Isus jeste YHWH, ali nije Otac.
PLATA
" evo plata je njegova kod njega" Isaija 40,10
Isaija 62,11 Evo, Gospod oglasi do krajeva zemaljskih; recite kćeri Sionskoj: evo, spasitelj tvoj ide; evo, plata je njegova kod njega i djelo njegovo pred njim.
Otkrivenje 22,12 "I evo ću doći skoro, i plata moja sa mnom...“
ISPITUJEM SRCA I BUBREGE
Jeremija 17,10 Ja Gospod ispitujem srca i iskušavam bubrege, da bih dao svakome prema putovima njegovijem i po plodu djela njegovijeh.
Otkrivenje 2,23 I djecu njezinu pobiću na mjesto; i poznaće sve crkve da sam ja koji ispitujem srca i bubrege, i daću vam svakome po djelima vašim:
VASKRSENJE
Ezekiel 37,13 I znat ćete da sam ja Jahve kad otvorim grobove vaše i kad vas izvedem iz vaših grobova, moj narode!
Ezekiel 37,14 I duh svoj udahnut ću u vas da oživite, i dovest ću vas u vašu zemlju, i znat ćete da ja, Jahve govorim i činim` - riječ je Jahve Gospoda.
1. Korincanima 6,14 A Bog i Gospoda podiže, i nas će podići silom svojom.
Jovan 10,17 Zato me otac ljubi, jer ja dušu svoju polažem da je opet uzmem.
Jovan 10,18 Niko je ne otima od mene, nego je ja sam od sebe polažem. Vlast imam položiti je i vlast imam uzeti je opet. Ovu sam zapovijest primio od oca svojega.
Filibljanima 3,20 Jer je naše življenje na nebesima, otkuda i spasitelja očekujemo Gospoda svojega Isusa Hrista,
Filibljanima 3,21 Koji će preobraziti naše poniženo tijelo da bude jednako tijelu slave njegove, po sili da može sve sebi pokoriti.
Bog je postao vidljiv, osjetljiv, dodirljiv (1. Jovanova 1,1)
- Bog je postao opipljiv (Jovan 6,69)
Stvaralac (Is. 40,28 ------- Jov. 1,3);
Svjetlost (Is. 60,19-20 ----- Jov. 8,12);
Pastir (Ps. 23,1 ----- Jov. 10,11);
Prvi i zadnji (Is. 41,4 ---- Otk. 1,17);
Prašta grijehe (Is. 31,34 ---- Mat. 2,5);
Stvaralac anđela (Ps. 148,5 ---- Kol. 1,16);
Molitve anđela (Ps. 148,2 ---- Jevr. 1,6).
30 SREBRENJAKA
Zaharija 11,12 I rekoh im: ako vam je drago, dajte mi moju platu; ako li nije, nemojte; i izmjeriše mi platu, trideset srebrnika.
Zaharija 11,13 I reče mi Gospod: baci lončaru tu časnu cijenu kojom me precijeniše. I uzev trideset srebrnika bacih ih u dom Gospodnji lončaru.
Matej 26,15 I reče: šta ćete mi dati da vam ga izdam? A oni mu obrekoše trideset srebrnika.
ROG SPASENJA
2Gospode, Grade moj, Zaklone moj, koji se oboriti ne može, Izbavitelju moj, Bože moj, Kamena goro, na kojoj se ne bojim zla, Štite moj, Rože spasenja mog, Utočište moje! Psalam 18,2
69 I podiže nam rog spasenja u domu Davida sluge svog, Luka 1,69
LAV
Osija 5,14 Jer ću ja biti kao lav Jefremu, kao lavić domu Judinu; ja, ja ću zgrabiti, i otići ću, odnijeću i niko neće izbaviti.
Otkrivenje 5,5 I jedan od starješina reče mi: ne plači, evo je nadvladao lav, koji je od koljena Judina, korijen Davidov, da otvori knjigu i razlomi sedam pečata
KO JE ŽIVOT
5. Mojsijeva 30,20 Ljubeći Gospoda Boga svojega, slušajući glas njegov i držeći se njega; jer je on život tvoj i duljina dana tvojih; da bi nastavao na zemlji, za koju se zakleo Gospod ocima tvojim, Avramu, Isaku i Jakovu, da će im je dati.
Jovan 11,25 A Isus joj reče: ja sam vaskrsenije i život; koji vjeruje mene ako i umre življeće.
Jovan 14,6 Isus mu reče: ja sam put i istina i život; niko neće doći k ocu do kroza me.
1. Jovanova 5,20 A znamo da sin Božij dođe, i dao nam je razum da poznamo Boga istinoga, i da budemo u istinome sinu njegovom Isusu Hristu. Ovo je istini Bog i život vječni.
GAZI PO TALASIMA MORSKIM
Psalam 107,28 Ali zavikaše ka Gospodu u tuzi svojoj, i izvede ih iz nevolje njihove.
Psalam 107,29 On obraća vjetar u tišinu, i vali njihovi umuknu.
Jov 9,8 On razapinje nebo sam, i gazi po valima morskim;
Marko 4,39 I ustavši zaprijeti vjetru, i reče moru: ćuti, prestani. I utoli vjetar, i postade tišina velika.
Matej 14,25 A u četvrtu stražu noći otide k njima Isus idući po moru.
Matej 14,26 I vidjevši ga učenici po moru gdje ide, poplašiše se govoreći: to je utvara; i od straha povikaše.
OBLACI SZ
Isaija 19,1 Breme Misiru. Gle, Gospod sjedeći na oblaku laku doći će u Misir; i zatrešće se od njega idoli Misirski, i srce će se rastopiti u Misircima.
Psalam 104,3 Vodom si pokrio dvorove svoje, oblake načinio si da su ti kola, ideš na krilima vjetrnijem.
Psalam 18,10 Sjede na heruvima i podiže se, i poletje na krilima vjetrnijem.
5. Mojsijeva 33,26 Izrailju! niko nije kao Bog, koji ide po nebu tebi u pomoć, i u
veličanstvu svojem na oblacima.
OBLACI NZ
Matej 26,64 Reče mu Isus: ti kaza. Ali ja vam kažem: otsele ćete vidjeti sina čovječijega gdje sjedi s desne strane sile i ide na oblacima nebeskijem.
Otkrivenje 1,7 Eno, ide s oblacima, i ugledaće ga svako oko, i koji ga probodoše; i zaplakaće za njim sva koljena zemaljska. Da, zaista.
---------------------------------------------------------------------
Otkrivenje 3:
Anđelu skupštine u Laodiceji napiši: Ovo govori Amen, svjedok vjerni i istiniti, početak Božjih djela stvaranja
Kasnije je Jehova preko tog prvorođenog Sina stvorio sva druga duhovna stvorenja (Kološanima 1:15-17).
-----------------------------------------------------------
Što se tiče Otk.3,14 i izraza ''POČETAK BOŽJEG STVORENJA'',naravno da to ne znači da je Isus stvorenje kao što mnogi vjeruju,već je to simboličan izraz koji se upotrebljava da bi se Isus označio kao Stvoritelj svakog stvorenja! Jer sva stvorenja imaju svoj početak u svome Stvoritelju i zato je Isus njihov početak jer je On njihov Stvoritelj! Pismo kaže da ''bez Njega ništa nije postalo što je postalo'',i to isključuje pomisao da je On stvoreno Biće! Isus je kao što znamo,Rođeni Sin Božji! JEDINO ROĐENI! Jedino Biće koje je Rođeno od Oca,i dostojan je obožavanja jer je Bog,upravo zato što je Sin Božji!
Znači,u Kristu je stvaranje imalo svoj početak! On je,dakle,izvor u kojem sve što je stvoreno ima svoj početak!
On je IZNAD stvorenog,a ne DIO stvorenog.
Što se tiče Kol.1,15.16,veoma jasno Pavao kaže da je Isus ROĐEN PRIJE SVAKE TVARI! I odmah potom,u stihovima koji slijede,On je prikazan kao Stvoritelj,a ne kao stvorenje: ''Jer kroz Njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na Zemlji,što se vidi i što se ne vidi,bilo prijestolja ili gospodstva ili poglavarstva,ili vlasti: sve se kroz Njega i za Njega sazda''.
Znači,ako je Isus stvorio sve što je ikada bilo stvoreno,i ako je postojao prije svega stvorenog,a jeste,onda je jasno da On sam ne spada među stvorenja! On je Rođeni Sin i zato jeste Bog,u suštini i po Svojoj prirodi,posjedujući sve Božanske atribute Svojim Rođenjem,jer je Ocu činilo zadovoljstvo da Njegov Sin bude obličje Njegovog Bića,svijetlost Njegove slave i da bude ispunjen SVOM PUNINOM BOŽANSTVA!
''Jer je bila VOLJA OČEVA da se u Njega useli sva punina''! Kol.1,19.