Da li je Bog dobar?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
"Pitanja su jako interesantna!Ali pokazuju da se njihov postavljač vrlo površno odnosi prema Bibliji, btw čak sumnjam da li ju je uopšte i pročitao.:vorred:"

:)Hajd' recimo ovako: Ako su pitanja jako interesantna, zar je važno da li je onaj ko ih je postavio pročitao Bibliju ili ne?
Za tvoju informaciju, pročitao sam Bibliju. Ali, za razliku od tebe, nisam je čitao ni sa kakvim predubjeđenjem. Zato sam, opet za razliku od tebe, vidio mnoge kontradiktornosti u njoj. Otuda i pitanja koja sam postavio.

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
"Pitanja su jako interesantna!Ali pokazuju da se njihov postavljač vrlo površno odnosi prema Bibliji, btw čak sumnjam da li ju je uopšte i pročitao.:vorred:"

:)Hajd' recimo ovako: Ako su pitanja jako interesantna, zar je važno da li je onaj ko ih je postavio pročitao Bibliju ili ne?
Za tvoju informaciju, pročitao sam Bibliju. Ali, za razliku od tebe, nisam je čitao ni sa kakvim predubjeđenjem. Zato sam, opet za razliku od tebe, vidio mnoge kontradiktornosti u njoj. Otuda i pitanja koja sam postavio.

Pa vazno je, jer je glupo raspravljati o necemu sa nekim koji ne poznaje materiju o kojo raspravlja!
To govori o nepostovanju sagovornika.
Drugo, vazno je i zbog toga da li ce sagovornik biti spreman da tom, koji je nije procitao, prepricava, kao da je u osnovnoj skoli, lektiru...
Drago mi je da si procitao Bibliju!To je jako vazno za tebe i ostalima koji znaju taj podatak govori da imas duhovne potrebe i da imas opstu kulturu.
Takodje, to sto je nisi citao sa predubedjenjem je takodje odlicna stvar, jer govori da nisi sklon predrasudama, sto opet govori o tvom otvorenom umu.
Medjutim, ko ti kaze da ja nisam uvidela kontradiktornosti?Jesam!Pa svako ih je video koji je procitaio Sveto Pismo!To je evidentno!
Pitanja koja si postavio su zato (meni)interesantna i zbog toga sam pokusala i da ti odgovorim, opet kazem, s postovanjem...

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
Da li je Bog dobar?
Kad pogledam ovaj svet u kojem živimo, a koji je navodno tvorevina tog Boga, jasno mi je da nije dobar.
Poslednje u nizu sran*a koje je napravio - Haiti.

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Da li je Bog dobar?
Kad pogledam ovaj svet u kojem živimo, a koji je navodno tvorevina tog Boga, jasno mi je da nije dobar.
Poslednje u nizu sran*a koje je napravio - Haiti.

Ihhh!A preskocio si celokupnu ljudsku odgovornost za svet u kome zivi?Ono, kao, "sto je covjek...slamka medj vihorovima..."?
Pa princip sloboden volje da zivi kako hoce, da se ne obazire na prrodu koju unistava,pa Pad u greh...

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
Ihhh!A preskocio si celokupnu ljudsku odgovornost za svet u kome zivi?Ono, kao, "sto je covjek...slamka medj vihorovima..."?
Pa princip sloboden volje da zivi kako hoce, da se ne obazire na prrodu koju unistava,pa Pad u greh...
Pa ne vidim na koji način bi tih 200.000-300.000 Haićana mogli biti odgovorni za zemljotres u kojem su poginuli.

Među razlozima koje navodiš, moraš se odlučiti: pad u greh ili uništvanje prirode. Ili ljudi stradaju zato što ih Bog kažnjava ili zato što sami sebe odvedu u propast. Ako je prvo, ovakvi masakri pokazuju da Bog nije dobar već okrutan. Nemoguće je da su baš svi nastradali grešni (pa čak i tek rođene bebe). A da su oni što su ostali živi svi do jednoga manje grešni od njih. To je prosto apsurdno.

Ako je drugo, to mi takođe deluje nelogično: Kao jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu sigurno nisu doprineli uništavanju prirode, a ono i nije razlog za zemljotres.

Sve usvemu, možda postoji i neki treći razlog.

smile3

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
1.Čovek, Bog i celokupna tvorevina, priroda, su, pre Pada u greh, živeli u savršenoj harmoniji.
2.Čovek pada u greh.
3.Sve se menja - Prekida se neposrednost Božijeg kontakata sa Tvorcem, menja se ljudska priroda, menja se priroda.
4. To sve implicira niz daljeg čovekovog propadanja i posledica koje to ima na ljudsko potomstvo i na prirodu.
5.Djavo ne miruje, navodeći čovekovu grešnu prirodu na još veće grehe.
6.Bog neostaje neutralan, interveniše, ali sve vreme ne oduzimajući čoveku slobodu izbora da li će prihvatiti Njegovo vođstvo ili nastaviti da propada, svojim ograničenim poimanjem tonući u sve veće ništavilo neznanja i greha.
7.Grešni praroditelji, radjaju grešnu decu (tzv.Praroditeljski greh) koji opet, dovodi do patnji istih
6.Bog ima Promisao sa ljudskim rodom i ekskluzivno pravo na svoju tvorevinu, jer je On Tvorac. ("Ko si ti, čoveče, da se sa svojim Tvorcem raspravljaš" i "Može li ko reći lončaru, zbog čega uništava lonac svoj", da parafrazirama proroka Jeremiju).

Dakle, duša me boli zbog patnji kojima je čovečanstvo izloženo, jako me pogađaju sva ta dešavanja, nisam monstrum da mi je sve jedno niti mislim da je tek rodjena beba kriva za patnju.Takodje verujme da čovečanstvu apokalipsa tek sledi.Šta onda možemo da uradimo?Da sedimo i durimo se na Boga ili se na Njega bacamo kamenjem?Da mrzimo Tvorca?Da ubedjujemo sebe da je ovaj život sada i nikad više i da je duša izmišljotina pesnika i fanatika?Ili da prihvatimo Božije rešenje za izlazak iz ovakvog stanja čovečanstva i krenemo za Njim?

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
Sve je to lepo što si napisala, ali iz toga ne mogu da izvučem logično objašnjenje za Haiti, a ni za bebu koja umire tek što se rodila. A ni ti mi ne daješ bilo kakvo objašnjenje. Što me navodi na zaključak da ga ili nemaš ili da su tvoje polazne pretpostavke pogrešne, pa je otuda i logički zaključak nemoguće izvesti.

Kažeš, prvi čovek je zgrešio. OK. Dešava se. I od tada rađa decu koja su takođe grešna i ispaštaju. Meni je ovo monstruozno. Ako je moj otac nekoga ubio ili ne daj bože terao Jevreje u gasne komore, da li i ja treba da odsedim u zatvoru zbog toga. I moja deca. I moji unuci. I njihova deca i unuci... I tako iz generacije u generaciju. Po meni je to čist horor. A obaška što nema bilo kakve logike da zbog nedela jednog čoveka ispašta i neko drugi. Ja ukrao, a ti u zatvor. :dntknw:

Iskreno rečeno, meni se čini da i nema bilo kakvog Boga koji bi se postarao da njegova tvorevina bude savršena kao što je i on sam i da je umesto zamajavanja nečim što tek pretpostavljamo ili bismo želeli da postoji mnogo korisnije okrenuti se sebi i spasenje od muka potražiti u sebi. Tu bar nema pretpostavki. Očigledno je da mi postojimo i da imamo problem. Dakle nikakve pretpostavke...

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Sve je to lepo što si napisala, ali iz toga ne mogu da izvučem logično objašnjenje za Haiti, a ni za bebu koja umire tek što se rodila. A ni ti mi ne daješ bilo kakvo objašnjenje. Što me navodi na zaključak da ga ili nemaš ili da su tvoje polazne pretpostavke pogrešne, pa je otuda i logički zaključak nemoguće izvesti.

Kažeš, prvi čovek je zgrešio. OK. Dešava se. I od tada rađa decu koja su takođe grešna i ispaštaju. Meni je ovo monstruozno. Ako je moj otac nekoga ubio ili ne daj bože terao Jevreje u gasne komore, da li i ja treba da odsedim u zatvoru zbog toga. I moja deca. I moji unuci. I njihova deca i unuci... I tako iz generacije u generaciju. Po meni je to čist horor. A obaška što nema bilo kakve logike da zbog nedela jednog čoveka ispašta i neko drugi. Ja ukrao, a ti u zatvor. :dntknw:

Iskreno rečeno, meni se čini da i nema bilo kakvog Boga koji bi se postarao da njegova tvorevina bude savršena kao što je i on sam i da je umesto zamajavanja nečim što tek pretpostavljamo ili bismo želeli da postoji mnogo korisnije okrenuti se sebi i spasenje od muka potražiti u sebi. Tu bar nema pretpostavki. Očigledno je da mi postojimo i da imamo problem. Dakle nikakve pretpostavke...

Naravno, jer pokusavas da racionalno dokazes ono sto se ne dokazuje jer je nepojmivo.Ti ili si ateista ili Boga smatras svirepim bozanstvom, jel da?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Dakle, prijeti nam antihrist! Prijeti nam smak svijeta! Prijeti nam prirodna katastrofa zbog zagrijavanja planete Zemlje! Prijeti nam globalizam...! Neki ovdje znaju i datume kada će se šta desiti!?
A šta radi naš Stvoritelj? Hoće li nam pomoći? Hoće li nas spasiti? Ne zavaravajmo se!
Neće ni prstom mrdnuti (nema prsta jer nije materijalno biće).
Može nas spasiti jedino čovjek i njegov razum. Naravno, pod uslovom da čovjek svoj razum upotrijebi na pravi način.
Eto, to je moje mišljenje. Ako se neko ne slaže sa takvim mišljenjem, neka me ovdje ne ruži. Svi imamo pravo na svoja mišljenja, zar ne?

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Dakle, prijeti nam antihrist! Prijeti nam smak svijeta! Prijeti nam prirodna katastrofa zbog zagrijavanja planete Zemlje! Prijeti nam globalizam...! Neki ovdje znaju i datume kada će se šta desiti!?
A šta radi naš Stvoritelj? Hoće li nam pomoći? Hoće li nas spasiti? Ne zavaravajmo se!
Neće ni prstom mrdnuti (nema prsta jer nije materijalno biće).
Može nas spasiti jedino čovjek i njegov razum. Naravno, pod uslovom da čovjek svoj razum upotrijebi na pravi način.
Eto, to je moje mišljenje. Ako se neko ne slaže sa takvim mišljenjem, neka me ovdje ne ruži. Svi imamo pravo na svoja mišljenja, zar ne?

Eto, ja se ne slazem!:)ali daleko od toga da bih te ruzila!!!Imamo pravo, jasta!
Ali moje uverenje (vera,religija, sto bi izjednacio Joda u nekom od postova) veli da je Spasitelj VEC URADIO sve sto je potrebno za nase spasenje...:blum3:

Natrag