelju
ali je istina i to da Isus nije misllio tamo samo na židove iz onog vremena
nego je mislio na cijeli grešni ljudski rod
naravno da tebi to nije prihvatljivo
jer ti ne tražiš dokaze da bi bio vjeran, prihvatio kršćansku vjeru
nego ti tražiš razloge, saučesnike u nevjeri,
pričaš, tvrdiš kako laže Spasitelj ili evanđelist a za to nemaš nikakav čvrsti argument
e pa što se više budeš trudio, ustrajao bacati sjeme sumnje na Sveto Pismo da li je istinito budeš li rušio temelj kršćanske vjere, srušičeš samog sebe
na kraju u sudnji dan, nečeš se moći žaliti ni na samog sotonu ako budeš izgubljen
nečeš ga moći okriviti da je on kriv ako ti budeš stajao kriv pred Bogom za svoja djela i zbog njih nečeš moći u kraljevstvo nebesko
jer sotona če pilatovski oprat ruke i reći svim nepokajanim grešnicima *ko vas šiša*
kad su vam Božji sluge govorili istinu niste htjeli slušati, nego ste slušali mene i moja djela činili
e pa sad trpite kaznu jer ste pravedno osuđeni i nema više vremena ni za pokajanje ni za spas
priznaće da je on izgubljen i proklet već 6000g. i za njega nije bilo nikakve šanse da se spasi jer on je donio konačnu odluku da neče služiti Jehovi
tvrdio je da Jehova nije pravedan, a za to nije iznio nijedan argument
a vi ljudi vi ste se mogli spasiti da ste poslušali sluge Božje dok su vam govorili

isto tako piše u knjizi otkrivenje
anđelu crkve u efezu napiši...., pa onda smirna, pergam, tijatira, sard, filadelfija, laodiceja
nas posebno zanima laodiceja jer je to 7 period kršćanske crkve
tih 7 gradova su bili u maloj aziji, turskoj ali se poruka ne odnosi na njih
nego na cijelu kršćansku crkvu 7 perioda
ako bi tumačili doslovce anđelu crkve u laodiceji napiši
onda bi izgledalo da se govori nekom od sluga u tom gradu tada
ali ako se pravilno tumači, a kršćani znaju originalno tmačenje
onda se ta poruka odnosi na Božje sluge u današnjem vremenu
anđeo crkve u laodiceji su adventisti i jasno piše šta če učiniti sa njima

rekao sam da ima ovdje nevjernih ljudi koji nebi vjerovali ni da sam Bog siđe sa neba i govori im istinu i nisam pogriješio
a tebe sam izgleda predobro pročitao
za šta češ se sljedeče uhvatiti da rušiš ugled Svetog Pisma, Božjeg Sina i samog Boga
ja već pretpostavljam
Bog cijeni i poštuje svačiji izbor
pravednima daje snage vjere da idu dalje u istini
a nepravednima daje što god žele da sljede svoje grešno srce i ne brani im razloge za nevjeru

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
sta fali isusu? on i jeste dobar lik kad pogledas i procitas neka druga ucenja od njega, to je prava stvar a ne sta su ovi vekovima prepisavali pa tumacili nesto sto je yumaceno pa dodavali svoje misljenje itd itd

U odnosu na stari zavet je ok lik. Za svoje vreme, progresivan lik.

@spedy12

Time sto mene napadas nekim bajkovitim likovima i u stilu videses ti kad moj nebeski tata ovo ono, nista ne postizes. Ne mozes da skrenes paznju sa ogromnue ispale autora jevandjelja ili laz "spasitelja".
I ta jeftina apologetika, pa nije on pricao onim likovima tada, nego je to za kasnije, pa to ne treba shvatiti ovako, za to treba posebno tumacenje, treba da se gleda u pasulj i zivotinjske iznutrice, to mozes da pricas stadu. Ova glava Lukinog jevandjelja rusi hriscanstvo jer implicira nekoliko mogucuh stvari: Isus je lagao, autori jevandjelja su lagali, Isus je stvarno dosao ponovo ali to niko od savremenika nije primetio kao sto niko od savremenika nije primetio ni kada je bio prvi put ili posto zivimo u realnosti a ne u epskoj fantastici, cela prica je fikcija.
Dakle, jeftinu i besmislenu apologetiku i napade na druge kad imas da ponudis samo nebulozne argumente, zadrzi za clanove svoje sekte. Ovde ces biti prozvan za sve glupe tvrdnje.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
U odnosu na stari zavet je ok lik. Za svoje vreme, progresivan lik.
uvopste je on bio ok lik, nemoj ti da uzimas u obzir ovo sto drugi pricaju on ovo ili on ono, on je negde morao da nauci sve te stvari, ono sto ne stoji u bibliji prilikom rodjena isusa, pise samo da su tri gospodara sa istoka prateci zvezdu dosli do isusa, e ono sto ne pise je to da su ta tri gospodara sa istoka bila tri budisticka monarha i postoje tragovi da je on bio tamo na ucenju, i u budistickim knjigama je napisano za njega, da je to najveci sin koji je ikad hodao zemljom, njegova ucenja imaju slicnosti sa budizmom, nisu kao budizam ali imaju slicnosti, ima jos lom stvari o isusu, mza razliku od mojsija koji je pobio silan narod zato sto je jehova bog izraela trazio to od njega, u starom zavetu ubijaju novorodjenca kao da je to igrica pa sad mi ubijamo na igrici, umesto jehova sam da stane ispred faraona i da mu kaze smiri se malo i da mu udari dva tri samarcica i oslobodi kako jehova kaze, njegov narod od umija novorodjenca zajedno sa egiptom

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Laodikeja tako apologete i teolozi igraju tenis bez mreze.
Kada vam ne odgovara, sve je metafora i parabola, kada vam odgovara onda se sve cita bukvalno.
Ako je ovo simbolika onda nista ali bas nista iz bibilije ne treba shvatiti ozbiljno, vec kao fikciju sa mesovitim literalnim stilom.
U ovoj glavi Luke je ocigledno da opisuje dogadjaje koji ce prethoditi njegovom dolasku i vreme njegovog dolaska koje ce biti za zivota njegovih apostola. Sve osim toga je neiskrenost i racionalizacija. Uostalom ne prica o nekom buducem narastaju nego se obraca onima koji su prisutni u tom trenutku i koji su mu postavili pitanje:

Zapitaše Ga pak govoreći: Učitelju! A kad će to biti? I kakav je znak kad će se to dogoditi?
Luka 21:7

Onda im odgovara i opisuje dogadjaje koji ce uslediti nposredno pre njegovog dolaska i onda im kaze vreme dolaska:

I tada će ugledati Sina čovečijeg gde ide na oblacima sa silom i slavom velikom
Luka 21:27

Zaista vam kažem da ovaj naraštaj neće proći dok se ovo sve ne zbude.
Luka 21:32

Jasno je o cemu prica i kome se i kad obraca. Nemoj da se ljutis ali je ovo do sada jedna od najslabijih i besmislenijih teoloskih odbrana koju sam cuo. A cuo sam ih par. Ali, barem se trudis da das odgovor za razliku od ostalih branioca vere.

Isus se ovde obraca svojim ucenicima i onima koji su bili prisutni u tom trenutku, jer je znao da ce mnogi od njih ucestvovati u dogadjajima vezanim za razorenje Jerusalima, i daje im savet sta da rade ako se tada zadese u Jerusalimu.
Naravno obraca se i svima onima koji ce ziveti u novozavetnom periodu, jer samo razorenje Jerusalima je tip ili simbol poslednjih dogadjaja i to jasno govori kontekst Jevandjelja.
Ocigledno je da Isus u ovim tekstovima u Mateju 24 i luki 21 poglavlje navodi paralelne dogadjaje.

Hajde da pogledamo paralelni tekst u Lukinom Jevandjelju koji govori o istom:

"Запиташе Га пак говорећи: Учитељу! А кад ће то бити? И какав је знак кад ће се то догодити?

Ovde ucenici pitaju Isusa kakav je znak njegovog dolaska i kad ce se to dogoditi.

"А Он рече: Чувајте се да вас не преваре, јер ће многи доћи на име моје говорећи: Ја сам, и време се приближи. Не идите дакле за њима"

Isus im u startu odgovara da se cuvaju da ih ko ne prevari, jer ce se predstavljati kao Hristos.

"А кад чујете ратове и буне, не плашите се; јер то све треба најпре да буде; али још није тада последак.

Тада им рече: Устаће народ на народ и царство на царство"
И земља ће се трести врло по свету, и биће глади и помори и страхоте и велики знаци биће на небу.

Zatim Isus daje nekoliko direktnih znakova po kome ce se prepoznati poslednje vreme, a to su ratovi, zemljotresi, gladi, umiranja, znaci na nebu, itd.

"А пре свега овог метнуће на вас руке своје и гониће вас и предавати у зборнице и у тамнице; водиће вас пред цареве и краљеve имена мог ради.
А то ће вам се догодити за сведочанство.Метните дакле у срца своја, да се пре не приправљате како ћете одговарати:
Јер ћу вам ја дати уста и премудрост којој се неће моћи противити ни одговорити сви ваши противници.
А предаваће вас и родитељи и браћа и рођаци и пријатељи; и побиће неке од вас.
И сви ће омрзнути на вас имена мог ради.
И длака с главе ваше неће погинути.
Трпљењем својим спасавајте душе своје"

Jedan od znakova je takodje i progonstvo zbog Hristovog imena.

"А кад видите да Јерусалим опколи војска онда знајте да се приближило време да опусти.
Тада који буду у Јудеји нека беже у горе, и који буду у граду нека излазе напоље; и који су напољу нека не улазе у њега:
Јер су ово дани освете, да се изврши све што је написано.
Али тешко труднима и дојилицама у те дане! Јер ће бити велика невоља на земљи, гнев на овом народу.
И пашће од оштрица мача, и одвешће се у ропство по свим народима; и Јерусалим ће газити незнабошци док се не изврше времена незнабожаца"

U ovom nastavku Isus direktno govori o razorenju Jerusalima, i to prikazuje kroz tipolosku sliku dogadjaja u vremenu pred sam njegov dolazak.
Vreme neznabozaca o kojima Isus ovde govori je vreme koje zauzima dug period istorije, moze se reci od vremena razorenja Jerusalima do kraja mracnog srednjeg veka koje obuhvata i perood od 1260 godina opisanih u otkrivenju Jovanovom.

"И биће знаци у сунцу и у месецу и у звездама; и људима на земљи туга од сметње и од хуке морске и валова.
Људи ће умирати од страха и од чекања оног што иде на земљу; јер ће се и силе небеске покренути.
И тада ће угледати Сина човечијег где иде на облацима са силом и славом великом.

А кад се почне ово збивати, гледајте и подигните главе своје; јер се приближује избављење ваше.

И каза им причу: Гледајте на смокву и на сва дрвета;
Кад видите да већ потерају, сами знате да је близу лето.

Тако и ви кад видите ово да се збива, знајте да је близу царство Божије.

Заиста вам кажем да овај нараштај неће проћи док се ово све не збуде.

Небо и земља проћи ће, а речи моје неће проћи.

Али се чувајте да како ваша срца не отежају ждерањем и пијанством и бригама овог света, и да вам овај дан не дође изненада.
Јер ће доћи као замка на све који живе по свој земљи.
Стражите дакле једнако и молите се Богу да бисте се удостојили утећи од свега овог што ће се збити, и стати пред Сином човечијим"

Na kraju Isus ponovo opisuje direktne znake njegovog dolaska i sam taj cas.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
uvopste je on bio ok lik, nemoj ti da uzimas u obzir ovo sto drugi pricaju on ovo ili on ono, on je negde morao da nauci sve te stvari, ono sto ne stoji u bibliji prilikom rodjena isusa, pise samo da su tri gospodara sa istoka prateci zvezdu dosli do isusa, e ono sto ne pise je to da su ta tri gospodara sa istoka bila tri budisticka monarha i postoje tragovi da je on bio tamo na ucenju, i u budistickim knjigama je napisano za njega, da je to najveci sin koji je ikad hodao zemljom, njegova ucenja imaju slicnosti sa budizmom, nisu kao budizam ali imaju slicnosti, ima jos lom stvari o isusu, mza razliku od mojsija koji je pobio silan narod zato sto je jehova bog izraela trazio to od njega, u starom zavetu ubijaju novorodjenca kao da je to igrica pa sad mi ubijamo na igrici, umesto jehova sam da stane ispred faraona i da mu kaze smiri se malo i da mu udari dva tri samarcica i oslobodi kako jehova kaze, njegov narod od umija novorodjenca zajedno sa egiptom

Vidis, tvoje resenje za tu konfliktnu situaciju sa faraonom je mnogo kvalitetnije, ali izgleda da Jahue nije toliko inteligentan ili prosto voli da ubija decu. Verovatno je i jedno i drugo. Elem da se vratimo na Isusa. Logika nalaze da je postojao neki lik na kome je zasnovana prica, verovatno neki harizmaticni rabin ili slobodni propovednik (kao sto ih imamo ovde na forumu), ali ga u istoriji nema. Imas ga samo u ovim bajkovitim spisima koji se svadjaju sa samim sobom i nekoliko decenija kasnije kada je kult vec bio formiran, imas istoricare koji pominju ono sto clanovi kulta misle da znaju. Za pricu o Indiji sam cuo i pogledao sam dokumentarac o tome i na momente u njegovim ucenjima ima i budizma, vidi se razlika u odnosu na primitivizam iz starog zaveta ali isto tako posto su neki humani aspekti njegovog ucenja integrisani sa starozavetnim to onda gubi smisao. Uostalom imas cetiri jevandjelja i svako opisuje manje ili vise razlicitog Isusa.
Sva je prilika da je autor Markovog, najstarijeg jevadjelja bio dobro delimicno upoznat sa istocnjackom i judejskom kulturom kao i sa svojom helinistickom a imao je i los grcki prevod starog zaveta, tako da dobijas jedan hibrid koji je kontradiktoran sam sebi. Ovo se ponavlja i u Matejinom i u Lukinom jevandjelju obzirom da su manjoj ili vecoj meri plagijati na Markovo, a u najmladjem Jovanovom je Isus vec kao betmen, odlucan i pragmatican u borbi protiv kriminala i korupcije. Tako da mozemo samo da spekulisemo da li je Isus bio i sta je Isus bio a bajkoviti spisi kao sto su jevandjelja tesko da ti mogu dati neki odgovor.

@ Laodikeja
Jerusalim se srusio a on nije dosao. Neznabozsci (rimljani) dosli a on nije. Nigde ne vidim da pominje mracno doba, papu, Ameriku, period od 1260 godina, pasos, licnu kartu, kreditne karice, cipove, Miroljuba Petrovica i masone, niti se obraca buducim pokolenjima nego prisutnima.
Naravno treba imati na umu da su jevandjelja pisana posle pada Jerusalima tako da nije rec o prorocanstvu nego je autor znao o cemu se radi.
Nigde ne kaze prvi i treci deo price su za vas prisutne a drugi deo price je za Laodikeju. Budimo realani i iskreni, nemoj ovaj deo mi odgovara a ovaj ne pa cu da ga tumacim na drugi nacin da ne bi ispao besmislen. Ovaj deo Lukinog jevandjelja je jedan od mnogih kamena spoticanja hriscanstva.

Poslednja izmena od urednika:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Laodikeja
Jerusalim se srusio a on nije dosao. Neznabozsci (rimljani) dosli a on nije. Nigde ne vidim da pominje mracno doba, papu, Ameriku, period od 1260 godina, pasos, licnu kartu, kreditne karice, cipove, Miroljuba Petrovica i masone, niti se obraca buducim pokolenjima nego prisutnima.
Naravno treba imati na umu da su jevandjelja pisana posle pada Jerusalima tako da nije rec o prorocanstvu nego je autor znao o cemu se radi.
Nigde ne kaze prvi i treci deo price su za vas prisutne a drugi deo price je za Laodikeju. Budimo realani i iskreni, nemoj ovaj deo mi odgovara a ovaj ne pa cu da ga tumacim na drugi nacin da ne bi ispao besmislen. Ovaj deo Lukinog jevandjelja je jedan od mnogih kamena spoticanja hriscanstva.

Isus je u Jevandjeljima dao samo neke od znakova, a tek kasnije je apostolu jovanu na ostrvu Patmos otkrio dogadjaje vezane za istoriju novozavetne crkve i njegov drugi dolazak u slavi.
Vecina ovih znakova su se ispunili, a neki ce se tek ispuniti u vremenu koje je pred nama, i vezani su za vreme pred sam kraj istorije i cas Isusovog dolaska.

Ja ne tumacim, biblija samu sebe tumaci, a ona ne okolisa, vec govori razumljivim jezikom.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Isus je u Jevandjeljima dao samo neke od znakova, a tek kasnije je apostolu jovanu na ostrvu Patmos otkrio dogadjaje vezane za istoriju novozavetne crkve i njegov drugi dolazak u slavi.
Vecina ovih znakova su se ispunili, a neki ce se tek ispuniti u vremenu koje je pred nama, i vezani su za vreme pred sam kraj istorije i cas Isusovog dolaska.

Ja ne tumacim, biblija samu sebe tumaci, a ona ne okolisa, vec govori razumljivim jezikom.

Ne, bibliju tumace ljudi i uglavnom u stilu sto je babi milo...

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ja cu ti sutra protumaciti taj odlomak, tj. napisat cu ti kako se ima shvatiti.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Jel moram da ga shvatim kako mi ti kazes ili imam pravo na slobodnu misao? Samo proveravam.smile3:dntknw:
Eh, starstuff, kakvo pitanje! Ima, ne samo da shvatiš, nego i da prihvatiš ono što ti Isabeleta kaže, jer je ona apologetski profesor. a sa profesorima nema šale:)

Natrag