Da li je Isus Hrist bozji sluga?

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.409
Tako uči Kristova Crkva i tako svjedoči Sveto Pismo.
Opet ti o Kristovoj crkvi??
Sto ne kazes da sve stoji od kako je Konstantin kazao kako sta da se radi.
Jeste li vi imali neku reformu od Konstantina? ili ste prihvatili sve sto vam je taj nevernik kazao???
A Pismo svedoci sasvim drugacije.
Pismo kaze da je Isus poslan,pa da je bio sluga ,da je ispunjavao svaku zapoved svoga Boga i Oca itd,pa kako mu je onda ravan???
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.329
Opet ti o Kristovoj crkvi??

Zašto ti se želudac okreće na svako spominjanje Kristove Crkve?

Sto ne kazes da sve stoji od kako je Konstantin kazao kako sta da se radi.

Ovo je notorna laž.

Jeste li vi imali neku reformu od Konstantina? ili ste prihvatili sve sto vam je taj nevernik kazao???

Ja ne znam je li Konstantin vjernik ili nevjernik, Bog zna, ali je očito da si ti notorna neznalica. Oprosti, ali laganjem ti ne bih pomogao.

A Pismo svedoci sasvim drugacije.
Pismo kaze da je Isus poslan,pa da je bio sluga ,da je ispunjavao svaku zapoved svoga Boga i Oca itd,pa kako mu je onda ravan???

Pismo kaže da je Otac odvijeka, a ne može biti odvijeka ako nema Sina koji je također odvijeka. :) Prosto k'o pasulj.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Hajde laodikejac ,probaj da prevedes jevrejski tekst,pa ces videti surovu istinu
CRO Isaiah 45:5 Ja sam Jahve i nema drugoga; osim mene Boga nema. Iako me ne poznaš, naoružah te:
(Isa. 45:5 CRO)
WTT Isaiah 45:5 אֲנִ֤י יְהוָה֙ וְאֵ֣ין ע֔וֹד זוּלָתִ֖י אֵ֣ין אֱלֹהִ֑ים אֲאַזֶּרְךָ֖ וְלֹ֥א יְדַעְתָּֽנִי׃

JHVH ili Jahve, koji se prilikom stvaranja otkrio kao ELOHIM koji oznacava mnozinu, je Bog koji predstavlja zajednicu tri licnosti jednake po prirodi.

U tom smislu, i Otac, i Gospod Isus, i Sveti Duh su JAHVE ili ELOHIM.

To nisu tri Boga, vec jedan Bog u kome su tri licnosti koje su iste po prirodi i izmedju njih nema nikakve supstancione razlike, kao sto izmedju tri kapi vode nema nikakve razlike.

Razlike su sa novozavetnim dobom uslovne, i o tome sam vec dao odgovor.
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.409
Zašto ti se želudac okreće na svako spominjanje Kristove Crkve?



Ovo je notorna laž.



Ja ne znam je li Konstantin vjernik ili nevjernik, Bog zna, ali je očito da si ti notorna neznalica. Oprosti, ali laganjem ti ne bih pomogao.



Pismo kaže da je Otac odvijeka, a ne može biti odvijeka ako nema Sina koji je također odvijeka. :) Prosto k'o pasulj.
Bog nema ni pocetka niti kraja,postoji oduvek.
a Sin (Isus) je pocetak Bozjeg Stvaranja.stvoren je .
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bog nema ni pocetka niti kraja,postoji oduvek.
a Sin (Isus) je pocetak Bozjeg Stvaranja.stvoren je .

Zaokret, ovim si potpuno porusio nauku Jehovinih svedoka, i dokazao da svedoci vade iz konteksta da bi dokazali neku svoju teoriju.

Dakle, biblijski izraz "POCETAK BOZJEG STVARANJA" ne znaci da je Isus stvoren na pocetku ili prvi, vec da je on onaj koji je pre nego sto je ista postojalo poceo da stvara, i da sve sto postoji pronalazi uzrok u njemu.
Pre njega nicega nije bilo od tvorevine i stvorenja, i on je pocetak sveg zivota.

Da vidimo sta kaze jedan biblijski tekst koji ovo podupire:


"Jer kroz njega ( ISUSA ) bi sazdano sve što je na nebu i što je na zemlji, što se vidi i što se ne vidi, bili prijestoli ili gospodstva ili poglavarstva, ili vlasti: sve se kroza nj i za nj sazda.
I on je prije svega, i sve je u njemu" ( Kolosanima 1. 16 )
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Isus Hristos je Bog
Ako samo uzmemo biblijske izjave, o Jednom Bogu, mozda i mozemo zakljuciti da ne postoje Tri Lica Bozanstva. Medjutim, ovakav zakljucak bi nas doveo do pogresnog razumevanja doktrine o Bogu. Onda kada dodjemo do Hristove prirode, kada nam se namece pitanje, da li je Hristos stvoreno Bice, kao sto su andjeli, ili je Bog, preti opasnost da krenemo u pogresnom pravcu.
Dozvolimo neka nam apostol Pavle odgovori na ovo tako vazno pitanje: “Ciji su oci, od kojih potice i Hristos po telu, koji je nad svima Bog - blagosloven u sve vekove, amin.” (Rimljanima 9,5, Carnic) Ovim Pavle jasno izjavljuje da je Hristos zaista Bog. Evo i drugih prevoda istog teksta: “Njihovi su oci i od njih je Krist po tijelu, koji je nad svima Bog koji je blagoslovljen uvijek,” (dr Zagoda) “I patrijarsi, i od kojih je po puti i Hristos, koji je nad svima blagosloven Bog na sve vekove. Amen.” (dr Lujo Bakoti}) “Njihovi su patrijarsi i od kojih potjece Krist po tijelu, koji je iznad svega, Bog slavljen zauvijek. Amen” (Stvarnost)
Pogledao sam desetine raznih prevoda i na raznim jezicima i svi oni ovako prevode ovaj tekst. Kod svih je samo jedna recenica, jer tako je i u originalnom tekstu, a nikako dve.
Protivnici Hristovog Bozanstva ovde spekulisu i kazu, ako posle reci “u telu” stavimo tacku, onda rec Bog odnosi se se na Boga Oca. Medjutim, kada je Pavle ovo napisao, tada interpunkcija nije ni postojala, zato stavljati proizvoljno nekakav znak tamo gde zelimo i prisiljavati tekst da kaze i ono sto u njemu nije receno, bilo bi namerno izvrtanje jasnih izjava datih u Svetom pismu.

Zbog lakseg razumevanja, prevodioci na sve jezike, u nase vreme, u spomenutom tekstu stavljaju znak interpunkcije. Tako su stavili 4 zapete, a tacku samo na kraju. Time je dokazano da kriticari nemaju dokaza da dokazu svoju zamisao, Biblija odbacuje njihov pokusaj.
Medjutim, Jehovini svedoci pokusali su, da u svoj prevod Biblije, Novi svet, ubace Arijevo ucenje, koje odbacuje Hristovo Bozanstvo, i evo kako su oni preveli navedeni tekst. Pred sobom imam njihov prevod na hrvatskom jeziku koji glasi: “Njihovi su praoci i od njih je po tijelu potekao Krist. Neka je Bog, koji je iznad svega, blagoslovljen u svu vjenost! Amen.” Kao sto i sami vidite, oni su posle reci Krist, proizvoljno stavili tacku i recenicu su podelili u dve, time su dobili znacenje koje zele. Ali tekst u originalu to ne kaze, nego su Jehovini svedoci unakazili i izvrnuli smisao biblijske istine.
Vrlo je zanimljivo, da su Jehovini svedoci izdali knjigu, Paralelni prevod Novog zaveta sa grckog na engleski, i pogledajte kako su bili primorani da prevedu taj isti tekst: “
Od kojih su oci, i od kojih je Hristos po telu, blagosloven Bog u vecnosti; amen.” Da li ste zapazili da su ovde bili primorani da posle reci “u telu”, stave zapetu, a ne tacku, i tako je ostala jedna recenica, a ne dve, i to se zasniva na originalnom grckom tekstu. Ovim su se Jehovini svedoci javno osramotili i dokazali da njihov prevod Biblije, Novi svet, nije doslovan prevod, nego opisivanje pojmova onako kako odgovara njihovom i Arijevom krivoverju.

Apostol Pavle nas uverava da je Hristos Bog. “
Cekajuci blazenu nadu i javljanje slave velikog Boga i Spasitelja nasega Isusa Hrista.” (Titu 2,13) O kojoj pojavi Boga Pavle ovde pise? To se jasno vidi da on govori o Ponovnom Hristovom dolasku i ponovo Hrista naziva Velikim Bogom. U ovom poglavlju, Pavle ne nastoji da svoju bracu Jevreje uveri da postoji Bog, jer svi su oni, u ono doba, to verovali, nego, nastoji da ih upozna sa Hristom, Mesijom, koga su cekali, a za koga jasno tvrdi da je On i Bog.

Da je nemoguce Pavlovu izjavu u gornjem tekstu primeniti na Boga Oca, evo jos nekih dokaza: U Rimljanima 9. poglavlju spomenutog spornog teksta, ime Bog ne spominje se sve do kraja 5. stiha, dok je Hristos spomenut tri puta. I to je jos jedan dokaz da se Pavlove reci ne odnose na Boga Oca, nego na Boga Hrista. “Gramaticki dokazi potvrdjuju da Hristos zaista jeste nazvan Bogom.” (The Trinity in New Testament, p. 56)

Nije to jedina Pavlova izjava da je Hristos Bog, pogledajmo i druge izjave: “A Sinu: Prestol je Tvoj Boze, vavek veka, palica je pravde palica carstva Tvojega.” (Jevrejima 1,8) “Ovde se Bog Otac obraca svome Sinu i naziva Ga Bogom. Eto, ovde, na najvisim stepenu, Hristovo Bozanstvo je potvrdjeno, i to je licno izjavio sam Bog Otac.” (7.BC p. 399)

Posto smo svi svedoci da je to tako, hoce li se jos uvek usuditi neki smrtnik, da se suprotstavi Bogu pa da i dalje tvrdi da Hristos nije Bog? Ako se do sada niste uverili da Pavle Hrista naziva Bogom, pogledajte jos neke od njegovih izjava: “Toga radi pomaza Te Boze, Bog Tvoj.” (Jevrejima 1,9) “Zato te o Boze Bog tvoj pomaza.” (Carnic) “Zato te pomazao Boze Bog tvoj.” (dr Zagoda) I tu Pavle naziva Bogom Hrista koga je Bog Otac pomazao.

Apostol Pavle nastavalja:
“I kao sto je priznato, velika je tajna poboznosti; Bog se javi u telu.” (1. Timotiju 3,16) Ko se to javio u telu? Pavle nedvosmisleno svedoci da se Bog javio u telu. Posto je Jedini Bog koji se javio u telu Gospod Isus Hristos, jasno je da Pavle i ovde Hrista naziva Bogom. Pavle nastavlja: “Jer u Njemu zivi sva punina Bozanstva telesno.” (Kolosanima 2,9)
To isto nalazimo i u Judinoj poslanici: “I Boga nasega blagodat pretvorise u necistotu, i jedinoga gospodara Boga i Gospoda Isusa Hrista odricu se.”
(Juda, stih 4) Eto vidite da je i tu potvrdjeno da gresnisi odricu se “Boga i Gospoda Isusa Hrista.” Dakle, Hristos je ponovo nazvan Bog.

Medjutim, najjasniju sliku o Hristu kao Bogu daje apostol Jovan:
“U pocetku bese Rec, i Rec bese u Boga, i Bog bese Rcc.” (Jovan 1,1) Pojedini kriticari kazu da se u ovom slucaju ime Rec odnosi na izgovorenu Bozju rec za vreme stvaranja nase Zemlje. Problem koji se suprotstavlja takvom tumacenju ove izjave je u tome sto Jovan dalje tvrdi:
“Rec postade telo i videsmo slavu Njegovu, slavu kao Jedinorodnoga od Oca.” (Jovan 1,14) Koja je to Rec postala telo? Hristos! Da se ovo odnosi na Hrista, svedoci i sama Jovanova izjava. Umesto da kaze, videsmo slavu njezinu, slavu od reci, on nedvosmisleno svedo~i “I videsmo slavu Njegovu, slavu kao Jedinorodnoga od Oca”. Dakle, jasno je da Jovan ovde opisuje Isusa Hrista koga je nazvao i Bogom.

Govoreci o Hristovom susretu sa Samarijankom pored Jakovljevog bunara, dr Provonsa izjavljuje: “Bio je to Bog koji je osecao zedj na bunaru u Sihemu; bio je to Bog koji je rekao jednoj drugoj prezrenoj osobi: ‘Ni Ja te ne osudjujem’; bio je to Bog koji je isterao pohlepne trgovce iz Hrama. Bio je to Bog koji je odbacio versku tradiciju svoga naroda; bio je to Bog koji je uzeo k Sebi malu decu, jer su odrasli bili nemarni i sebicni. Bio je to Bog koji je obedovao sa carinicima i gresnicima trudeci se da ih oslobodi poroka, koji je ljubazno rekao: ‘Oprosti im, jer ne znaju sta cine', i koji je plakao onda kada su prezreli i odbacili dar koji im je nudio.” (God Is With Us, p.23)
Kada su fariseji optuzili Hrista da se gradi jednak Bogu, Isus to nije demantovao, jer to zaista i jeste. On je izjavio:
“Ja i Otac, jedno smo.” (Jovan 10,30) Ponovo smo se uverili da je Isus licno izjavio da je jednak s Ocem. U ovom poglavlju uverili smo se preko mnogobrojnih biblijskih dokaza, da Gospod Isus Hristos jeste Bog, i da je Drugo Lice Bozanstva.

 
Natrag
Top